Morotssås till pasta

Elin skriver:
 
När man har en minimal frys och bara kan frysa in saker i plastpåsar är grytor och krämiga pastasåser finfint. Bara att tina långsamt,koka valfritt tillbehör kvällen före och vips, matlåda dagen därpå! Här är en smaskig morotssås som är jättegod till spagetti.
 
 
 
 
3-4 portioner
 
3 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 paket krossade tomater + ev. vatten
1 dl grädde
Olja
Salt, Peppar
Massa färska örter, gärna oregano
Riven parmesan
 
Finhacka löken och vitlöken och fräs dem mjuka i olja. Skala och grovriv morötterna. Tillsätt dem i kastrullen och fräs en stund. Häll i de krossade tomaterna + eventuellt vatten om såsen är för tjock. Koka tills mrötterna mjuknat och såsen blivit krämig, ca 20-30 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med kryddor, salt och peppar. Servera med pasta och en himla massa parmesan!
 

Chokladpudding

Elin skriver:
 

Okej, chokladpudding är något av det bästa man kan äta. Punkt slut. Det är galet lätt att göra själv om man har maizena, vilket jag inte hade. Så jag googlade upp ett recept med potatismjöl istället. Min stelnade inte riktigt,utan blev mer som en kräm men det blev himlans gott det med! Här är recept-källan.
 
 
 
 
 
 
2 portioner
 
2 msk potatismjöl
3 msk kakao
3,5 dl mjölk
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispad grädde
 
 
Blanda i alla torra ingredienser( förutom vaniljsocker) i en kastrull. Häll i lite av mjölken och vispa tills det är ordentligt blandat. Häll i resten av mjölken och låt koka upp tills det börjar tjockna.Tag av kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret. Häll upp i portionsformar och låt svalna i kylen. Toppa med vispad grädde!
 
 
 

Gaffelkakor

Elin skriver:
 
Några värst avancerade bakverk blir det inte just nu för 1) min ugn är kass och 2) jag orkar inte äta upp så mycket själv... Så 5 stycken gaffelkakor är alldeles lagom till en lördagsfika =)
 
 
 
5 stycken små kakor
 
25 g smör
1/2 dl vetemjöl
1/4 av 1/2 dl socker
1 liten nypa flingsalt
1 nypa kanel
 
Blanda allt till små bollar ( lycka till med sockret!). Forma till små bollar, tryck till med gaffel och grädda i175 grader ca 10-12 minuter. Låt svalna.
 
 
Nu ska dagen spenderas i tvättstugan parallellt studerandes agroekologi. Tjoho!

Stekt strömming med gräddkokt savojkål, svamp och lingon

 
Louise skriver:
 

Stek strömming är bland det godaste jag vet. Här kombinerade jag det med en ny bekantskap, savojkål. Och jag lovar, detta kommer jag göra fler gånger. Så fantastiskt gott!!! Denna kålstuvning borde dessutom passa till köttbullar, pannbiffar, köttfärslimpa m.m.
 
4 port.
Ingredienser:

Strömming, så mycket man själv vill ha
Ströbröd alt. rågmjöl att panera strömmingen i
½ savojkålshuvud
2 dl skivad svamp, t.ex. kantareller, trattkantareller eller champinjoner
1 gul lök, hackad
1 msk smör
3 dl vispgrädde
1 kvist timjan
2 msk grönsaksfond
1 dl rårörda lingon
salt och peppar
 
Gör så här:
Pannera strömmingen och stek den i smör.
Skär bort rotstocken på kålen, strimla den fint och skölj ordentligt.
Koka strimlorna hastigt i lättsaltat vatten.
Låt rinna av.
Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna några minuter.
Tillsätt kålenm och rör runt.
Häll över grädde, tillsätt timjan och fond.
Låt sjuda ca 10 minuter.
Vänd ner lingon.
Smaksätt med salt och peppar.
 

Fänkålssoppa

Elin skriver:
 
Finns det någon bättre grönsak än fänkål? Knappast va =)
Här är en supergod soppa, dock lite tunn så ät gärna några smaskiga mackor till, t.ex utav detta bröd
 
 
 
 
 
 
2 små portioner
 
1/2 fänkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 grönsaksbuljongtärning
Mjölk + en skvätt grädde
Salt, Peppar
Olja
 
Finhacka lök och vitlök och fräs dem i olja. Finstrimla fänkålen undertiden och fräs med den. Häll på vatten så det täcke fänkålen, smula i buljongen och låt koka tills fänkålen är mjuk, ca 20 minuter. Mixa soppan
slät och späd med mjölk + grädde. Krydda och smaka av.
 
Jag toppade min soppa med lite dragon/chilli-olja, supergott!

Skördepasta

Elin skriver:
 
Förra helgen var jag hemma och handlade i den lokala gårdsbutiken. Hälften av packningen i min ryggsäck tillbaka till Örebro var grönsaker... En squash fick följa med hem bland annat, och
lite av den hamnade i denna rätt.
 
 
 
1 portion
 
1 portion pasta, t.ex cannelini eller spagetti
1 vitlöksklyfta
1 liten röd lök
En bit squash
1 tomat
2 msk Cremé Fraiché
Färska örter
Olivlja
Salt, peppar
 
Koka upp vatten och koka pastan nästan färdig. Spara lite pastavatten. Finskiva vitlöken och fräs den under tiden i olivolja. Tärna squashen och klyfta löken. Fräs den i oljan. Gör likadant med tomaten. Koka ihop med cremé fraichén och eventuellt lite pastavatten. Blanda ner pastan, krydda med örter och smaka av med salt och peppar. Servera!
 
