Bröd med skållat rågkross

Elin skriver:
 
En skafferirensning ledde till dessa saftiga långjästa bröd. Det piggade upp en tråkig måndagsmorgon =)
 
 
 
2 limpor
 
40 g rågkross
1 dl vatten + 5 dl vatten
10 g jäst
3/4 msk salt
2 tsk fänkålsfrön
2 msk olja
75 g rågmjöl
75 g vetemjöl
400-500 g rågsikt
 
Koka upp 1 dl vatten och häll över rågkrosssen. Låt svalna.
Rör ut jästen i resterande mängd vatten tillsammans med salt, mortlad fänkål och olja. Blanda ner mjölet tills du får en smidig deg. Kalljäs sedan degen i kylen över natten.
 
På morgonen efter hanterar du degen försiktigt och formar två limpor som placeras på en bakplåtspappersklädd plåt. Medans bröden jäser låter du ugnen värmas till 225 grader. Snitta bröden med en vass kniv och sätt in i ugnen. Släng in en kopp vatten och stäng ugnen snabbt. Efter 15 minuter sänker du ugnen till 175 och grädda sedan bröden ca 25 minuter till.
 
 
 

Bristande inspiration

Elin skriver:
 
Jag har inte så mycket inspiration för tillfället då massa annat tar upp min tid, exempelvis en stor, dum B-uppsats. Dessutom håller jag på med fysrensning deluxe eftersom jag åker hem över sommaren och inte vill släpa med mig massa mat. Men när frysrensningen innefattar älgfärsbiffar, röding eller glass med varma hjortron känns det ändå helt okej.
 
Men så småningom dyker det nog upp lite recept här igen (jag gissar på om sisådär 2,5 veckor när jag har tagit sommarlov!), håll ut!
 
 
 
 

Kola-cheesecake till födelsedagen

Elin skriver:
 
Nu var det ju visserligen inte jag som fyllde år, men senast jag var hemma i Östergötland önskade mamma en cheesecake till födelsedagsfika. Och vem är jag att säga emot det?
 
Receptet hittade jag här, och tyvärr hade jag bara mobilkameran med mig vilket gör att bilden inte gör cheesecaken rättvisa. För den är gudomligt god, jag lovar!
 
 
1 springform, 8-10 bitar
 
170 g digestivekex
80 g smör
400 g färskost
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
1 krm salt
2 ägg
1 msk majsstärkelse
1 dl farinsocker
1 2/3 dl grädde
 
Flingsalt
Ev. lingon
 
Sätt ugnen på 160 grader och smörj en springform (ca 24-26 cm i diameter). Krossa kexen och smält smöret. Rör ihop det och tryck ut i springformen. Grädda sedan bottnen i ca 12 minuter mitti ugnen och låt svalna.
Vispa färskosten smidig och tillsätt sedan sockret. Vispa fluffigt och vispa sedan snabbt ner vaniljsocker, citronsaft och salt till en jämn smet.
Rör ner ett ägg i taget, tillsätt sist majsstärkelse och blanda försiktigt tills du fått en jämn smet Häll smeten på bottnen och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter tills kakan''stannat''. Ta ut och låt svalna.
Koka ihop  grädde och farinsocker i en kastrull i ca 10 minuter under omrörning. Droppa lite kolasås på kakan, ifall droppen stannar och håller sin form är såsen klar. Låt såsen svalna någon minut och häll den sedan på kakan, jämna till ytan. Låt kakan stå i kylen över natten och strö fligsalt ovanpå vid servering. Ha gärna något syrligt bär till (ex. lingon), det bryter av fint mot kolan.
 

Gastro Nord

Elin skriver:
 

Som jag nämnt tidigare besökte min klass Gastro Nord förra veckan. En gigantisk mässa med galet mycket smakprov. Här är lite halvkassa mobilbilder från dagen:
 
 
 
 Jag fick en kola-macaron och för att inte tycka speciellt mycket om macaroner var dessa riktigt goda!
 

 
Fina klaskompisar =)
 

 
Vita jordgubbar
 
Vi smakade ost av alla de slag. Galet mycket ost!
 
 
 
 
Sötsaker i mängder
 
 
 
Italiensk glass. Tiramisu, kaffe och Vanilj. Vi provade Sia-glass ny smaker med, bland annat Strawberry Daquiri, den rekommenderas starkt!
 
 
 
Nöjd tjej med dagens tredje glass och en heliumballong (och ja, klart vi testade att andas in heliumet på hemvägen ;) )
 
 
 
Suddig bild på all ''skörd'' från dagen. Så bisarrt mycket gratisgrejer vi gick och släpade på tillslut. Himla bra dag!

