Spenatsoppa

Elin skriver:

Japp, som ni har sett så har Louise( eller Lollo) börjat skriva här med. Så nu väntar dubbel upplaga av smaskiga recept!

Här kommer ett på spenatsoppa som jag gjorde förra veckan. Tyvärr har jag glömt de exakta ingridienserna men tjoffa ihop efter tycke och smak så lovar jag att det blir gott!


Spenatsoppa

Värm upp lite olja eller smölt smör i en kastrull. Lägg i spenaten och låt den tina upp. Koka sedan ihop den med vattnet och kryddorna. Mixa ihop och spä ut till en bra konsistens med mjölk, grädde eller en blandning. Smaka av och servera med kokt ägg.

1 halvt paket fryst spenat
Vatten
Grädde/ Mjölk
Muskotsnöt
Salt, Peppar
Smör eller olja

Kokt ägg

Världens bästa bröd

Louise skriver:

Nu är det alltså premiär för mitt deltagande i denna blogg. Nu mera är det systrarna Karlsson som bloggar här.
Jag börjar med ett inlägg där jag presenterar världens bästa bröd. Har helt slutat köpa bröd efter att jag fick detta recept, faktiskt av min kära syster. Grundreceptet är enkelt, sen kan man variera i det oändliga.
Det brödet som är närmast innehåller tapenad, det andra en massa goda fröer.

Grundrecept:
Ugn: 175°C

7 dl mjöl
4 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Blanda alla ingredienser till en grötliknande massa.
Häll massan i en smörad avlång brödform.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.

Jag gör alltid två bröd åt gången, så har man ett i frysen.

I dessa bröd har jag haft följande:

Bröd 1 (det längst bort i bild)

3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 dl rågmjöl
2 rivna äpplen
3 msk mörk sirap
50 g skållad mandel
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
malen kardemumma
malen ingefära
5 dl filmjölk

Bröd 2 (det närmast i bild)

4 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
3 msk brödsirap
1 ½ dl (överbliven) tapenad på soltorkade tomater och gröna oliver
½ dl solrosfrön
½ dl linfrön

Lemon Curd -grottor

Här kommer ett tidsinställt inlägg, för just nu befinner jag mig( om inget oförutsätt händer) i en bil på väg mot Göteborg och mässan Passion för mat! Åh, jag kommer att äta ihjäl mig imorgon, om det inte sker redan ikväll förstås. Vi ska nämligen till min syster som ska bjuda på trerätters som traditionen bjuder!

Och appråpå min syster, hon ska också börja blogga här på mumseriet! Så nu får ni dubbelt upp av smaskiga recept framöver, signerat systrarna Karlsson. Bra, inte sant?



Här kommer ett annorlunda recept på världens bästa småkakor, hallongrottor. Det finns ingen som gör bättre hallongrottor än min 95-åriga farmor, så de kan jag inte konkurrerna med. Istället fyllde jag mina med överbliven Lemon Curd ( det blev en himla tjat om den där lemoncurden...) och enligt mamma blev de jättegoda!



20-25 Lemon Curd-grottor

200 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1/2 dl lemon curd
Pappersformar

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Blanda ner mjöl och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Annars mixar du ihop allting i en matberedare så det blir små smulor, och bara knådar ihop degen för hand.

Forma degen till en rulle och skär i 20-25 bitar. Rulla till bollar och tryck ut i pappersformar. Gör någorlunda djupa hål i mitten och fyll med Lemon Curd. Gräda i mitten av ugnen 12-15 minuter, men pass anoga så att de inte gräddas förlänge. Torra småkakor gör ingen glad...Bättre då att grädda lite för kort stund och servera dem nyupptagna från frysen.


Focaccia

Här är receptet på den underbara focaccian som vi åt förra helgen, det är tillägnat dig May =)

Den var snyggare gräddad, men när jag skulle fota den hade vi redan ätit upp den...



1 Bröd

25 g jäst
3 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 dl durumvetemjöl
Olivolja till pensling
Torkad rosmarin
Flingsalt

Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Tillsätt olja, salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen smidig och gör du det för hand, knåda minst 5 minuter men gärna längre. Jäs under duk 40 minuter.

