Spenatsoppa
Japp, som ni har sett så har Louise( eller Lollo) börjat skriva här med. Så nu väntar dubbel upplaga av smaskiga recept!
Här kommer ett på spenatsoppa som jag gjorde förra veckan. Tyvärr har jag glömt de exakta ingridienserna men tjoffa ihop efter tycke och smak så lovar jag att det blir gott!
Spenatsoppa
Värm upp lite olja eller smölt smör i en kastrull. Lägg i spenaten och låt den tina upp. Koka sedan ihop den med vattnet och kryddorna. Mixa ihop och spä ut till en bra konsistens med mjölk, grädde eller en blandning. Smaka av och servera med kokt ägg.
1 halvt paket fryst spenat
Vatten
Grädde/ Mjölk
Muskotsnöt
Salt, Peppar
Smör eller olja
Kokt ägg
Världens bästa bröd
Jag börjar med ett inlägg där jag presenterar världens bästa bröd. Har helt slutat köpa bröd efter att jag fick detta recept, faktiskt av min kära syster. Grundreceptet är enkelt, sen kan man variera i det oändliga.

Grundrecept:
Ugn: 175°C
7 dl mjöl
4 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Blanda alla ingredienser till en grötliknande massa.
Häll massan i en smörad avlång brödform.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.
Jag gör alltid två bröd åt gången, så har man ett i frysen.
I dessa bröd har jag haft följande:
Bröd 1 (det längst bort i bild)
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 dl rågmjöl
2 rivna äpplen
3 msk mörk sirap
50 g skållad mandel
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
malen kardemumma
malen ingefära
5 dl filmjölk
Bröd 2 (det närmast i bild)
4 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
3 msk brödsirap
1 ½ dl (överbliven) tapenad på soltorkade tomater och gröna oliver
½ dl solrosfrön
½ dl linfrön
Lemon Curd -grottor
Och appråpå min syster, hon ska också börja blogga här på mumseriet! Så nu får ni dubbelt upp av smaskiga recept framöver, signerat systrarna Karlsson. Bra, inte sant?
Här kommer ett annorlunda recept på världens bästa småkakor, hallongrottor. Det finns ingen som gör bättre hallongrottor än min 95-åriga farmor, så de kan jag inte konkurrerna med. Istället fyllde jag mina med överbliven Lemon Curd ( det blev en himla tjat om den där lemoncurden...) och enligt mamma blev de jättegoda!
20-25 Lemon Curd-grottor
200 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1/2 dl lemon curd
Pappersformar
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Blanda ner mjöl och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Annars mixar du ihop allting i en matberedare så det blir små smulor, och bara knådar ihop degen för hand.
Forma degen till en rulle och skär i 20-25 bitar. Rulla till bollar och tryck ut i pappersformar. Gör någorlunda djupa hål i mitten och fyll med Lemon Curd. Gräda i mitten av ugnen 12-15 minuter, men pass anoga så att de inte gräddas förlänge. Torra småkakor gör ingen glad...Bättre då att grädda lite för kort stund och servera dem nyupptagna från frysen.
Focaccia
Den var snyggare gräddad, men när jag skulle fota den hade vi redan ätit upp den...
1 Bröd
25 g jäst
3 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 dl durumvetemjöl
Olivolja till pensling
Torkad rosmarin
Flingsalt
Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Tillsätt olja, salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen smidig och gör du det för hand, knåda minst 5 minuter men gärna längre. Jäs under duk 40 minuter.
Klä en långpanna 20x30 med bakplåtspapper. Ta upp degen och platta ut den i pannan, degen ska vara kladdig. Jäs ca 30 minuter under duk.
Gör hål i brödet med fingrarna( som på bilden) och ringla över olivolja. Strö över rosmarin och salt. Grädda i 225 grader i miten av ugnen, ca 20-25 minuter. Låt brödet svalna lit einnan du skär upp det.
Vill man så kan man trycka ner färsk rosmarin, oliver eller vad man nu råkar tycka om i degen! Se till att trycka ner det ordentligt bara, annars ploppar sakerna upp när du gräddar brödet...
Musli
Musli
2 dl Havregryn
2 dl Rågflingor
1,5 dl sötmandel
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 nypa salt
Flytande honung
1 kryddmått kanel
1 kryddmått kardemumma
1 1/2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
5 msk russin
Skålla och hacka mandeln. Gör inte som jag och glöm den, men om du skulle göra det, rosta den och blanda i mot slutet. Blanda ihop alla torra ingridienser utom russinen. Häll i vattnet och oljan och gegga ihop till en kladdig röra. Blanda ner flytande honung, så mycket som du känner för, och häll ut i en långpanna. Rosta i ugnen ca 30 minuter på 175 grader. rör om lite då och då. Häll upp på burk och blanda i russinen.
