Födelsedagskakor

Elin skriver:
 

Jag bläddrade i en gammal Allt om mat-tidning och hittade detta recept på spritsade kakor. Då spritsning är superkul och jag älskar småkakor var jag tvungen att testa dettatill mitt födelsedagskalas. Och det är jag glad att jag gjorde, så sjukt goda kakor! Spröda, smöriga och underbara. De blir dessutom nästan bättre direkt upptagna ur frysen. Ta den sylt du gillar, jag hade hemkokad jordgubbs- och plommonsylt.
 
 
 
20 kakor
 
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl florsocker
135-140 g smör, rumsvarmt
135 g vetemjöl
 
Sylt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa vaniljsocker, florsocker och smör luftigt. Sikta ner vetemjölet och vänd ner i smeten. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut små runda kakor. Det kan gå trögt i början, men när du har värmt upp spritspåsen med händerna går det lättare. Tryck en liten fördjupning i mitten av kakorna och klicka i sylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills de fått fin färg och känns spröda. Låt svalna på plåten.
 
 
 

Jordnötssnittar

Elin skriver:
 

Jag bakade ju lite kakor till mitt födelsedagskalas, och en stående favorit är kolakakor. Denna gång omvandlade jag dem lite med hjälp av jordnötter. Just salta jordnötter i kakor har en lätt beroendeframkallande förmåga, just sayin'...
 
(Vill du baka fler livsfarliga kakor finns ett underbart recept här).
 
 
 
Ca 25 snittar
 
1,5 dl salta jordnötter
2 msk neutral olja
100 g smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
 
Mixa jordnötterna fint i matberedare tills de börjar likna ett smör. Droppa i oljan och mixa så slätt det går. Använd 1 dl av denna underbara massa och mixa ihop med smör och socker. Rör sedan ner sirapen. Sikta ner mjöl och bikarbonat och rör ihop till en smet. Platta ut två längder på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 15 minuter. När längderna fortfarande är varma skär du dem i sneda bitar.
 
 
 
 

Födelsedagstårta

Elin skriver:
 

Idag fyller jag 22 år! Gårdagen spenderades med mina fina vänner Lisa och Stoffe i Norrköping, och jag fick en så himla fin överraskning. När jag väntade på att bli upplockad på stationen messade båda två att de var sena. Så jag väntade en stund till, sedan dök Stoffe upp och vi gick till bilen. Där var Lisa och de två hade pimpat hela bilen med ballonger, serpentiner, tutor och så fick jag en tårta. Så vi satt på en parkering och åt tårta halv 10 på morgonen innan en toppendag i Norrköping! Alltså, finaste vännerna <3
 
I Söndags firade familjen och då hade jag bakat massa gott. Däribland en tårta som jag blev riktigt nöjd med.  Den bestod av bottnar med citronskal, hallon/blåbärsylt, vitt chokladfluff och en philadelphiafrosting. Tyvärr blev frostingen väldigt rinnig så det receptet lägger jag inte ut, men vill ni baka min maffiga skapelse så är det bara göra såhär:
 

 
 
1 tårta, ca 10-12 portioner
 
Bottnar
4 ägg
2 dl socker
60 g vetemjöl
60 g potatismjöl
1 tsk bakpulver
Skal av en ekologisk citron
smör + grahamsgryn/mannagryn till formen
 
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner citronskalet. Häll i en smord och bröad form (24 cm i diameter) och grädda ca 30 minuter tills kakan är torr i mitten. Låt svalna. Dela sedan i tre bottnar.
 
Citronsirap
0,5 dl pressad citron (eller hälften citron, hälften vatten)
0,5 dl socker
 
Koka ihop ingridienserna tills sockret löst sig. Låt svalna.
 
Fluff
175 g vit choklad
3 dl vispgrädde
 
Hacka chokladen. Hetta upp grädden tills den blir ljummen och absolut inte kokar.Ta av från plattan och rör ner chokladen tills den smält. Ställ i kylen över natten, och när du ska använda den vispar du upp den hårt.
 
Sylt
200 g hallon/blåbär
ca 1 dl vatten
150 g syltsocker
 
Jag fick improvisera denna sylt, då min inte tjocknade så jag kokade upp den igen med potatismjöl vilket gav en krämkonsistens. Men detta recept borde ge en fastare sylt. Koka helt enkelt upp bären och vattnet, sila bort kärnor om det behövs och tillsätt socker. Koka en stund,skumma och låt svalna.
 
Lägg gärna ihop tårtan dagen innan. Dela då bottnarna och lägg en på ett fat. Pensla med citronsirap och lägg på sylten. Lägg på nästa botten, pensla med sirapen och lägg på fluffet. Lägg på sista botten (med den skurna sidan uppåt, alltså ovandelen av kakan mot fluffet) och pensla även den. Plasta tårtan och ställ i kylen över natten. Täck sedan med en frosting och dekorera med chokladfigurer.
 
 
 
 
 
 

Räkpaj med fänkål

Elin skriver:
 

En enkel, men lite lyxigare, paj som har goda smaker av räkor och fänkål. Inte helt fel va?
 
