Farinlimpor

Elin skriver:

En saftig limpmacka med en tjock skiva gräddost på? - Ja tack!
 
 
 
3 limpor
 
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl farinsocker
1 1/2 tsk salt
2 ägg
830 g rågsikt
 
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Blanda ner alla ingridienser utom mjölet och rör slätt. Arbeta sedan ner mjölet och knåda degen 5 minuter för hand. Låt den jäsa under plast i 30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela i tre delar och forma limpor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Under tiden som limporna får jäsa i 30 minuter till kan du värma ugnen till 175 grader. Nagga 
bröden med en provsticka och grädda dem ca 35 minuter.

karré i lergryta

Louise skriver:
Detta blev riktigt gott!
 
Lägg lergrytan i blöt i 15 min. Blanda 2 msk soja, en bit färsk rien ingefära, 3 dl koncentrerad äpplejuice och1/2 dl calvados- kan uteslutas. Lägg 1 kg karré i marinaden medan du bitar 1 purjo, 3 morötter/palsternackor och 1 äpple. Lägg grönsakerna i botten på grytan. Lägg på karrén och häll över marinaden. Ställ in i kall ugn och sätt ugnen på 200º. Låt stå i ugnen 2 timmar från att du satte in den

Gravlaxmacka

Elin skriver:
 

För några veckor sedan köpte jag en billig laxsida som jag styckade upp i portionsbitar och lade i frysen. En av dessa tog jag sedan upp och gravade. På en hembakad skiva surdegsbröd med lite hemslagen majonnäs blev det en perfekt lätt kvällsmat. Om du ska grava lax, tänk då på att frysa den minst tre dygn för att döda eventuella parasiter. Och tro mig som precis har läst 15 hp livsmedelshygien, de parasiterna vill du inte ha i kroppen...
 
 
 
 
1 portion
 
100 g lax med skinn
1 msk fänkålsfrö
Lika delar socker som salt
1 skiva surdegsbröd
Majonäs
Skivad rödlök
Några flagor parmesan
 
Lägg laxen i en plastpåse. Mortla fänkålen och blanda med socker och salt. Häll blandningen i påsen och förslut väl. Lägg i kylen 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden. Skiva laxen tunt. Bred majonäs på brödskivan, lägg på laxskivorna, strö över rödlök och avsluta med parmesan.
 
 

Cous cous med kikärtor

Elin skriver:
 

Ibland ligger ambitionsnivån och kreativiteten på topp. Dessutom kanske en kylskåpsrensning är på plats. Så var det för mig i går kväll, därav denna enkla maträtt. Och ja ljuset var inte på min sida heller (och uppenbarligen inte fotot heller, då det vägrar vända sig åt rätt håll)...
 
 
 
1 portion

1/2 gul lök
1 näve brysselkål
1/2 paprika
1 msk citronsaft
Olivolja
Salt, peppar
1/2 dl kikärtor
1/2 dl cous cous + 1/2 dl vatten
En bit god ost (jag hade cambozola)
 
Något såsaktigt, typ pesto
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva löken, dela brysselkålen på hälften och dela paprikan i mindre bitar. Blanda med citronsaft, olja och kryddor och lägg i en ugnsfast form. Baka tills grönsakerna är mjuka, ca 20-30 minuter. De sista 5 minutrarna kan du blanda ner kikärtorna så de blir varma. Koka upp vattnet ochslå över couscousen. Låt den svälla och blanda sedan med grönsakerna. Blanda ner osten i bitar och servera med lämplig sås. Jag hade lite pesto som behövde ätas upp, helt perfekt till.
 
 

Daal med mungbönor

Elin skriver:
 

Jag satt och bläddrade i några gamla nummer av buffé och hittade detta på en daal. Det är en indisk linsgryta, och eftersom jag älskar daal, var jag tvungen att prova. Och denna gryta alltså. Helt vansinnigt god, den är mjuk och len samtidigt som fänkålsfröna poppar till i munnen. Ett nytt favoritrecept, helt klart.
 

 
4 portioner
 
2 dl mungbönor
3 dl röda linser
50 g smör
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
3 msk riven ingefära
1 msk fänkålsfrö
1 tsk chilliflakes
Salt
 
Blötlägg bönorna över natten. Koka linserna i 20 minuter, koka sedan med bönorna 15 minuter tills de mosar sig och blir som en gröt. Ta lite vatten från början ochspäd efter hand, annars r risken att det blir för vattningt. Smält smöret i en ny kastrull och hacka under tiden lök och vitlök fint. Fräs dem och ingefära, fänkål och cilli tills löken mjuknat. Rör ner i linsrörar och smaka av med salt. Servera gärna med inlagd chilli och youghurt.
 

Körsbärssylt med kardemumma

Elin skriver:
 
Härom veckan fick jag så konstiga sug. Vitlök, makrill i tomatsås och inte minst körsbärssylt. Vilken tur då att jag hade massa körsbär från morfars träd i frysen.
 

 
 
1 liten burk sylt
 
200 g körsbär
ca 1-2 dl vatten
1 tsk hel kardemumma
100 g syltsocker
 
Koka körsbären med vattnet tills de nästan kokat sönder. Mortla kardemumman och tillsätt i kastrullen tillsammans med sockret. Koka 5 minuter ganska kraftigt och skumma sylten samtidigt. Häll upp på en varm, steriliserad burk och sätt på locket. Låt svalna i kylen.

