Vegan-Workshop med Mattias Kristiansson

Elin skriver:
 

Igår var jag på vegofesten i Örebro och på en workshop med Mattias Kristiansson, ni vet han från Bake my Day och Vegoriket. Mattias var precis så rolig som han verkar och nästan två timmar bara flög förbi! Vi fick baka veganska bakverk och trots att jag är skeptisk till vegan/vegtariangrejer som ersätter orginalprodukter blev bakverken riktigt goda. Men hade jag fått bestämma hade jag haft riktiga ägg istället för NoEgg-pulver i sufflén och smör istället för margarin i mandeltartletten. Recepten finns på Vegoriket. Det rekomenderas dock inte att äta bakverk till lunch för man blir lätt skakig på eftermiddagen...
 
 
 
 
Förberedelse av pajskal
 
 
 
Och förberedelse av chokladsuffléer
 
 
 
 
Mattias, lätt stressad över suffléerna =)
 
 
 
 
Mandeltartletter. Det glansiga är upphettad aprikosmarmelad, enkelt och väldigt snyggt!
 
 
 
 
Snygg sufflé, faktiskt den första jag äter. God, men kanske inte mitt favoritbakverk.
 
 
 
 
Sedan deltog jag även i en vegansk cupcaketävling. Det gick inte speciellt bra men muffinsen blev goda, så receptet kommer framöver!

Vegetarisk lasagne med keso

Elin skriver:
 

När man gör en lasagne kan man lika gärna trycka på ordentligt så man får ett gäng matlådor, så denna sats är för en liten långpanna. Ger ca 6 portioner.
 
 
 
 
 
6 portioner
 
500 g keso
1 gul lök
1 purjolök
1 stor morot
2 vitlöksklyftor
Några blad vitkål
500 g krossade tomater
250 g passerade tomater
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk honung
1 dl grädde
Olja, Salt, Peppar + örtkryddor
+ Lasagneplattor och riven ost
 
Hacka purjon och löken. Fräs mjuka i olja. Skala och riv moroten och strimla vitkålen. Släng ner i kastrullen och fräs en stund till. Häll på tomaterna och grädden, samt pressa ner vitlöksklyftorna. Krydda och smaka av med sambal oelek. Låt koka ihop runt 20 minuter, men gärna längre.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Varva tomatsås, lasagneplattor och keso i en liten långpanna. Avsluta med lite tomatsås och riven ost påtoppen. Grädda tills lasagneplattorna är mjuka,ca 30 minuter.

Majssoppa och geocaching

Elin skriver:
 
I kylen står en kokt burk kondenserad mjölk och väntar samt en digestivekex-botten. I eftermiddag bjuds det nämligen på banoffee-paj i min lägenhet. Jag har bjudit hit två klasskompisar men innan fikat ska vi ut och geocacha. De har aldrig gjort det förut och jag är alltid på jakt efter nya cachar. För er som inte vet vad det är innebär det att man med GPS letar efter små gömmor som folk har lagt ut och dessa gömmor finns överallt i hela världen. Hittar man gömman skriver man sin signatur där och sedan loggar man på hemsidan att man har besökt platsen. Grymt skoj!
 
Här får ni recept på en snabb och smidig soppa, som luktar tortilla-chips när man lagar den...

 
2-3 portioner
 
1 gul lök
2 små burkar majs
1 potatis
Vatten + 1/2 tärning grönsaksbuljong
1 tsk sambal oelek
ca 2-3 msk creme fraiche eller gräddfil
Spiskummin, Salt, Peppar
Olja
 
Skala och tärna löken. Fräs mjuk i olja. Skala och tärna potatisen. Häll av majsen och lägg med potatisen i kastrullen. Häll på vatten så det täcker och smula i buljongen. Låt koka ca 20 minuter. Mixa soppan släd och späd eventuellt mer. Ha i resten av ingridienserna och låt koka upp. Servera.
 
Jag har en galen basilika här. Och den månitro har överlevt mycket. Mamma frösådde den förra sommaren och jag har lyckats övervintra den. Dessutom har den tålt en attack av dammsugaren där halva plantan försvann. Och nu svarar den med att skjuta nya skott och ge gigantiska blad. Min fining.
 
 

 

Fattiga riddare

Elin skriver:
 
Häromsistens blev jag sugen på fattiga riddare och fick då baka franskbröd. Tyvärr blev riddarna inte så jättebra men serverade på finporslinet med loppisfyndade tant-kaffekoppar gick det utmärkt ändå =)
Här hittar du recept på franskbröd om du ändå känner för att baka det.
 

