Brownies

Elin skriver:
 

När livet hinner ikapp en och man inser att i sommar är jag klar med min treåriga utbidning till måltidsekolog. 5 juni närmare bestämt. Då står jag där, förhoppningsvis med jobb och ny lägenhet. Gah, ibland är livet lite för läskigt.
 
Tur då att man kan äta brownies istället. Dessa svängde Stoffe och jag ihop förra helgen när han var på besök. Många, smarriga bitar blir det!
 
 
 
 
1 långpanna, ca 30 små bitar
 
185 g smör
3 1/4 dl socker
1,5 dl kakao
1 nypa salt
3 tsk vaniljsocker
3 ägg
Knappt 2 dl vetemjöl
80 g hackad valfri choklad ( jag tog vit + marabou japp)
 
1 1/2 dl grädde
200 g mörk choklad
1/2 tsk smör

ev. florsocker + citron/limejuice


Sätt ugnen på 175 grader. Täck botten av en långpanna med bakplåtspapper, smörj den och pudra med kakao. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Sikta sedan ner kakaon och blanda därefter ner salt, vaniljsocker och ägg. Sikta ner mjölet och rör tills smeten precis gått ihop. Rör ner chokladhacket. Häll i formen och grädda 20-22 minuter. Låt svalna.

 

Värm upp grädden försiktigt. Hacka chokladen och blanda ner tills den smält. Rör ner smörklicken och låt salna. När både glasyren och kakan är avslvalnade häller du påglasyren. Låt kakan stå över natt i kylen.

 

Jag valde även att dagen efter röra ihop florsocker, vatten och lite limesaft till en glasyr som jag spritsade över. Skär kakan i bitar med en vass kniv. Om du sköljer den med varmvatten emellanåt blir bitarna lättare jämna och snygga.

 

 

Morotstillbehör

Elin skriver:
 
När jag tröttnar på att bara äta kokta morötter, och sedan råkar köpa 2 kg morötter till extrapris, blir man kreativ. Här är en version som går att variera i evigheter.
 
 
 
 
1-2 portioner som tillbehör
 
3 morötter
1 klick smör
1/2 rödlök
Cayennepeppar
Salt, peppar
 
Skala och skiva morötterna. Koka dem precis mjuka. Under tiden hettar du upp smöret i en panna och skivar löken. Fräs den mjuk, släng i morötterna och krydda. Serera som tillbehör till någon smaskig mat.
 

Tortellini med grönsaker

Elin skriver:
 
Jösses, vi snackar kaosveckor! De senaste två veckorna har bara varit för mycket av allt, vilket har resulterat i stress-symptom deluxe (magkramper, hjärtklappning osv) samt en mycket otrevlig överansträngning i knät. Förhoppningsvis lugnar åtminstone skolan ner sig lite nu, och nästa vecka väntar en rolig studieresa med tema mat.
 
Så, som ni förstår har inte bloggen varit prioriterad. Men äta måste jag ju trots allt göra. Så här är en enkel grönsakspasta, klar på tio minuter!
 
 
 
 
2 portioner
 
1 paket färsk tortellini
1/2 rödlök
3 tomater
Olivolja
1 tsk honung
1 tsk balsamvinäger
Salt, peppar
Parmesan
 
Koka tortellinin enligt förpackningen, ca 3 minuter. Skiva löken och tärna tomaterna. Hetta upp oljan och fräs grönsakerna mjuka. Blanda ner honung, balsamvinäger och krydda. Blanda med pastan och hyvla över parmesan. Klart!
 

Bakad potatis med röra på regnbåge

Elin skriver:
 

Jag har länge inbillat mig att jag inte gillar bakad potatis. Men, saker är till för att motbevisas. Så i julas gjorde jag varsin potatis åt mamma och mig. Och ja, jag överbevisade mig själv för det blev riktigt gott! Såklart hänger det ju mycket på röran och jag minns inte exakt hur jag gjorde den. Däremot minns jag att vi hade ugnsbakad regnbåde (en laxfisk) kvar sedan gårdagen så den hamnade i såsen. Gott!
 
 
 
(Helt värdelös bild, jag vet. Dumma ljus!)
 
