Hallonsmoothie

Elin skriver:
 
Underbart när man går ner ikällaren en morgon och rotar i frysboxen och tadaa! En påse egenplockade hallon plus bortglömda hembakade thékakor. Snacka om lyxfrukost!
 

 
 
Hallonsmoothie
 
En näve frysta hallon
Filmjölk
En skvätt mjölk
Några matskedar rysk youghurt
 
Mixa ihop allt med mixerstav till önskad konsistens. Klart!

Sallad med varmrökt lax

Elin skriver:
 
Jag köpte en ny brödbok förra veckan, och jösses, jag är kär! Kommer nog baka alla bröd ur den boken tror jag...Just nu står ett surdegsbröd på gräddning i ugnen. När jag experimenterat med lite fler bröd kommer ni få reda på vilken bok ni ska se som en livsinvestering...
 
 
Här får ni ett enkelt recept när man inte är vrålhungrig men ändå sugen på något sommarfräsht.
 
 

 
 
 
 
1 portion
 
1 portionsbit varmrökt lax
1/2 rödlök
1/2 fänkål
En näve körsbärstomater
1/2 pressad citron
1 tsk honung
En skvätt olivolja
Ev. Vitvinsvinäger
Salt, Peppar
 
Skiva rödlöken och fänkålen tunt. Blanda ihop citronsaft, olja och honung och lägg ner löken och fänkålen i dressingen. Låt stå 30 minuter.
 
Skiva tomaterna och blanda ner isalladen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt vinäger. Lägg upp i en tallrik och toppa med laxbiten.

Pocherad torsk med brynt kaprissmör och rostad färskpotatis

Elin skriver:
 
När man har sommarjobbat 6 dagar i sträck varav två lätt kaotiska med nya arbetsuppgifter och diskberg utan dess like njuter jag som aldrig förr av en ledig söndag!
 
Hela dagen har jag bakat bröd, kokat rabarberkräm och pysslat. Till lunch kände jag för en vardags-lyxig rätt och himlans vad gott det blev!
 
 
1 portion
 
1 torskbit, 150 g
 
En klick smör
Kapris
 
Färskpotatis
1 klick smör
Lite olivolja
Flingsalt
Peppar
1 kvist rosmarin
 
Potatis
Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Koka potatisen halvmjuk och blanda sedan med smör, olivolja, flingsalt och peppar. Lägg i en ugnsfast form och rosta ca 15-20 minuter tills potatisen fått fin färg. När den är klar klipper du över en kvist färsk rosmarin och rör runt.
 
Fisk
Koka under tiden upp vatten som du saltar rätt mycket. När det kokar, lägg i torskbiten och låt sjuda 2 minuter. Dra sedan av kastrullen från plattan och låt stå ca 5 minuter.
 
Brynt smör
Smält en klick smör i en kastrull tills det börjar dofta nötaktigt. Rör då i önskad mängd kapris.
 
Lägg upp på en tallrik och ös smöret över fisken. Servera med gröna bönor.
 
 
Nuväntar jag på att mamma ska sluta jobba så vi kan fika på nybakat bröd. Det kan ju dock hända att man tar sig en liten smakbit först...
 

Festmiddag på Uppsala slott

Elin skriver:
 
Första Juni firades det att min morfar blev jubeldoktor i Uppsala, dvs. han har varit doktor i farmakognosi i 50 år. Jag och min syster åkte kl.05.00 från Göteborg för att vara med på detta firande. Först satt vi på en tre timmar lång doktorsavhandling på latin. Ja, lite tunga ögonlock där...
 
Sedan åkte vi till hotellet och svidade om för det var minnsan middag på Uppsala slott med långklänning på kvällen!
 
 
Klänningen jag hade bar min mormor på morfars doktorsavhandling för 50 år sedan. Den var dock lite tight över magen, men jag hade å andra sidan himla snygg hållning den kvällen!
 
 
 
Fördrink på slottet, jojomen!
 
 
Förrätten var en västerbottensbakelse med kalixlöjrom och rödlöksbröd
 
 
 
De som åt kött fick kalvytterfilé ( tror jag) medans jag fick torsk med murkelsås och smörslungad färskpotatis
 
 
 
Syster Lollo
 
 
 
 
Efterrätten var jordgubbsparfait med lakritsrippel och varm rabarbersås. Och galet mycket vin...
 
 
 
 
Inte varje fredagskväll man får svassa runt på ett slott i långklänning.
 
 
 
Fullt normala systrar på en galet häftig kväll!
 
 

Fylld squash

Elin skriver:

Kanske inte det mest lyckade receptet jag provat, men snyggt!




ca 1 port:

1 squash
1 vitlöksklyfta
1/2 ask keso
salt, peppar
2 krm timjan
2 msk rivet vitt bröd, alt ströbröd

Sätt ugnen på 250 grader. Halvera squashen på längden och gröp ur halvorna. Lägg squashen i en smord form. Stek dem mitt i ugnen ca 5 minuter.
Finhacka squashköttet och en skalad vitlöksklyfta. Fräs det några minuter i lite olja. Lägg över det i en skål och rör ner keso. Smaka av med salt, peppar och timjan.
Fyll squashhalvorna med röran. Strö över rivet bröd( jag tog ströbröd). Stek mitt i ugnen ca 15-20 minuter

Skagen

Elin skriver:

Just för tillfället blir det inte så mycket egna recept från min sida, då jag mest flänger runt här och var. För tvåveckor sedan var jag i Holland, Förra veckan i Skagen och nu i helgen var jag i Uppsala ( därifrån ska ni få se bilder månitro!). Om två timmar sitter jag på ett tåg mot 5 dagars kurs på folkhögskola, inkluderat sova-utomhus-hajk...

Men, skagen var det ja. Vi åkte på jobbresa och åt på fiskrestaurang. Mycket trevligt, även om jag rullade fram till sanddynerna på promenaden efteråt...


 

Först serverades vi en soppa gissningsvis på gröna ärtor eller gräslök (danska är ganska svårt att förstå). Den var i vilket fall kokt på skaldjursfond och supergod.

 

 

Sedan blev det marulk med smaskiga tillbehör.

 

 

 

 

Cremé Brulée med hallonsås, chokladsås, mangosorbet, vaniljglass och fruktbitar. Jag ''råkade'' dessutom äta upp en kollegas créme brulée som hon inte ville ha.  Mätt någon?


RSS 2.0