God Jul!

Elin skriver:
 
Knäcken är stenhård, vörtbrödet platt och bror Mattias spelar house of the rising sun på pianot... Men sillen blev kalasgod, rödbetssalladen smaskig och viltsvins-skinkan grym!
 
Bloggen är lite julledig nu så jag (och Lollo) önskar en riktigt god (i dubbel bemärkelse) jul!

Halloumi med CousCous-sallad

Elin skriver:
 
Nu jäklar tar jag lov, 3 veckor till på köpet( och förtränger tentan i januari...ehm.)! Här ska bakas och lagas julgodis, bröd, julmat och jag vet inte allt. Så om sisådär 3 timmar är jag hemma i bästa Östergötland =)
 
 
Här är en snabb lunch som är supergod!

 
2 portioner
 
1 halloumi-ost
2 portioner cous cous
Ett gäng körsbärstomater
1/2 gul paprika
1/2 gul lök
Några basilikablad
Salt, peppar, olivolja
 
Skiva löken och fräs mjuk på låg värme i olja.Tärna paprikan och släng i kastrullen. Halvera tomaterna och kör i dem med. Låt puttra på svag värme medans du steker haullomin. Det är bara att skiva den och steka i en varm panna tills osten är gyllene på båda sidor. Strimla basilikan och blanda med grönsaker och cous cous. Klart!


Frökex

Elin skriver:
 

När man är argför att tandställningen lossnat direkt efter en lagning får man riva ut recept ur tidningar i väntrummet, även ur senaste numret av Året runt. Japp, oskriven regel.
Så dessa livsfarligheter kan man baka samma dag och hoppas att tandställningen sitter kvar. Än så länge håller den, peppar peppar...
 
 
 
 
Två långpannor
 
2 dl rågmjöl
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 tsk salt
3 1/2 dl vatten
Flingsalt
 
Blanda samtliga ingridienser och låt svälla 5 minuter. Sätt ugnen på 125 grader och bre ut smeten tunt på två bakplåtspappers-klädda plåtar. Lättast är att använda en slickepott. Strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 1 och 1/2 timme.
 
Enligt receptet ska man skära dem i bitar efter 1 timme, men då var mina stenhårda. Så vill du slippa bryta hela kakan ska man nog göra skåror i smeten innan gräddning. Att min smet sedan fastnade i pappret är en helt annan historia...

Matlagning i Grythyttan del.3

Elin skriver:
 
Här och här kan ni läsa tidigare inlägg.
 
Så blev det då dags för efterrätt. Temat var äpple och det bjöds på en himla massa smaskigt!

 
 
Här är vår efterrätt: Kryddig äpplekompott med mascarponekräm och smul
 
Ungefärligt recept:
 
Mascarponekräm (en himla massa)
 
250 g mascarpone
1/2 dl créme fraiché
Några skvättar grädde
1 vaniljstång
1/2 dl florsocker
 
Skrapa ur vaniljstången och använd fröna till krämen( spara stången!). Blanda ihop alla ingridienser och späd med grädde till önskad konsistens.
 
Kompott:
 
1 dl socker
1 dl vatten
Den överblivna vaniljstången
2 kanelstänger
Lite hel kardemumma
Några skvättar pressad apelsin
7 små Ingrid Marie-äpplen
 
Börja med att koka en sockerlag av sockret, kryddorna och vattnet ( inte apelsinsaften). Koka upp och ställ åt sidan. Sila den sedan. Skala och grovtärna äpplena. Koka upp dem i lite sockerlag och tillsätt apelsinsaften. Börja med lite sockerlag så inte kompotten blir för simmig. Koka till önskad konsistens.
 
Smulet bestod av grahamsmjöl,vetemjöl, smör, krossad hel kardemumma, muscovadosocker och kanel. Detta blanades till en smuldeg och gräddades iugnen. Tyvärr brändes vår lite men det var en rätt god efterrätt ändå, om än sjukt mäktig!
 
 
Här är en kahlua/choklad-mousse med någonform av stekta äpplen.
 
 
 
En vansinnigt god glass gjord på äpplepuré och gräddfil och karamelliserade pecannötter. Glassen smälte nästan inte ett dugg, riktigt coolt...
 
