Sabinabröd

Louise skriver:
Av min fina syster fick jag en ny bakbok i julklapp (hon tyckte nog jag hade för få), Rutiga bakboken.
Provade ett brödrecept ur den häromdagen och oj vad gott det blev!

2 formbröd
Ugn: 175°C
Ingredienser
50 g jäst
50 g smör
5 dl vatten
1 dl ljus, mörk eller brödsirap
1 tsk salt
1 liter fint rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl

vatten till pensling

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt vatten, sirap och salt.
Värm degspadet till fingervärme, ca 37°C, och häll lite över jästen.
Rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av spadet och rågmjölet.
Arbeta degen kraftigt. Tillsätt vetemjölet lite i taget.
Degen ska vara ganska fast och släppa från degbunkens kanter. Stör över ett tunnt lager vetemjöl.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på arbetebänken och knåda in resten av mjölet. Forma två släta limpor.
Lägg dem i smorda raka bakformar, ca 1½ liter. Nagga eventuellt bröden. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min.
Ställ formarna på gallret i botten av ugnen i 175°C, ca 15 minuter. Flytta upp gallret till nedersta falsen.
Grädda ytterliga 35-45 minuter. Pensla gärna bröden med vatten under gräddningen.
Stjälp försiktogt upp bröden på galler. Vänd dem. Låt dem kallna under bakdukar.
Bröden bör få "mogna" någon dag innan de skivas.
Kan förvaras i plastpåse 7-10 dagar. I frys ca 9 månader.


Apelsinknäck

Elin skriver:

Alla julgodisrecept kommer såhär lite i efterhand. Jag tänker dock smaska i mig de sista knäcken ikväll...




Apelsinknäck


2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 apelsin
Kanel efter smak


Blanda ihop grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Riv detyttersta skalet på apelsinen och blanda ner i smeten tilsammans med kanel. Låt smeten småputtra tills den klararkulprovet ( droppa lite smet i kallt vatten, går det attforma en kula är den klar). Häll upp i en liten kanna och häll över i formar och ställ kallt.



Malins vita chokladtryfflar

Elin skriver:

Gah, ni får stå ut med sporadiska inlägg från min sida när jag int ehar någon fungerande internetuppkoppling i Göteborg. Nu befinner jagmig i Östergötland på jullov och då kommer recept på julgodis som min brors fru hade med sig. Sjukt gott!






Vita chokladtryfflar ca 20st
( I bakgrunden syns Mozartkulor med snöflingor i hemmagjord sugarpaste)

Skal från 1 citron
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
200 g vit choklad
1 msk vallmofrön

200 g vit choklad

Tvätta citronen noga och skala av det yttersta gula skalet på citronen. Lägg sedan skalet i en kastrull tillsammans med vispgrädden och honungen och låt det koka upp. Tag av kastrullen från värmen och låt det stå och dra i ca 15 minuter.

Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke. När 15 minuter gått kokas grädden upp på nytt, sila sedan bort citronskalet och häll grädden över den hackade chokladen och rör tills chokladen har smält helt. Rör i vallmofröna och låt sedan tryffelns stelna i kylen. Rulla sedan kulor och ställ in dessa i kylen för att stelna ytterligare en gång.
Hacka chokladen till doppningen och smält över vattenbad. Doppa sedan tryffelkulorna i chokladen ovh förvara tryffeln i kylskåp.

Receptet kommer härifrån

Pepparkaksdeg

Louise skriver:

Häromdagen gjorde jag en pepparkaksdeg för att syrran och jag skulle baka pepparkakshus på fredagskvällen... Det blev mycket deg, och vi hade vansinnigt kul!!!


Hela byn

Ugn 175°
Ingredienser:
150 g riktigt smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
2 msk kryddnejlika
ca 17 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, vatten och kryddor och värm blandningen under omrörning tills sockret smält.
Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke och häll i den rumstempererade blandningen.
Rör samman till en slät men ganska lös deg. Täck degen väl och ställ i kylskåpet i minst 2 dagar.
Rita mallar och klipp ut dem.
Kavla ut degen tunnt på smörpapper på plåten och skär ut efter mallarna. Skär ut fönster och dörrar innan gräddning.
Grädda delarna i 8-10 minuter mitt i ugnen, hellre lite mer välgräddade än för lite gräddade.
Låt delarna svalna och sätt sedan ihop dem med smält socker. Akta fingrarna. Det är varmt!
Garnera sedan efter egen fantasi!!!

Ingredienser till kristyren:
Äggvita från 1 ägg
4 dl florsocker
ett par droppar ättikssprit

Gör så här:
Sikta ner florsocker i en skål, tillsätt äggvita och ättiskssprit och rör till en slät massa, det ska vara trögflytande. Gör en strut av bakplåtspapper, eller använd plastpåse och klipp ett litet hål. Lägg upp kristyren i småskålar och färga med karamellfärg. Det går åt mycket mer glasyr än vad man tror!!!

