Nybörjarlimpa, korgjäst sådan

Elin skriver:
 

När man hälsar på mamma kan man passa på att använda julklappen hon fick av mig, nämligen en jäskorg! Då kan man få såhär tjusiga bröd...

Förslagsvis kan man baka nybörjarbröd, ursprungligen är receptet från Söta saker. Se bara till att mjöla korgen ordenligt och innan man använder den första gången ska den oljas in. Det fungerar toppen!
 
 
 
Nybörjarbröd, 1 limpa
 
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2-3 msk sirap
6 dl rågsikt
+ linfrön, russin, aprikoser och annat som du tycker är smaskigt
 
Smula ner jästen i en bunke, rör sedan ut den i lite vatten. Tillsätt allt utom mjölet och rör runt. Blanda ner nästan allt mjölk och knåda till en deg. Låt jäsa 30 min.
 
Knåda ut degen på ett mjölat bakbord. Om du använder jäskorg så mjöla den. Annars formar du bara en limpa och lägger på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg limpan i jäskorgen och jäs 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
 
Stjälp upp limpan på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
 
 
 

Canelonni med fetaost och spenat

Elin skriver:
 

Har haft en av de värsta veckorna i mitt liv. Nog sagt om det, ska bara reda upp lite grejer först. Men när det mesta är jobbigt måste man trösta sig med god mat. Som dessa canelonnisar. Tröstmat deluxe!
 
 
 
 
 
3 portioner
 
1 paket färska lasangeplattor
ca 300 g fryst spenat
1 paket fetaost
1/2 gul lök
1 tsk sambal oelek
Muskotnöt, salt, peppar
Parmesan
 
+ Tomatsås och bechamelsås
 
Tina och krama ur spenaten. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka sedan löken och fräs i lite olja. Lägg ner spenaten och fräs så vattnet avdunstar. Krydda och ha i sambal oeleken. Låt svalna en aning. Smula sedan ner fetaosten.
 
Häll tomatsås i botten på en ugnsfast form. Fyll varje pastaplatta med lite röra och rulla ihop från kortsidan. Lägg rullarna i tomatsåsen och täck med bechamelsåsen. Riv över parmesanost.
 
Grädda mitt i ugnen tills plattorna är mjuka och de fått färg, ca 20 minuter.
 
 
Nu blir det nya tag för min del. Ska hem på onsdag och fira försenad jul med familjen =)
 

Gratinerad böngryta

Elin skriver:
 

Just nu tentapluggar jag för fullt, därav stiltjet här. Ber att få återkomma på fredag om jag inte blivit begravd i sensorikens metoder...
 
En snabblagad rätt av rester? Jojemen, gör en böngryta (lök, krossade tomater, bönor, grönsaker, chilli osv.) efter favoritreceptet, släng på lite överblivet potatismos och ost och gratinera tills moset fått färg. Klart! Inspirationen kommer härifrån
 
 

Qournburgare

Elin skriver:
 

En av de få saker jag kan längta efter sedan jag slutade äta kött är hamburgare. Hamburgare, kålpudding och blodpudding. Inte vet jag vad det säger om mig, men dessa qournfärsburgare är himla goda hur som hellst. Mina tidigare erfarenheter av vegobiffar är att de är svåra att få och hålla ihop men dessa är hur smidiga som hellst. Det kan dock hända att man får slänga i mer potatismjöl eller ströbröd om smeten är lite lös.
 
Receptet kommer ursprungligen härifrån
 
 
 
 
 
3-4 hamburgare
 
Du behöver
150 g quornfärs/sojafärs
1 ägg
2 msk potatismjöl (ev.mer)
1/2 dl riven ost
En skvätt grädde
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Valfria kryddor, typ chilli och paprikapulver
Ev. ströbröd
Olja + smör till stekning
 
Tina färsen i rumstemperatur. Blanda ner ägget, potatismjölet och resten av ingridienserna. Tänk på att krydda ordentligt! Forma färsen till burgare (är färsen för lös, tillsätt potatismjöl eller ströbröd).
 
