Shortbreads

Elin skriver:

På mitt jobb hade vi skottish night-tema förra veckan. Då bakade jag tre plåtar sådana här kakor och de gick åt som smör i solsken. GAlet goda är de och borde förses med varningstext. Receptet är härifrån



ca 80 st

8 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl maizena
2 dl strösocker
450 g osaltat smör
3/4 tsk salt
Bakplåtspapper
Extra mjöl till utbak
Låt smöret ligga framme och bli mjukt. Blanda jämnt med sockret med en trägaffel. Mät upp vetemjöl, maizena och salt. Sikta ner i smörblandningen genom en sil. Blanda alla ingredienserna till en kakdeg.

Skopa upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Platta ut den med lätt mjölade händer och kavla ut den tjockt och slätt så att den täcker hela arket. Ställ plåten i kylskåp en halvtimme, så kan du skära snyggare snitt sedan.

Skär degen i rektangulära rutoroch pricka varje kaka fyra gånger med en gaffel, hela vägen igenom så att kondensen inte stannar i kakorna ( Efter halva gräddningstiden kan det vara bra att göra om detta så att kakorna behåller sitt mönster).

Grädda i mitten av ugnen, 150 grader  i 60 minuter, kakorna ska vara ganska bleka. Låt svalna och ät sedan upp dem, de är galet goda!

 

Mycket smör går det åt



Rödbetspaj med fetaost

Elin skriver:

Paj-o-mansom jag är utmanar jag mig själv ständigt genom att uppfinna nya pajfyllningar. Den senaste blev en riktig höjdare och skjukt snygg!



Rödbetspaj, 4 portioner

Pajdeg

Följ receptet tills det är förgräddat.

1 paket fetaost
7 kokta små rödbetor, kalla
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Svarta oliver
Salt, Peppar
Torkade örter
Några skivor ost
Olja

3 ägg
3 dl mjölk
Salt, Peppar

Finhacka löken och vitlöken. Fräs dem mjuka i oljan. Klyfta rödbetorna och fördela i pajskalet tilsammans med smulad fetaost, löken och oliverna. Vispa ihopäggen och mjölken och krydda. Häll i äggstanningen i pajskalet. Lägg på några skivor ost och krydda. Grädda i 200 grader tills stanningen stannat, ca 30 minuter.

 

 


Boeuf Bourguignon

Louise skriver:
Härliga lördag! Efter en sväng på chokladmässan åkte vi hem och jag satte igång projekt matlagning...
Riktigt härlig köttgryta med ett riktigt gott rödvin! Mums!!!!


Ingredienser till 4 portioner:

800 g benfritt nötkött, t.ex. högrev
3 gula lökar
150 g chaminjoner
8 vitlöksklyftor
smör
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 msk kalvfond
5 dl rött vin
salt och peppar

Till servering:
Klyftpotatis



Gör så här:
1. Skär köttet i bitar. Skala och skiva löken. Dela svampen om den är stor. Skala och hacka vitlöken.
2. Fräs löken och svampen i smör i en gryta så att den får färg. Tillsätt vitlök, timjan och lagerblad. Fräs                   ytterligare 2 minuter.
3. Tillsätt kött, vin och fond. Koka grytan utan lock på medelstark vörme ca 1 timme eller tills köttet är mört.
Späd eventuellt med ltie vatten då och då. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med klyftpotatis.

Korngrynsgröt

Louise skriver:

Nu när det är helg kan man ta sig tid att fixa riktigt härliga långfrukostar.
Idag blev det till att testa något nytt, korngrynsgröt.

Till 4 portioner behövdes:
1½ dl korngryn
3 dl vatten
½-1 msk smör
½ tsk salt
6-7 dl mjölk

Mät upp ris, vatten, smör och salt i en rymlig gryta.
Koka upp och koma under lock på svag värme ca 10 min.
Tillsätt hälften av mjölken, rör om och låt gröten koka upp innan resten av mjölken hälls i.
Lägg gärna i en kanelstång.
Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte bränns.
Låt gröten svälla utan omrärning ovanpå spisen ca 40 min.
Servera med mjölk och sylt, här serverades den med hemmagjort äppelmos.


Tigerkaka

Elin skriver:

Tänk vilket bra jobb man har när de helt plötsligt säger: Kan inte du baka lite tills på söndag? Jo visst sade jag och slängde ihop två äppelkakor. Av ingridienserna som blev över råkade det bli en tigerkaka också. Hoppsan.



1 tigerkaka

2  ägg
2 dl socker
50 gram smör
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk

Ca 1-2 msk kakao



 

Sätt ugnen på 175 grader.  Smörj en sockerkaksform och bröa den runtom med ströbröd.
Vispa ägg och socker poröst. Sikta ner mjöl och bakpulver i äggblandningen. Smält smöret och rör ner den i smeten tillsammans med mjölken. Rör om tills smeten blir jämn. Sikta ner kakao i hälften av smeten.
Häll ut lite av den vita smeten i formen. Häll sedan över den mörka och varva. Grädda i ca 25-30 minuter.  Använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten. Ta ut och låt den svalna lite innan den vänds upp och ner.