Använd godis du tycker passar och gillar. Vi har använt minimarsmallows, smarties och glaserade solrosfrön.

Av degen som blir över kan man baka pepparkakor...
Det blev mycket pepparkakor... Jag bakade i 2 timmar...




Fläskfilé med portvinssås

Louise skriver:

Min fina sambo fyllde år för någon vecka sedan så i fredags lagade jag en födelsedagsmiddag till honom. En måltid som ör helt i hans stil med de ingredienser som han gillar, och han blev glad och nöjd. För övrigt hade vi en extrem mathelg förra helgen. Först 2-rätters på fredagen för att fira sambon, sen på lördagen kom syrran och så fixade vi 3-rätters nobelmiddag (inlägg kommer) och sen på söndagen så gick sambon och jag på julbord... jag har varit mätt hela veckan...

Här kommer receptet

4 port.
Ingredienser:
1 schalottenlök
100 g färska champinjoner
smör
8 cl portvin
½ dl mörk oxbuljong
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 mdk paprikapulver
8 skivor fläskfilé (600 g)
salt och peppar
smör

Serverades med hasselbackspotatis, pressgurka och ett underbart rödvin från Ekolådans vinter-vinlåda (kan varmt rekomnederas!)

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Skiva svampen. Fräs löken i smör i en kastrull utan att den tar färg.
Tillsätt svampen och fräs ytterligare ca 2 min. Häll i portvin, buljong och grädde. Koka ihop ca 5 min. på medelstark värme tills den får en simmig konsistens.
Blanda mjöl och paprikapulver på en tallrik. Banka ut fläskfiléerna tilll ca 1 cm tjocklek mellan t.ex. plastfolie.
Krydda köttet med salt och peppar och vänd det sedan i paprika-mjöl blandningen. Stek i smör på medelstark värme. Salta och peppra.
Servera med serveringsförslag ovan.



Currygryta med nudlar

Elin skriver:

Här är ett bra basrecept som man kan slänga i lite vad som hellst i. Själv äter jag ju mest grönsaker men gillar man kött kan man ju alltid slänga i det med.




Ca 4 portioner

1 burk kokosmjölk
2 morötter
Sockerärtor
1 tsk röd currypasta
Tomatpure
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 paprika
1 chilli
Potatismjöl eller maizena
Olja
Salt, Peppar

4 portioner äggnudlar

Börja med att finhacka chillin och vitlöken. Grovhacka löken och fräs tilsammans med currypastan och tomatpurén i lite olja. Slanta morötterna och koka dem nästan klara. Häll i morötterna och skivad paprika tilsammans med lökfräset och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och red sedan med potatismjöl utrört i kallt vatten. Släng i sockerärtorna och krydda. Servera med nudlar och sallad.

Bär i chokladkräm

Louise skriver:

I fredags när jag var gräsänka så unnade jag mig så klart en god efterrätt oxå... Den här var väldigt lättgjord och mycket god samt att den går att variera hur mycket som helst, ta bara annan choklad eller andra bär/frukter så har man genast en ny efterrätt...

2 portioner eller en stor

Ingredienser:
1 dl crème fraiche
50 g choklad, gärna 70%
1 msk strösocker
125 g färska bär t.ex. hallon, blåbär eller björnbär, eller färsk frukt så som clementiner

Gör då här:
Koka upp crème fraichen.
Hacka chokladen fint och rör ner den tillsammans med sockret i den varma crème fraichen.
Lägg bär i botten på 2 glas.
Fördela chokladkrämen över och avsluta med ett lager bär.
Ställ kallt till servering.




Banansmoothie

Elin skriver:

En riktig mota-bort-förkylningen-kur!





1 halvfryst banan
1 dl naturell youghurt
Lite mjölk
En bit ingefära
Kanel

Bara mixa ihop allt till en krämig röra. Klart!



Pasta med kantareller

Louise skriver:

Igår var sambon på julfest med jobbet, så jag var gräsänka hela kvällen. Det resulterade i denna goda maträtt...

2 portioner ungefär

Ingredienser:
1 pkt färsk pasta av någon sort man tycker om
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g gula kantareller
2 msk smör
100 g frysta gröna ärtor
salt
svartpeppar
2 msk creme fraiche
½ dl strimlad persilja
2 äggulor

Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa och skär kantarellerna i  mindre bitar om de är stora.

2. Stek löken först i någon minut. Tillsätt svampen och stek den tills vätskan försvunnit och det börjar knäppa i svampen. Blanda i ärtorna, creme fraichen och krydda med salt och peppar.

3. Låt pastan rinna av och blanda med svampfräset. Strö över persilja och servera spagettin med rå äggula.


RSS 2.0