 
 
 
Äpplekaka dränkt i någon sockerlag med punch, vispad grädde och sirapsstekta pecannötter
 
 
 
 
Glass med mandelsmak och stekta äpplen
 
 
 
 
Ugnsbakat äpple fyllt med hasselnötter. Till det vaniljsås och hasselnötsmaränger.
 
 
En himla rolig dag hade vi i Grythyttan,  men det var sjukt så mätta vi var efteråt !
Tänk då om sisådär ett år när jag ska ha i princip alla lektioner där uppe i skogen. Jösses vad mat det ska bli =)
 
 
 
 

Matlagning i Grythyttan del.2

Elin skriver:
 
Här hittar ni inlägg 1
 
Efter salmalaxen var det dags för huvudrätt. Jag var inte så engagerad i denna rätt eftersom jag inte äter kyckling men lite bilder kan ni ju få =)
 
 
 
Vår terrine som serverades till kycklingen
 
På en höft bestod receptet av 4 ägg och 4 dl grädde med kryddor i. Detta hälldes i en ugnsform. I detta hamnade sedan tunnt skivad palsternacka, potatis, gula och orangea morötter. Toppa med lite persilja och grädda i ugnen tills äggstanningen stannat och kakan fått fin färg.
 
 
 
 
En annan grupp gjorde kycklingrullader. Om jag minns rätt var det bröstfilén man skar ut som en schnitzel, fyllde med valfritt gojs, rullade in i plastfolie och ugnsbakade eller kokade på under 100 grader (så inte plastfolien smälte).
 
 
 
 
Så här blev min grupps varmrätt:
 
Ugnsbakad hel kyckling med svampfräs (tratt- och vanliga kantareller, scharlottenlök och machésallad), rotfrukts-terinne samt en honungs/senapssås
 
 
 
En grupp gjorde en ''kyckling-korv'' med svampsås och någon slags rotfruktspuré
 
 
 
 
En annan gjorde egen tagliatelle med kyckling och svampsås

 
 
Och denna tallrik bestod av kyckling-rullader fyllda med svamp, palsternacks/rotselleri-puré samt friterade gul- och rödbetschips
 
 
 
 
Glömde jag berätta att vi fick gå loss i porlinsrummen(!) med?
 
 
Så där, varmrätten avklarad. Snart kommer efterrättsinlägget med =)
 
 
 
 
 

Matlagning i Grythyttan del.1

Elin skriver:
 

Jag läser till måltidsekolog (vad det innebär tar vi en annan gång ;) i Örebro och vi har förmånen att läsa halva utbildningen i Grythyttan. Idag var min klass där och lagade mat med Niclas Wahlström. För er som inte vet det har han ansvarat för nobelmiddagarna 2010 och 2011 och dessutom maten till kungens 60-års dag. Nervös någon? =)
 
Det började med att han visade hur man gravar lax snabbt (vakuum-maskin) och så styckade han upp en hel kyckling lite sådär på en höft. Japp, sedan fick vi gå bananas i köket. För några veckor sedan planerade vi lite löst vår meny baserat på de valda ingridienserna lax, kyckling och äpple. Vi fick välja två råvaror till som rätten skulle baseras på och det skulle vara säsongsanpassat. 4 timmar senare avnjöt vi (eller kastade i oss, av hunger) vår 3-rätters middag.
 
Så här är lite bilder från dagen:
 
 
 
Vi fick tillgång till Salma-lax,bara en sådan sak...
Vår lax vändes i socker och salt och lades i en vakuumpåse. Där i hamnade också mortlade citronskal, svartpeppar och dill.
 
 
 
Såhär blev vår förrätt:
 
Gravad salmalax med machésallad, handvispad dillmajonäs och smörstekta kavringskrutonger.
 
Majonäs (jag var inte med och gjorde just den, men ungefär såhär gjorde de den)
 
1 stort knippe dill
2 äggulor
en skvätt vitvinsvinäger
en skvätt pressad citron
1 msk dijonsenap
2 dl varmpressad rapsolja
Salt
 
Börja med att stavmixa dillen med oljan. Rör sedan ihop äggulorna, vinägern och senapen.
Vispa äggule-röran som en galning samtidigt som du passerar dilloljan och försiktigt tillsätter den i äggvispet ( förslagsvis tar du hjälp vid detta moment...). Detta borde tjockna och bli en majonäs så småningom. Smaka av med salt och citronsaft.
 
 
 
 
Är man hungrig kan man alltid testa denna variant...Jösses vad lax jag åt idag!
 
