Lussebulle med tvist

Louise skriver:

Idag har jag adventspyntat, druckit glögg, lyssnat på julmusik samt bakat följande goa grejer...
 
ca 34 st
Ingredienser:

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 ägg
1½ dl vit sirap
3 kuvert saffran à 0,5 g
½ tsk salt
1½ tsk nystött kardemumma
150 g rumsvarmt smör
14 - 15 dl vetemjöl
 
Pensling:
1 ägg
1 krm salt
1 msk vattem
 
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
100 g mörk choklad
100 g vit choklad
 
Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt ägg och sirap.
Stöt saffranet med saltet och tillsätt det i bunken. Stöt sedan kardemumman och tillsätt den.
Klicka ner matfettet och tillsätt vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt vila i bunken i ca 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora delar.
Kavla ut degen till ca 30x60 cm. Bred ut hälften av smöret längsmed ena deghalvan. Riv över hälften av mandelmassan. Hacka hälften av chokladen och strö över.
Vik över den ena deghalvan så att fyllningen täcks. Skär upp i ca 17 remsor.
Tvinna varje degremsa och sno den till en ögla. Stick den ena änden i öglan uppifrån och den andra underifrån så att de möts i mitten. Nyp till ordentligt så att de fastnar i varandra. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Upprepa alla momenten med den andra deghalvan.
Låt jäsa till knapp dubbel storlek, ca 30 min. Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna med äggblandningen.
Grädda dem i mitten av ugnen 8-10 minuter.

Kanelbullar

Elin skriver:
 
Missade totalt att de släppte biljetter till Eurovision song contest idag. Min nylagade armbandsklocka gick sönder. Jag ramlade med cykeln när jag hade handlat och 50 meter senare ramlade cykelkorgen av (!) och det rullade körsbärstomater lite överallt....suck.
 
Tänker pigga upp mig med lite linssoppa och tanken på att jag ska sepndera nästföljande tre dagar med att enbart smaka saker uppe i grythyttan. Och nästa helg åker jag till Göteborg för att träffa finaste Lollo, Judith och gamla arbetskollegor. Underbart!
 
Lyckades få ett fint brännmärke när jag bakade bullar förra helgen, men smarriga blev de! ( dock lite suddig bild). Dettarecept är också himla smaskigt ( bloggens första!)
 
 
 
 
 
Ca 20-25 stycken
 
1/2 paket jäst (à 50 g)
50 g smör
3 dl mjölk
1/2 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
 
50 g smör
2 msk kanel
1/2 dl socker
 
Ägg
Hackad mandel
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
 
Rör smöret smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp degenarbetsbänk och knåda den smidig med det sparade mjölet. Kavla ut degen till en platta och bredfyllningen. Rulla sedan ihop den från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan upt i formar.
 
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över den hackade mandeln. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna eller ät alldeles nybakta och varma =)
 
Här är jag med och tävlar om ett fint cupcakeställ!


Köttbull....nej vänta nu. Mandelfrikadeller!

Elin skriver:
 
Potatispuré, lingon och köttbullar? Eller vänta nu. Jag äter ju inte kött. Nej, just det. Då blir det mandelfrikadeller!
Jäklans vad gott det var, dessa får garanterat en självskriven plats på mitt julbord i år!
Receptet har snurrat runt på lite olika bloggar, men jag hittade orginalet(?) här.
 
 
 
 
ca 20 st
 
50 gr fint mixad sötmandel
0,75 dl riven smakrik ost
0.75 dl ströbröd
1 msk riven lök
2 ägg
1 msk vatten
Salt, Peppar
 
Vatten med en grönsaksbuljongtärning
Olja/smör
 
Blanda alla ingridienser till en kladdig smet. Forma små bollar, drygt en tesked smet per boll ( de sväller vid kokning). Koka upp buljongen. Lägg ner bollarna och låt småsjuda ca 7 minuter. Ta upp bollarna med hålslev och låt de rinna av en stund. Smält en klick smör i en stekpanna och häll i en skvätt olja ( smöret bränns då inte) Stek bullarna tills de fått färg. Servera som klassiska köttbullar.
 
 
Dagen efter åt jag dem i libabröd med rostad paprikasås, fungerade alldeles utmärkt det med!
 
 
 
Annars har jag spenderat mina lediga dagar med att ringa runt till tandregleringar och tandläkare eftersom ett fäste till min ståltråd bakom framtänderna i underkäken (rest sedan tandställningen) lossnat. I måndags lagade jag det för att det senare skulle lossna igår morse. Så imorse fixade jag det igen och håller nu tummarna för att det ska sitta kvar ( men med min tur lossnar det säkert...)
 
 

Strömmingslåda och lite gnäll

Elin skriver:
 

Denna helgen har inte varit rolig. Jag har varit långledig, fredag-måndag, utan något att göra eller någon att umgås med. Dessutom har jag bränt mig rejält på en bullplåt och bitit av ett fäste till metalltråden (
 
som är kvar efter tandställningen). Så morgonen spenderade jag ringandes runt till tandregleringar och folktandvården, och till slut fick jag en tid idag kl.2. Hade jag kunnat åka till Motala hade jag dock fått det gratis, nu måste jag betala...
Fy sjutton! Nu vill jag bara ha nästa helg för då ska jag åka hem igen och mysa!
 
Nog med gnäll, här är riktig tantmat: Strömmingslåda!
 
