Tofu-wok

Elin skriver:
 

Jag har spanat in ett megapaket tofu på den asiatiska affären hur länge som hellst. Och häromdagen köpte jag ett och lagade till. Men min mage tyckte inte alls om tofun, så jag fick stå ut med magknip i ett dygn efteråt. Nåväl, det var nog inget större fel på tofun (utan snarare min mage) så här kommer receptet för den som vill prova.
 
 
 
1 portion
 
150 g fast tofu
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk chillisås
1 vitlöksklyfta, pressad
1 liten klyfta vitkål
1 morot
1/3 broccolihuvud
1/4 rödlök
En bit gurka
1 portion nudlar, kokta
Salt, peppar
Olja
 
Skär tofun i bitar och blanda med soja, balsamvinäger, chillisås och pressad vitlök. Låt marinera någon timme. Strimla vitkålen, skiva moroten och gurkan och bryt broccolin i små bitar. Hetta upp olja och stek på ganska hög värme ca 5 minuter. Släng i tofun och stek ytterligare ca 5 minuter tills tofun fårr färg. Blanda ner nudlarna och smaka av.

Bananplättar

Elin skriver:
 

Okej, jag är väl sist i världen att blogga om bananplättar. Men, gott är det i vilket fall!
 
 
 
1 portion, ca 4 plättar
 
1 banan
1 ägg
Kanel, kardemumma
En klick smör
 
Mixa bananen med ägget och kryddorna. Stek små plättar  i en klick smör. Servera med något gott, här en fruktsalsa (äpple, vinbär, lite äpplemos)

Lammlägg

Louise skriver:

Söndagar är till för långkok. Denna gång blev det lammlägg minsann.
 
Ingredienser:

4 port.
4 lammlägg à 350 
1 bit ingefära (3cm), finriven
4 vitlöksklyftor, finrivna
salt och nymalen svartpeppar
1 röd chilifrukt, hackad
1 kanelstång
3 gröna kardemummakapslar
1 dl japansk soja
1 citron, pressad saft
1 gul lök, i klyftor
1 palsternacka, i bitar
500 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk harissa
smör till pannan
 
Till servering: 
Ris
Gör så här:

Lägg lammläggen i en ugnssäker gryta. Gnid in dem med ingefära, vitlök, salt och peppar.
Tillsätt resterande ingredienser. Ta bort kärnorna i chilin om du vill ha mildare smak.
Fyll på med vatten tills 3/4 av köttet är täckt.
Lägg på lock och brässera i 150ºC  varm ugn i 2 1/2 - 3 timmar eller tills köttet lostnar från benen. 
Ta upp köttet, kanel och kardemumma. Mixa såsen, smaka av med salt och peppar.
Bryn lammläggen knapriga i smör före servering.
Servera med ris.
 
 
 
 

Rotfruktskaka och tårtkastning

Elin skriver:
 

Igår ägnade jag mig åt skojigheter! Vi hade tårttävling på två sätt. Jag hade nämligen blivit utmanad på TP-duell (ni vet, samla tårtbitar) och två kompisar hade en prinsesstårte-tävling. Vinnaren i TP skulle dessutom få slänga förlorartårtan i ansiktet på TP-förloraren...Vi kan väl säga såhär, man ska välja sina motståndare med omsorg...hehe. Det är kul att kasta tårtor på andra =)

Nu minns jag inte helt exakt hur jag gjorde denna rotfruktskaka för det var ett tag sedan, men ungefär på en höft kanske sådär :)
 
 
 
 
 
1 portion, som tillbehör eller huvudrätt med en matig sallad
 
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 rödbeta
1 potatis
1 morot
1/2 dl riven ost
Salt, peppar, timjan
 
Sägg ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägget och mjölken + kryddorna. Klä en liten springform med bakplåtspapper (min är ca 10 cm i diameter) och smörj formen. Skala rotfrukterna och hyvla dem sedan supertunnt, gärna på mandolin. Varva rotfrukterna i formen och häll över äggvispet. Se till att det rinner ner i botten, strö över osten och grädda den sedan i ugnen ca 40 minuter.
 