Sötpotatissoppa
Att dessutom smula ner fetaost och toppa med oliver blev sjukt gott, den söta soppan mot de salta tillbehören. Prova!
En vansinnigt snygg soppa
Sötpotatissoppa, 1 portion
1 sötpotatis
2 vitlöksklyftor
Vatten
Salt, Peppar
Lite olja
Oliver, Fetaost
Dela sötpotatisen på hälften( behåll skalet på) och rosta i 200 grader med lite olja på tills den är mjuk och går att gröpa ur. Rosta även vitlöksklyftorna med skal, men lägg in dem i ugnen efter 10 minuter.
Gröp ur potatisen och ''ploppa''ut vitlöken ur skalet. Mixa ihop allt till en tjock puré och häl i en kastrull. Späd med vatten till önskad soppkonsistens. Salta, peppra och smaka av. Perfekt!
Toppa med fetaost och oliver och njut!
Majssoppa
Majssoppa, 1 portion
2 charlottenlökar
1/2 liten burk majs
1 vitlöksklyfta
Lagom mycket mjölk( jag vet inte exakt, men så det täcker majsen)
Spiskummin
Salt, Peppar
Finhacka löken och vitlöken och fräs i lite olja. Släng i majsen och mjölken ochl åt koka ca 5 minuter. Mixa ihop med stavmixer tills det fått en oaptitlig färg. Ställ tillbaka på plattan och koka upp. Smaka av med kryddorna och vips, majssoppa!
Vad skulle du äta i resten av ditt liv?
Here we go!
1) Bröd. Finns det något bättre än en skiva nygräddat, underbart doftande bröd med smältande smör på? Jag skulle kunna leva på bröd resten av mitt liv.
2) Ostkaka. Min absoluta favorit alla kategorier. Fika, middag, efterrätt. Det funkar till allt!
3) Ost. Brie, Parmesan, Feta, Haullomi, Gorgonzola...
4) Turkisk Youghurt. Det bästa man kan ha i kylskåpet, fungerar till allt.
5) Honung, så underbart gott!
6) Pasta. Vad vore världen utan pasta?
7) Te. Den bästa drycken ever. Jag dricker minst en kopp per dag.
8) Spenat. Måste jag välja en grönsak så blir det spenat. Fryst eller färsk spelar ingen roll, det är lika gott vilket som.
9) Linssoppa. Billigt, näringsrikt, mättande och underbart gott. När jag ska leva som fattig student lär detta bli min räddare i nöden.
10) Choklad. Ingen 10 i topp är komplett utan choklad. Punkt slut.
Glass fick tyvärr inte plats på listan, men skulle definitivt hamna på 11 plats. Bilden är från Smultronstället i Söderköping där de har de mest fantastiska glassuppläggningar!
Canellonni med keso och spenat
Canelloni med spenat och keso, 2 portioner
En sats bechamélsås
En sats tomatsås
Färska lasagneplattor ( 8 st till två portioner)
150 g keso
Fryst spenat ( jag vet inte exakt mängd, men ta så det blir en jämn blandning med keson)
Muskotnöt
Chillipulver
Salt, peppar
Parmesanost
Tina spenaten i en kastrull och krydda med salt,peppar, muskotnöt och chilli. Blanda i keson så att det fördelas jämnt i spenaten. Bred ut lite bechamélsås i botten på en ugnsfast form. Fördela fyllning på lasagneplattorna och rulla ihop dem till rör. Varva tomatsås och bechamélsås över canellonnin och avsluta med riven parmesan.
Grädda i 175 grader ca 5-10 minuter, och sätt gärna på grill sista stunden för att få färg på osten. Servera med en sallad och massa färskriven parmesan.
Petit Chouxer
Smeten var väldigt seg att röra, så använd inte plastslev. Det gick tillslut även om det såg ut som klister. Vi gjorde också hemgjord Lemon curd, som jag kommer att leva på resten av veckan för den blevså god, och fyllde med. Några fyllde vi även med vanlijkräm och ytterligare några med sylt.
Det blev himlans gott och man kan även frysa bollarna ofyllda. Testa detta receptet och du blir inte besviken!
Ca 20 st Petit chouxer.
2 dl Vatten
50 g smör
2 dl vetemjöl
3 stora eller 4 små ägg
Koka upp vatten och fett i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i tagen och vispa kraftigt med en hård slev tills semeten läpper från kanter och botten. Ta kastrullen från värmen och tillsätt uppvispade ägg, lite i taget. Rör snabbt och hårt så att det blandar sig snabbt.
Klicka ut bollar på en plåt och grädda ca 20-25 minuter i 200 grader tills petit chouxerna fått en gyllenbrun färg. Öppna inte ugnsluckan förrens precis i slutet, annars sjunker de ihop.