Klä en långpanna 20x30 med bakplåtspapper. Ta upp degen och platta ut den i pannan, degen ska vara kladdig. Jäs ca 30 minuter under duk.

Gör hål i brödet med fingrarna( som på bilden) och ringla över olivolja. Strö över rosmarin och salt. Grädda i 225 grader i miten av ugnen, ca 20-25 minuter. Låt brödet svalna lit einnan du skär upp det.

Vill man så kan man trycka ner färsk rosmarin, oliver eller vad man nu råkar tycka om i degen! Se till att trycka ner det ordentligt bara, annars ploppar sakerna upp när du gräddar brödet...

Musli

Något av det bästa jag vet att äta till helgfrukost är vaniljyoughurt med hemgjord musli. Det är lyx för mig, men nu var min musli slut så jag passade på att göra en jätteladdning. Man kan ju blanda i vad man känner för t.ex kokos eller nötter,  men jag tog det som jag hittade hemma i skafferiet och som jag tycker om.





Musli

2 dl Havregryn
2 dl Rågflingor
1,5 dl sötmandel
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 nypa salt
Flytande honung
1 kryddmått kanel
1 kryddmått kardemumma
1 1/2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
5 msk russin

Skålla och hacka mandeln. Gör inte som jag och glöm den, men om du skulle göra det, rosta den och blanda i mot slutet. Blanda ihop alla torra ingridienser utom russinen. Häll i vattnet och oljan och gegga ihop till en kladdig röra. Blanda ner flytande honung, så mycket som du känner för, och häll ut i en långpanna. Rosta i ugnen ca 30 minuter på 175 grader. rör om lite då och då. Häll upp på burk och blanda i russinen.



Sötpotatissoppa

I höstas gjorde jag soppa på Butternut Squash och blev helt kär. Både i smaken och den oerhört snygga färgen. Tyvärr är det inte säsong för pumpor nu, och jag saknar min soppa.  Men, då uppenbarade sig sötpotatisen för mig! Sopporna blev faktiskt väldigt lika varandra och färgerna är exakt desamma och jag blev överlycklig! Att sen soppan är vansinnigt enkel att göra gör ju inte saken sämre...

Att dessutom smula ner fetaost och toppa med oliver blev sjukt gott, den söta soppan mot de salta tillbehören. Prova!

En vansinnigt snygg soppa



Sötpotatissoppa, 1 portion

1 sötpotatis
2 vitlöksklyftor
Vatten
Salt, Peppar
Lite olja

Oliver, Fetaost

Dela sötpotatisen på hälften( behåll skalet på) och rosta i 200 grader med lite olja på tills den är mjuk och går att gröpa ur. Rosta även vitlöksklyftorna med skal, men lägg in dem i ugnen efter 10 minuter.

Gröp ur potatisen och ''ploppa''ut vitlöken ur skalet. Mixa ihop allt till en tjock puré och häl i en kastrull. Späd med vatten till önskad soppkonsistens. Salta, peppra och smaka av. Perfekt!

Toppa med fetaost och oliver och njut!

 


Majssoppa

Det här varken ser gott ut eller låter som om det skulle vara det. Men tilsammans med gratinerade nachochips fungerar det fin-fint en vardagskväll!



Majssoppa, 1 portion

2 charlottenlökar
1/2 liten burk majs
1 vitlöksklyfta
Lagom mycket mjölk( jag vet inte exakt, men så det täcker majsen)
Spiskummin
Salt, Peppar

Finhacka löken och vitlöken och fräs i lite olja. Släng i majsen och mjölken ochl åt koka ca 5 minuter. Mixa ihop med stavmixer tills det fått en oaptitlig färg. Ställ tillbaka på plattan och koka upp. Smaka av med kryddorna och vips, majssoppa!

Vad skulle du äta i resten av ditt liv?

Inspirerad av Remsans Bistro så gör jag min egen topp 10-lista över tio saker jag skulle äta om jag bara fick välja just de 10.

Here we go!

1) Bröd. Finns det något bättre än en skiva nygräddat, underbart doftande bröd med smältande smör på? Jag skulle kunna leva på bröd resten av mitt liv.

2) Ostkaka. Min absoluta favorit alla kategorier. Fika, middag, efterrätt. Det funkar till allt!

