Semlor?

Elin skriver:

Idag är det fet-tisdagen, vilken betyder semlor! Själv har jag inte ätit någon i år, och det blir nog inte så heller. Med tanke på att jag för några år sedan klämde i mig över 15 stycken under en säsong känns det lite mysko...

Nåväl, här kommer förra årets recept på semlor, enjoy!



Auberginesoppa med vita bönor


Elin skriver:

För några helger sedan åkte jag, min syster och hennes sambo till Göteborgs orienthus i gamlestaden och storshoppade. Whoaa, galet ställe! Jag kom hem med massa fina saker, däribland indisk djävulssås, libabröd (stora tunnbröd) , hummus, linfrön och gröna lösviktsoliver fyllda med mandel. En aubergine följde också med hem och den blev en soppa, ungefär såhär gjorde jag:


(ursäkta kass bildkvalitet, men jag var hungrig och orkade inte tända lampan...)




3-4 portioner

1 dl blötlagda och kokade vita bönor ( eller 1 burk vita bönor)
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
Buljong
Grädde
Olja
Djävulssås ( eller chillisås)
Salt, Peppar
Örtkryddor

Blötlägger du egna bönor, läs på förpackningen hur du ska göra. Använd dem sedan i så fall.

Sätt ugnen på 175 grader. Dela auberginen och lägg i en form med skalet uppåt. Häll på lite olja och lägg även i vitlöksklyftorna (med skalet på). Sätt i ugnen och låt stå ca 30-40 minuter tills auberginen är mjuk. Gröp ur köttet och ''ploppa'' ur vitlöksklyftorna. Mixa ihop till en pure och späd med buljong. Koka upp och krydda. Tillsätt bönorna och mixa igen (om du inte vill ha dem hela, jag hade 50/50 ). Späd med grädde till önskad konsistens.

Servera med bröd till (jag hade mitt Libabröd) + att jag hade mina oliver.

Fiskgryta med fänkål

Elin skriver:

Många lunchlådor blev det här. Dock är den godare direkt eftersom fänkålen mjuknar när den micras. Jag råkade visst ta plommontomater på burk, men hittar du körsbärstomater så kör på det! Receptet är härifrån



 
Ingridienser, 4-5 port.
400 g vit fiskfilé
1 gul lök
1 fänkål, ca 300 g
Smör
1 burk körsbärstomater ca 400 g
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk pressad citronsaft
1 fiskbuljongtärning ( jag hade grönsaksbuljong)
2 lagerblad
1/2 tsk salt
1/2 msk chili

Skär fisken i bitar. Skala och skiva löken. Finstrimla fänkålen. Fräs lök och fänkål i smör i en gryta. Tillsätt fisk och övriga ingredienser. Koka på svag värme under lock tills fisken är färdig, ca 5 min. Servera med kokt potatis och gröna ärtor.




RSS 2.0