Farin-limpa

Elin skriver:
 
Här är ett klassiskt recept på sötlimpa. Mums med en skiva ost på!
 
 
 
 
2 små limpor
 
25 g jäst
2,5 dl vatten
1/2 dl farinsocker
3/4 tsk salt
1 ägg
ca 415 g rågsikt
 
Smula jästen i en bunke och häll på ljummet vatten. Rör ut jästen i vattnet och rör ner allt utom mjölet. Blanda sedan ner det med och knåda ihop till en jämn deg.  Jäs ca 30 minuter. Knåda degen på ett mjölat bakbord och forma två små limpor. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och jäs 30 minuter till. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Grädda bröden mitt i ugnen 35 minuter och låt svalna under handduk för mjuk skorpa eller utan handduk för en krispigare skorpa.

Farmors äppelkaka

Elin skriver:
 

När vår farmor levde bakade hon ibland denna äppelkaka till elvafikat. Den är helt magiskt god och jag älskar att receptet finns sparat. Nu smakar den ju aldrig lika gott som vid farmors köksbord av furu men det är allt bra god ändå.
 
Jag bakade denna förra veckan till klassfikat. Se dock till att vända botten i springformen åt rätt håll om du inte vill ha smält smör i botten av hela ugnen med följd av att brandvarnaren lever livet och lägenheten blir svinkall när du måste vädra. Kombinera desutom inte denna med att tokplugga och byta om under stress när du inser att träningen börjar alldeles för snart. Efter denna pärs var jag helt klart värd en äppelkaka!
 
P.S Receptet finns redan i arkivet, men kakan är så god och enkel att den är värd att påminnas om. D.S
 
 
 
ca 8-10 bitar
 
2 dl socker
2 ägg
2 dl mjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1-2 äpplen
Kanel
ca 50 g smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst, sikta sedan ner mjöl o bakpulver.
Rör ihop smeten försiktigt och häll neri ensmord och bröad springform. Skala äpplena,skiva dem tunnt och tryck ner i smeten. Strö över kanel och hyvla över kylskåpskallt smör med osthyvel. Grädda ca 30 minuter.

 
Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak

InIagd chilli

Elin skriver:
 

Sommarens skörd av chilli blev massiv, minst sagt. Så vad gör man då med över 20 frukter på varje planta x 5 plantor? Jo, man gör inlagd chilli!
 
 
 
2 små burkar
 
200 gram chillifrukt
3 dl äppelcidervinäger
3 dl vatten
2 msk strösocker
3 tsk salt
 
Skölj chillin och skiva i 5 mm tjocka skivor. Koka ihop restenav ingridienserna i enkastrull tills sockret löst upp sig. Lägg ner chillin ochlåt småsjuda ca 5 minuter. Häll upp på varma steriliserade burkar (koka dem i vatten ett par minuter). Låt svalna i kylskåp, och vänta minst en vecka innan du hugger in på godbitarna!

Gul curry med vattenkastanjer och nudlar

Elin skriver:
 

Nämnde jag att jag har snöat in på gul curry? Ehm, det kanske har blivit lite väl många currygrytor på sistone, men det är ju så gott! Och vill man kan man ju alltid byta ut currypastan mot en annan färg, röd är gott och vad jag vet finns det grön (som ska vara starkare) oc hsedan en massa specialvarianter. Så det är bara att experimentera på!
 
 
 
 
 
3-4 portioner
 
Olja
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
1 msk currypasta
1 burk kokosmjölk
1 morot
1 burk vattenkastanjer
Salt, peppar, spiskummin, cayennepeppar
4 portioner kokta nudlar
 
Hetta upp lite olja i enkastrull. Hacka purjon och vitlöken och fräs mjuka i olja. Skala ingefäran, riv den fint och tillsätt ihop med currypastan i grytan. Fräs några minuter och häll sedan på kokosmjölken. Skölj ur burken med lite vatten och rör ner det i grytan. Skala moroten och skiva den. Låt den koka med tills den är mjuk. Skölj av vattenkastanjerna och rör ner i grytan. Smaka av med kryddorna och tillsätt nudlarna.
 
 

Gul curry med bambuskott

Elin skriver:
 
Jag har fått världens hang-up på gul curry i kombination med kokosmjölk. Det går liskom inte att motstå den mjuka, lena, kryddiga smaken. Min gula currypasta köper jag i en butik med asiatiska matvaror och nästa gång jag är där ska jag hamstra...Denna gryta fungerar fint som matlåda, jag åt den till lunch idag efter att jag hittat en matlåda i frysen igår. Den lyckan alltså!
 