 
 
4 portioner
 
600 g strömmingsfile
2 dl grädde
Ca 1/2 dl kaviar
Dill
Salt, Peppar
Ströbröd + några smörklickar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ihop strömmingen med skinnsidan utåt och placera i en form. Salta lätt. Blanda ihop grädde, kaviar och dill och häll det över fisken. Salta och peppra lite till. Strö över ströbröd och klicka över smör. Grädda ca 20 minuter. Servera med ris eller potatis.

Chokladkaka

Elin skriver:
 

Imorde råkade jag dammsuga upp halva min fina basilika...antar att dammsugaren var lite hungrig.
 
Men, det var inte mitt dammsugarmonster jag skulle berätta om utan en himla smaskig chokladkaka. Lite som kladdkaka, fast bättre!
 
 
 
 
1 springform = en himla massa mäktiga bitar

200 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och sikta ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och sikta ner mjölet försiktigt. Blanda ihop till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form ( jag använde grahamsgryn, supergott!)  med lösttagbar kant,.Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten och inte torr. Låt gärna stå i kylskåp ettdygn och gotta till sig innan servering.
 
 
Nu ska jag ägna eftermiddagen åt kanelbullebak. Trevlig helg!
 

Favorit i repris; Pumpasoppa!

Elin skriver:
 
Jag bloggade om denna soppa förra året, men den är så himla god att receptet kommer igen!
Alla bloggar svämmar just nu över av recept på pumpasoppor och jag tänkte inte vara sämre. Här är min absoluta favoritsoppa gjord på butternut squash (och får man sedan göra den i sin ärvda röda kockums-gryta blir det inte sämre direkt...).
 
Detta är även mitt bidrag till Säsongens bästa hos gronaskafferiet.se!
 
 
 
 
4 portioner

ca 900 g Butternut squash ( En pumpa som ser ut som en gigantisk jordnöt)
1 palsternacka
2 vitlöksklyftor
Vatten
Salt, Peppar
Olivolja
Ev. andra kryddor såsom kanel, muskot, spiskummin

Sätt ugnen på 175 grader. Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna (gör gärna rent kärnorna och rosta dem). Dela palsternackan. Lägg pumpan, palsternackan och vitlöksklyftorna (ej skalade) i en ugnsfast form. Ringla över olja och rosta i ugnen tills de blivit mjuka, ca 50 minuter. Vänta en stund så grönsakerna hinner svalna något.

Skala dem och lägg det urgröpta i en mixer eller matberedare. Mixa till en slät puré, du kan eventuellt behöva späda lite med vatten för att det ska gå enklare att mixa..  Späd med vatten till önskad konsistens och värm på i en kastrull. Lägg i grönsaksbuljongen och salta och peppra. Servera med turkisk youghurt och bröd.
 
 

Fredagsdrink

Louise skriver:
 

Nu är det helg och jag o sambon inleder den med en god drink som minner om sommaren
 
Ingredienser till en drink:

4 cl Bacardi
Brämhults Jordgubb/Lime
Fruktsoda
 
Gör så här:

Häll baccardin i ett glas.
Fyll på med Brämhults Jordgubb/Lime till halva glaset.
Fyll upp med fruktsoda.
Drick och njut
 
 

Morotssoppa med kokosmjölk

Elin skriver:
 
En variation på min ständiga linssoppa. Sjukt god, och perfekt att tina upp ur frysen efter ett spontant jazzdans-pass!
 
 
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 tsk färsk ingefära
1/2 tärning grönsaksbuljong
6 dl vatten
1 1/2 dl röda linser
400 ml kokosmjölk
Olja
Salt, peppar
Paprikapulver
Spiskummin

Hacka löken och vitlöken. Fräs i olja tilsammans med finhackad ingefära på låg värme. Skala och fintärna morötterna och tillsätt i grytan. Häll på  vatten och buljongench låt koka tills moroten är mjuk, ca 15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt linser och kokosmjölk och koka på svag värme under lock tills linserna är mjuka, ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
 
 

Ostpaj

Elin skriver:
 
Igår skrev jag min första tenta någonsin. Sjukt nervöst innan, under och nu när jag väntar på resultatet. Men det var skönt att vakna upp en morgon och inte ha tentaångest...
Ska koppla av lite i helgen för två fina vänner kommer på besök! Har bakat en maffig chokladkaka som står i kylen och väntar.
 
Igår fyndade jag en billig prästost på ICA  tack studentrabatt!) så idag blev det ostpaj till lunch,smaskigt!
 
 
4 portioner
 
Pajdeg
 
3 dl rågsikt
100 g smör
2 msk vatten
2 msk linfrön
Salt
 
Fyllning
 
2 ägg
2 dl mjölk
200 g riven ost
10 oliver, grovt hackade
2 soltorkade tomater, grovt hackade ( mest för de råkade finnas i kylskåpet...)
Några kvistar färsk timjan
Salt, peppar
 
Börja med att nypa ihop smöret med linfrön och mjöl. Tillsätt vatten och tryck ut degen i en pajform. Ställ kallt 30 minuter. Nagga och förgrädda sedan skalet 10 minuter i 225 grader ( täcker man kanterna med folie glider de inte ner).
 
 
Vispa ihop ägg och mjölk med salt, peppar och timjan. Blanda ner osten.
 
Fördela oliverna och de soltorkade tomaterna i pajskalet. Häll på äggstanningen och grädda tills pajen fått fin färg och stannat, ca 30-35 minuter.

RSS 2.0