 

Lejonhuvuden

Louise skriver:
Lejonhuvuden är en klassisk kinesisk rätt med stora maffiga köttbullar i soja med fin kål till... Låter det inte helt fantastiskt? Bara namnet, lejonhuvuden... jag var bara tvungen att testa.
 
 
4 portioner:
Ingredienser:
150 g purjolök
500 g blandfärs
2 msk kinesisk soja
1 msk potatismjöl
½ dl vatten
½ kapsel grönsaksfond
1 tsk salt
1 tsk riven färsk ingefära
1-2 krm nymald vitpeppar
1 msk rapsolja till stekning
 
Kålen:
1½-2 dl vatten
½ kapsel grönsaksfond
1 msk riven färsk ingefära
2 msk kinesisk soja
2 msk konjak
450 g spetskål
 
Gör så här:
Snitta purjolöken på längden och skölj den väl. Dela den i bitar och skär först i strimlor som sedan finhackas.
Blanda purjolök, färs, soja, potatismjöl, vatten, fond, salt, ingefära och peppar. Blanda väl och forma 12 stora köttbullar med blöta händer så att smeten inte fastnar.
Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek köttbullarna på strax över medelvärme ca 5 min.
Vänd dem ofta så att de får stekyta runt om. Tillsätt vatten, fond, ingefära, soja och konjak.
Låt småkoka under lock ca 20 min. Skölj och strimla kålem.
Blanda ner den mellan köttbullarna i pannan när det är ca 5 minuter kvar på koktiden.
Servera med kokt ris.
 
 
 
 

Blåbärskräm

Elin skriver:
 
Varför inte följa temat med blåbär? Blåbärskräm är gott och nyttigt ( nästan iallafall =) ) och billigt!

Jag mätte inte ingridienserna så höfta lite efter egen smak.
 
 
 
 
Blåbär
Vatten
Socker
Potatismjöl utrört i kallt vatten
 
Koka upp blåbär med lite vatten tills de kokat sönder. Tillsätt en liten mängd socker. Rör ner redning undan för undan tills det fått önskad kräm-konsistens. Smaka av med mera socker om det behövs. Låt svalna.
 
 
Igår spontanbokade jag en hemresa över helgen! Det är underbart att det bara tar 90 minuter med tåg. Si åkväll blir det mys i jakobslund!
 
 

Linssoppa med tomat

Elin skriver:
 
Jag börjar så smått installera mig i studentlivet, även om jag börjar min första föreläsning imorgon. Men vadjag saknar en ordentlig frys! Som tur är flyttar jag om fem veckor till en större etta med balkong och....spänningen stiger....en frys!!

Tills dess får jag äta samma mat 4 dagar i rad, så ikväll blir det linssoppa igen. Tur då att det är så gott! Känner man inte för att göra den långkokade varianten går denna superssnabbt!
 
 
 
 
 
 
Tomatbaserad linssoppa
3-4 portioner
 
1/2 paket passerade eller krossade tomater
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 morot
1 potatis
ca 1,5 -2 dl röda linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
En skvätt vitvinsvinäger
Salt, peppar, färska örter
Kryddor, typ chilli-peppar, spiskummin, curry
Vatten
Olja
 
Finhacka löken och vitlöken och fräs i olja. Skala moroten och potatisen och grovriv dem. Låt de fräsa med en stund och häll sedan på en skvätt vatten och tomaterna. Häll i linserna, grönsaksbuljongen och vinägern. Späd med mer vatten till önskad konsistens. Låt koka tills linserna är mjuka och smaka av med kryddor. Klipp i färska örter. Klicka i lite tjock youghurt och servera.
 
 
Nu ska jag iväg och prova på zumba för första gången. Vi får se om jag kan röra på mig imorgon...

Blåbärskaka

Elin skriver:
 
Det jag ägnar min tid åt i Örebro är inte universitetet om ni trodde det (till mitt försvar börjar jag först på onsdag). Nej, istället cyklar jag till det närliggande motionsspåret och plockar blåbär och lingon. Hemma i Östergötland plockade vi blåbär i slutet av juli men här finns det hur mycket som hellst just nu! Ni anar inte hur jag pressar och trycker för att få plats med alla påsar i mitt minimala frysfack. Men vem behöver matlåtor när man kan äta blåbär? =)
 
Alla bär fryser jag dock inte,utan många äts till morgonfilen, eller som här i en kaka. Detta recept är modifierat för att passa i min mini-springform från Holland (typ 10 cm i diameter). En lagom portion med andra ord!
 
 
 
 
 
1 mini-mini-kaka
 
1/2 ägg
20 g smör
Knappt 1/2 dl strösocker
2 krm vaniljsocker
1 krm bakpulver
1/2 dl vetemjöl
ca 2-3 msk blåbär
 
Sätt ugnen på 200 grader och smält sedan smöret. Låt det svalna och blanda sedan ner övriga ingridienser och rör om. Smörj och bröa en form. Häll ner smeten i formen och strö över blåbären. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills den fått färg och du kan sticka en provstick i den och den är torr. Servera ljummen med vispad grädde.
 
 

RSS 2.0