Rabarbersaft

Elin skriver:
 

Vi har gigantiska rabarber vid ett stenröse här hemma. Där bor det dock huggormar...Men om man trots allt vågar sig dit kan man göra denna helt sagolkt goda saft!
 
 
 
1 kg rabarber
2 liter vatten
2 dl socker
Saft från 1 citron
En bit ingefära
 
Skär rabarbern i bitar och koka sönder den i vattnet. Hacka även ingefäran och lägg i vattnet. Låt svalna. Sila genom en silduk, låt rinna avordentligt. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig, blanda då ner citronsaften. Häll upp på plastflaskor (går bra att frysa, fyll då inte ända upp).
 
Vill man så blandar man saft med vitt vin och is + mynta. Tadaa, en sommardrink!
 
Annars jobbar jag på för fullt i storköket på äldreboendet. Jag har fått mördarschemat deluxe, så hinner jag njuta av sommaren i år är det en bonus =)

Kycklingben med kryddris och citronyoghurt

Louise skriver:

Så var det dags för ytterligare en matkasse från jobbet med fantastiskt härliga inspirerande ingredienser.
 

Ingredienser till 4 port.

16 kycklingben
1 msk olja
1 msk soja
1 tsk honung
salt och peppar
1 gul lök
2 msk smör
½ tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
4 port ris
½ citron
2 dl matyoghurt
½ gurka
65 g. mangoldskott
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
 
Lägg kycklingbenen i en ugnssäker form. Blanda ihop olja, soja och honung och pensla blandningen på kycklingen. Salta och peppra. Stek i mitten på ugnen ca 30 minuter.
 
Skala och hacka löken.
 

Hetta upp smöret i en rymlig kastrull på medelvärme tills detblir gyllenbrunt. Fräs spiskummin några sekunder. Tillsätt lök och fräs den mjuk.
 
Blanda ner gurkmeja och ris och rör om. Tillsätt vatten och salt enligt anvisningarna på rispaketet och koka riset.
 
Riv skalet och pressa ut saften ur citronen och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
 
Dela gurkan på längden. Gröp ur kärnorna och skiva den sedan. Vänd ner den och mangolden i riset.
 
Servera kyckligen med ris och citronyoghurt.
 
 
 
 

Parisbröd

Elin skriver:
 

Jag njuter för fullt av mitt sommarlov och kan då passa på att baka tidskrävande bröd. Vad passar då bättre än en Parisbröd, eftersom jag har bokat en Parisresa i augusti för mig och min vän =)
 
Surdegsbröds-recepten kommer såklart härifrån
 
 
 
 
1 stort bröd
 

På kvällen
50 g  rågsurdegsgrund
100 g  vatten
60 g  rågmjöl

Blanda ihop surdegen med mjöl och vatten i en bunke. Täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur under natten.

På morgonen
300 g vatten
480 g  rågsikt
12 g salt

Tillsätt de nya ingredienserna i bunken med surdegen och rör ihop alltsammans. Jäs ca 45 minuter.

 

Ta sedan tag i degen och vik kanterna mot mitten. Arbeta runt degen och jäs 45 minuter. Upprepa vikningen 3 gånger, jäs sedan 1 1/5 timme.

 

Mjöla en handuk rikligt och stjälp upp degen. Platta ut den till en fyrkant och vik sedan kanterna mot mitten. Vänd så skarven kommer nedåt. Slå in brödet i handduken. Jäs ca 1 timme.

 

Sätt i god tid ugnen på 250 grader och ställ in en plåt. Stjälp över brödet på ett bakplåtspapper och ta hjälp av en skärbräda för att brödet ska glida ner på plåten. Snitta brödet. Släng in lite vatten på botten av ugnen oh grädda sedan 15 minuter. Sänk till 200 grader och vädra lite då och då. Efter 25 minuter till bör ditt bröd vara klart, knacka på undersidan och låter det då ihåligt är det färdigt. Låt svalna på galler utan handduk, och förvara utan plastpåse runt (annars försvinner den knapriga skorpan).

 


Linsbollar

Elin skriver:
 

Bloggtorka, jag vet! Men, här är ett smaskigt recept på linsbollar som förlåtelse...
 
 
 

 
2 portioner
 
1,5 dl röda linser
1 msk bovetemjöl (tror det fungerar bra med vetemjöl med)
Salt, peppar, valfria kryddor
Olja
 
Koka linserna mosiga, ca 15 minuter. Späd undan för undan med vatten så det hinner koka in. Låt ''geggan'' svalna lite och rör sedan ner bovetemjölet samt kryddor. forma till bollar och stek i rikligt med olja några minuter.

Bättring utlovas

Elin skriver:
 

Jag klarade tentanoch fick godkänt på projektet, så nu har jag gått på tre månaders sommarlov! Därav lite ehm, bloggtorka...
 
Senaste dagarna har spenderats på rabattgrävande, cykelturer, garderobsrensningar, rabarbersaftsmakande och en geocahningtur med den mest fantastiska picknickplatsen någonsin.
 

 
Mamma och jag hittade finaste utsikten =)
 
På återseende =)

Pasta med mozzarella

Elin skriver:
 

En enkel, men ändå väldigt god pastarätt. Ibland behöver man mycket kolhydrater. Typ varje måltid om du frågar mig =)
 

 
 
1 portion
 
1 portion spagetthi
1 näve körsbärstomater
1 näve bladspenat
1/2 citron, skal och saft
1/2 mozzarellaost
Salt, peppar
1 nypa socker
Olivolja
Parmesanost
 
Koka pastan. Fräs tomaterna en stund i olivolja. Häll på sockret och citronsaften och fräs en stund till. Vänd ner spenaten så den mjuknar. Blanda ner pastan och mozzarellan i bitar, krydda med salt och peppar och lägg sedan upp på en tallrik. Toppa med rivt citronskal och riven parmesan.
 
 
 

RSS 2.0