Grönsakssoppa med nudlar

Elin skriver:
 

Denna månad blir bra känner jag. Frisören igår, Cykelpunktering idag (men en snäll man på cykelverkstaden fixade det på 20 minuter) och tandläkaren imorgon. Tur då att jag hade ett presentkort på ica á 250 kr. Så idag lyxshoppade jag sådant som jag aldrig unnar mig annars,  bland annat färsk pasta, lax, cheddarost, blåmögelost och monsterpåsen lösgodis. Jag har nämligen planerat att stänga in mig och tentaplugga oavbrutet i helgen. Vi får väl se hur det går...
 
Här är en perfekt höfta-ihop-soppa när man inte är jättehungrig, men ändå behöver något värmande och snabblagat
 
 
 
 
1 portion
 
Lagom mycket vatten till soppskålen
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 portion nudlar (och köp riktiga, inte snabbvarianten...)
1 morot
1 blad savoykål
Lite frusna gröna ärtor
1 skvätt soja
Salt, peppar, oregano
1/2 tsk sambal oelek
 
Koka upp vattnet med grönsaksbuljongen. Skala moroten och skiva den samt strimla kålen. Lägg ner det i vattnet och koka tills moroten precis mjuknat. Blanda då ner ärtorna och låt dem bli varma. Smaka av med resten av ingridienserna.

Ugnsstekta äpplen

Louise skriver:
Nu när det är säsong för svenska äpplen passar denna efterrätt perfekt. Det är en stark kandidat till klar efterrättsfavorit, så lätt att göra och så fantastiskt god. Går dessutom att variera hur mycket som helst.
 
 
2 port
Ingredienser:
2 äpplen
4 rågade msk smör
½ dl havregryn
2 msk sirap
2 msk råsocker
3 msk hackad mandel
kanel
kardemumma
 
Gör så här:
Om du har använder du en äppelurkärnare, annars en gammaldags potatisskalare och gör ett hål rakt genom äpplet så du får bort kärnhuset.
Blanda ihop ingredienserna till en härlig smet som du trycker ner i hålet på äpplet och även lägger som ett lock på äpplet.
Baka i ugnen i 175°C i ca 20 min, tills äpplet är mjukt.
Prova med en potatissticka.
Servera med grädde, vaniljglass, vaniljsås eller något annat du tycker om.
Här serveras det med grädde kryddad med kanel.
 
 

Pumpasoppa med kokosmjölk

Elin skriver:
 

Nu är det pumpasäsong! Och även om bilden är fantastiskt dålig så måste ni laga denna soppa! Det är seriöst en av de godare sopporna jag gjort, det är helt klart något speciellt med kokosmjölk...
 
 
 
 
 
4 portioner
 
1 butternut squash-pumpa
1 burk kokosmjölk
1 gul lök
1 msk balsamvinäger
1 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
Vatten + buljongtärning
Olja
Salt, peppar
Cayennepeppar, spiskummin, muskotnöt, kanel, ingefära
 
Skala pumpan, tärna den och hacka löken. Fräs löken mjuk i olja och tillsätt pumpan. Fräs en stund till och häll sedan på vatten + buljongtärning tills det täcker pumpan. Koka på svag värme tills allt är mjukt, ca 40 minuter. Mixa sedan soppan slät, tillsätt kokosmjölken och smaka av med kryddorna. Jag tog ''mustiga kryddor'' och ganska mycket, men smaka av med det du gillar. Blanda även ner mango chutney, samba oelek och balsamvinäger. Låt småkoka 10 minuter och servera sedan med en klick matyoughurt och lite smulat fetaost.
 
