Äpplepaj med vispad Créme Fraiché

Elin skriver:

Jag har fortfarande inget tillgång till dator och alla mina utkast har på något mystiskt sätt försvunnit. Så inläggen blir allt mer sporadiska, men när jag får tillbaka min dator i fungerande skick, då jäklar!

Här är i allafall ett tips på vad man kan ha till en snabbt ihopsvängd smulpaj. Vispad Cremé Fraiché. Köp en fet variant och vispa dem med elvisp. Blanda i lite vaniljsocker, och voilá, en ny vaniljsås. Supergott!


Själva smulpajen är bara ett tunnt skivat äpple toppat med smör, havregryn, strösocker, solroskärnor och kanel som blandats ihop till en smulig smet. Grädda i 175 grader tills frukten är mjuk och smulorna fått färg.

 


Fylld macka

Elin skriver:

Om man bakar ut rågrussinbrödet till lite större bitar, typ ciabatta, kan man göra såhär:





Skiva rödlök tunnt och lägg i kallt vatten ca 15 minuter.. Halvera brödet och stek sidorna lite lätt i olivolja. Skiva en tomat och lägg på brödet tilsammans med brieost, ruccola och rödlök. Avsluta med att ringla över lite olja och flinglast + svartpeppar.


Rågrussin-Frallor

Elin skriver:

Äntligen ett brödrecept!



ca 15 frallor

3 dl russin
50 g jäst
50 g smör
5 dl kall mjölk
11 dl vetemjöl, ca 400 g
3 1/2 dl grovt rågmjöl ca 180 g
1/2 dl mörk sirap
1 msk salt

Blötlägg russinen i varmt vatten ca 20 minuter. Smält smöret. Smula jästen i en bunke och rör ut i mjölken. tillsätt resten av ingridienserna förutom russinen och saltet. Knåda degen elastisk, ca 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Häll avvattnet rån russinen och tilsätt i degen tilsammans med saltet. Knåda in så de blir jämnt fördelade. Häll ut degen på mjölat bakbord och täck med plast. Jäs ca 1 timme.

Vik in alla kanter på degen försiktigt mot mitten. Vänd den upp och ner såatt alla skarvar hamnar underst. Jäs 30 minuter till.

Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen ca 1 cm tjock på mjölat bakbord och strö över mjöl. Skär ut frallor i lagom storlek och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.



Färsk Pasta

Elin skriver:

Här kan vi snacka bra snabbmat! Enkelt, gott och kanske lite nyttigt med...

 

1 stor portion

1/2 paket färskpasta

Några körsbärstomater

Sockerärtor

2 soltorkade tomater

1/2 vitlöksklyfta

Olivolja

Salt, Peppar

Örtkryddor

 

Koka upp vattentill pastan. Finhacka vitlöken och de soltorkade tomaterna. Fräs i olja. Tillsätt halverade körsbärstomater. Koka pastan och sockerärtorna ( går på typ 2 min) ochblanda ner i tomatoljan. Krydda. Klart!




Dropscones

Louise skriver:

Söndagsfrukostar är de bästa! I går blev det dropscones. Såg det i ett engelst matlagningsprogram och skrev ner receptet på ett kvitto som låg bredvid mig. Det är lite som stekt sockerkakssmet och vansinnigt gott! I originalreceptet ska man använda självjäsande mjöl, men jag ersatte det med vanligt mjäl och bakpulver...



Ingredienser:
50 g smör
250 g mjöl, gärna dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
25 g socker
275 ml mjölk

Gör så här:
Smält smöret.
Blanda ihop alla ingredienser.
Klicka ut smeten i stekpanna.
Stek tills de får fin färg.
Servera med sylt och grädde.

Orange curd

Louise skriver:

Häromdagen ordnade jag och syrran afternoontea för oss själva, min vän Karin och min sambo...
Det blev så mysigt och lyckat... bland annat bakade vi scones och till detta serverades denna underbara curd:


Jag kan minsann göra flera saker samtidigt!!!

Ingredienser:

2 apelsiner
3 ägg
2 dl socker
75 gram smör

Gör så här:

Tvätta apelsinerna och riv skalet fint.