 
 
Ca 4-6 portioner
 
1/2 dl grahamsmjöl
1/2 vetegroddar
2 dl vetemjöl
110 g smör
1 msk mortlad fänkål
1 tsk salt
2 msk kallt vatten
 
500 g räkor med skal
3/4 fänkål
2 vitlöksklyftor
Olja
3 ägg
2,5 dl mjölk
1/2 dl hackad dill
Salt, peppar, cayennepeppar
1 msk senap
2 dl riven ost
 
Gör det enkelt för dig och använd mateberedare till pajdegen. Mixa först ihop grahamsmjöl, vetegroddar, vetemjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt sedan resten av ingridienserna och pulsmixa tills du får en degboll. Tryck ut den i en pajform och nagga botten. Ställ i kylen 30 minuter och förgrädda sedan botten i 225 grader ca 10 minuter. Ett tips är att täcka kanten med folie så glider den inte ner under gräddningen.
 
Sänk ugnen till 175 grader. Skala räkorna. Hacka fänkålen och vitlöken och fräs mjukt i olja, Vispa ihop ägg, mjölk, dill och kryddor. Ta ut pajskalet ur ugnen ochpenska botten med senap. Strö ut hälften av osten på pajskalet. Fördela sedan räkor och fänkålsfräs i formen. Häll över äggstanningen och avsluta med riven ost. Grädda tills pajen känns fast och har fått fin färg, ca 30 minuter. Låt den gärna vila 5-10 minuter så blir den lättare att skära i snygga bitar.
 
 

Bruchetta med bondbönor och ricotta

Elin skriver:
 

Vi köpte hem en burk ricottaost för ett tag sedan, men bara halva burken gick åt till maträtten. Resten råkade jag äta upp... Så vansinnigt gott och jag bara undrar varför jag inte upptäckt det tidigare?
 
Här är ett recept jag hittade i Icakurriren om jag inte minns fel. Perfekt som en liten aptitretare, eller bara för att det är så jädrans gott med ricotta...
 
 
 
Surdegsbröd
Bondbönor
Vitlök
Smör
Ricotta
Olivolja
Flingsalt
 
Börja med att skiva brödet tunnt och rosta det lätt i ugn. Ta ut bondbönorna ur skidan, koka dem tills de flyter upp, och ta bort det vita höljet.Skiva vitlöken tunnt och hetta upp smör i en stekpanna. Fräs vitlök och bondbönor i smöret en kort stund. Lägg upp bönorna på brödet, toppa med ricotta, olivolja och flingsalt.
 
 

Romrussin-glass

Elin skriver:
 

Är man en tant om man gillar romrussin-glass? I så fall är man en mycket lycklig tant, för denna glassen är sagolikt god!
 
 
 
 
4 portioner
 
1 dl russin
1/2 dl mörk rom
1 ägg
1/2 dl strösocker
2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1,5 dl vispgrädde
 

Lägg russinen i blöt i rommen ochlåt stå över natten. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ner mjölken och värm försiktigt upp smeten. Skåra vaniljstången och skrapa ner fröna i mjölkblandningen. Lägg även ner stången och låt sjuda med. När blandningen har tjocknat tar du av den från plattan. Låt smeten svalna, gärna i kylen över natten.
 
Tillsätt grädde och kör smeten i en glassmaskin. När glassen börjar bli färdig tillsätter du russinen medans maskinen rör runt i smeten. Droppa även i romen som inte russinen sugit åt sig. Frys sedan den färdiga glassen ca 4 timmar (fryser du den längre bör du ta upp denen stund innan servering så den hinner mjukna något).
 
Vispa ägg och socker i en kastrull, häll i mjölken och värm blandningen under omrörning. Låt sjuda tills blandningen tjocknar. Ta kastrullen av värmen och låt blandningen svalna. Tillsätt vaniljsocker. Sila russinen, men spara romen som rinner av. Tillsätt russinen i glassmeten, samt ett par matskedar av romen. Smaka av så du får lagom mycket romsmak. När smeten är helt kall kör du den i glassmaskin tills den fått lagom konsistens. Frys in eller servera genast.

Focaccia med lök

Elin skriver:
 
Här är brödet vi åt till morotssoppan jag skrev om i förra inlägget. Jag gjorde en halv sats focaccia då vi bara var två som åt lunch. Istället för en långpanna använde jag en springform och den var alleles lagom i storlek. Egentligen är väl denna sats lagom för 3-4 portioner, men det är svårt att halvera receptet ytterligare en gång. Så ta istället en extra bit och njut!
 
 
En springform, ca 24 cm i diameter
 
12 g jäst
1,5  dl vatten
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
3-3,5 dl durumvetemjöl
1/2 gul lök
Färsk timjan
Olivolja
Flingsalt

Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Tillsätt olja, salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen smidig och gör du det för hand, knåda minst 5 minuter men gärna längre. Jäs under duk 40 minuter.

