Örtsalt och örtsmör

Louise skriver:

Jag har under sommaren haft min egen lilla kryddodling på balkongen.
Tänkte att nu när det närmar sig hösten kanske man borde ta tag i detta med att ta hand om det man har,
så jag gjorde slag i saken och tillverkade både eget örtsalt och eget örtsmör.
Alla ingredienserna är samma i de båda recepten förutom att salt i det ena ska ersättas med 100 g smör i det andra.



Ingredienser:
Valfria färska örter (jag tog gräslök, oregnano, basilika och persilja), ett litet knippe av varje
Rivet skal av ½ citron
½ färsk chilifrukt, finhackad
500 g grovt havssalt/100 g smör om man gör örtsmör)

Gör så här:
Häll saltet, alternativt smöret i en matberedare.
Finhacka örterna och lägg i matberedaren.
Lägg i chilin och citronskalet.
Kör tills saltet/smöret är grönt.

Saltet: Lägg det i en plåt och torka i ugnen på 40° C i 40 min.
Smöret: Klicka ut det på ett smörpapper, rulla till en jämn rulle och lägg i frysen.

Lycka till!

Linsgryta

Elin skriver:

Vegetariskt. Budgetmat. Nyttigt. Behöver jag säga mer?




Linsgryta, 3-4 portioner

1 burk krossade tomater
2 dl sköljda röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk sköljda kikärtor
1/2 tsk röd currypasta eller sambal oelek
Mycket curry-pulver
Oregano
Spiskummin
Chillipulver
Salt, Peppar
Olja

Börja med att finhacka vitlöken och grovhacka löken. Fräs dem mjuka i olja. Häll på tomaterna, linserna och kikärtorna.rör i currypasta eller sambal oelek. Låt småkoka tills linserna är mjuka, ca 20 minuter. Smaka av med kryddorna. Servera med ris, bröd eller sallad.

Morotsplättar

Elin skriver:

Här är en variant på squashplättarna som jag gjorde härom veckan. Även om de var lite godare fungerar morotsplättar utmärkt det med. Uteslut bara squashen och blanda i 2-3 finrivna mrötter och en grovriven potatis.



Söndagsfrukost

Louise skriver:

Jag och sambon brukar unna oss mysfrukostar på söndagar med mycket kaffe, tidningsläsning och något lite extra att äta. Idag provade jag ett recept jag såg i något engelskt matlagningsprogram, och jag kan tala om att det var gott! Man kan säga att det är som sockerkakssmet som man lixom steker...
Prova, det var riktigt gott faktiskt!



Dropscones


Ingredienser:

50 g smör
250 g mjöl
2 tsk bakpulver
25 g socker
275 ml mjölk

Gör så här:
Smält smöret.
Vispa ihop alla ingredienser.
Klicka ut smeten i stekpanna.
Stek några minuter på varje sida.
Servera med glass eller grädde och sylt.

Äppelmos

Louise skriver:

I dessa skördetider ska man ta tillvara allt som naturen har att ge.
Varför då inte koka äppelmos, hur lätt som helst när bästaste syrran gett mig ett bra tips...



Dela äpplena i mindre bitar, utan att skala och kärna ur.
Lägg dem i en stor gryta.
Häll på ytters lite vatten så att det inte bränner fast i botten i början.
Koka sedan tills äpplena är mjuka.
Tillsätt lite socker efter smak.
Jag tog syltsocker så jag fick lite av den konserverande effekten.
Pressa äppelmassan genom potatispressen.
Jag pressade massan två gånger för att vara på den säkra sidan.
Häll upp i burkar och frys in.

En paj paj

Elin skriver:

En paj paj. Spenatpaj med fetaost, lök, vitkål och oliver för att vara exakt. Tur att utseendet inte är allt, för god var den!



Ett pajtips

Elin skriver:

Nu när jag enbart lagar mat till mig själv och mina matlådor kan det lätt bli lite enformigt. Då kom jag på den smarta idéen att göra en paj med två fyllningar. På så sätt blir inte matlådan så enformig dag efter dag. Perfekt!





Här är tomat och olivpaj och på andra sidan broccoli och paprikapaj. I äggstanningen är det lök, vitlök, salt och peppar, och så lite ost på toppen

Ugnsrostade rotfrukter

Elin skriver:

Nu när jag enbart lagar mat åt mig själv blir det lätt såenformigt och tråkigt. Det blir liksom samma matlåda 4 gånger på rad. Här är dock ett recept somär enkelt att variera, billigt och riktigt gott.