 


Stekt strömming med potatismos

Louise skriver:

Idag hade jag och syrran kvalitetssöndag med utflykt till diverse affärer och shopping.
Sen stektes det strömming för glatta livet, och potatismos till så klart. Dessutom en gammal klassiker som vi kallar mormorsgurka men andra kallar pressgurka... Mums! Sen tillverkades det en chokladpudding oxå, men den kommer inte hamna här, för den blev inte riktigt som den skulle =)


Ingredienser

Strömming, ca 200 g per person
Rågströbröd
Salt
Peppar

Potatismoset:
Potatis, så mycket man tror går åt
Lite lagom med palsternacka
Standardmjölk
Smör
Peppar
Salt
Muskot

Gör så här:
Börja med moset.
Skala potatis och palsternacka.
Skär i bitar och koka mjuka i saltat vatten.
Medan potatisen kokar så pannera strömmingen, ihoplagda två och två, i ströbröd kryddat med salt och peppar.
Stek gyllenbruna i varm panna med smör.
När poatisen är mjuk häll av vattnet och kör med elvispen tills potatisen är mosad.
Lägg i en stor klick smör.
Späd med mjölk till lagom konsistens.
Krydda med salt, peppar och muskot.

Vi hade pressgurka och rödkålssallad med apelsin till.
Pressgurkan görs enkelt med gurka som skivats med osthyvel, 1 msk 24% ättika och 2 msk socker.
Blanda allt och lägg i en skål.
Sätt gärna något tung över så gurkan pressas.

Smaklig måltid.

Lördagsfika

Elin skriver:

Detta är ett tidsinställt inlägg, för just nu befinner jag mig påjobbet.
För några veckor sedan myste jag dock med lördagsfika. Kaffe, fil med varma blåbär ( i muggen), hembakt bröd och mandelbiscotti( i burken). Smaskens!


Bönbiffar

Elin skriver:

Jag var vansinnigt sugen på potatismos och kände dessutom att jag behövde bli av med lite ägg. Sagt och gjort, blanda inte i ägg i bönbiffar, de håller inte ihop så bra. Men goda blev de om än något smuliga.


2 portioner

2 små burkar kidney-bönor, ca 250-300 g
1 vitlöksklyfta
1 ägg
Spiskummin
Salt, Peppar
Olja

Mixa ihop bönorna och vitlöken. Rör ner ägget och kryddorna. Hetta upp olja i en stekpanna och stekdem gyllene på båda sidor. Ät med potatismos och kokta rödbetor.

Mannagrynspudding

Elin skriver:

En någorlunda spontan hemresa blev av i helgen, och vad underbart det var att se en riktig Östgötsk höst! Man uppskattar inte det man har nära förrens man åker bort och kommer hem igen.  Men mig hem följde en hel hög med fina äpplen så idag ska det kokas kräm. Här är dock ett annat recept,en maffig mannagrynspudding!


 

 

1 portion

2 msk mannagryn

2,25 dl mjölk

1 nypa salt

1 ägg

8 hackade mandlar

Ev. En liten droppe bittermandelolja

 

Sätt ugnen på 200.

Koka upp mjölk, mannagryn och salt. Sjud på låg värme tills det blir en gröt. Rör i ägg, mandel och eventuellt bittermandelolja. Häll i en smord portionsform och grädda ca 30 minuter.

Först sväller puddingen upp som en sufflé, men efter ett tag sjunker den ihop. Servera med bär (jag kokade ihop hallan och blåbär med lite honung)

 


Marängswiss

Louise skriver:

Förra  fredagen hade jag och syrran fredagsmys. Vi var ute i skogen och letade svamp, gjorde ostgratinerade nachos och avslutade kvällen med marängswiss... denna underbara efterrätt som är så lättgjord, men som man gör aldeles för sällan...



Ingredienser:
Lagom med vispad grädde
Lagom med vaniljglass
Lagom med skivad banan
Lagom med chokladsås
Lagom med maränger

Varva ingredienserna i en snygg skål.
Toppa gärna med hemmagjorda maränger i pastellfärger.
Mums

Filodegspiroger med spenat och fetaost

Elin skriver:

Filodeg är bra för det går att variera mycket. Sedan jag gjorde vårrullar hade jag några ark kvar i frysen. Då bytte jag världsdel totalt och fyllde dem med spenat och fetaost. Receptet är lite på en höft, för jag
minns inte vad jag blanade i =)


2 portioner, ca 4 piroger



2 ark filodeg
1/2 paket fetaost
150 gfryst, tinad spenad
Lite strimlad vitkål
Smält smör
Salt, Peppar

Sätt ugnen på 175 grader och tina filodegen enligt anvisning på paketet. Pensla smör på ett ark och lägg det andra över. Fräs spenaten och krama ur vätskan. Fräs med vitkålen en stund. Klicka ut på degen och smula över fetaost. Vik ihop till piroger och pensla smör på dem. Grädda ca 15-20 minuter tills de är frasiga och gyllene. Servera med tzatskiki och sallad.

Grönsaksgratäng

Elin skriver:

Som nästan-vegetarian krävs det lite variation på den eviga vegetariska lasangen. Den är jättegod men lite ombyte förnöjer. En grönsaksgratäng som smakar stuvad spenat är då perfekt.




Grönsaksgratäng, 3-4 portioner

3 morötter
1 liten squash
200 g fryst spenat
1 tomat

sås
Smör, ca 25 g
1 msk mjöl
ca 2 dl mjölk
Riven ost
Mögelost
Timjan
Muskotnöt
Salt, Peppar


Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva morötterna rakt över och sedan i remsor. Koka dem nästan mjuka. Skiva squashen i remsor och salta dem lätt. Tina spenaten.

Smält smöret och rör ner mjöl. Vispa ut redningen med mjölken så inga klumpar finns kvar. Låt såsen tjockna på svag värme och låt den vanliga osten smälta ner.

Fördela alla grönsaker i en form och blanda med såsen. Skiva tomaten och lägg överst. Toppa med bitar av mögelost och eventuellt vanlig ost. Grädda ca 30 minuter.

RSS 2.0