Bönbiffar

Elin skriver:
 
Jag är inte överdrivet förtjust i bönbiffar och ofta smular de när man ska steka dem. Men så hittade jag ett recept i senaste Allt om Mat (nr7) och dessa skulle stekas i ugnen. De blev verkligen perfekta i konsistensen och smakade gott, så dessa lär jag göra fler gånger!
 
 
 
4 portioner
 
1 burk vita bönor, 400 g
1 burk svarta bönor (jag kokade egna), 400 g
1 litet ägg
1 msk tomatpuré
3 msk majsstärkelse, maizena
Salt, peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Häll av spadet från de vita bönorna ochsjölj dem. Mixa slätt i en matberedare tillsammans med ägget, tomatpurén, salt och peppar.
Skölj de svarta bönorna påsamma sätt och blanda ner i bönmoset. Blanda även ner maizenan. Olja en plåt och klicka ut bönmoset i 12 klickar. Platta ut och låt dem stå i ugnen 8-10 minuter.
 
Jag har ätit dessa till potatismos, klyftpotatis och cous cous. Fungerar perfekt vilket som, och de går utmärkt att frysa!
 
 
 
Här ,dagen efter, gratinerade med mozzarella.

Löksoppa och en partylåda

Elin skriver:
 

Senaste veckorna har jag flängt runt och dessutom skrivit tenta. Jajemen, att sova är överskattat =)
Skämt åsido, det är skönt att allt har lugnat sig lite nu. Klarade jag bara tentan så blir det toppen, då går jag på sommarlov!
 
Här är en soppa som inte ser så god ut, men låt inte bilden lura er. Det är även gott att gratinera soppan med rostade brödskivor och ost i ugnen en stund.
 
 
 
 
Löksoppa, 1 portion
 
1/2 gul lök
1/2 röd lök
1/2 tärning grönsaksbuljong
En klick smör + olja
Timjan, Salt, Peppar
Vatten
Parmesanost
 
Smält upp en rejäl klick lök i en kastrull. När det smält, ha i lite olja (för att smöret inte ska brännas). Skiva löken och lägg i kastrullen. Låt löken stå och smälta ihop ca 30 minuter på lägsta värme, rör lite då och då.
Häll i så mycket vatten som din tallrik rymmer och lägg i kryddor + buljong. Koka ytterligare 20-30 minuter. Toppa med riven parmesanost.
 
I måndags kom en oväntad vinst på posten. En 18 kilos partylådasom jag vann via Ica-student. Halvägs hem fick jag smsa min kompis som fick agera bärhjälp.Och om vi säger så här, jag lär inte ha brist på chips och läsk på ett tag...
 
 

Citronsaltad lax Mexicana

Louise skriver:

Nu var det dags för matkasse nr två från jobbet.
Då jag själv inte är överdrivet förtjust i lax köpte jag till en bit sej till mig så fick sambon o syrran dela på laxen.
 
Ingredienser till 4 port:

1½-1 kg lax med skinn
Flingsalt
Citron
Svartpeppar
Ugnsfolie
 
Salsa verde:
3 tomater
1 vitlöksklyfta
1 kruka gräslök
1 kruka koriander
1 huvudsallad
3 msk inlagd jalapeno
3 msk olivolja
1 tsk strösocker
 
Till Servering:
Sparris
Paprika
Majskolv
Gräddfil
Tortillabröd
 
Gör så här:
Gnid in köttsidan på laxen/sejen ganska rikligt med salt, peppar och citron.
Vik ett folieark dubbelt så att det blir lika långt som fisken och lägg på fisken.
Lägg foliarket på grillen alt. i en ugnsfast form.
Grilla under lock 25-30 min, alt sätt in i ugnen i 175 grader tills innertemperaturen är 52 grader.
 
Salsa verde
Dela och ta bort kärnorna i tomaterna. Skala och skiva vitlöken.
Skär gräslöken i cm-långa strån.
Skär av korianderbladen med ca 2 cm stjälk. Ansa salladen.
Mixa tomatköttet med de nadra ingredienserna till en jämn salsa,
Smaksätt med salt och peppar.
Grilla grönsakerna på grillen alt. i grillpanna.
Värm tortillabröden.
Servera laxen med grillade grönsaker, salsa verde, gräddfil och tortillabröd.
 


Mandelkakor

Elin skriver:
 

Ett recept från Allers ursprungligen. I orginalreceptet står det hasselnötskärnor men jag ersatte dem med motsvarande mängd skållad, mald mandel och det fungerade fint. Min macaron-galna mamma älskade dessa!
 
 

ca 35 dubbla

200 g hasselnötskärnor (eller motsvarande mängd mandel)
5 dl florsocker
1 dl äggvita, ca 3 st

kräm1:
1 dl starkt kaffe
ca 1 msk vetemjöl
1 äggula

kräm 2:
125 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1tsk vanilj

Sätt ugnen på 150. Mal nötterna och blanda med florsockret.Vispa vitan till ett hårt skum och rör ner nötterna. Spritsa ut på mjölat bakplåtspapper, som enkronor i storlek. Grädda ca 15 minuter. Mät upp ingredienserna till kräm 1 i en kastrull. Sjud på låg värme under ständig vispning tills krämen tjocknat. Låt kallna medan du gör kräm 2.

Kör ingredienserna till kräm 2 i en matberedare till en mjuk smet. Blanda sedan ner den kalla kräm 1.

Lägg ihop kakorna med krämen emellan

Kaffeglass

Elin skriver:
 

Jag behövde lufta min glassmaskin,annars står den ju bara och dammar i skåpet...
Så en smaskig kaffeglass blev det. Väldigt enkel då man inte behöver koka smeten, men den smälte ganska fort.Så ät snabbt! =)
 
 
 
Jag slängde på lite digestivesmul och chokladdoppade kaffebönor
 
 
2 stora portioner
 
2 äggulor
2,5 dl mellanmjölk
1,5 dl vispgrädde
knappt 1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Pulverkaffe efter smak, jag hade ca 4 g
 
 
 
Vispa gulorna,socker och vaniljsocker så att blandningen är lätt och luftig. Blanda ner kaffet i lite av mjölken och blanda sedan all mjölk med sockervispet till en slät smet. Vispa grädden och blanda ner den med de andra ingridienserna. Kör i glassmaskin och frys sedan 4 timmar
 
Imorgon åker jag hem till Östergötland, wihoo!
   
   
 
 
   
   
 

Risotto med brieost

Elin skriver:
 

En ganska omtumlande vecka, med bisarrt mycket plugg. Det pendlar mellan ''jag kan allt'' eller ''jag förstår absolut ingenting'' av den där jäkla växtfysiologin.
 
På pluskontot: jag vunnit två tidningsprenumerationer och bokat tågbiljetter till Göteborg.
På minuskontot: Vi ska ha 4(!) föreläsningar om djuranatomi lite sådär veckan innan tentan. Dessutom lyckades jag få den absolut fulaste hårklippningen någonsin och sov kasst inatt på grund av detta. Gick tillbaka imorse och gjorde frisören arg, men jag lyckades få tillbaka hälften av pengarna iallafall.
 
Nåväl, här är ett smaskigt och grymt mättande recept. Jag höftade lite, men utgå från ett grundrecept (Exempelvis detta) och smält i några skivor brieost. Toppa med ytterligare lite ost och finhackad basilika. Gott!
 

 
 
 
Jupp, imorgon blir det att återgå till växtfysiologin. Tur då att jag har bokat en tvättid kl. 07.00 imorgonbitti så jag kommer upp...
 

RSS 2.0