3) Ost. Brie, Parmesan, Feta, Haullomi, Gorgonzola...

4) Turkisk Youghurt. Det bästa man kan ha i kylskåpet, fungerar till allt.

5) Honung, så underbart gott!

6) Pasta. Vad vore världen utan pasta?

7) Te. Den bästa drycken ever. Jag dricker minst en kopp per dag.

8) Spenat. Måste jag välja en grönsak så blir det spenat. Fryst eller färsk spelar ingen roll, det är lika gott vilket som.

9) Linssoppa. Billigt, näringsrikt, mättande och underbart gott. När jag ska leva som fattig student lär detta bli min räddare i nöden.

10) Choklad. Ingen 10 i topp är komplett utan choklad. Punkt slut.

 

 

Glass fick tyvärr inte plats på listan, men skulle definitivt hamna på 11 plats. Bilden är från Smultronstället i Söderköping där de har de mest fantastiska glassuppläggningar!


Canellonni med keso och spenat

Detta är nog på god väg att bli en av mina favoriträtter. Efter lite utveckling med tomatsås så är det grymt gott! Lite som lasagne fast ännu bättre och dessutom vegetariskt! Fast vill man kan man ju göra en annan fyllning, med till exempel köttfärs men jag håller mig till min spenatröra.


 

Canelloni med spenat och keso, 2 portioner

 

En sats bechamélsås

En sats tomatsås

Färska lasagneplattor ( 8 st till två portioner)

150 g keso

Fryst spenat ( jag vet inte exakt mängd, men ta så det blir en jämn blandning med keson)

Muskotnöt

Chillipulver

Salt, peppar

Parmesanost

 

Tina spenaten i en kastrull och krydda med salt,peppar, muskotnöt och chilli. Blanda i keson så att det fördelas jämnt i spenaten. Bred ut lite bechamélsås i botten på en ugnsfast form. Fördela fyllning på lasagneplattorna och rulla ihop dem till rör. Varva tomatsås och bechamélsås över canellonnin och avsluta med riven parmesan.

Grädda i 175 grader ca 5-10 minuter, och sätt gärna på grill sista stunden för att få färg på osten. Servera med en sallad och massa färskriven parmesan.


Petit Chouxer

Häromdagen insåg både Matilda och jag att vi ville baka Petit Chouxer, eller cream puffs som de också kallas. Så idag kom hon hit och så bakade vi massa smaskiga bollar =)



Smeten var väldigt seg att röra, så använd inte plastslev. Det gick tillslut även om det såg ut som klister. Vi gjorde också hemgjord Lemon curd, som jag kommer att leva på resten av veckan för den blevså god, och fyllde med. Några fyllde vi även med vanlijkräm och ytterligare några med sylt.

Det blev himlans gott och man kan även frysa bollarna ofyllda. Testa detta receptet och du blir inte besviken!




Ca 20 st Petit chouxer.


2 dl Vatten
50 g smör
2 dl vetemjöl
3 stora eller 4 små ägg

Koka upp vatten och fett i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i tagen och vispa kraftigt med en hård slev tills semeten läpper från kanter och botten. Ta kastrullen från värmen och tillsätt uppvispade ägg, lite i taget. Rör snabbt och hårt så att det blandar sig snabbt.

Klicka ut bollar på en plåt och grädda ca 20-25 minuter i 200 grader tills petit chouxerna fått en gyllenbrun färg. Öppna inte ugnsluckan förrens precis i slutet, annars sjunker de ihop.

Låt svalna och dela dem. Fyll dem med något smaskigt + grädde, pudra över florsocker och njut!








Frukost med jordgubbar

Jag ber så hemskt mycke tom ursäkt över att jag inte är så värst flitig när det gäller uppdateringar. Här är dessvärre bara en inspirationsbild, för man kan knappast kalla detta ett recept. Hur som hellst, imorgon ska här bakas Petit Chouxer så då lovar jag lite mer uppdatering på bakfronten. Trevlig helg på er!


 



Det enda som behövs är Vaniljyoughurt, tinade jordgubbar från frysen och kanel. Smaskens!