Låt svalna och dela dem. Fyll dem med något smaskigt + grädde, pudra över florsocker och njut!
Frukost med jordgubbar
Piroger
Just de här är fyllda med spenat och fetaost
Grunddeg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
250 g smör
1 ägg
1/2 tsk ättikssprit
2-3 msk vatten
Det enklaste är att blanda allt i matberedaren. Då är det bara att slänga ne allting och mixa ihop det till en deg som sedan ska vila i kylskåp en stund.
Kavla ut degen till rektanglar och fyll med något smaskigt. Pensla sedan med ägg och grädda i 225 grader i 10 minuter.
Gratinerade Tacochips
1 tallrik.
1/2 påse tacochips
1/2 rödlök
1/2 burk svarta bönor
2 små vitlöksklyftor
Riven ost
Chilli om du känner för det
Ev. Oliver
Salt, Peppar
Creme Fraiche
Salsa
Guacamole
Mixa bönorna med vitlöken. Lägg ut chipsen på en tallrik och klicka ut bönröran lite här och var. Lägg på löken och finhackad chilli + oliver. Salta och peppra och lägg på ost. Gratinera i ugn på 175 grader tills osten börjar få färg. Servera med Creme Fraiche, Guacamole och Salsa.
Hjärtekakor
Glad alla hjärtans dag!
4,5 dl vetemjöl
200 g smör
knappt 1 dl socker
1 ägg
1 msk vatten
1 halv vaniljstång ( eller vaniljsocker efter smak, ca 1 tsk)
Hårt godis ( jag använde tutti-frutti-karameller)
Blanda mjöl, socker och vanilj i matberedaren. Mixa i kylskåpskallt smör, skuret i bitar. Pulsmixa sedan i ägget och vattnet tills det precis blir en deg. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylskåp minst en halvtimme.
Krossa godiset riktigt fint till ett vitt pulver. Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ut den form du vill ha på kakorna. Skär ut en form i mitten av dem och lägg på bakplåtspapper. Fyll sedan hålet med godispulver och grädda i 7-8 minuter på 200 grader. Provgrädda alltid en kaka först och se så att temperaturen stämmer.
( det här receptet är även ett bidrag till Månadens sötsak på Söta saker)
Fusk-ostkaka
Här får ni receptet som jag testade (och såklart modifierade lite, t.ex så mixade jag inte keson och uteslöt bittermandeln). Den blev väldigt söt och smakade mycket kardemumma och jag blev inte jättenöjd. Dock satte jag ändå i mig 1,5 portion...
4 portioner
2 st | ägg |
¾ dl | socker, strö |
1 dl | sötmandel, hackad |
1 st | bittermandel, fint riven |
250 g | keso naturell, 1 liten burk |
1 tsk | kardemumma |
2 msk | vetemjöl |
1½ dl | mjölk |
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en liten form, eller 4 portionsformar. Vispa ihop ägg, socker, och kardemumma. Tillsätt söt- och bittermandel, mjöl och mjölk. Mixa keson slät och vänd ned den bland övriga ingredienser. Häll smeten i formen/formarna och ställ in i ugnen i 40 minuter.
Dålig uppdatering
Världens godaste chokladmuffinssmet, som smakar chokladpudding...
Rågbröd att dö för
1 limpa
5 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
1/2 msk malda brödkryddor
1/2 msk salt
1/msk bikarbonat
1/2 dl mörk sirap
5 dl filmjölk
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en avlång brödform. Blanda alla de torra ingridienserna i en bunke och tillsätt sirap och filmjölk. Rör samman till en kladdig deg och häll ut i formen. Jämna till ytan ochgrädd ai nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Låt de svalna helt innan du skär i dem.
Brie- och salamipaj
Snygg blev den åtminstone
Pajbotten
150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 msk vatten
Uppvispat ägg( använd resten till äggstanningen)
Blanda mjöl och salt. Mixa ner smör med hjälp av matberedaren. Mixa sedan ner vatten tills det blir en deg och låt denna vila i kylskåp i 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och nagga. Grädda 8 min i 225 grader. Pensla botten med uppvispat ägg och grädda ytterligare 2 minuter.
Fyllning
150 g salami( men ta gärna mer)
100 g brieost
1 paprika
1 halv purjolök
1 vitlöksklyfta
Torkade örter
Salt, Peppar
Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
Salt, Peppar
Finhacka vitlöken och grovhacka purjon och paprika. Fräs i lite olja med strimlad salami. Krydda och fördela sedan i pajskalet. Lägg på skivad brieost och häl på äggstanningen. Grädda 30 minuter i 175 grader.