Klä en springform med bakplåtspapper. Ta upp degen och platta ut den i formen, degen ska vara kladdig. Jäs ca 30 minuter under duk. Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva löken tunt och fördela över brödet. Fördela timjanblad över och ringla över olivolja. Strössla över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.


Morots- och linssoppa

Elin skriver:
 
 
Att jag älskar soppa är det ingen tvekan om. Det är något med den där varma, mysiga känslan som lägger sig som ett täcke i munnen och när alla smaker har smält samman i en ljuvlig blandning. Överlag är mat som går att äta med sked underskattat, tänk bara soppa, filmjölk, gröt och efterätter...
 
Detta recept hittade jag här, och följde det hyftsat bra denna gången. På toppen av soppan är det turkisk youghurt, klippt gräslök och en nedfallen squashblomma. Blomman var helt enkelt för fin för att slängas, så den hamnade i soppan istället.
 
 
 
4 portioner
 
3 msk neutral olja
2 tsk malen spiskummin
Cayennepeppar efter smak
1 msk röd currypasta
5 stora morötter
ca 1,5-2 dl röda linser
Vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung
Salt, peppar
 
Hetta upp oljan i en kastrull och släng ner spiskummin, cayennepeppar och currypasta. Låt fräsa på låg värme en stund medans du river morötterna och sköljer linserna. Häll ner morötter och linser i kastrullen och späd sedan med vatten. Lägg även i grönsaksbuljongen och låt koka 15 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med balsamvinäger, honung, salt och peppar. Servera med bröd (i nästa inlägg kommer receptet på en lökfoccacia vi åt till, gudomligt god!).
 
 
 
 

Youghurt i glassmaskinen

Elin skriver:

När de där brutalt varma dagarna infann sig i somras och man höll på att smälta bort, kom jag ihåg att jag faktiskt äger en glassmaskin. Ett paket vaniljyoughurt som höll på att bli gammalt hälldes ner, och voila, frozen youghurt! Nu blev det inte alls som det yougurt man köper, men i brist på annat att kyla ner sig med fungerade det fin-fint. Skålen närmast på bilden är yougurten som frös bäst och den andra är bara iskall rinnig youghurt (min glassmaskin fryser smeten lite ojämnt kan man säga...).  Ett uppskivat äpple med kanel blev perfekt att som dipp-objekt, mums!
 

Grönsakspaj i långpanna

Elin skriver:
 

För ett tag sedan kom min bror och syskonbarn på besök, och dessutom behövde jag matlådor till jobbet. Jag gjorde då en paj i långpanna vilket visade sig vara perfekt! Pajen räckte till tre vuxna, två barn samt tre matlådor. Så nästa gång du gör paj, testa detta och frys in resterna. Kalasgoda matlådor blir det!
 

 
6-8 portioner
 
220 g smör
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
3 msk linfrön
ca 4 msk kallt vatten
1 tsksalt
 
2 rödlökar
1 msk olja
1 röd paprika
1 broccolihuvud
1 ask körsbärstomater
 
5 ägg
4 dl mjölk
1 dl cremé fraiché
1/2 kruka basilika
Salt, peppar
1 tsk sambal oelek
200 g riven smakrik ost
 
Börja med pajdegen. Jag gjorde den smidigt i matberedare. Tärna först smöret i kuber och mixa med mjöl och salt. Sedan mixads linfrön och vatten försiktigt ner tills degen precis gått ihop. Tryck sedan ut degen i en långpanna, nagga botten och ställ i kylen minst 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda botten 10 minuter. Ett tips är att vispa upp ett av äggen och pensla pajskalet efter 8 minuter. Grädda sedan de sista 2 minutrarna. På detta sätt bildar ägget en ''barriär'' och förhindrar botten att bli så blöt. Sänk ugnen till 175 grader.
 
Skiva rödlöken och fräs den i olja. Tärna paprikan och fräs den mjuk tillsamans med löken. Skiva broccolin och koka den halvmjuk. Halvera tomaterna.
 
Blanda ihop alla ingridienserna, utom osten, till äggstanningen. Fördela grönsakerna i pajskalen. Lägg tomaterna med snittsidan uppåt och häll försiktigt på äggstanningen. Strö över osten och grädda sedan ca 30-40 minuter tills pajen fått färg och äggstanningen blivit fast. Låt gärna pajen stå och sätta sig ca 10 minuter innan du skär i den.
 

Korintkakor

Elin skriver:
 

Min farmor och mormor bakade alltid så goda, lite knäckiga korintkakor. När jag hittade ett recept i sju sorters kakor hoppades jag att det skulle vara samma recept men dessa kakor blev mer spröda, nästan som mördegskakor. De blev också goda, men jakten på rätt recept fortsätter!
 
 
 
Ca 25 kakor

100 g smör
2 msk socker
50 g korinter
2 dl (+ eventuellt lite mer) vetemjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker mjukt. Tilsätt korinterna ochmjölet. Arbeta snabbt ihop till en deg och forma till små bollar. Platta ut dessa på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till med engaffel för attfå ett fint mönster och grädda sedan mitt i ugnen ca 10 minuter.

RSS 2.0