Rostade rotfrukter

2 morötter
1 palsternacka
2 potatisar
2 små klyftor butternut squash
Torkad timjan
Pumpakärnor
Salt, Peppar
Olja   

Sätt ugnen på 175-200 grader. Skala alla rotfrukterna och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och krydda. Låt dem stå i ugnen tills de är mjuka, ca 30-45 minuter. Rosta under tiden pumpakärnorna i en torr stekpanna.  Strö över dem när rotfrukterna är klara och servera med t.ex tzatsiki eller fetaostdip.

Smulpaj

Äpplepaj är något av det bästa som finns. Faktiskt så är det så. När allt annat är jobbigt tröstar ingetså bra som äpplepaj med hemgjord vaniljsås. Såsreceptet dyker upp här senare, men här är pajen!



Smulpaj, till ca 4 pers

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl socker
2 stora äpplen
1 persika
2-3 msk Farinsocker
Smör och Kanel till stekning

Sätt ugnen på 200 g. Börja sedan med att skala äpplena och skiva dem i tunna klyftor. Stek dem sedan i smör och kanel. Häll på farinsockret och karamellisera dem tills de är mjuka. Skiva persikan och blanda ner den.

Finfördela smöret ihop med mjöl och socker till en smulig deg. Smöra en ugnssäker form och lägg i frukten. Smula över degen och strö över lite extra farinsocker. Grädda i ugnen ca 20 minuter tills pajen fått färg. Servera med hemgjord vaniljsås.





Squashplättar

Elin skriver:

Enkel och bra vardagsmat! Ett perfekt alternativ till vanliga pannakor eller plättar.


Squashplättar:

Ca 350 g squash
1 ägg
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Salt, Peppar

Grovriv squashen och salta lite lätt. Vispa ihop ägg och mjölk. Tilsätt mjölet och vispa till en slät smet. Krama ur vattnet ur squashen och rör ner den i smeten. Hetta upp lite olja i en panna och klicka ut smeten i plättar. Stek gyllene på båda sidor och servera med lingonsylt och turkisk youghurt.

Äppelkräm

Louise skriver:

Min snälla mamma hade med sig en hel kasse äpplen hemifrån senast hon kom på besök, så då passade jag på att koka både mos och kräm.
Äppelkräm - underbart!

Ingredienser:

ca 3/4 kg syrliga äpplen
4 dl vatten
ca ½ dl socker
1 kanelstång
1½ msk potatismjöl + ½ dl vatten



Gör så här:
Skala äpplena, kärna ur och skär dem i bitar.
Koka upp vatten, socker och kanel.
Lägg i frukten och koka den mjuk.
Rör ut potatismjölet i ½ dl kallt vatten.
Ta kastrullen från värmen.
Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning.
Krämen ska sedan bara koka upp.
Servera den avsvalnad eller kall med mjuk.



Pumpasoppa och Matmarknad

Elin skriver:

Håll era tummar nu för att mitt internet är fixat! Den trevlige hyrsevärden grejade lite med min dator, så förhoppningsvis går det bättre nu.

Idag lagade jag soppa, och sedan blev jag medbjuden på utflykt till Gunnebo Slott som hade en ekologisk matmarknad.  Med mig hem följde en påse mumsiga pepparkaks-skorpor att smaska på ikväll. Fint värre.

Här är min absoluta favorit-höstsoppa. Pumpa finns inte tillgänglig under hela året så nu jäklar ska här ätas pumpa!



2 portioner soppa

ca 500 g Butternut squash ( En pumpa som ser ut som en gigantisk jordnöt)
1 palsternacka
2 vitlöksklyftor
3 dl vatten
Salt, Peppar
Olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna ( gör gärna rent dem och rosta dem). Dela palsternackan. Lägg pumpan, palsternackan och vitlökskklyftorna(ej skalade) i en ugnsfast form. Ringla över olja och rosta i ugnen tills de blivit mjuka, ca 35-45 minuter. Vänta en stund så grönsakerna hinner svalna något.

Skala dem och lägg det urgröpta i en mixer eller matberedare tillsammans med 1 d vatten. Mixa till en slät puré.  Späd met resten av vattnet och värm på i en kastrull. Salta och peppra. Servera med turkisk youghurt och hyvlad parmesanost.



Min fina syster som lurade med mig på matmarknad tilsammans med hennes väninna

Massa Mazariner

Elin skriver:

Mitt internet här i nya huset krånglar galet mycket, så vänta er inte alltför mycket bloggande.