Piroger

Piroger är perfekt mat. Man kan fylla dem med vad man har hemma för tillfället och det blir alltid bra. Fast själv tycker jag att degen är godast...

 

Just de här är fyllda med spenat och fetaost


Grunddeg


6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
250 g smör
1 ägg
1/2 tsk ättikssprit
2-3 msk vatten

Det enklaste är att blanda allt i matberedaren. Då är det bara att slänga ne allting och mixa ihop det till en deg som sedan ska vila i kylskåp en stund.

Kavla ut degen till rektanglar och fyll med något smaskigt. Pensla sedan med ägg och grädda i 225 grader i 10 minuter.

Gratinerade Tacochips

Det här är basic. Faktum är att det är så lätt att vem som hellst kan slänga ihop detta. Men det hindrar det inte från att vara sjukt gott. Detta är min ensam-hemma-framför-tvn paradrätt, så underbart!


1 tallrik.

1/2 påse tacochips
1/2 rödlök
1/2 burk svarta bönor
2 små vitlöksklyftor
Riven ost
Chilli om du känner för det
Ev. Oliver
Salt, Peppar

Creme Fraiche
Salsa
Guacamole

Mixa bönorna med vitlöken. Lägg ut chipsen på en tallrik och klicka ut bönröran lite här och var. Lägg på löken och finhackad chilli + oliver. Salta och peppra och lägg på ost. Gratinera i ugn på 175 grader tills osten börjar få färg. Servera med Creme Fraiche, Guacamole och Salsa.

Hjärtekakor

Här är det perfekta receptet för söta alla hjärtansdag-kakor! de är lite pilliga att göra, och det blir en himla massa kakor, men de blir smaskiga som sjutton! Jag ska bjuda på dessa i skolan idag för att göra mig mer populär =)

Glad alla hjärtans dag!


 

4,5 dl vetemjöl
200 g smör
knappt 1 dl socker
1 ägg
1 msk vatten
1 halv vaniljstång ( eller vaniljsocker efter smak, ca 1 tsk)
Hårt godis ( jag använde tutti-frutti-karameller)

Blanda mjöl, socker och vanilj i matberedaren. Mixa i kylskåpskallt smör, skuret i bitar. Pulsmixa sedan i ägget och vattnet tills det precis blir en deg. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylskåp minst en halvtimme.

Krossa godiset riktigt fint till ett vitt pulver. Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ut den form du vill ha på kakorna. Skär ut en form i mitten av dem och lägg på bakplåtspapper. Fyll sedan hålet med godispulver och grädda i 7-8 minuter på 200 grader. Provgrädda alltid en kaka först och se så att temperaturen stämmer.

 

( det här receptet är även ett bidrag till Månadens sötsak på Söta saker)


Fusk-ostkaka

Ostkaka är något av det bästa jag vet. Det finns inte mycket som slår det, men eftersom det är rätt krångligt att göra så testade jag keso-varianten. Det blev gott, men inte på långa vägar lika gott som riktig ostkaka.

Här får ni receptet som jag testade (och såklart modifierade lite, t.ex så mixade jag inte keson och uteslöt bittermandeln). Den blev väldigt söt och smakade mycket kardemumma och jag blev inte jättenöjd. Dock satte jag ändå i mig 1,5 portion...



4 portioner

2 st ägg
¾ dl socker, strö
1 dl sötmandel, hackad
1 st bittermandel, fint riven
250 g keso naturell, 1 liten burk
1 tsk kardemumma
2 msk vetemjöl
1½ dl mjölk


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en liten form, eller 4 portionsformar. Vispa ihop ägg, socker, och kardemumma. Tillsätt söt- och bittermandel, mjöl och mjölk. Mixa keson slät och vänd ned den bland övriga ingredienser. Häll smeten i formen/formarna och ställ in i ugnen i 40 minuter.

Dålig uppdatering

Jag ber om ursäkt för att jag inte är så vidare bra på att uppdatera bloggen just nu. Jag är fullt upptagen med ett dans-projektarbete som tar all tid, men det är superskoj! Och när jag får tid över så pluggar jag matte, vilket inte är lika roligt. Så idag får ni bara en inspirationsbild, med löfte om roligare recept till helgen!


Världens godaste chokladmuffinssmet, som smakar chokladpudding...