2 portioner
 
2 bakpotatisar
1/2 rödlök
2 portioner kall, ugnsbakad fisk (eller rökt lax går säkert fint!)
1 dl créme fraiché
1/2 dl turkisk youghurt
1 liten burk tångkaviar
1 dl kokta gröna ärtor
Salt, peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Picka potatisarna med en gaffel och baka dem sedan ca 1 timme i ugnen. Hacka rödlöken och lägg i en skål kallt vatten en stund. Då försvinner den skarpa smaken. Häll av vattnet och blanda med resterande ingridienser. Servera till potatisen.

Glass på frusen banan

Elin skriver:
 

När man ska fota mat och 1) det är mörkt, 2) man är hungrig och 3) maten inte ser speciellt god ut. Då blir det ungefär så här. Strunt i bilden och mixa din egen nyttiga ''glass'' istället. Världens bästa orsak för att få äta glass till frukost. Dessutom är det fånigt enkelt...

 
 
1 portion
 
1 banan
1 näve frysta hallon
 
Skiva bananen och frys den. Mixa med hallonen. Klart. På bilden är det Keso till, en mycket bra kombo om du frågar mig.
 

Favorit i repris - Långjästa rågsiktsfrallor

Elin skriver:
 
Jag vet att jag har bloggat om dessa frallor tidigare. Men en mörk decembermorgon bjöd jag in min klasskompis på pluggfrukost och då var jag tvungen att baka dessa. Och frallorna är verkligen sagolikt goda, helt klart ett av de bättre experimenten jag har fått fram!
 
Så sväng ihop degen ikväll och bjud på nybakade frallor till lördagens frukost. Du kommer garanterat bli populär! Trevlig helg på er!
 

 
5-6 frallor
 
180 g kallt vatten
5 g jäst
5 g salt
1/2 msk honung
75 g fint rågmjöl
150 g vetemjöl
 
Topping
1 ägg
10 g solroskärnor
10 g kummin
 
Jag struntade i topping denna gång, det gick utmärkt också!)
 
Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner övriga ingredienser till en deg. Täck med plastfolie och jäs i kylskåp över natten. Skrapa ut degen på mjölat bakbord. Dra försiktigt ut degen till en avlång ¨platta¨, ca 10 x 30 cm. Vik långsida mot långsida, dela degen i 5 bitar(frallor) och låt dessa vila under duk 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader och ställ in en plåt (om man inte använder en brödugn). Mortla kumminen. När brödet jäst klart, pensla om du vill  med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och kummin. Lägg ett bakplåtspapper på den heta plåten och lägg försiktigt frallorna på det, alt. Placera frallorna i brödugnen. Släng in en kopp vatten i botten av ugnen, stäng snabbt och grädda ca 12-14 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Äkta ostkaka med löpe

Elin skriver:
 

Här har det visst varit väldigt tyst den senaste tiden. Men julen spenderades hemma i Östergötland (mest på sötsaksätande) med fina familjen. Så på nyår åkte jag tillbaka till Örebro för ett fint firande.Och under tiden har jag skrivit PM, ätit mera sötsaker och njutit av ett nytt år.
 
Denna ostkaka lagade jagtill mig och mamma på julafton. Alltså, ostkaka är det bästa jag vet. Och det var inte alls svårt att göra egen. Prova, prov, prova! Bilden är lite för mörk för ljuset på julafton var inte det bästa. Men gott som tusan var det!
 
 
 
 
Receptet sade 6 portioner. Hos oss blev det knappt 4...

2 liter röd mjölk
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk ostlöpe
2 msk hackad sötmandel
2 bittermandlar
2 dl vispgrädde
1 ägg
1/2 dl strösocker
 
Rör ut lite av mjölken med mjölet. Hetta sedan upp det till 37 grader (obs, mät inte bara i botten av kastrullen!). Ta från plattan och rör ner löpen. Låt stå 30 minuter tills massan flockat sig. Häll då upp ''klumparna'' i en handduk som du satt i ett durkslag över en bunke. Låt det stå och droppa av under natten.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta mandeln och finriv bittermandeln. Blanda sedan ostmassan med resten av ingridienserna. Smörj en form, häll ner smeten och grädda ca 40 minuter mitt i ugnen. Servera ostkakan ljummen med sylt och grädde.
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   