Här är ett utlovat recept på födelsedagsmazariner. Mycket smaskiga, och faktiskt inte så svåra att göra själv som man skulle kunna tro.



Ca 25 stycken

Mördeg:

4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
200 g smör
1 äggula

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
2 medelstora kokta kalla potatisar
65 g mandel
2 droppar bittermandelolja
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr:

2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten

Börja med mördegen. Lägg mjölet i en skål och forma en grop i mitten som du fyller med fetten skuret i bitar och socker. Arbeta ihop till en deg, eller använd matberedare. Platta ut degen, läg gi plastpåse, och låt vila i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader.
Tryck sedan ut degen i smörjda aluminiumformar och ställ kallt. Rör fett och socker poröst och tillsätt sedan ett ägg i taget.  Riv potatisen och rör ner den i smeten. Finfödela mandeln och blanda ner med vetemjöl och bakpulver.

Man kan också göra degen i matberedare. Finfödela då först mandeln med sockret. Tillsätt sedan allt annat på samma gång, fetten och potatisen i bitar. Blanda till en jämn och porös massa.

Fyll formarna till 2/3 med smeten. Grädda på en plåt mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna. Gör sedan glasyren och bred på.


 


Citronkaka

Louise skriver:

När man får fina vänner på besök ska man ha något gott att bjuda på, gärna något som går lätt att göra.
Här är ett bra tips:

8-10 bitar

Ugn:
200°C

Ingredienser:
100 g smör
1½ dl socker
1 citron, rivet skal
3 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk pressad citronsaft
2 msk mjölk

Glasyr:
2 msk äggvita
4 dl florsocker
2 msk pressad citronsaft




Gör så här:
Vispa rumsvarmt smör och socker smidigt.
Rör i citronskal vispa i ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner i smörblandningen tillsammans med citronsaft och mjölk.
Häll smeten i en smord form, gärna bröad med mannagryn.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
Låt svalna och stjälp upp kakan.
Vispa ihop glasyren och bred över kakan.
Dekorera gärna med citron och trevliga sockerkulor.






Morgongröt

Elin skriver:

Igårkväll satt jag på köksmöte och förhoppningvis löser sig köksproblemen nu. Skönt. Men nu när jag helt plötsligt ska betala all min mat själv och ha ett 100%-jobb kanske det inte riktigt kommer att bli samma uppdatering här. Lite småtråkigt men så är det.

Här kommer dock ett recept på billg och god frukost. Eller gör som jag, ät den till kvällsmat.



1 portion

1 dl havregryn
1 dl äppeljuice
1 1/2 dl vatten
1 krm salt
Ev 1 msk linfrön
Ev 1 msk russin
Kanel
Mjölk

Blanda havregryn, äppeljuice, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i 4 minuter tills vätskan harkokat in. Blanda ev i russin och linfrön. Servera med kanel och mjölk.

Inflyttad och körsbärstårta

Elin skriver:

Jag har precis flyttat hemifrån för första gången. 23 mil till Göteborg. Här ska jag jobba som ''betald volontär'' inom svenska kyrkan, och de senaste dagarna har det varit alldeles för mycket på gång så bloggen har fått stå åt sidan. Årets chock kom i förrgår då jag hade blivit lovad ett eget mini-kök ( jag bor inneboende i en källare) men tvingas nu istället att dela kök med två andra volontärer. Just nu är situationen att alla 5 gafflar står i diskmaskinen och maskindiskmedel saknas. Great! Men, om ingen rör mina saker går nog det mesta att lösa.

Så, nu till tårtan. Här är min födelsedagstårta, som blev en slags glasstårta. En mycket smaskig sådan, så håll till godo!



200 g mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg
3 äggulor
1 dl florsocker
250 g körsbärssylt
3 dl vispgrädde
Ev. Körsbärssylt till garnering + färska eller frysta körsbär

Sätt ugnen på 175°C. Riv mandelmassan och blanda med kakao och ägg till en jämn smet.
Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Häll i smeten och ställ in i ugnen 15–20 minuter.
Låt kakan kallna i formen. Lossa kanten från formen och spänn fast igen.

Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden och rör försiktigt ner i äggsmeten. Rör ner sylten lite i taget.
Häll fyllningen på tårtbottnen. Ställ formen i frysen, gärna över natten.

Tårtan behöver inte tas fram i förväg, för den tinar fort. Toppa ev med lite körsbärssylt och garnera med färska körsbär.



RSS 2.0