Zucchinikaka

Elin skriver:
 

Igår fyllde jag år, 21 närmare bestämt. I söndags firade vi och därför hade jag såklart bakat kakor. Denna kaka blev smaskig, och det är kul att gissa den hemliga ingridiensen. Kakan påminner mycket om morotskaka och den är väldigt saftig. Dock föredrar jag nog ändå morotskaka =)
Receptet är härifrån
 
 
 
 
Zucchinikaka med citronfrosting
 
3 ägg
2 dl solrosolja
2 dl riven zucchini
2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1/2 msk ingefära
 
200 g philadelphiaost
50 g smör
2 dl florsocker
Saft och skal av en citron
 
 
Vispa ihop ägg och socker tills det är fluffigt. Vispa ner oljan. Riv zucchinin och krama ur vätskan ordentligt. Rör ner de torra ingredienserna och zucchinin, blanda väl. Smöra och bröa (jag brukar ta mannagryn) en form med löstagbara kanter. Häll i smeten och grädda på 200 grader i ca 40-50. Kakan skall vara torr i mitten när du tar ut den. Låt svalna och ställ sedan i kyl över natten.
 
Vispa samman philadelphiaost och mjukt smör. Vispa sedan ner sockret samt saften och rivet skal från citronen. Bred ut över kakan när den svalnat.
 
 

 
 
- ''Du måste lägga ut denna på bloggen sedan?''
Självklart Malin! Varsegod =)

Stekt abborre

Elin skriver:
 
Nu på morgonen har jag hunnit koka inläggningslag till mina grönsaker och göra marsipan. Marsipanen är till helgens fikakalas, jag fyller visst år på tisdag och ska firas på söndag. Hoppsan.
 
Här är ett riktigt sommarrecept. Meta upp lite abborre, filéa den och vips, världens godaste mat! Min pappa har en båt och vissa somrar har vi fått så mycket abborre att vi har kunnat äta filéerna som godis. Det ni!
 
 
 
 
Ett gäng abborrfiléer
Ströbröd
Salt, peppar
Torkad oregano
Smör
 
Blanda ströbröd och kryddor (oregano var riktigt gott till!). Vänd filéerna i blandningen. Hetta upp smör i en stekpanna och stek några minuter på varje sida tills filéerna fått gyllene färg. Klart!
 
 

Paris!

 
 
Elin skriver:
 

Blogguppehållet beror främst på att jag har varit i Paris! Den underbara staden bjöd på över 30 timmars promenderande, vintageaffärer och såklart, bakverk och mat! Här är ett litet urval av det vi åt:
 
 
 
Efter en kvällspromenad på Mont Marte besökte vi en resturang, La Jolie Boheme,och deras laxsallad (som jag åt) var mycket god. Matilda åt en sallad med rostade baguetteskivor och 4 sorters ostar, vilken också var väldigt god.
 
 
 
 
 
 Sedan åt jag musslor på Leon de Bruxelles på Champs Elysée.Musslorna var smaskiga, men Matilda som tog biff och pommes fick in tråkig mat,även om efterätts-våfflan var god. Så vill ni äta musslor kan ni gå dit, men beställ inget annat...
 
 
Såklart hann vi titta på eiffeltornet med!
 
 
 
 
Jag älskar Magnum-glassen med bara vit choklad, och eftersom den inte finns i Sverige (varför??) så får jag passa på när jag är utomlands. Dock kanske jag inte hade betalat 4 euro om jag vetat innan vad den kostat. Men finutsikt hade vi!
 
 
 
Vi passade även på att besöka mysiga kvarteret Marais. Där hade jag googlat fram ett falafel-ställe som skulle vara något extra, och jäklans vad god falafel de hade! Ett pitabröd fyllt med rödkål, vitkål, grillad aubergine, gurka, två sorters såser och massa smaskig falafel! 5 euro kostade kalaset och proppmätt blev man. Rekomenderas!
L'as du Fallafel, tydligen rekkomnderat av Lenny Kravitz med,där ser man...
 
 
En fika hanns med också. Flan är min nya favoritupptäckt, den är den där pajliknande skapelsen. Det var ett pajskal med bakad vaniljkräm, galet god men ack så mäktig! Såklart en macaroon med =)
 
 
 
Här var vi vrålhungriga och alldeles för trötta för att leta restaurang. Vi valde en och satte os, men när de inte hade mat utan kött och jag inte hade lust att betala överpris för en sallad gick vi helt enkelt ut därifrån. Ja, hungern gör mig till ett monster. Istället hamnade vi på Le paradis du fruit där jag åt en helt okej grillad macka med lax och ägg.
 
 
 
 
En kass och dyr miss på en turistresturang senare behövde vi pigga upp oss. Och ja, sockerchocken i den crepén gjorde mig gott. Älskar att de står på gatan och gräddar crepés, alldeles varma så sockret smälter, mmm. Min hade socker och citron i sig och Matildas Nutella och kokos.
 