Renkakor

Elin skriver:
 
När man inte äter kött kan julbordet bli lite komplicerat. Jag fick helt enkelt komplettera med dessa kakor ;)
 
 
 
 
Ca 20-25 kakor
 
100 g smör
2,25 dl vetemjöl
0,25 dl socker
1 tsk mortlad kardemumma
En nypa salt
 
Vit choklad
Mörkchoklad
Smarties
 
Tärna smöret och arbeta ihop med resten av ingridienserna. Degen ska precis gå ihop. Plasta in den och låt vila i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla sedan ut degen tunt och ta ut cirklar, exempelvis med ett glas. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plåt och grädda dem sedan i ca 10 minuter (men passa dem noga så de inte bränns!). Låt svalna på plåten. Sedan dekorerar du efter tycke och smak. Jag smälte chokladen över vattenbad och spritsade ut, smartisen satte jag också fast med en klick choklad.
 

Citronkladdkaka

Elin skriver:
 

Har ni tröttnat på pepparkakor? Baka då denna kaka till julfikat! Inte det minsta julig men så god att den garanterat platsar ändå...
 
 
 
 
100g vit choklad
100g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
2,5 msk färskpressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
2½ dl vetemjöl
Florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen fint. Smörj sedan en springform och bröa den, exempelvis med grahamsgryn eller ströbröd. Lägg choklad ochsmör i en kastrull, och smält ihop det på låg värme. Blanda ner socker, vaniljsocker och salt i smeten. Rör ner ett ägg i taget och blanda sedan ner skal och saft från citronen. Avsluta med att snabbt röra ner mjölet så smeten blir jämn och fin. Häll ut smeten i formen och grädda kakan ca 12-14 minuter tills kanterna precis har börjat sätta sig. Låt kakan svalna, gärna i kylen över natten. Sikta över florsocker vid servering.

Laxlasagne

Elin skriver:
 

Jag är just nu hemma i Östergötland på någon form av jullov. Ett PM ska skrivas mitt i allt matlagande och julgodistillverkande men annars njuter jag mest av att sova ut på mornarna.
 
Här är en rätt som tar lite tid att laga, men det har du igen när du en trött måndagsmorgon tar upp en smaskig laxlasagne ur frysen som matlåda.

 
 
5-6 portioner

500 g lax
2 msk smör
1 msk mjöl
5 dl mjölk
1/2 paket fryst dill
1 klick smör
1 gul lök
1/2 fänkål
2 vitlöksklyftor
Lasagneplattor
1 dl riven ost
Salt, svartpeppar och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva laxen i tunna bitar. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Häll på mjölken och låt koka upp sakta. Låt stå och små puttra en stund och smaka sedan av när den tjocknat med dill, salt och peppar. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Hacka löken, strimla fänkålen och skiva vitlöken tunnt. Fräs dem mjuka i smöret. Varva sedan lax, sås och grönsaker med lasagneplattor i en form. Avsluta med sås och toppa med riven ost. Grädda ca 30-40 minuter tills plattorna är mjuka.

Lax, betor, pumpa och getost

Elin skriver:
 

Jag ligger så efter med att blogga om de grejer jag provlagat och ätit. Detta åt jag till exempel i oktober. Men det var ju tur att jag hittade bilden nu för himla gott var detta!
 

 
1 portion
 
2 rödbetor
1 liten bit butternut squash
Olivolja
Salt, peppar
1 portionsbit lax
1 msk färskost
Cayennepeppar, salt, peppar
50 g chevré
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skala betorna och pumpan. Tärna i bitar, pumpan blir klar lite snabbare så gör gärna de bitarna lite större. Lägg i en form och ringla över olja, krydda med salt och peppar. Ställ in i ugnen, det tar ca 30 minuter.
 
Laxbiten brer du helt enkelt bara färskost på, kryddar och bakar i ugnen ca 15 minuter.
 
När laxen är klar tar du ut den, ökar du ugnen till grill, skivar getost över grönsakerna och gratinerar dem tills de fått fin färg. Håll laxen varm unde rtiden och servera tillsammans. Supergott!
 