Nu ska jag ägna mig åt en puttrande daal. Det är en helt normal söndagssyssla att stå i morgonrock halv 10 och koka indiska grytor. Jajemen!

Isterband med dillstuvad potatis

Louise skriver:

Jag var på matmässa för någon vecka sedan. Gjorde sällskap med min chef som pressenterade mig för flera leverantörer. Det resulteradevi fler smakprov än vad jag orkade bära. Men jag var ändå tvungen att köpa mina efterlängtade isterband. Tre olika sorter för att hitta en favorit. Och vad annat kan man äta till isterband än dillstuvad potatis?
 
Ingredienser:
12 - 14 medelstora kokta potatisar
Till dillstuvning:
2 msk vetemjöl
2 msk smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl hackad dill
salt och vitpeppar
 
Gör så här:

Smält smöret i kastrullen.
Ta kastrullen från plattan och blanda ut mjölet i smöret.
Tillsätt mjölk och grädde.
Rör ordentligt och låt såsen koka upp.
Låt småkoka under omrörning i fem minuter.
Tillsätt dill och kryddor.
Servera till isterband.
 
 
 

Linshummus (och baguette)

Elin skriver:
 

Här snackar vi matig macka! Hittade ett recept på linshummus jag var tvungen att testa och det blev inte helt fel, snarare helt rätt. Toppen som alternativ till ost på mackan (även om ost är gudomligt gott det med...).

 
 
 
1 sats linshummus
 
1 dl röda linser
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
Salt, peppar
Cayennepeppar, spiskummin
Ev. sumak
 
Koka linserna mjuka i vatten, ca 10 minuter. Mixa sedan med övriga ingridienser. Klart!
 
 
 
 
 
Sedan kan man ju fylla en baguette som på bilden. Bred smör på båda brödsidorna. Bottna sedan med hummusen,  lite strimlad vitkål och gurka. En enkel dressing gjord på gräddfil, sambal oelek, tomatpuré och kryddor (och såklart lite ost, kunde inte hålla mig...)

Fruktglass, eller nästan iallafall...

Elin skriver:
 

Efter kakbuffén och dessutom vin- och delikatessmässan tidigare i veckan kände jag inte för att smaska i mig något allt för onyttigt igår kväll. Så det fick bli en glass-variant på fryst frukt. Gott, och himla lätt att variera. Vitaminerna får du på köpet...
 
 
 
 
1 litet glas
 
1 näve frusen mango
ca 1/2 frusen banan i skivor
1 msk färskost youghurt (Arlas nya hittepå som jag var tvungen att prova), eller turkisk youghurt
Ev. några blad mynta
 
Ta upp frukten en stund innan du ska mixa så den hinner tina. Mixa sedan allt till en krämig konsistens. Klart!

Kycklinggryta med bacon

Louise skriver:

Då var det dags för ännu en härlig matkasse från jobbet. Och vilken middag det blev. Mums!
 
4 port:
Ingredienser:
4 port ris eller annat gryn
ca 450 g kycklinglårfilé
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 lagerblad
1 tsk timjan
3 dl rödvin
1 dl kycklingbuljong (vatten - buljongtärninge eller fond)
1 tsk maizena majsstärkelse
20 g persilja
 
 

Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Skär kycklingen i stora bitar.
Skär baconet i bitar, skala och hacka lök och vitlök.
Ansa svampen och skär den i fjärdedelar.
Bryn kycklingen i matfettet i en stekpanna.
Lägg över kycklingen i en kastrull och krydda med salt, peppar, lagerblad och timjan.
Häll på vin och buljong, koka under lock ca 5 minuter.
Fräs bacon tillsammans med lök och vitlök i en stekpanna.
Lyft upp det frästa på en tallrik och fräs svampen i baconfettet.
Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i grytan, koka några minuter under omrörning.
Hacka persiljan, blanda ner den, svamp och bacon - och lökfräset i grytan.
Låt koka upp.
Servera grytan med riset.
 