Fläskfilé med senapssås

Louise skriver:
Ledningen på jobbet ville öka matintresset hos de anställda på frivilligbasis, så de satte upp en lapp på anslagstavlan att de som var intresserade kund skriva upp sig och på så sätt få en matkasse med utgångspunkt från ett recept ur tidningen "Månadens skörd" som finns i butiken. I matkassen skulle det finnas tillräckligt med ingredienser så det skulle räcka till alla i hushållet. Som motprestation skulle vi fotografera maten och skriva ett omdömme. Därför passar det bra att blogga om denna rätt och det här är vad vi fick laga:
 
4 port.
 
Ingredienser:
 
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk dijonsenap
1 msk majsstärkelse
1 ask färska sockerärtor à 500 g
1 påse salladslök
1 knippe rädisor
1 msk olivolja
persilja
 
Gör så här:
 
Putsa köttet och skär det i skivpor. Skala och hacka lök och vitlök.
Bryn köttet i oljan i en stekpanna. Tillsätt löken och fortsätt att bryna någon minut. Krydda med salt och peppar.
 
Vispa ihop matlagningsgrädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse. Blanda ner det tillsammans med köttet. Låt det koka 3-5 minuter.
 
Ansa och skölj sockerärtor, salladslök och rädisor. Dela dem i önskad storlek, Skölj och hacka persiljan. Stek grönsakerna mycket hastigt i olivolja, krydda med salt och peppar. Tillsätt persiljan mot slutet av stekningen.
 
Servera grönsakerna tillsammans med fläskfilén och pressad potatis.
 
 

Påsktårta

Elin skriver:
 
Vad säger ni, bättre sent än aldrig? Sitter just nu och fördjupar mig i växtfysiologi och behövde en paus. Så här kommer årets påsktårta. Receptet är ett litet ihopplock så håll till godo och se det som inspiration =)
 

 
Tårtan bestod av:
 
Tre lager chokladbottnar ( som jag tyvärr inte hittar länken till)
Hemgjord lemoncurd
Hemkokt hallonsylt (på egenplockade hallon)
Chokladganache ( värm ca 1,5-2 dl grädde,smält ner 150 g choklad och låt svalna. Bred på tårtan)
 
Men mina bottnar var svåra att dela, vilket orsakade ett antal svordomar och en road pappa, samt blev ganachen grynig. Men ett antal uppvärmningar och extra grädde senare löse det sig finfint. Och tårtan blev kalasgod!
 
Nu ska jag återgå till energiformer och xylemtransporter. Skoj.
 
 

Knäckekex

Elin skriver:
 
Efter att bokstavligen varit ute och cyklat hela förmiddagen är jag trött. Råkade cykla fel och det tog 40 minuter att komma fram istället för 10. Men väl framme, då målet var en second hand-affär, kom jag ut en trasmatta, en pocketbok, tvågarnnystan, en bricka och en tavelram rikare. Plånboken blev 62 kr fattigare vilket kändes helt okej. Dessutom hann jag med en sväng förbi Lager 157, och shoppade en kofta, innan jag cyklade på 10 minuter hem.
Jaja, nu kan jag äta lite mer kakor i eftermiddag istället...
 
Här är ett perfekt snacks, antingen med pålägg eller som de är. Tänk på att kavla riktigt tunnt bara.
 
 
 
 
Ca 2 plåtar
 
25 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl olja
1 1/2 tsk salt
3 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
Valfria kryddor, ex fänkål
Flingsalt
 
Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt resten av ingridienserna (utom flingsaltet) och arbeta degen smidig. Jäs ca 15 minuter. Sätt ugnen på 250grader.  Strö ut rikligt med mjöl och kavla degen tunnt. Strö över flingsalt och kavla försiktigt ner det i degen. Lägg på plåt som en stor kaka, eller dela i småbitar innan. Annars delar du dem på plåten. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter, och passa noga! De är väldigt lätta att bränna....

Aloo Tikki (potatisbiffar)

Elin skriver:
 
Anledningen till att jag inte bloggat så mycket beror på att jag har haft en veckas påsklov! Den har jag spenderat hemma i Östergötland med alldeles för mycket mat och godis tillsammans med fina familjen.
 
Här kommer ett o-påskigt recept från toppenbloggen Amy's piece of cake! Biffarna höll ihop perfekt och smakade riktigt smaskigt.
 
 
 
 
1 portion
 
2 potatisar
Salt + valfria kryddor
 
1/2 dl gröna ärtor
Valfria kryddor
Olja
 
Koka potatisarna och mosa till ett jämnt mos. Krydda, förslagsvis med ex. chilli och ingefära.
Gör samma sak med ärtorna, garam masala är supergott i!
 
Blöt händerna och platta ut lite potatis. Lägg lite ärtfyllning på biffen och lägg på lite potatisfyllning och tryck ihop. Stek gyllene i olja.
 
Jag åt mina biffar tillsammans med gröna bönor, tomatsås och lite överbliven ärtfyllning.
 

RSS 2.0