 
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilli
Olja
1 msk gul currypasta
1 tumstor bit ingefära
1 burk kokosmjölk + vatten
1 dl röda linser
2 morötter, skalade och skivade
1 burk bambuskott
Salt, peppar, cayennepeppar, spiskummin
 
Klyfta löken och finhacka vitlöken. Kärna ur och hacka chillin. Fräs det mjukt i olja och tillsätt currypastan. Låt den fräsa med någon minut medans du finriver och tillsätter ingefäran. Rör sedan ner kokosmjölken + lite vatten (skölj gärna ur burken med vattnet så får du med all kokosmjölk). Skölj linserna och tillsätt i grytan tilsammans med morötterna. Låt småputtra på svag värme tills morötter och linser är mjuka, ca 10 minuter. Skölj bambuskotten och tillsätt tilsammans med kryddor, allt efter tycke och smak. Servera med ris.
 
 

Farmors hallongrottor

Elin skriver:
 

Min farmor bakade världens godaste hallongrottor. Punkt. Min syster ärvde receptet och jag försökte baka kakorna efter receptet för ett tag sedan. Det bästa receptet jag provat, men inte alls lika goda som när farmor bakade dem...
 
 
 
 
Farmor Gretas hallongrottor, 20 st

200 g smör
1 dl socker
1 msk vanilinsocker (jag tog vaniljsocker)
1 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
Ca ½ dl hallonsylt
3 msk marsanpulver (Jag använde potatismjöl)

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör det tillsammans med sockret och vanilinsockret.
Blanda bakpulvret med mjölet och arbeta försiktigt in blandningen i smöret.
Forma degen till en rulle, ca 20 cm lång, och låt den vila en stund.
Skär rullen i 20 lika stora bitar och rulla dem till kulor. Lägg dem i små veckade pappersformar, smorda muffinsformar går också bra. Tryck en fördjupning i varje degkula med mjölad tumme. Lägg i lite hallonsylt, ca ½ tsk i varje grop. Grädda kakorna i 175°C ugnsvärme ca 10 min
 
 

Skållat morotsbröd

Elin skriver:
 

När mataffären hade extrapris på 2 kilo morötter köpte jag glatt hem dem för att upptäcka en oöppnadpåse morötter hemma i kylen. Så där stod jag med 3 kilo morötter...
 
Att använda morötter i bröd är ett jättebra sätt att få in mer grönsaker i kosten, samtidigt som brödet blir saftigt och smakrikt. Detta bröd blev oerhört gott,faktiskt ett av mina bättre brödexperiment, prova!
 

 
2 limpor
 
1 dl rågkross
1 dl rågmjöl
3/4 dl solroskärnor
3 dl kokande vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 tsk honung
2 finrivna morötter
10-12 dl rågsikt
 
Blanda rågkross, rågmjöl och solroskärnor i en skål. Häll det kokande vattnet över blandnigen och låt stå tills det blir ljummet, ca 10 minuter. Rör runt i den ibland så svalnar det fortare.
 
Häll över skållningen i en större skål och rör ner jästen. Blanda ner salt, honung och morötter. Knåda ner mjölet tills degen blir formbar men ändå ganska lös. Låt jäsa 45 minuter.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda försiktigt. Forma två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs 30 minuter medans du värmer upp ugnen till 225 grader.Grädda sedan limporna ca 35 minuter och låt dem svalna på galler utan duk.
 
 
 
 

Saganaki med dinkelsallad

Elin skriver:
 

Vad är då det där för mysko brun fyrkant tänker du? Jo, det är en bit saganaki. Min mataffär reade ut denna grekiska ost och självklart köpte jag en bit och testade! Den närmsta förklaring av smak jag kan komma är som en salt blandning av fetaost och halloumi. Konsistensen är väldigt seg, och när jag testade att dela osten i små bitar och steka smälte allt till en enda klump... Så att steka den hel är att rekommendera, på paketet stod det även att man kunde panera den.
 

 
1 portion
 

1/2 dl hel dinkel
1 polkabeta (eller rödbeta)
1 bit squash
Olivolja
Persilja
Salt, peppar
1/2 paket saganaki
 
Börja med att blötlägga dinkeln över natten, och följ sedan kokanvisningarna på paketet. Koka betan mjuk. Tärna squashen och stek den mjuk i olivolja. Tärna betan och blanda alla ingridienser utom saganakin. Den steker du istället gyllene på båda sidor, ca 2-3 minuter på varje sida.

RSS 2.0