 
 
 
Sista lunchen, efter evighetsköande till Louvren, köpte vi på boulangeriet precis bredvid hotellet. Och det ångrar jag att vi inte gjorde tidigare. Min laxquice med purjolök var grym och aprikos-flanet ska vi inte prata om, denna gång hade det smördegsbotten.. Det faktum att efterrätts-flanet är dubbelt så stort som pajen gjorde att jag var ganska mätt...
 
Massa god mat, och någon miss blev det på denna resa. Men flan, det måste jag äta igen!
 
 
 
 
 
 

Gazpacho

Elin skriver:
 
 

Ikväll väntar syrrans kräftskiva med riktiga kräftor, inte fullt så riktiga havskräftor, krabbklor, räkor, västerbottenspaj, aioli, hembakt durumbröd, flatbröd och farmors äpplekaka till dessert. Något säger mig att jag kommer bli mätt...
 
Ochsom om inte det vore nog, imorgon åker jag till PARIS! Jag och finaste Matilda ska iväg och vintageshoppa,springa på muséer och äta alldeles för mycket gott =)
 

Något jag länge har velat testa är gazpacho. En kall soppa,hur gott kan det vara? Svaret var jättegott!
 
 
3-4 portioner
 
1 liten grön paprika
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
2 tomater
1/2 gurka
1 bit squash
1/2 l vatten
1 grönsaksbuljongs-tärning
1 msk olivolja
3-4 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
1/2 chillifrukt
Några droppar tabasco
Salt, Peppar
Hackad persilja
 
Koka upp vattnet, tillsätt buljongen och låt svalna.
Kräna ur och tärna allt i grönsaksväg och mixa fint i en matberedare. Tillsätt buljongen och resten av ingridienerna, utom persiljan. Låt stå i kylen några timmar, som sagt soppan ska serveras kall. Rör ner hackad persilja vid servering.
 
 
 
 
För några månader sedan ville jagplantera chilli. Dock var jag för snål för att köpa frön, så jag köpte helt enkelt en vanlig chilli i mataffären och petade ner lite frön. Nuhar plnatorna fått boimammas växthus över sommaren och titta vad som hänt! Nu behöver jag nog aldrig mera köpa chilli tror jag...
 
 

Marängbakelse med rice krispies

Elin skriver:
 

Igår kom jag hem efter några mysiga dagar i Stockholm tillsammans med mamma. Vi bodde på Clarion Tapto på Östermalm, vilket verkligen rekommenderas! Hemlagad kvällsbuffé ingick i priset och även hembakat fika. Frukostbuffén ska vi inte prata om... Tur att vi bara bodde över två nätter så magen inte hann bli så van vid all god mat =)
 
Här kommer receptet på lördagens mysfika. Tror att det finns någonstans långt bak i bloggarkivet, men jag hittade det inte så det kommer här igen.  Och nej, jag har inte karamellfärg i smörkrämen, det är närproducerade ägg från grannens höns som gör att den blir så gul. Toppenbra ägg förresten då det hade två gulor. Då kan man göra dubbel sats av smörkrämen...

 
 
Två bakelser
 
Maräng
1 äggvita
1/2 dl socker
En skvätt ättika
1 dl rice krispies
 
Smörkräm
2 äggulor
1/2 dl socker
1/2 msk mjöl
1/2 dl grädde
50 g smör
1 tsk vaniljsocker
 
+ Grädde och färska bär
 
Sätt ugnen på 125 grader. Vispa vitan riktigt hårt oc htillsätt sedan socker pö om pö. Blanda ner en liten skvätt ättika och vispa lite till. Blanda slutligen ner rice krispisen. Klicka ut till 4 rundlar på bakplåtspapper och grädda långt ner i ugnen ca 90 minuter.
 
Gör under tiden smörkrämen. Blanda äggulor, socker, mjöl och grädde i en kastrull. Koka på svag värme under ständig omrörnig tills det tjocknat. Ta av från plattan och blanda ner smör och vaniljsocker. Låt svalna,
 
Sedan läggs bakelserna ihop med smörkräm mellan bottnarna, grädde på toppen och slutligen massa färska bär.

Salsa

Elin skriver:
 

En stark salsa är ju precis vad man är sugen på under årets varmaste dag. Eller kanske inte... Nåväl, ska ni äta tacos någon dag är denna salsa riktigt god jämfört med köptevarianten. Så smakrik!
 
 
 
1 skål
 
3 stora tomater
1 vårlök, både det vita och gröna
4 msk Heintz chillisås
1 krm colemans senapspulver
1 msk balsamvinäger
1 tsk socker
Olja
Vatten
Ett gäng basilikablad, rivna
Salt, Peppar, Cayennepeppar
 
Börja med att koka upp vatten till skållning av tomaterna. Ta av från plattan och lägg ner tomaterna. Ta upp dem efter en stund och dra sedan av skalet. Grovhacka dem.
Hacka löken och fräs den mjuk i olja. Tillsätt balsamvinägern och sockret, låt puttra några minuter. Ha i tomaterna, chillisåsen och kryddorna. Späd med vatten till en något simmig konsistens. Låt sedan koka ihop minst 30 minuter till en salsa. Mixa eventuellt om du vill ha den slät.
 

RSS 2.0