Leverpastej utan lever

Elin skriver:
 

God jul! Min jul har firats med hela familjen i ett mysigt jule-kaos med alldeles för mycket mat, kakor och godis. Det mesta på vårt julbord var hemlagad och ett nytt inslag blev denna vegetariska leverpastej. Jag har fortfarande inte bestämt om jag gillade den eller inte, men helt olik leverpastej är den faktiskt inte. Här hittar du receptet.
 
 
 
 

5 dl mjölk
75 g smält smör
2 dl havregryn
1 dl ströbröd
1 dl färsk persilja
1 dl hackad lök
40 g färsk jäst
1 msk sojasås
1/2 tärning grönsaksbuljong
2 krm mald kryddnejlika

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och för att den ska svälla så låt den stå några minuter. Mixa blandningen med en stavmixer och häll den sedan i en smord form (en brödform fungerar fint) och baka i ugnen ca 1 timme. Låt svalna.

 
 
 

Honeycomb / Hokey Pokey

Elin skriver:
 

Om ni nu inte har hunnit göra julgodis än är detta räddaren i nöden. Det tar 10 minuter från början till slut och smakar sådär klistrigt och sött. perfekt med andra ord. Akta tänderna bara! Här har ni orginalreceptet.
 
 
 
 
 
110 g socker
4 msk ljus sirap
1 1/2 tsk bikarbonat
 
Blanda socker och sirap i en tjockbottad kastrull. Låt småkoka några minuter (rör inte!). Ta från plattan och rör snabbt ner bikarbonat. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Platta int eut smetenutanlåt stelna och bryt sedan i bitar.
 
 
 
Ja, och uppstår detta problem är kokande vatten en bra lösning! Socker stelnar förvånansvärt fort...
 
Nu ska jag fira smakernas återkomst genom attbaka en mjuk pepparkaka och äta alldeles för mycket smet...
 
 
 
 

Saftig rågsiktslimpa

Elin skriver:
 

Lagom till jul har jag åkt på mördarförkylningen som har rubbat mina smaklökar och mitt doftsinne. Kul när jag hade tänkt ta smakprov på alla julgodisar idag....Men jag håller tummarna att smaken återvänder innan julafton!
 
Här är ett recept på en saftig limpa som bör vara perfekt på julbordet! Det kommer härifrån...
 
 

 
 
2 limpor
50 g jäst
1 dl vatten
4 dl mjölk
50 gram smör
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
7 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
 
Smält smör och blanda sedan ner vatten, mjölk och sirap i kastrullen. Värm till 37 grader/fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och blanda ut med degvätskan. Rör ner mjölet och knåda tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Jäs degen 45 minuter. Dela degeni två bitar och knåda försiktigt på mjölat bakbord. Forma till två limpor och låt jäsa 40 min på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i nedre delen i ugnen på 200º i ungefär 30 minuter. Låt svalna under duk på galler.

 

Lasange med sojafärs

Elin skriver:
 

Om det är något jag verkligen saknar med att inte äta kött är det hamburgare, blodpudding och lasange! En sådan himla tur så att det finns sojafärs att ta till när man ska göra en lasange. När man sedan får extrapris på ost kan det inte gå fel...
 
 
 
 
 
4-5 portioner
 
300 g sojafärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 skvätt chillisås samt balsamvinäger
Salt, Peppar, Oregano
Olja
 
2 msk smör
2 msk mjöl
Mjölk
Salt, peppar, muskotnöt
 
200-300 g riven ost
Lasangeplattor
 
Börja med att hacka lök och vitlök och fräs mjuk i olja. Blanda ner sojafärsen och stek en stund. Häll sedan på resten av ingridienserna och låt puttra en stund, men minst 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och vispa sedan ner mjölet. Häll på mjölk, undan för undan tills såsen kokar upp och tjocknar. Krydda och låt småsjuda 5-10 minuter.
 
Bottna en ugnsform med lite färssås. Varva sedan lasagneplattor, färssås, bechamélsås och riven ost. Avsluta med bechamélsås och riven ost. Grädda ca 45 minuter tills lasangeplattorna är mjuka.
 
 
 
 

Kanel-dinosaurier

Elin skriver:
 
Otraditionella kakor måste också få bakas till jul (mest för att jag vill använda mitt fina djur-kak-mått). Så here we go,kanel-dinosaurier! Receptet är härifrån
 
 
 
 
Många...

2,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
0,75 dl florsocker
150 g kallt smör
0.5 msk kallt vatten

strösocker blandat med kanel

Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker.  Blanda ner smöret och finfördela med fingrarna tills du fått en smulig deg. Blanda ner vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Plastain och lägg i kylen en timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord, ca 0,5 cm tjock och ta ut kakor. Doppa varje kakas ovansida i kanel- och sockerblandingen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 10 min.

Ajvarfisk

Elin skriver:
 

Har ni smakat ajvar relish någon gång? En väldigt god paprikaröra som finns att köpa lite överallt. Jag köper min i en rolig matbutik i Örebro, Ali Baba. De har bland annat mat från mellanöstern och Asien och affären är skojig att botanisera i. I en vanlig butik kan man hitta en eller två sorters ajvar, på Ali Baba hade de runt 7 sorter.
Har man nu väl köpt sin paprikaröra kan man laga denna fiskrätt. Inspirationen kommer härirån.