Smält smör i en stekpanna ochhäll i en skvätt olja ( så inte smöret bränns).
Stek burgarna gyllene på båda sidor, men vänd dem inte för tidigt då de riskerar att falla isär.
 
Servera med klassiska tillbehör, såsom bröd, klyftpotatis, ketchup, inlagd gurka, lök och så vidare.
 

Roy Fares

Elin skriver:
 
Klart att min favorit Roy Fares ska få en egen tavla! Jag satt och bläddrade i några gamla nummer av Allt om mat och letade inspiration och så dök denna bilden upp. Den gick ju liksom inte att motstå...
 
 
 

Oxfilé provencalle

Louise skriver

Nu äntligen börjar det lugna ner sig på jobbet efter julens packande av revbensspjäll, köttkorvar och grisfötter samt nyårets putsande av oxfilé... Jag ville inte vara sämre än kunderna och eftersom vi var bortbjudna på nyår så gjorde jag  en pre-nyårsmiddag med en utmärkt Brasiliansk oxfilé minsann...
Tänk bara på att man luktar MYCKET vitlöke efter den här middagen...
Nu ska jag plocka ut ostpajen ur ugnen, tillverkad på resterna av förra veckans ostbricka
 

Ingredienser för 4 personer

1 kg potatis
8 vitlöksklyftor
50 g smör, rumstempererat
2 tomater
1 skiva vitt bröd
1 kvist persilja
salt och peppar
600 g oxfilé
12 färska, medelstora champinjoner

Gör så här

1. Tag ut köttet i god tid så att det är rumstempererat när det skall anrättas. Sätt ugnen på 225 grader. Skala, skiva och skölj potatisen under kallt rinnande vatten. Skala och pressa vitlöken och blanda hälften av vitlöken med halva mängden smör.
2. Stek potatisen gyllenbrun i det resterande smöret i en stekpanna. Tillsätt resterande mängd vitlök och efterstek tills potatisen är mjuk. Varmhåll på uppläggningsfat.
3. Dela tomaterna, gröp ur dem och blanda tomatköttet med rivet bröd och hackad persilja. Lägg tillbaka blandningen i skalen och toppa med en smörklick. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
4. Salta och peppra köttet och bryn det runt om på i smör i en stekpanna på medelstark värme så att det får fin färg. Efterstek på svag värme ca 15 minuter om köttet ska vara rött inuti, efter ca 20 minuter om det ska vara rosa. Skär svampen i fyra delar och stek den. Tag upp köttet och låt det vila minst 10 minuter.
5. Skiva köttet och lägg det på potatisen. Fördela vitlökssmöret på köttet. Garnera med tomater och svamp.


Försenade pepparkakor

Elin skriver:
 

Gott nytt år! Efter en välbehövlig julledighet (som i och för sig pågår en vecka till, inkluderat tentaplugg) kanske jag ska ta tag i bloggen litegrann. Samtidigt kan man ju fundera på vart systern har försvunnit...
 
Nåväl, här är julens pepparkakor. Supergoda och lite sprödare än vanliga. Jag gjorde en halv sats och det var precis lagom att fylla en burk med. Receptet är härifrån.
 
 
 
Massa goda pepparkakor
 
1 1/2 dl mörk sirap
1 1/2 dl strösocker
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk rivet citronskal
1 1/2 tsk bikarbonat
100 g smör
1 ägg
250 g vetemjöl
 
 
 
 
( spana specifikt in de juliga fladdermössen och krokodilen som gömmer sig bakom geten...)
 
 

Blanda sirap och socker i en kastrull och värm upp på spisen. Tillsätt kryddorna, citronskal och bikarbonat. Rör om och ta kastrullen från plattan när massan sjuder. Rör ner smöret och låt kallna.

Vispa upp ägget och tillsätt det och mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Låt degen vila över natt i kylskåp.

Sätt ugnen på 175 grader.

 

Kavla degen tunt och tryck ut kakor med pepparkaksmått. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt och grädda dem ca. 5 minuter i ugnens mitt.

 

 
 
 
 
 
 

RSS 2.0