Rågbröd att dö för

Det här är det bästa, enklaste och absolut godaste bröd ni någonsin kommer att göra.  Jag lovar, även ni som säger att ni inte kan baka kan göra det här, det går inte att misslyckas!


 

1 limpa


5 dl rågsikt

2 dl grovt rågmjöl

1/2 msk malda brödkryddor

1/2 msk salt

1/msk bikarbonat

1/2 dl mörk sirap

5 dl filmjölk

 

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en avlång brödform. Blanda alla de torra ingridienserna i en bunke och tillsätt sirap och filmjölk. Rör samman till en kladdig deg och häll ut i formen. Jämna till ytan ochgrädd ai nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Låt de svalna helt innan du skär i dem.

 


Brie- och salamipaj

Denna paj blev inte alls så bra som jag ville. Jag skulle nog ha haft mer fyllning och en annan salami egentligen. Men om ni vill försöka göra denna ändå så är receptet här:

Snygg blev den åtminstone


Pajbotten

150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 msk vatten
Uppvispat ägg( använd resten till äggstanningen)

Blanda mjöl och salt. Mixa ner smör med hjälp av matberedaren. Mixa sedan ner vatten tills det blir en deg och låt denna vila i kylskåp i 30 minuter.

Tryck ut degen i en pajform och nagga. Grädda 8 min i 225 grader. Pensla botten med uppvispat ägg och grädda ytterligare 2 minuter.


Fyllning

150 g salami( men ta gärna mer)
100 g brieost
1 paprika
1 halv purjolök
1 vitlöksklyfta
Torkade örter
Salt, Peppar

Äggstanning

3 ägg
3 dl mjölk
Salt, Peppar

Finhacka vitlöken och grovhacka purjon och paprika. Fräs i lite olja med strimlad salami. Krydda och fördela sedan i pajskalet. Lägg på skivad brieost och häl på äggstanningen. Grädda 30 minuter i 175 grader.

(För ett bättre recept, klicka här)

En läskig pasta

Denna rätt blev ihopslängd av kylskåpsfynd i fredags kväll när ingen hade handlat. Den ser inte alls aptitlig ut men jag lovar, den är smaskens!

Tomatsåsen är för övrigt en himlans bra bas till en tomatsoppa med. Bara att mixa ihop den och slänga i lite mjölk eller grädde, och voilá, Tomatsoppa!


Pasta med tomatsås, 2 portioner


Eftersom att jag mest slägde ihop vad jag hade så vet jag inga exakta mått. Men gå efter vad som känns bra och vad du gillar och ta mycket av det så blir det toppen!

1 burk hela tomater
1 halv röd chilli
3 vitlöksklyftor
1 paprika
Lök efter smak( jag hade i några scharlottenlökar och salladslökar)
Lite honung
vitvinsvinäger
Torkade örter
Grädde
Olja
Salt, Peppar

Pasta
Parmesanost


Finhacka vitlök och chilli och grovhack lök och paprika. Fräs i olja och häll på honung. Fräs lite till och häll sedan på allt annat( utom grädden) och låt stå och småkoka så länge du känner för( min stod nog i en timme, minst).

Koka 2 portioner pasta och spä tomatsåsen med lit epastavatten om den är för tjock. Häll på lite grädde och smaka av. Låt pastan koka färdigt i tomatsåsen och servera med massa parmesan!

Scones

Jag har varit galet sugen på scones hela veckan. Så till lördagsfikat slog jag två flugor i en smäll; scones och invigning av mina juklapps-muffinsformar. Perfekt!

Detta är även underbart att äta till brunch och lyxa då till det med grädde och sylt, det är du värd!

 

 

8 små, eller 2 kakor

2 dl vetemjöl
2 dl Grahamsmjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl filmjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Fördela smöret i blandningen, antingen med fingrarna eller matberedare. Bland aner filmjöl och rör ihop till en kladdig smet. Jag lade sedan dessa i 8 muffinsformar, men vill man så kan man gör två kakor av degen istället. Lägg dem då på bakplåtspapper och skåra dem. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

Servera med smör,ost och marmelad eller lyxvarianten med grädde och sylt.

