Kikärtsgryta med Mango Chutney

Elin skriver:
 
Idag har jag fått en bok signerad av min favorit-konditor, Roy Fares! Och ja, jag är fortfande lite starstruck...=)
Sedan fikade jag med två klasskamrater och åt en sjukt god kaka med vit choklad och hallon. Alldeles för mycket kaffe senare kände jag att denna dagen blev ganska fin.
 
Innan jag begav mig in till stan slängde jag ihop en snabb gryta. Jag upptäckte en bortglömd burk mango chutney i kylen så den hamnade i en gryta. Jag blötlade kikärtor och kokade dem själv, men självklart kan du köpa färdigkokta. Sedan hade jag ett produktprov av havregrädde i kylen, men kör på det du har. Cremé fraiché fungerar säkert alldeles utmärkt det med.
 

 
 
2-3 portioner
 
1 burk kikärtor
1/2 gul (eller grön) zucchini
ca 2 dl grädde
1/2 gul lök
1/2 dl mango chutney
Ev. 2 msk maizena, utrört i lite vatten
2 msk tomatpuré
Salt, peppar, gurkmeja, paprikapulver
Olja
 
Grovhacka löken och fräs mjuk i olja. Tärna zucchininoch lägg i den med. Häll sedan på grädde, kikärtor, mango chutney, tomatpuré och kryddor. Låt koka tills löken och zucchinin mjuknat, ca 10 minuter. Smaka av med kryddorna och red eventuellt med maizenan om du vill ha grytan tjockare. Servera med ris och gröna ärtor.
 
 
 
 

Banan-kvarg-mousse

Elin skriver:
 
För det första: Chokladmousse eller chokladpudding är godare. Det går liksom inte att ersätta det. Men, vill man ha en något nyttigare substitut kan ju detta fungera. Ta bara 10 % kesella och inte 0,1% kvarg som jag gjorde...
 
 
 
 
1 portion
 
1/2 dl kesella
1 banan
1 tsk honung
2-3 tsk kakao
 
Börja med att skiva bananen och frys den några timmar. Mixa tilsammans med resten av ingridienserna och smaka av.

Långjästa rågsiktsbullar

Elin skriver:
 

Fick lite otippat halvledigt förra veckan, vilket gjorde att jag åkte hem några dagar tidigare än planerat. Så nästan en hel vecka blev det hemma i finaste Jakobslund inkluderat dubbeldejt med Mickis och blåbärsskogen, finaste Frida och Moa och även en galet mäktig kolapaj...
 
Rågsikt är suveränt att baka bröd på då det håller sig saftig längre. Slänger du ihop denna deg på morgonen kan du som jag baka ut dem när du kommer hem supertrött efter ett träningspass. Och genast blir tisdagskvällen mycket trevligare =)
 
 
 
8 st bullar
 
1/4 paket jäst
250 g vatten
2 msk olja
1/2 msk salt
360 g rågsikt
 
Lös jästen i vattnet ocharbeta sedan ner resterande ingridienser. Täck med plast, eller sätt en plastpåse runt bunken,och jäs i rumstemperatur minst 8 timmar.
 
Forma degen till 8 bullar, rulla dem i lite rågsikt ochlägg på en bakplåtspappersklädd plåt
 
 
. Jäs 30 minuter medans du värmer ugnen till 275 grader. Klipp ett snitt i varje bulle och stoppa in plåten i ugnen. Släng in lite vatten i botten av ugnen och stäng luckan snabbt. Sänk sedan värmen till 225 grader och grädda 12 minuter.

Dammsugare

Elin skriver:
 

Ibland är det skoj att laga riktiga klassiker, och dessa var inte jättekrångliga att göra. Jag valde att göra egen marsipan vilket såklar innebär ett extra moment, men känner man för det kan man ju alltid köpa färdig. Sedan är jag inte jätteförtjust i karamellfärg och försökte färga min marspian med passerade hallon, vilket gick sådär...
 
 
 
 
 
 
ca 12 stycken

Ca 3 dl havregryn
100 g smör
1 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2- 1 tsk Arrak

Marsipan, egeneller köpt (jag gjorde halva detta recept)

Ca 70 g mörk choklad

Mixa havregrynen fint i i en matberedare. Blanda sedan ner resten av ingridienserna och mixa till en smet. Smaka av med arraken och tänk på att smaken kommer fram när smeten vilar.
Forma två längder och rulla in i plastfolie. Lägg i kylen minst 30 minuter tills de är hårda.

Kavla ut marsipanen och rulla in längerna i den. Skär i bitar. Smält chokladen i vattenbad och doppa båda ändarna, var bara försiktig så du inte tar i marsipanen med chokladkladdiga fingrar. Låt chokladen stelna, och voila: Egna dammsugare!



Knäckekex med havregryn

Elin skriver:
 

När jag äter på kvällen, oftast soppa eller gröt, vill jag ha något litet snacks så jag blir nöjd. Oftast blir det någon form av knäckekex, och det är ju dessutom kul att baka! Detta recept var väldigt enkelt, och gav ett bra resultat. Såklart modifierade jag om det lite...
 
 
 
 
 
1 fyrkantig plåt ( ja, min ugn har skumma mått)

1 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrö
1 dl havregryn
½ tsk salt + flingsalt att strö över
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten


Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser och häll över kokande vatten. Täck en plåt med bakplåtspapper och tryck ut degen så tunnt du kan. Strö över flingsalt och tryck fast det.Skär bitar med kniv (eller bryt i bitar när det är färdiggräddat).
Grädda 60-90 minuter långt ner i ugnen. Knäckebrödet ska vara riktigt hårt när det är klart (jag fick grädda vissa bitar den längre tiden, då jag hade tryck ut degen ojämnt...).
 
 

Pajdeg med kvarg

Elin skriver:
 

Jag håller på att experimentera hej vilt med kesella och kvarg. Hittills har jag gjort lyckade försök med kesella och testade icas 0.5 % kvarg igår. Njae, kesellan är nog bättre. Men till pajdeg gick kvargen alldeles utmärkt!
 

 
 
1 paj
 
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
75 g smör
1 dl kvarg
 
Blanda mjöl och salt. Finfördela smöret i blandningen och rör tillslut ner kvargen till ensmidig deg. Tryck ut ien pajform och ställ i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajskalen och förgrädda det sedan 10 minuter.
 
Fyll med valfri fyllning och grädda på175 grader ca 30 minuter.
 
 
 
 
 
Denna paj fyllde jag med mjukstekt lök, förkokta rödbetor, fetaost, rosmarin och äggstanning.
 

Citronkaka

Elin skriver:
 

Nu är min sommar officiellt slut, då jag är tillbaka i Örebro sedan igår. Skolan börjar på onsdag, dock en mjukstart och på fredag ska jag på coctailparty!
Men, denna sommar har varit helt fantastisk! Mycket har hunnits med, däribland obligatoriskt ostkakeätande, glassätande, massa mysiga utflykter, fina vänner, sommarjobb, Paris(!), en fin födelsedag och fina nya bekantskaper.
Åh, jag saknar det redan!
 
Som lite mota-bort-höst-depp kan man baka denna kaka. Fantastiskt god och härligt syrlig. Receptet är härifrån
 
 

 
1 kaka
 
175 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 ekologisk citron, skal och saft
2 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt det svalna en stund. Blanda under tilden socker, ägg, citronskal och citronsaft.Blanda ner smöret och till sist mjölet. Häll i en smord och bröad form. Grädda ca 30-35 minuter
Servera med grädde.
 
Detta är även mitt bidrag till månadens sötsak

RSS 2.0