(För ett bättre recept, klicka här)
En läskig pasta
Tomatsåsen är för övrigt en himlans bra bas till en tomatsoppa med. Bara att mixa ihop den och slänga i lite mjölk eller grädde, och voilá, Tomatsoppa!
Pasta med tomatsås, 2 portioner
Eftersom att jag mest slägde ihop vad jag hade så vet jag inga exakta mått. Men gå efter vad som känns bra och vad du gillar och ta mycket av det så blir det toppen!
1 burk hela tomater
1 halv röd chilli
3 vitlöksklyftor
1 paprika
Lök efter smak( jag hade i några scharlottenlökar och salladslökar)
Lite honung
vitvinsvinäger
Torkade örter
Grädde
Olja
Salt, Peppar
Pasta
Parmesanost
Finhacka vitlök och chilli och grovhack lök och paprika. Fräs i olja och häll på honung. Fräs lite till och häll sedan på allt annat( utom grädden) och låt stå och småkoka så länge du känner för( min stod nog i en timme, minst).
Koka 2 portioner pasta och spä tomatsåsen med lit epastavatten om den är för tjock. Häll på lite grädde och smaka av. Låt pastan koka färdigt i tomatsåsen och servera med massa parmesan!
Scones
Detta är även underbart att äta till brunch och lyxa då till det med grädde och sylt, det är du värd!
8 små, eller 2 kakor
2 dl vetemjöl
2 dl Grahamsmjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl filmjölk
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Fördela smöret i blandningen, antingen med fingrarna eller matberedare. Bland aner filmjöl och rör ihop till en kladdig smet. Jag lade sedan dessa i 8 muffinsformar, men vill man så kan man gör två kakor av degen istället. Lägg dem då på bakplåtspapper och skåra dem. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Servera med smör,ost och marmelad eller lyxvarianten med grädde och sylt.
Blåbärscheesecake
Minst 10 bitar + lite till dagen efter
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 dl frysta blåbär
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten,gärna emd bakplåtspapper i. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
Fyll på med smet och varva med bär. Avsluta med bär på toppen. Grädda kakan i 30-40 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter. Den ska dallra lite, den sätter sig i kylen.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.
Risgrynsgröt
4 portioner (eller snarare 3 stora)
1,5 dl grötris
3 dl vatten
1/2 tsk salt
6-7 dl mjölk
Blanda vatten,salt och ris i en gryta och låt koka upp. Låt stå och småputtra i 10 minuter tills vattnet har försvunnit. Häll sedan i mjölken och låt riset svälla upp i inst 40 minuter på svag värme. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
Serveras med mjölk och kanel + eventuellt socker om du känner för det.
Linssoppa att trösta sig med
Det fina med denna soppan är att du kan slänga i i princip vad som hellst i rotfrukts- och lökväg som du råkar ha hemma. Det blir lika gott ändå!
Åtminstone 4 stora portioner
2 potatisar
3 morötter
500 g röda linser (som ej behöver blötläggas)
En halv purjolök
En salladslök (som råkade ligga hemma, släng i lite gul lök om du ar det med vettja!)
2 vitlöksklyftor
Minst 1,5 liter vatten
En buljongtärning om du vill
Salt ,peppar
Matyoghurt
Örtkryddor
Riv potatisen, morötterna grovt. Finhacka vitlöken och purjon. Fräs i olja i en stor kastrull och häll på nästan allt vatten. Släng i buljongtärningen och linserna och låt stå och småkoka tills linserna är mjuka, 20-30 minuter. Kolla till den då och då och fyll på vatten om det behövs. Toppa me den stor klick youghurt!
Denna soppa är perfekt att frysa och ha hemma. Bara att ta upp och spä med lite vatten när man kokar upp den.
Palsternackssoppa
Den ser riktigt oaptitlig ut, men man kan ju slänga på lite gröna blad om man vill =)
2 små portioner
2 palsternackor
4-5 charlottenlökar
3-4 dl vatten
1,5 dl mjölk eller grädde( jag blandade)
Någon form av buljong/fond
Salt, peppar
Torkade örtkryddor( jag är insnöad på basilika och oregano...)
Olja
Smör
Riven parmesan till topping
Skala och dela palsternackorna i kuber. Blanda dem med olja, salt och peppar och rosta 15 minuter i 200 c i ugnen.
Grovhacka charlottenlöken och fräs sedan i smör. Häll på vattnet, palsternacksbitarna och örterna( ev. en buljongtärning om du känner för det, jag slängde i lite kalvfond). Koka tills allt är ordentligt mjukt.
Mixa ihop det till en slät pure och akta, det skvätter. Fyll på med mjölk/grädde och smaka av med salt och peppar. Toppa med massor med riven parmesan.
Ät gärna något gott bröd till, som exempelvis morotsbröd.