Sparrissoppa

Elin skriver:
 
Ibland får hjärnan frispel och blir sugen på så konstiga saker. Som i förrgår när jag handlade och kände: Nej, nu måste jag köpa keso! För några veckor sedan hände samma sak, men då var det burksparris som gällde. Den produkten köper jag ytterst sällan, men ibland blir jag galet sugen. Mycket märkligt det där...
 

 
 
2 portioner
 
1 liten burk sparris
2 potatisar
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 burk cremé fraiché
Några droppar citron
Salt, peppar
 
Öppna burken och skölj sparrisarna. Lägg dem i en kastrull tilsammans med potatisen, som du tärnat och skurit i bitar. Häll på vatten tills det precis täcker bitarna och koka upp. Smula ner buljongen och koka tills potatisen är mjuk. Mixa slätt och tillsätt cremé fraiché och eventuellt mer vatten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Farinlimpor

Elin skriver:

En saftig limpmacka med en tjock skiva gräddost på? - Ja tack!
 
 
 
3 limpor
 
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl farinsocker
1 1/2 tsk salt
2 ägg
830 g rågsikt
 
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Blanda ner alla ingridienser utom mjölet och rör slätt. Arbeta sedan ner mjölet och knåda degen 5 minuter för hand. Låt den jäsa under plast i 30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela i tre delar och forma limpor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Under tiden som limporna får jäsa i 30 minuter till kan du värma ugnen till 175 grader. Nagga 
bröden med en provsticka och grädda dem ca 35 minuter.

karré i lergryta

Louise skriver:
Detta blev riktigt gott!
 
Lägg lergrytan i blöt i 15 min. Blanda 2 msk soja, en bit färsk rien ingefära, 3 dl koncentrerad äpplejuice och1/2 dl calvados- kan uteslutas. Lägg 1 kg karré i marinaden medan du bitar 1 purjo, 3 morötter/palsternackor och 1 äpple. Lägg grönsakerna i botten på grytan. Lägg på karrén och häll över marinaden. Ställ in i kall ugn och sätt ugnen på 200º. Låt stå i ugnen 2 timmar från att du satte in den

Gravlaxmacka

Elin skriver:
 

För några veckor sedan köpte jag en billig laxsida som jag styckade upp i portionsbitar och lade i frysen. En av dessa tog jag sedan upp och gravade. På en hembakad skiva surdegsbröd med lite hemslagen majonnäs blev det en perfekt lätt kvällsmat. Om du ska grava lax, tänk då på att frysa den minst tre dygn för att döda eventuella parasiter. Och tro mig som precis har läst 15 hp livsmedelshygien, de parasiterna vill du inte ha i kroppen...
 
 
 
 
1 portion
 
100 g lax med skinn
1 msk fänkålsfrö
Lika delar socker som salt
1 skiva surdegsbröd
Majonäs
Skivad rödlök
Några flagor parmesan
 
Lägg laxen i en plastpåse. Mortla fänkålen och blanda med socker och salt. Häll blandningen i påsen och förslut väl. Lägg i kylen 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden. Skiva laxen tunt. Bred majonäs på brödskivan, lägg på laxskivorna, strö över rödlök och avsluta med parmesan.
 
 


Mumseriet är en blogg som startades av mig, Elin, Januari 2011 för att jag har utvecklat en galen passion för mat. Jag tänker på mat hela tiden och vill inspirera andra att våga prova på att laga nya saker. Såsmåningom snubblade även min syster hit så nu uppdaterar vi båda lite då och då. Hoppas du tycker om bloggen och blir inspirerad!

Elin spenderar helst sin tid framför tv-n då hon är beroende av brittiska matlagningsprogram och kan stå i köket i flera timmar involverad i konstiga matlagningsprojekt. Just nu är hon mitt i en utbildning till måltidsekolog vid Örebro universitet, spännande!

Louise bakar gärna småkakor, som har en tendens att bli väldigt många, och hon älskar att laga smaskiga trerätters middagar. Annat hon är bra på är att svänga ihop drinkar och för tillfället provar hon sig igenom Göteborgs restaurangdjungel med gott resultat.



RSS 2.0