 

Ärtskott

Elin skriver:
 

För ett tag sedan odlade jag ärtskott på min fönsterbräda. Superenkelt och de kan lätt pigga upp vilken sallad eller macka som hellst.
 
 

 
 
Gör så här:
 
Fyll en kruka med jord. Lägg på ett jämnt lager torkade gula ärtor (sådana man kokar ärtsoppa på). Vattna sedan ärtorna dagligen. Efter två veckor har du helt galet mycket ärtskott, och toppar du dem regelbundet växer de upp på nytt. Dock blir de lite beska efter ett tag, men det är kul att kunna odla något enkelt i lägenheten.
 
 

 
Kolla vad tjusig rotselleri-soppan blev, bara genom att toppa den med ärtskott =)

Frittata med spenat och fetaost

Elin skriver:
 

I torsdags var vi på Gasto Nord med klassen. Det är en jättestor matmässa i Stockholm med galet mycket smakprover av allt. När jag laddat in bilderna kommer ett separat inlägg om mässan...

Av alla gratisgrejer vi fick så följde balnd annat en himla massa ägg och lite tomater med mig hem. Ända sedan jag fick min traktörpanna för ett år sedan har jag velat göra frittata så nu passade det helt perfekt. Jag vet egentligen inte vad som skiljer denna rätt från en ugnsomelett, men strunt samma så länge det är gott!
 
 
 
 
4 portioner
 
1 klick smör
1/2 gul lök
400 g fryst spenat, tinad
8 ägg
2 dl mjölk
100 g fetaost
Salt, peppar
1 tsk torkad timjan
1 näve halverade körsbärstomater
1 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp smöret i en traktörpanna som tål ugnsvärme. Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret. Blanda ner spenaten. Vispa ihop ägg, mjölk, smulad fetaost och kryddor. Häll det i pannan och stek tills smeten sätter sig i kansterna. Fördela då tomaterna, med snittytan uppåt, i pannan och strö över osten. Sätt pannan i ugnen och grädda ca 20 minuter tills smeten stannat helt. Låt sedan frittatan stå och sätta sig i 5-10 minuter så blir den lättare att skära upp.

Fiskgryta med curry och kokosmjölk

Elin skriver:
 
Igår började jag och en klasskompis med en B-uppsats somska vara klar inom 4 veckor. Och jösses, vetenskapliga artiklar alltså. Vi ska skriva om det finns någon bra diet som inte har så stor miljöpåverkan baserat på fyra vetenskapliga artiklar. Känner att vi har att göra nu några veckor framöver...Men imorgon ska vi på klassresa till Gastro Nord i Stockholm och det ska bli superkul!

Här är en fiskgryta som är lätt att slänga ihop. Tänk på att värja en MSC-märkt fisk så är du klimatsmart och grytan blir genast lite extra god. Receptet kommer härifrån, men jag improviserade lite som vanligt...
 
 
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g rotselleri
1 tsk röd currypasta
1 äpple
1 burk kokosmjölk
2 msk mango chutney
2 msk maizena
1 msk curry
Ett paket fryst vit fisk, ex. sej eller torsk
Salt, peppar, olja
Ev. vatten
 
Grovhacka löken och finhacka löken. Skala och tärna rotsellerin. Fräs alltsammans i olja några minuter. Blanda ner currypastan. Tärna hälften av äpplet grovt och finhacka den andra halvan. Rör ner kokosmjölk, mango chutney och eventuellt lite vatten och låt koka upp. Blanda ut maizenan med lite vatten och red såsen. Krydda med salt, peppar och curry och blanda sedan ner äpplet. Tärna fisken och rör ner den. Låt sedan grytan koka på lägsta värme några minuter tills fisken är genomkokt. Servera med ris och någon smarrig kokt grönsak.
 
 

Rödbetsröra med pepparrot

Elin skriver:
 
Från att verkligen ha avskytt pepparrot kan jag inte tänka mig att leva utan den. Det är konstigt det där, hur smaker kan förändras. Men här är en pepparrotig röra som är supergod till lite allt möjligt, exempelvis ugnsbakade grönsaker.
 
 

 
 
Lite lagom mycket röra
 
1 rödbeta
ca 1,5 dl turkisk yoghurt
riven pepparot efter smak (Jag hade ca 1 msk)
Salt, peppar
 
Skala rödbetan och riv den fint på rivjärn. Blanda med resten av ingridienserna. Låt gärna röran stå och gosa ihop sig en stund innan du äter den.
 
 
 
 
 

RSS 2.0