Blåbärscheesecake

Jag har inget att dölja. Detta recept är taget rakt av från Leila Lindholms bok One More Slice. Det går inte att ha en matblogg utan att tipsa om det bästa man kan äta. Jag lovar, gör du denna cheesecake kommer du aldrig att glömma den.

 

Minst 10 bitar + lite till dagen efter

300 300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 dl frysta blåbär 150 1 1 2 600 2.5 3 1 200 1


Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.

Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.

Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten,gärna emd bakplåtspapper i. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.

Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.

Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

Fyll på med smet och varva med bär. Avsluta med bär på toppen. Grädda kakan i 30-40 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter. Den ska dallra lite, den sätter sig i kylen.

Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.


Risgrynsgröt

Risgrynsgröt är inte till bara för att äta på julen om ni trodde det. Nej, det går att äta när som hellst. Som till kvällsmat en torsdag efter ett svettigt aerobic-pass, eller en stadig frukost en fredag när man ska iväg på sminkparty.




4 portioner (eller snarare 3 stora)

1,5 dl grötris
3 dl vatten
1/2 tsk salt
6-7 dl mjölk

Blanda vatten,salt och ris i en gryta och låt koka upp. Låt stå och småputtra i 10 minuter tills vattnet har försvunnit. Häll sedan i mjölken och låt riset svälla upp i inst 40 minuter på svag värme.  Rör om då och då så att det inte bränner fast.

Serveras med mjölk och kanel + eventuellt socker om du känner för det.

Linssoppa att trösta sig med

Denna dagen har inte varit någon höjdare. Jag läser för tillfället kursen Matte C och förstår ingenting, så jag har lite smått panik inför provet näst-nästa vecka. Men då poppar detta recept upp som räddaren i nöden. Vad är bättre än en mustig, smaskig linssoppa med en klick turkisg youghurt i? Inte mycket i min värld.

Det fina med denna soppan är att du kan slänga i i princip vad som hellst i rotfrukts- och lökväg som du råkar ha hemma. Det blir lika gott ändå!




Åtminstone 4 stora portioner

2 potatisar
3 morötter
500 g röda linser (som ej behöver blötläggas)
En halv purjolök
En salladslök (som råkade ligga hemma, släng i lite gul lök om du ar det med vettja!)
2 vitlöksklyftor
Minst 1,5 liter vatten
En buljongtärning om du vill
Salt ,peppar
Matyoghurt
Örtkryddor


Riv potatisen, morötterna grovt. Finhacka vitlöken och purjon. Fräs i olja i en stor kastrull och häll på nästan allt vatten. Släng i buljongtärningen och linserna och låt stå och småkoka tills linserna är mjuka, 20-30 minuter. Kolla till den då och då och fyll på vatten om det behövs. Toppa me den stor klick youghurt!

Denna soppa är perfekt att frysa och ha hemma. Bara att ta upp och spä med lite vatten när man kokar upp den.


Palsternackssoppa

Jag älskar palsternackor. Punkt slut. Detta är första gången jag har provat att göra soppa på dem, men definitvit inte den sista. Låt er inte avskräckas av att detta kan vara den fulaste soppan som någonsin skådats, den är vansinningt god!


 

Den ser riktigt oaptitlig ut, men man kan ju slänga på lite gröna blad om man vill =)





2 små portioner

2 palsternackor
4-5 charlottenlökar
3-4 dl vatten
1,5 dl mjölk eller grädde( jag blandade)
Någon form av buljong/fond
Salt, peppar
Torkade örtkryddor( jag är insnöad på basilika och oregano...)
Olja
Smör
Riven parmesan till topping

Skala och dela palsternackorna i kuber. Blanda dem med olja, salt och peppar och rosta 15 minuter i 200 c i ugnen. 

Grovhacka charlottenlöken och fräs sedan i smör. Häll på vattnet, palsternacksbitarna och örterna( ev. en buljongtärning om du känner för det, jag slängde i lite kalvfond). Koka tills allt är ordentligt mjukt.

Mixa ihop det till en slät pure och akta, det skvätter. Fyll på med mjölk/grädde och smaka av med salt och peppar. Toppa med massor med riven parmesan.

Ät gärna något gott bröd till, som exempelvis morotsbröd.

RSS 2.0