Pressa också ur saften.

Vispa ihop ägg och socker i en rostfri bunke och rör i apelsinskal och saft.

Ställ i vattenbad och rör tills krämen tjocknar.

Klicka i smöret och låt curden svalna i rena burkar.


Pepparkaks-Cheesecake

Elin skriver:

En variant på min eviga cheesecake är denna, med pepparkakor som botten och inte fullt lika mycket philadelphiaost i. Mycket smaskigt! Receptet kommer från ett gammalt julprogram som Pernilla Wahlgren hade. Jag har testat att toppa med både lingon, vinbär och hallon men eftersom att hela kakan är rätt söt krävs det lite syrligare bär. Vinbär eller lingon är därför bäst.



Botten

250 g pepparkakor
100 g smör, smält

Fyllning

1 dl strösocker
3 st ägg
400 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron

Topping

3 dl crème fraiche
1.5 msk socker
1.5 msk vaniljsocker
1 dl lingon, tinade eller färska

Ta ut lingonen ur frysen och låt dem tina på hushållspapper så de inte saftar sig på kakan..

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Mixa pepparkakorna till smulor i mateberedare. Häll i det smälta smöret och mixa ihop till en smulig massa. Tryck ut i en form med löstagbar kant, jag brukar även ha bakplåtspapper i botten för säkerhets skull.

Vispa socker och ägg pösigt. Vispa ner osten i äggsmeten och vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft.

Häll smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda i 40 minuter till smeten har stelnat och kakan har fått en fin brun färg. Ta ut kakan och låt den svalna, gärna i kylskåp över natten.

Rör ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred över toppningen när kakan har svalnat helt. Strö över lingonen.


Dålig uppdatering

Elin skriver:

Återigen har jag datastrul där jag bor, därav inget bloggande. Lite tråkigt men jag jobbar på alternativa lösningar. På lördag ska jag t.ex bege mig till ett bibliotek med gratis trådlöst internet och massproducera inlägg. Så håll ut =)

Rågfrallor

Elin skriver:

Smaskiga frallor är alltid välkommet. Här är grundreceptet


1 dl  havregryn
2,5 dl  vatten
1 msk  salt
2 paket  jäst
0,5 dl  olja
0,5 dl  sirap
7,5 dl  vatten
12 dl  rågsikt
12 dl  vetemjöl
Solroskärnor
Linfrön


Börja med att koka upp gröten på havregrynen och vattnet.
Värm sedan degvätskan till fingervarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan.
Blanda sedan ner sirapen saltet och oljan i gröten och häll i bunken med jästen och degvätskan.
Rör ordentligt. Blanda ner rågsikten, vetemjölet, linfrön och solroskärnor och knåda till en jämn deg.
Låt jäsa ca 45 minuter.
Baka sedan ut små frallor på en plåt.
Låt jäsa ytterliggare i ca 15 minuter.
Grädda ca 5-6 minuter.

Trattkantarellsoppa

Louise skriver:

För några helger sedan begav vi oss ut i skog och mark för att fylla skafferiet och frysen med smaskigheter.
Vad svamp det fanns! Det riktigt vimlade av trattkantareller... så någon dag senare använde jag en del av fyndet till denna fantastiska soppa.

4 port.

Ingredienser:
300 g färska rensade trattkantareller
3 st scharlottenlökar
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk vetemjök
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl mellangrädde eller vispgrädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 tsk vitvinsvinäger
0,75 dl torr sherry
1 dl persilja till garnering



Gör så här:

1. Skär svampen i bitar. Finhacka lök och vitlök och låt steka med kantarellerna i smör i en kastrull.  Fräs tills vätskan kokat in, ca 5 min.

2. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i bunljongtärningarna och låt det hela koka sakta i 10 min.

3. Salta och peppra och tillsätt vinäger, som hjälper till att ta fram den fina svampsmaken. Häll till sist i sherryn.

4. Soppan blir slätare om man mixar den med mixerstav.  Garnera med persilja.

RSS 2.0