 
 
Förrättsbordet, totalt var vi 6 grupper
 
 
 
 
Såhär kan det bli när man gravar lax med rödbetor, väldans snyggt
 
 
Imorgon kommer varmrätts-uppdateringen. Nu ska jag sova och förhoppningsvis vila min mage över natten så jag blir hungrig igen =)
 

Choklad-knäck-fudge

Elin skriver:
 
Finaste mamma var och hälsade på i helgen och då passade jag på att göra julgodis som hon kunde ta med sig hem (så jag slipper ta så himla mycket på tåget...). Det blev en slags knäcktryffel, supergoda!
Perfekt också att jag hade kvar massa mörk choklad (runt 6 sorter i småbitar) kvar sedan i onsdags då vi hade smakprovningar i skolan. Japp, det är sådant vi gör på sensorikkursen, gnäller på att vi provar för mycket choklad. Och på onsdag ska vi laga tre-rätters med en kock som ansvarat för nobelmiddagen två år i rad. Tror ni jag gillar denna kursen? =)
 
 
 
 
 
ca 50 tryfflar
 
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör
100 g mörk choklad
 
Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme tills smeten klarar ett kulprov ( droppa lite smet i kallt vatten, går den att forma till en kula är den klar). Det kan ta allt mellan 15-45 minuter.
Under tiden smeten kokar kan du hacka chokladen. Klä också en ugnsform eller liknande ( ca 20x20 cm) med bakplåtspapper.
 
När smeten är färdigkokad, blanda ner smör och choklad i smeten. Rör tills det blir en slät smet och häll den sedan i formen. Låt stelna ca 2 timmar och skär sedan upp i rutor. Förvara i kylskåp.
 
 
 
 
 
Igår var mamma och jag på Noras julmarknad, det var rätt fin utsikt över sjön =)


Pasta med pumpa

Elin skriver:

När man har lite Butternut-pumpa över, vad gör man då? Jo, man slänger ihop en vansinnigt god pasta!
 
 
1 portion
 
1 portion pasta
ca 100-150 g butternut squash
1/2 röd paprika, tärnad
En skvätt grädde
Olja
Salt, Peppar
Parmesan
 
Börja med att skala och tärna pumpan. Stek den i olja på mellanhög värme tills den är mjuk, ca 15 minuter. Koka under tiden pastan. När pumpan nästan är genomstekt, tillsätt paprikan. När grönsakerna är genommjuka slänger du i en skvätt grädde + lite pastavatten ( stärkelsen i pastavattnet gör att såsen fastnar bättre på pastan). Nu borde du ha en gräddig sås så blanda då ihop den med pastan. Salta, peppra och toppa med nyriven parmesan. Himmelskt!
 
Ikväll ska mamma komma hit och imorgon ska vi åka genom snöhögarna till Nora Julmarknad. Mysigt =)
 
 

Budapestrulle

 
Louise skriver:

I helgen hade jag bästaste syster på besök och som vanligt när vi träffas blir det bakning och matlagning för hela slanten... Denna gången gav vi oss på Budapestrulle, men eftersom vi inte tål hasselnötter ersatte vi dessa med mandel. Allt flöt på bra och när vi kom till momentet när vi skulle vända på kakan var vi båda glada att vi var två, så tänk på detta när ni bakar, att det kan vara bra att ha en hjälpande hand vid detta moment...
 
 
10-12 bitar
Ugn: 175°C
Ingredienser:
5 äggvitor
3 dl socker
150 g finhackad sötmandel (i originalreceptet är det hasselnötter)
1 dl vetemjöl
1-2 msk kakao
1 påse (50 g) mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 burk (300 g) mandarinklyftor
Garnering:
Florsocker

Gör så här:
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt hela tiden att vispa.
Blanda hackad mandel, mjöl och kakao och vänd försiktigt ner det i äggviteskummet.
Bred ut smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, täckt med smort bakplåtspapper.
Strö över mandelspånen. Grädda mitt i ugnen 15-20 min.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Låt den svalna under långpannan. Dra loss pappret ovanpå.
Vispa grädden till fyllingen. Låt mandarinklyftorna rinna av väl och vänd ner dem i grädden.
Bred på fyllningen. Rulla ihop tårtan, utan att den spricker. Man måste rulla ganska löst.
Sikta ev. över florsocker.
 

RSS 2.0