Ärtbiff med gula ärtor

Elin skriver:
 
I senaste buffé-tidningen fanns det två recept på ärtbiffar. Mamma har gjort varianten med kokta ärtor och garanterar att de är supergoda, medans jag provade denna biff gjord på okokta gula ärtor. Jag blev överraskad över hur bra smeten höll ihop och över hur goda biffarna blev. Ett utmärkt vegoalternativ till hamburgaren!
 
 
 
 
4 portioner
 
250 g gula ärtor
1/2 röd lök
1/2 msk bakpulver
Salt, peppar
Jag mina biffar med spiskummin, cayennepeppar och paprikapulver, men välj dina favoriter!
Olja
 
Blötlägg ärtorna i minst 12 timmar. Hacka löken och häll av vattnet från ärtorna. Mixa alla ingridienser i matebredare, tills du får en smuligsmet. Den ska hålla ihop när du blöter händerna och försöker forma biffar. Och det är precis vad du ska göra, forma biffar alltså.  Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna gyllene och frasiga, ca 3-4 minuter på varje sida.
 
Jag åt mina biffar med ugnsrostade rotsaker och en sås med majonäs och majs (japp, kylskåpsrens!).
 
 
 
 

Feta- och squashpaj

Elin skriver:

Jag fick en så himla fin kokbok i födelsedagspresent av mamma, Bonniers vegetariska kokbok. Den rekomenderas verkligen för en himla massa vagetarisk inspiration och upplägget är så smart med säsongsbetonade recept, trerätters eller frukostmat för att nämna några exempel.
 
Ett recept jag fastnade för och isnpirerades av var ett på feta-och squashpaj. Sedan fick jag ju använda min roliga pajform + mandolinen... Kan det bli bättre?

 
 
4 portioner
 
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk linfrön
1 tsk salt
50 g smör
1 dl kvarg
Ev. 1-2 msk vatten
 
1 liten squash
1 paket fetaost
5 soltorkade tomater
2 ägg
2 dl mjölk
Salt, peppar, timjan
 
Blanda mjölsorterna, linfrön och saltet. Tärna ner smöret och finfördela det med mjölet. Rör ner kvarg och knåda ihop till en smidig deg, tillsätt eventuellt vattnet. Tryck ut i en form och ställ kallt minst 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda 8 minuter, ta ut och pensla botten med lite ägg (vispa upp ett som du ska ha till fyllningen och ta lite av det), och grädda 2 minuter till. Om du täcker kanterna med folie ''ramlar' de inte ner under gräddningen.
 
Sänk ugnen till 200 grader. Hyvla squashen tunt och smula fetaosten. Finhacka tomaterna. Blanda ihop ägg, mjölk och kryddor. Lägg tomaterna och fetaost i pajskalet och häll på äggstaningen. Fäödela squasremsorna över, pensla me dolja och grädda ca 30 minuter. Låt pajen stå tio minuter så blir det lättare att skära fina bitar.
 
 
 

Rostad paprikasoppa

Elin skriver:
 

Låt er inte luras av den tråkiga bilden, denna soppa blev helt fantastiskt god! Willys hade billiga paprikor, Ica billig parmesan och Coop billig pesto. Allt detta transformerade jag till en helt makalös soppa, rostningen gör verkligen att grönsakerna får en maxad smak. Prova!
 

 
3 portioner
 
5 röda paprikor
1 gul lök
1 röd chilli
4 vitlöksklyftor
Olivolja
1/2 tärning grönsaksbuljong
Salt, peppar, cayennepeppar
1/2 dl färskost
 
Pesto, parmesanost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Dela paprikorna på hälften och klyfta löken på fyra. Halvera chillin och skrapa ur kärnorna. Lägg grönsakerna på en plåt. Lägg även dit vitlöken, men behåll skalet på klyftorna. Ringla över olivolja och rosta sedan grönsakerna ca 30 minuter tills paprikans skal börjar svartna. Låt svalna, och plocka sedan bort skalet på vitlöken och paprikan. Lägg i en gryta och mixa så slätt du kan, späd med vatten undan för undan tills du får en fin soppkonsistens. Smula i buljongen och smaka av med kryddorna. Låt soppan koka upp och rör ner färskosten. Servera med en klick pesto och hyvlad parmesanost.
 
 
 
 

Pizza med rödbetor och mögelost

Elin skriver:
 

För tillfället förtränger jag att en förkylning håller på att invadera min kropp, samt att jag har tenta nästa fredag. Istället dansar jag charleston och laddar inför enmaskerad ikväll. Det gäller att prioritera...=)
 
När min syster var här gjorde vi ju denna pizza. Jag utvecklade denna lite och gjorde en snäppet godare variant. Rödbetor på pizza är helt enkelt oemeotståndligt!
 
 
 
 
1 portion
 
1 portion pizzadeg, jag improviserade men ta din favorit
2 rödbetor
1/4 rödlök
2 msk olivolja
1/2 dl riven ost
50 g mögelost
Salt och peppar
 
 
Koka rödbetorna och låt dem svalna. Sätt ugnen på 250 grader. Skiva betorna och löken tunt. Baka ut pizzabotten och ringla över olivolja. Fördela lök,betor och mögelost ovanpå. Salta och peppra, grädda sedan pizzantills kansterna jäst upp och osten gratinerats, ca 10 minuter.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0