 
 
3-4 portioner
 
1 paket fryst sej, torsk eller liknande
1,5 dl vispad grädde
1,5 dl ajvar relish
''1 näve'' fryst, tinad spenat (den fryst i puckar)
1 dl riven ost
Salt, peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda grädde, spenat och ajvar samt kryddor. Fördela röran över fisken i en form. Toppa med riven ost och ställ i ugnen ca 15-20 minuter tills fisken är klar. Servera med ris och grönsaker.
 
 
Ibland begås det blodbad i mitt kök...
 
 
 
 
 
Eller så kan man förklara det med att granatäpplen är svåröppnade...
 
 
Nu ska jag spendera kvällen framför nobelmiddagen på tv =)
 
 

Baileyskaffe

Elin skriver:
 

När man sitter inne i snöstormen och tentapluggar får man pigga upp sig lite. En Baileyskaffe på det så går hemtenta-skrivandet fin-fint...ehm....
 
 
 
 
1 glas
 
1 kopp kaffe
1 likörglas baileys, tippar på 4-6 cl
1/2 dl mjölk
1/2 dl vispad grädde
 
Gör en kopp kaffe och häll i Baileys. Värm mjölken och häll i kaffet, toppa med vispad grädde.

Slaglimpa och storm

Elin skriver:
 

Imorse vaknade jag av stormen Sven vid 04.30. Njöt av att jag var ledig och somnade om. Vakande sedan halv 8 av snöplogarna och gav upp...Nu sitter jag och myser i raggsockar och alldeles för stor stickat tröja och ska strax fixa en baileyskaffe med alldeles för mycket grädde. Samtidigt tänker jag titta på de stackare på gångbanan utanför fönstret som är ute i stormen....hehe
 
Receptet på denna limpan är från en nyinförskaffad bok från Lagerhaus, Bröd från när och fjärran.
Den kostar bara 99 kr, ett utmärkt julklappstips! Limpan blev ganska kompakt, men väldigt saftig. Det kan ju kanske bero på att jag gjorde en halv sats och formade limpor istället för bullar...
 
 
 
 
 
3 bröd (hel sats)
 
Dag 1
3 msk kumminfrön
225 g rågsikt
7dl kokande vatten
 
Dag 2
75 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
380 g vetemjöl
1 dl mörk sirap
500 g rågsikt
 
Rosta kumminen i en torr panna. Blanda med rågsikten och häll över kokande vatten. Strö över lite vetemjöl, trä en plastpåse över bunken och låt stå i rumstemperatur tills nästa dag.
 
Dag 2: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt det i råggröten och låt stå övertäckt 5 timmar. Blanda ner resten av ingridienserna (spara lite rågsikt) till en smidig deg. Forma till limpor på mjölat bakbord. Jäs under bakduk 45-60 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla bröden med lite smält smör + vatten och grädda långt ner i ugnen 15 minuter. Sänk värmen till 175 och grädda 35 minuter till.

Polentakex

Elin skriver:
 

Skola, träna, äta, sova. Ja, mitt liv för tillfället. Sitter och bråkar med en dum hemtenta samtidigt som jag borde plugga ikapp en jäklans massa mikrobiologi på engelska. Men nej,just nu lyssnar jag på julmusik och bloggar istället. Man måste ju prioritera =)
 
Dessa kex blev goda och jag kämpar för att göra mig av med polentan som stått i mitt skafferi alldeles för länge. Dock skulle jag nog tillsätta lite salt i degen om man inte vill ha så mycket flingsalt ovanpå. Se till att grädda dem så de blir spröda, receptet sade 6-8 minuter men mina stod inne nästan dubbla tiden.
 
 
 
 
ca 2-3 plåtar
 
10 g fänkålsfrön
50 g polentagryn
2 dl mjölk
250 g vetemjöl
(ev. salt)
 
Rosta fänkålsfröna i en torr panna tills de fått lite färg.  Stöt dem i en mortel och blanda med mjölk och polenta (och ev. salt). Låt stå 10 minuter. Blanda ner mjölet till en smidig deg och låt vila i kylen 15 minuter.Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen tunnt på mjölat bakbord, skär i bitar och lägg påplåt med bakplåtspapper. Pensla med lite vatten, strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter (kolla ofta då de lätt bränns).

Vetekex

Elin skriver:
 

Igår skulle jag skriva hemtenta. Istället råkade jag baka kex till kvällens ost/vin/spel-kväll. Well, då skriver jag idag (söndag) istället tänkte jag. Det lilla problemet var att jag råkade komma hem halv 5 imorse. Det jag har skrivit på hemtentan idag bör nog läsas igenom en annan dag känner jag...
 
Nåväl, kex var det ju! Istället för köpekex kan man baka egna. Det är lätt även om det tar lite tid att kavla degen supertunnt och stansa ut kexen. Håll bara koll för de bränns på nolltid i ugnen!
 

 
 
Många små kex
 
50 g smör
2,75 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 tsk timjan
1 tsk salt
 
Smält smör till pensling
Salt
 
Sätt ugnen på 225. Blanda sedan samman alla ingridienser till en smidig deg. Kavla ut tunnt på mjölat bakbord, stansa ut kex (med ex. ett glas eller kakmått) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga kexen med en gaffel. Pensla med smält smör och strö över salt. Grädda 6 minuter mitt i ugnen,men ha koll under tiden.

RSS 2.0