 
 
 
 
Såhär kan det förresten se ut när man ska på maskerad utklädd till galen kemist...
Skum thailändsk sockersirap hittad i asiatiska mataffären, karamellfärg, saft, soja, saft + karamellfärg, mer karamellfärg och så sirapen igen. Himla fint =)
 

Sötsur kinesisk gryta

 
 
Louise skriver:
Häromdagen blev jag sådär vansinnigt sugen på en maträtt jag lagade när jag var sådär en 10-12 år. Vi hade nämligen mathelger hemma. Det innebar att jag och mina syskon hade varsin lördag i månaden då vi fick välja varmrätt och efterrätt och så fick vi laga till dem. Givetvis med mammas hjälp om det behövdes. Jag valde nästan alltid denna rätt, för jag tyckte den var så god. Så nu fick jag för mig att jag skulle göra den igen. Men vart var receptet? Borta! Som tur var mindes jag alla ingredienser, och till min glädje hittade jag faktiskt rätt recept på nätet, nämligen här.
 
Ingredienser:
4 port.
 
400 g grytbitar av griskött, t.ex. bog
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl vatten + buljong
1 klyfta vitkål
1 st liten purjolök
1 burk ananansringar (ca 225 g)
0,5 dl ananasspad
2 msk socker
1 msk vinäger
1,5 tsk salt
2 tsk arrowrot eller potatismjöl
 
Gör så här:
 
1. Skär köttet i strimlor.
2. Bryn köttet, lite i taget, i smör i en stekpanna. Värmen ska vara stark, så att det snabbt bildas en stekyta. Lägg över det brynta köttet efter hand i en gryta.
3. Tillsätt salt, peppar, vatten och buljongtärning.
4. Låt koka på svag värme under lock ca 20 minuter.
5. Skölj och skär purjolök och vitkål i tunna strimlor. Skär ananasen i bitar. Rör ner grönsaker och ananas i grytan.
 
6. Tillsätt ananasspad, soja, socker, vinäger och salt och koka grytan ytterligare 5 minuter. Rör ut arrowrot eller potatismjöl i lite kallt vatten. Rör ner det i grytan. Låt den koka upp, men sedan inte koka mer.

Serveringsförslag: Servera med ris.

 

Mjukt tunnbröd

Louise skriver:
 
Söndagsfrukostar är bland det bästa jag vet. Idag blev det nybakat tunnbröd, härligt.
 
Ingredienser:

14 kakor
½ pkt jäst (ca 12 g)
50 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
½ dl socker
2 msk sirap
½ tsk hjorthornssalt
1½ dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
vetemjöl till utbakning
 
 
Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, häll på mjölken och värm degspadet till fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjorthornssalt, grahamsmjöl och rågsikt. Arbeta i vetemjölet. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min. Ta upp på mjölad bakbänk.
Dela den lösa degen i 14 bitar. Rylla varje del till en bulle. KAvla ut på väl mjölad arbetsbänk till knappt ½ cm tjocka kakor. Använd gärna kruskavel. Rulla upp degkakan på kaveln och borsta av överflödigt mjöl.
 
 
Gräddning:

Lägg försiktigt ner kakan i en varm stekpanna på spisen. Grädda kakan ca 2 min på varje sida på medelstark värme. Låt tunnbrödskakorna svalna under bakduk på galler.
 

Vegetariska kåldolmar

Elin skriver:
 

Detta var första gången jag gjorde kåldolmar och jag höftade hej vilt med ingridienserna. Så se detta som en inspiration och följ inte mängderna noggrannt. Något som däremot fungerade jättebra var att använda savojkål till dolmarna. Faktum är att kålhuvudet har legat i kylen snart två månader och är lika fint fortfarande. Där snackar vi naturlig hållbarhet!
 
 
 
 
1 portion, 2 dolmar
 
ca 1 dl gröna linser
En bit fetaost
2 blad från savojkål-huvudet
Valfria kryddor
Lite sirap
 
Koka linserna mjuka och lite mosiga i vatten, ca 15 minuter. Krydda dem ganska starktdåde är lite smaklösa annars. Koka upp vatten och förväll sedan kålbladen tills de är mjuka, jag tror det tog runt 10 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj kålbladen och låt dem svalna och skärsedan bort den grövsta delen av ''stammen''. Fyll bladen med linserna och smula i fetaost. Rulla ihop dem ochlägg i en liten form. Ringla över sirap och baka i ugnen ca 20-30 minuter, gå på känsla! =)

Vinbärsgrottor

Elin skriver:

I helgenvar jag hemma i Östergötland. besöket inkluderade matmässa, 4-årskalas, examensfest mitt ute i skogen och mycket mer trevligheter. Dock blev toxikologi-pluggandet åsidosatt vilket gör att denna tisdag inte är riktigt så rolig som jag hade önskat...

