Våffelfika!

Elin skriver:





Förra årets våfflor, signerade syrran. Här hittar du receptet!
Och på tal om syrran, jag väntar på att hon ska ladda in lite matbilder. Mitt USB ligger nämligen hemma hos henne, proppat med bilder...

Monas fisksoppa

Louise skriver:
På min förra arbetsplats arbetade en kvinna som heter Mona i köket. Henne kunde man fråga om recept, och vilka recept man fick. Bland annat fick jag tips om en fantastisk fisksoppa som är ganska enkel att laga och som blir gudomligt god. I går kväll hade jag lite bjudning och bjöd då på denna underbara soppa... Då jag höftade ganska mycket när jag lagade soppan så blir alla mått ungefärliga...

Ugn: 175°
Till en jätteladdning soppa behövs:
1 nät (ca 1 kg) färska blåmusslor
ca 5 gula lökar
ca 5 vitlöksklyfot
ca 1 kruka persilja
ca 5 msk olja
ca ½ dl fiskfond
ca 5 dl vatten
ca  5 dl vitt vin
ca 1,2 kg vit fisk - vi hade marulk och havskatt
ca 800 g räkor med skal
ca 5 st palsternackor
ca ½ stor rotselleri
ca ½ stånd stjälkselleri
ca 5 paket krossade tomater
bladkrydda, t.ex. salvia
ca 2 msk honung

Gör så här:
Tvätta musslorna. Släng de trasiga. Knacka de som är öppna i diskbänken. OM de sluter sig går de att använda, annars släng.
Fräs lök, vitlök och hälften av persiljan i olja.
Tillsätt musslorna, nästan allt vin, nästan all fond och allt vatten.
Sätt på lock och koka tills musslorna öppnat sig, ca 5 min.
Under tiden, skala och skär rotfrukterna i bitar.
Ta upp musslorna och låt resten fortsätta koka.
Tillsätt rotfrukter, honung, bladkryddan och krossade tomater.
Låt stå och småputtra medans det andra blir klart.
Skär fisken i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Häll på resten av fiskfonden och det vita vinet.
Krydda med bladkrydda.
Sätt in i ugnen ca 15 min.
Skala räkorna.
När fisken är klar, häll i spadet från formen i soppan.
Tillsätt fisken, musslorna och räkorna i soppan precis innan servering.
Servera med aioli och ett gott bröd.





Pasta med bechamelsås

Elin skriver:

Tänk att något så enklet kan vara så fruktansvärt gott. Inombords för jag lite krig mot färdiga köpe-ostsåser, för en ost/bechamélsås är en så enkel grej att fixa ihop själv.




Bechamélsås lite på en höft:

1 msk smör
1 msk mjöl
2 dl mjölk
Muskotnöt
Salt, Peppar

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Häll på mjölk och vispa ut mjölet. Sjud tills såsen tjocknat. Krydda och voila, klart!

Serveras lämpligen med kokt pasta, hyvlad parmesan, broccoli och rostade solroskärnor.

Ingefäraflarn

Elin skriver:

Snabbakade småkakor som är sjukt goda, vad mer kan man begära? Dock är de väldigt spröda så var lite försiktig i hanteringen av dem...






Spröda ingefärsflarn , ca 20 st


50 g  smör
1/2 dl socker
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör, socker, ingefära och vaniljsocker smidigt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Bred ut smeten, till runda kakor ca 7 cm i diameter, på mjölad plåt . Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 min.  Lossa kakorna med vass kniv. Låt svalna.

RSS 2.0