Bröllop och cheesecake med bär

Elin skriver:
 
I helgen som var hjälpe jag till på ett bröllop, då min vän Stoffes pappa gifte sig. Min uppgift var att sköta kyckling-wooken, vilket jag gjorde på en stor Per Morberg-stekhäll. Gissa om jag kände mig lite cool då Stoffe berättade att Per Morberg hade använt just den stekhällen...
 
Nu till dagens recept. En maffig cheesecake är det inte mycket som slår. Denna variant är toppad med en hel hög med bär, samtliga är faktiskt plockade här i trädgården (och längs med vägen). Sommaren är helt enkelt underbar!
 
 
 
8-10 personer.
Receptet är härifrån, men lite omgjort
 
15 digestivekex
100 g smält smör
400 g philadelphia
2 ägg
1 dl socker
1/2 burk kesella
Rivet skal av 1 citron
1 tsk vaniljsocker
Bär till garnering
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa kexen i en matberedare och blanda sedan ner smöret. Mixa lite till och bred sedan ut i en springform. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
 
Vispa ägg och socker, meninte alltför poröst. Blanda ner philadelphian och kesellan och vispa snabbt ihop det. Rör sedan ner citronskal och vaniljsocker. Häll smeten på kexbotten och grädda ca 25-30 minuter. Låt svalna, gärna över natten. Garnera med färska bär.
 
 
 
 
 
 
 

Utflykts-baguetter

Elin skriver:
 

Mamma införskaffade sigen baguette-plåt för inte alltför länge sedan, och då måste jag ju testa den! Det roliga med den är att det blir små ''hål'' under baguetten,vilket gör att de ser köpta ut. Imponerar på vem som hellst...
 
 
 
 
 
2 baguetter
 
13 g jäst
300 g kallt vatten
1 msk olivolja
1/2 msk salt
1/2 dl sesamfrön
55 g grovt rågmjöl
340 g vetemjöl special
 
Lös jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingridienserna tillen lös deg. Jäs övertäckt i 3 timmar.
Lossa försiktigt degen från bunken och för ut den på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar men var försiktig så luften stannar kvar i degen. Tvinna bitarna och forma två baguetter. Placera dessa på en baguetteplåt eller på en plåt med bakplåtspapper Låt bröden jäsa medans ugnen värms till 250 grader. Spreja in lite vatten med blomspruta, och efter 5 minuter sänks temperature ntill 200 grader. Baka 10 minuter till. Låt svalna på galler.
 
 
 

Anitas rabarberkaka- favorit i repris

Elin skriver:
 

En kaka som mamma önskade härom veckan. Jag hade visst bloggat om den förut, men den är så smaskig att receptet kommer en gång till!
 
 
 
 
 
200 g späd rabarber
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 dl kaffegräddeeller mjölk
Farinsocker (eller strösocker) till rabarberna.
Pärlsocker att strö över

Sätt ugnen på 175. smörj och bröa en form med löstagbar botten. Skölj rabarbern och skär den i centimeter-stora bitar. Vänd den i farinsocker. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omröring. Blanda mjöl, bakpulver och kanel separat och sikta ner i smeten. Blanda i grädden eller mjölken. Smeten ska vara ganska kompakt och trögflytande. Häll ner den i formen och strö över rabarberna. Tryck ner dem lite i smeten och  grädda kakan ca 40 minuter.

Bönbrownies

Elin skriver:
 

Jag har hittat massa recept på browies baserade på bönor, men de har ofta innehållit ganska krångliga ingridienser såsom kokosolja eller agavesirap. Så jag googlade runt lite,och här hittade jag ett enkelt recept. Och så gott det blev! Precis lagom kladdiga och ingen kan gissa att de är bakade på bönor och en bonus är då att de är naturligt glutenfira. Nackdelen är att man kan få ganska ont i magen av att äta för många...
 
 
 
Bönbrownies
125 g smör
200 g mörk choklad, ca 70 %
380 g svarta bönor
3 msk kakao
1 dl mandel
3 ägg
½ dl sirap
½ dl honung
Flagad mandel att toppa med

Sätt ugnen på 175° och hacka sedan chokladen. Smält smöret och tillsätt 160 g av chokladen, rör tills den smält. Mixa bönor, kakao och mandel tills det är en slät smet. Tillsätt chokladblandningen och mixa lite till. Vispa äggen i en annan skåblanda sedan ner sirapoch honung och vispa detta fluffigt och vitt. Blanda ihop båda smeterna. Rör ner resterande chokladbitar. Häll smeten i en pappersklädd form,strö på flagad mandel och grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten men ha stelnat i kanterna. Låt gärna stå i kylen över natten
 
 
Toppa med grädde och färska bär (alla bär på bilden är för övrigt plockade i mammas fina trädgård...).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pressgurka

Elin skriver:
 

Ett enkelt, men ack så gott, tillbehör. Passar utmärkt till en sill-lunch vill jag lova...
 
 
 
 
 
1 gurka
2 krm salt
2 msk ättiskssprit
1 dl vatten
2 msk strösocker
Hackad persilja
 
Skär gurkan tunnt, gärna med en osthyvel eller mandolin. Lägg den i en skål och strö över saltet. Täck gurkan med ett fat och ställ en tyngd ovanpå. Låt stå 30minuter. Blanda samman de andra ingridienserna och häll över gurkan
 
 
 

Tomatsallad

Elin skriver:
 

Jag älskar nu när alla goda grönsaker finns överallt, och speciellt när det bara är attgå uti landet och ta det man vill ha. Broccolin växer för fullt, oreganon är galen och i växthuset trivs mina chilliplantor alldeles utmärkt ihop med squashen.
 
Nu när det finns så goda tomater får man passa på att frossa bäst man kan, och härom dagen var mamma och jag i tomatboden i Varv och kom hem med några finingar. En tomatsallad senare var jag nöjd =)
 
 
 
 
 
Ett gäng blandade körsbärstomater
En späd lök från landet ( eller en vårlök, och det är mer lätt-tillgängligt...)
En skvätt balsamvinäger
Olivolja
1 nypa socker
Några basilikablad, rivna i bitar
Salt och nymalen svartpeppar
 
Halvera eller klyfta tomaterna. Skiva löken fint. Blanda med resten av ingridienserna och låt stå en stund så allt gottar ihop sig.
 
 
Igår upptäckte jag en himla fin grej. Om man ser på tv hemma hos oss kan man lätt bli lite distraherad...I fönstret bredvid tvn har man nämligen denna utsikt =)
 
 
 

 
 
 
 
 
 

RSS 2.0