 

Spätzle med potatis

Elin skriver:
 

Efter en natt med inte fullt så god sömn (lyckades totalmissa en inskicknings-tid till skolan så nu håller jag alla tummar att det ska fungera ändå) laddar jag för en vin- och delikatessmässa ikväll. Hjortronvin, here we come!
I onsdags var vi dessutom på kakbuffé, bra vecka det här...
 
När vi lagade mat med Niklas Wahlström i skolan senast gjorde han spätzle, en slags tysk variant på pasta. Vi fick receptet så förra veckan lagade jag det själv. Självklart blev de inte lika snygga, men smaken är grym! Vi snackar kolhydratsladdning deluxe så mätt blir man garanterat...dock var de svåra att förvara i kyl då mina klibbade ihop under plastfolie eller torkade ut under handduk. Men jag kan tänka mig att det går bra om man förvarar dem i låda med bakplåtspapper mellan lagren av pasta. Nåväl, här är receptet signerat Niklas Wahlström:
 
 
4 portioner
 
500 g potatis
300 g vetemjöl
1 ägg
Salt, peppar
Mannagryn
Smör
Massa riven parmesan
 
Koka potatisen med skalet på ochlåt svalna. Skala den och pressa sedan ut den på ett bakbord. Bred ut så fukten dunstar lite. Blanda sedan ihop med mjölett,ägget och kryddorna till en deg. Rula små bitar och rulla dem i mannagryn. Koka upp vatten och låt spätzlen sjuda. Hetta upp smör i en stekpanna. Efter ca 4 minuter flyter spätzlen upp till ytan. Lägg dem då i stekpannan och stek gyllende runt om. Servera med riven parmesan och grönsaker.
 
 
 
 
 
Kakbuffé i onsdags på Fröken Brogrens veranda. Temat var amerikanskt och ja, jag blev ganska mätt (detta är ändå bara första vändan...). Bland annat fanns det olika chocholate chip cookies, cheesecake, blueberry bars, lemon meringue pie, cupcakes med toffée eller choklad och så en grymt god red velvet cake...
 
 

Gästinlägg

(Gästbloggare) Matilda skriver:

Hejsan! Matilda heter jag och fick äran att göra ett litet gästinlägg.
Så jag tänkte dela med mig av en maträtt som jag lagade för någar dagar sedan och verkligen uppskattade, nämligen stekt brysselkål med de varse tillbehör. Jag vet att detta är något de flesta oftast äter vid jul, vilket jag tycker är lite synd då det är så gott.
 
När jag lagar mat så brukar jag för det mesta gå efter magkänsla mer än efter recept (såklart gör jag det också när det behövs). Vet inte vad matproffsen säger om det, men hur som helst så resulterar det i väldigt spännande grejer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(1st portion)
  1. Först rensar och sjöljer man brysselkålen, ca 6-7 st eller så många man nu vill ha. Jag valde att använda färsk (ofryst) kål. Sedan delar man dessa på mitten.
  2. Efter detta så steker man dem i olivolja tillsammans med lite hackad vitlök, salt, peppar och en god krydda, jag valde franska örter. Dessutom hade jag i lite purjolök också.
  3. Brysselkålen blir lite aldente, men man kan koka dem lite innan om man vill ha dem mjukare.
Ingredienser
6-7st brysselkål
½dl olivolja
1-2st hackade vitlöksklyftor
½dl purjolök
½tsk salt
1krm peppar
franska örter
 
Tillbehör
Tillsammans med brysselkålen hade jag stekta, skivade morrötter, skivad och kryddad tomat och några prinskornar.
 
Ingredienser
1st skivad morot
1st skivad tomat
3-4st prinskorvar
salt
peppar
(kryddor efter smak)
 
 
 
En väldigt trevlig, god och färgglad rätt (och rellativt ekonomisk också för den delen). Dessutom är den väldigt bra om man t.ex. är laktos- eller glutenintolerant eller vegetarian (om man väljer bort prinskorven).
 