Jag har verkligen missat att blogga om dessa smaskiga kakor. Basen är som vilken hallongrotta som hellst, men jag fyllde demmed hemkokt svartvinbärssylt istället. Dessutom är formarna små cupcake-formar från lagerhaus, vilket gjorde att degen fick lite mer struktur och blev supergod!
 
 
 
 
ca 20-25 stycken
 
200 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1/2 dl sylt


Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Blanda ner mjöl och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Annars mixar du ihop allting i en matberedare så det blir små smulor, och bara knådar ihop degen för hand.

Forma degen till en rulle och skär i 20-25 bitar. Rulla till bollar och tryck ut i pappersformar. Gör någorlunda djupa hål i mitten och fyll med sylten. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter, hellre lite för kort stund än för länge.
 
Jag älskar att frysa dessa kakor och äta när de fortfarande är kalla, mmmm!
 
 

Persisk gryta med kyckling

Louise skriver

Ja, nu är jag tillbaka efter ett lååångt uppehåll.
Det var åter igen dags för matkasse från jobbet, fylld med härliga råvaror.
 
4 port
Ingredienser:

1300 g färsk eller fryst kyckling
2 gula lökar
1 msk olja
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm peppar
2½ dl hönsbuljong
1 pkt saffran (à ½g)
2 lime, saft och skal
1 knippe bladpersilja
1 squash
 
Servera med bulgur
 
Gör så här:
Tina kyckligen om den är fryst. Dela i bitar.
Skala och skiva löken. Färs kycklingen i olja i en stekgryta. Lägg i löken och låt den fräsa med några minuter.
Krydda med spiskummin, salt och peppar. Häll över buljongen, tillsätt saffran, limeskal och limesaft. Låt puttra under lock i ca 20 min.
Strimla bladpersiljan och strössla den över grytan.
Servera kycklinggrytan med bulgur och stekta squashskivor.
Smaklig måltid.
 
 

Morotslimpa

Elin skriver:
 

Har haft en helt fantastisk helg med syster och hennes sambo här. Vi har inte gjort så mycket annat än fikat och ätit mat hela helgen...
 
Just nu vet jag inte vad det är med mig när jag handlar. Jag kommer alltid hem med massa otippade grejer. Som exempel var jag på ÖB idag för att köpa en sopborste. Och kom hem med makrill i tomatsås...jösses. Samma sak förra veckan, då det var extrapris på morötter. Så vad gör man med två kilo morötter? Jo man bakar morotsbröd!
 
 
 1 limpa
 
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
25 g jäst
3 dl vatten
1 1/2 tsk salt
2 små morötter, fint rivna
1/2 dl solrosfrön
 
Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner salt, solrosfrön och morötterna. Arbeta ner mjölet så degen släpper från kanten. Jäst 45 minuter och knåda sedan degen ordentligt på mjölat bakbord. Lägg degen i en smord form och jäs 30 minuter. Sätt ugnen på 225. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter.

 


Kikärtsbullar aka Falafel

Elin skriver:
 
När jag var i Paris åt jag så sjukt god falafel. Inte för att detta recept smakar likadant, men gott blev det! Biffarna höll ihop väldigt bra och var lättstekta (även om det kanske inte framkommer av bilden...=) )
 
 
 
 
2 portioner
 
1 burk kikärtor
1 ägg
1/2 - 1 msk mjöl
1 klyfta vitlök
Spiskummin
Salt, Peppar
Olja
 
Mixa helt enkelt allt i en mixer tills du har en formbar konsistens på smeten. De kan eventuellt behöva mer mjöl. Hetta sedan upp olja i en stekpanna och forma biffar. Stek dem på ganska hög temperatur tills de är gyllene på båda sidor.
 
Servera med valfria tillbehör, men pitabröd, grönsaker och en yoghurtsås är alltid gott!
 
 

RSS 2.0