Knäckebröd

Elin skriver:

Inför jul fick jag för mig att baka knäckebröd. Spännande projekt det där. Några svällde upp som flygande tefat i ugnen och andra blev kolsvarta( kan vara för att jag glömde bort dem...). Men de flesta blev smaskiga, lite mjuksega sådär. Dock rostade jag dem längre i ugnen efteråt, annars blev de för mjuka. Receptet kommer härifrån



Till 24 knäckebröd:
5 dl mjölk
0,5 msk honung
0.5 msk sirap
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl

Mortla kryddorna och värm dem sedan ihop med mjölk, sirap, honung, salt till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Sätt ugnen på 225 grader.Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter.

Kavla ut runda, tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.

Jag lät de vara kvar i ugnen på eftervärme ca 20 minuter till. Glöm inte bort dem bara för då blir det såhär:


Nyårsdessert

Elin skriver:

Varför inte fortsätta på temat med försenad mat? Här kommer nyårsdesserten, och jag imponerade stort med denna =)

Det är kladdig chokladkaka (receptet hittar du här), syrlig hallonsås ( på egenplockade skogshallon), Rullrån och krämig farinsocker-glass + lite saltrostat mandelhack.

Mums!

Rullrånen var ett experiment då jag fick mormors gamla rullrånsjärn. Det tog ett tag att göra dem, men när man väl kom på hur det fungerade gick det förvånansvärt smidigt.





Glass 4 portioner

2 ägg
1 1/4 dl farinsocker
2 ½ dl mjölk
2 dl grädde
1/2 tsk vaniljsocker

Värm mjölken försiktigt. Vispa ihop socker och ägg. Häll i den varma mjölken i äggvispet under omrörning.  Häll allt i en kastrull och sjud försiktigt tills krämen tjocknat. Passa noga så att äggen inte koagulerar i botten, äggröra är ingen hit. Låt svalna till rumstemperatur.

Kör glassen i glassmaskin tills den tjocknat. Lägg i en låda och frys ytterligare några timmar. Tag upp den och låt tina en stund innan servering så blir den lättare att lägga upp.

Denna glass rekommenderas varmt att göra! Jag har experimenterat hejvilt med olika recept, men denna blev jättebra. Krämig, den smälte inte för fort och inga äggvitor över. Farinsockret ger en kolaton, men självklart går det bra med vanligt socker.

Hallonsåsen svänger man ihop lägg som en plätt!

Värm hallon i en kastrull. Tryck dem genom en finmaskig sil så att kärnorna försvinner. Rör ut potatismjöl i kallt vatten och tillsätt undan för undan tills såsen tjocknat.


Lax med fetaost

Elin skriver:


Det slog mig att jag inte bloggat om nyårsmaten. Så här kommer huvdrätten, några veckor för sent =)



Lax med fetaosttäcke 4 portioner

4 laxbitar, tinade
1 paket fetaost
1 burk cremé fraiché
några soltorkade tomater + lite olja från burken

Sätt ugnen på ca 200 grader. Smula fetaosten och hacka tomaterna. Blanda ihop med cremé fraichén och bred över laxen som du lagt i en ugnsfast form. Låt stå i ugnen ca 20 minuter tills laxen fått enn innertemperatur på 52 grader. Servera med potatismos och en sallad.




Raggmunk med fläsk

Louise skriver:
En av mina absoluta favoriträtter är just raggmunk med fläsk, så igår fick jag för mig att göra denna underbara rätt. Lyckades med konststycket att klippa mig i fingret samtidigt, men det är en annan historia...



4 port
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
1½ tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
700 g vinterpotatis

Tillbehör:
Stekt fläsk
Lingonsylt

Gör så här:
Mät upp mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en klimpfri smet.
Vispa i rsten av mjölken och ägget. Skala och riv potatisen fint.
Blanda genast ner potatisrivet i smeten så att det inte mörknar.
Klicka i lite fett i stekpannan. Lägg i ca ½ dl smet per raggmunk i pannan, bred ut dem och
grädda några minuter på varje sida på svag till medelstark värme.
Servera med fläsk och lingon.

Palsternackssoppa med balsamicofläsk

Louise skriver:
Hemma och sjukskriven och orkar inte gå och handla!
Vad har jag i kylen? Palsternackor och lite annat smått och gott.
Resultatet blev...



Ingredienser:
500 g palsternacka
3 st schalottenlökar
4 dl hönsbuljong
4 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
400 g rimmat sidfläsk
1 dl balsamicovinäger

Gör så här:
skala och skär palsternackan i mindre bitar.
Lägg i en kastrull och slå på hönsbuljongen och grädden.
Koka tills de är mjuka, ca 15 minuter.
Mixa sedan allt slätt och smaka av med salt och peppar.
Tärna fläsket fint och stek det knaprigt i en panna.
Slå äver balsamicovinögern och låt den koka in helt i fläsket.
Slå upp soppan i skålar och toppa med fläsk.


Ukrainabröd

Elin skriver:

Jag hittade en gammal bok från 70-talet i ett köksskåp, boken om gott bröd. Särskilt fastnade jag för receptet Ukrainabröd (mest då för namnet, och att det bara jäser en gång ). Det blev väldigt kompakt men gott, dock ska man nog inte skära upp det medans det är varmt för det smular väldigt mycket då. Det är bättre att det får ''sätta sig''  ordentligt. I bakgrunden syns min marmelad som jag fick i julklapp från jobbet. Den ihop med cheddarost smakar glass, mmm....



Ukrainabröd,två limpor

50 g jäst
5 dl lättmjölk
1 msk olja
2 tsk salt
2 tsk kummin
2 kokta, mosade potatisar
6 dl rågmjöl
5 dl rågsikt
2-2,5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och olja så det blir fingervarmt. Rör ut jästen med vätskan. Tilsätt salt, kummin och den mosade potatisen. Blanda ner rågmjöl och rågsikt. Knåda degen på ettbakbord och arbeta in så mycket vetemjöl att degen släpper från bord och händer. Forma till två limporoch lägg påsmord plåt. Låt jäsa en timme.

Sätt ugnen på 200 c. Skåra brödet i rutor med vass kniv och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna.

RSS 2.0