Tack för mig! Kram
 
 
 
 
 

Kalljästa rågbitar

Elin skriver:
 

Snart dyker det upp en rolig grej här på mumseriet, min vän Matilda ska gästblogga! Så förebered er på något kul =)
 
Här är tredje receptet jag provade i kategorin kalljästa frallor (tidigare här och här). Dessa brev matiga med fint tuggmotstånd, dock lite små så gör dem gärna lite större eller strunta i att dela dem i trekanter.
 
 
 
 
ca 28 små bitar
 
1 dl rågkross
2 dl grovt rågmjöl
5 dl kokande vatten
50 g jäst
2 msk sirap
2 msk olja
8 dl vetemjöl
Ägg
Solroskärnor
 
Blanda kokande vatten, rågkross och rågmjöl till en gröt. Täck med plastfolie och låt stå över natten.
Rör ner jäst, sirap och olja i fördegen. Blanda ner mjöl, lite i taget tills den är smidig. Knåda en stund ochlåt sedan jäsa 1 timme. Ta upp dgen på bakbord och arbeta smidig. Forma fyrkanter och dela på hälften. Låt jäsa under duk på plåt med bakplåtspapper ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225. Pensla med lite ägg, strö över solroskärnor och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
 
 

Långjästa frallor med rågmjöl

Elin skriver:
 

Flydde hem förra veckan och vilade upp mig ordentligt med promenader, pusselläggande, barnkalas och glassfest framför melodifestivalen. Toppenhelg! 
 
Snart är det dags för mitt hantverksprov vilket jag experimenterat fram recept inför. Jag utgick från detta recept och modifierade det lite, och nu har jag fått fram ett par riktigt goda frallor att bjuda på. Degen kan utan problem jäsa ett dygn (jag har testat) eler bara över natten. Vi måste vara ganska noggranna i vår receptskrivning, därav de himla fina måttangivelserna i gram...
 
 
 
 
5 frallor
 
180 g kallt vatten
5 g jäst
5 g salt
1/2 msk honung
75 g fint rågmjöl
150 g vetemjöl
1 ägg
10 g solroskärnor
10 g kummin
 
Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner övriga ingredienser till en deg. Täck med plastfolie och jäs i kylskåp över natten. Skrapa ut degen på mjölat bakbord. Dra försiktigt ut degen till en avlång ¨platta¨, ca 10 x 30 cm. Vik långsida mot långsida, dela degen i 5 bitar(frallor) och låt dessa vila under duk 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader och ställ in en plåt (om man inte använder en brödugn). Mortla kumminen. När brödet jäst klart, pensla det med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och kummin. Lägg ett bakplåtspapper på den heta plåten och lägg försiktigt frallorna på det, alt. Placera frallorna i brödugnen. Släng in en kopp vatten i botten av ugnen, stäng snabbt och grädda ca 12-14 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
 

Mangokesella-glass

Elin skriver:
 

Det här kan ju vara ettav de bästa recepten någonsin! Bara mixa valfria frysta bär/frukter med motsvarande mängd kesella/kvarg och vips: glass! Och den håller verkligen konsistensen bra och smakar grymt gott. Och nyttigt dessutom, helt fantastiskt!
 
 
 
1 litet glas
 

ca 1 dl kvarg/kesella
1 dl frysta bär (här mango)
1 tsk honung
 
Mixa bär/frukt med kesella till en slät konsistens. Ringla över honung. Klart!
 
 

Fiskgratäng

Louise skriver

Det var alldeles för längesedan jag åt fisk. Utanför jobbet finns en fiskbutik med riktigt härlig fisk så det blev helt enkelt fiskgratäng
 
Ingredienser:

800 g vit fisk, jag använde färsk sejfilé
2 tsk salt
1,5 dl vatten
1 msk fiskfond
Smör
Gratängsås:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
Fiskspad + röd mjölk sammanlagt 4 dl
1 äggula
Salt
Vitpeppar
3 msk hackad dill
250 g skalade räkor
Till gratinering:

Potatismos
1 äggula
Riven ost
 Gör så här:
Skala potatisen till moset och koka den mjuk.
Bena under tiden ur fisken.
Lägg den i en välsmord ugnsfast form.
Salta och häll på vatten och fiskfond.
Täck med folie och bräsera i ugn 225ºC i 15 min.
Häll försiktigt av vätskan från formen och spara den till såsen. 
Fräs smör och mjöl i en kastrull.
Späd med vätskan och låt småkoka 3-5 min.
Rör ner äggulan, salta och peppra.
Rör ner dill och räkor.
Gör potatismoset och rör ner en äggula.
Spritsa moset runt kanterna i formen runt fisken.
Häll såsen över fisken i mitten.
Strö över riven ost.
Gratinera i ugn 275ºC ca 10 min.
 

Sötpotatis- och kikärtsbiffar

Elin skriver:
 
Hittade detta recept här men självklart improviserade jag lite med kryddningen. Mina höll inte riktigt ihop men efter en infrysning och en uppvärmning blev de fina som hamburgare!
 
 
 
 
4 portioner
 
1/2 gul lök
2-4 vitlöksklyftor
400 g kikärtor
1 sötpotatis
1 ägg
ca 3-4 msk mjöl
Kryddor (jag hade salt, peppar, chili, spiskummin, sumak, kanel och säkert något mer...)
Sesamfrö + ströbröd
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa lök och vitlök fint ien matberedare. Skala och tärna potatisen fint och blanda ner tillsammans med kryddonar, kikärtorna, ägg och mjöl. Mixa till en ganska slät konsistens och tillsätt eventuellt mer mjöl och smeten är väldigt kladdig. Forma biffar ochvänd i en blandning av sesamfrön och ströbröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka sedan ca 20-30 minuter i ugnen.
 
 

 
 
Här hittar du ett bra recept på hamburgerbröd. Sedan är det ärtpesto, krasse, ost, vitlöksyoughurt, tomat och rödlök i burgaren...
 
 

Coleslaw med rödbeta

Elin skriver:
 

Coleslaw är ett gott tillbehör till det mesta och ofta är den baserad på vitkål och morötter. Då jag är allergisk mot råa morötter använde jag istället råriven rödbeta och det blev jättegott och den fick en himla fin färg dessutom. Vill du inte göra en egen majonäs kan du använda färdig, men det är superenkelt att vispa ihop sin egen.
 
 
 
 
Tillbehör till 3-4 portioner
 
1 äggula
ca 1 dl neutral olja
1 tsk senap
1 tsk vitvinsvnäger
Salt, peppar
ca 2-3 dl finstrimlad vitkål
1 rödbeta, skalad och riven
+ turkisk yoghurt
 
Se till att oljan och äggulan har samma temperatur. Blanda gulan med vinäger, salt, senap och peppar. Använd elvisp och tillsätt oljan droppvis under vispning tills majonäsen börjar tjockna. Då kan du hälla oljan i en fin stråle tills majonäsen fått önskad konsistens. Blanda några matskedar med de rivna grönsakerna och rör ner några matskedar turkisk youghurt. Smaka av och hitta en fin balans.
 
 
 
 
Idag har vi filéat fisk för glatta livet i skolan. Här en fin makrill och en sprillans ny filékniv. Nu är jag dock vansinnigt trött och tänker njuta av soffan som aldrig förr...


Långjäst bröd med rågsikt

Elin skriver:
 

Jag har experimenterat för fullt med kalljästa bröd till hantverksprovet i skolan. Här är en variant.
 
 
 
 
4 bullar
 
10 g jäst
125 g vatten
1-2 krm salt
1/2 tsk honung
180 g rågsikt
 
1 ägg
Solroskärnor, ca 2 msk
Mortlad kummin, 1 tsk
 
Smula jästen i en bunke och blanda med vatten. Rör ner resten av ingridienserna och plasta bunken. Jäs i kyl över natten. På morgonen formar du små bullar av degen och medans ugnen blir varm (225 grader) låter du dem vila under en handduk. Pensla sedan med ägg och strö över solroskärnor och kummin. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0