Kakor!

Elin skriver:

Minns ni min kak-mix-burk? Nu har fina Matilda förvandlat dem till kakor. Det fungerade alltså bra med smarties istället för russin, klicka här så får ni se!


Lisas tomater

Elin skriver:

Midsommar firade jag som sagt hos min vän Lisa. Vi fixade ihop världens smaskigaste tomater efter hennes improviserade recept. Jag minns ungefär hur det var, höfta lite så blir det bra =)


Lisas gratinerade tomater:

1 ask körsbärstomater
1 påse riven gratängost
3 vitlöksklyftor
ca 1-2 msk olivolja
Salt, Peppar
Grillkrydda

Börja med att dela alla tomater. Gröp sedan ur några av dem ochblanda kärnorna med osten och kryddorna + olja. Strö osten över tomathalorna och gratinera i ugnen tills osten smäl och blivit gyllene.

Smaskig midsommarmat, speciellt grilloumin!

Kikärtsbiffar

Elin skriver:

Experiment på gång! Dock inte världens mest lyckade eftersom biffarna föll ihop, men goda blev de!



1 burk kikärtor
1-2 msk vatten
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
Chillipulver
Torkad timjan
Salt
Peppar
Olivolja

Skala löken och vitlöken. Mixa ner dem i en matberedare tillsammans med kikärtorna. Tillsorma vatten till en bra ''biff-konsistens'' och krydda smeten. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Forma biffar av smeten och stek gyllene på båda sidor. Ät gärna tilsammans med ris och tomatsås eller kanske klyftpotatis och tzatsiki.

Om man har i lite majsstärkelse eller mjöl håller nog biffarna ihop bättre. Jag får experimnetera vidare...

Firande

Elin skriver:

Hemplockade jordgubbar och studentchampange, vadan detta firande?



Jo, jag har precis tagit KÖRKORT!!

Quesadillas

Elin skriver:

Quesadillas ( utalas ungefär kuesadijjas) är ett jättebra tillbehör till soppa. Man kan fylla dem med lite vad som hellst, men jag brukar bara använda ost. Jättebra att göra när man har lite tortilla-bröd över i frysen.
Syns även här



Quesadillas, lagom till en person

1 tortillabröd
Lite riven ost
Salt, Peppar
Eventuella örtkryddor

Hetta upp en teflonpanna. Fördela riven ost + kryddor på ena halvan av ett tortillabröd och vik över andra halvan. Stek sedan på båda sidor tills brödet blivit brunt och osten har smält. Dela i små trekanter och ät genast.


Midsommarbakelse

Elin skriver:

Efter ett ofrivilligt internet-uppehåll är jag tillbaka, med en ny dator dessutom! 
Jag firade en lite alternativ midsommar hemma hos en kompis och bilder + recept därifrån kommer. Dock gjorde jag en riktigt midsommarbakelse igår och här kommer den!

 

Du behöver:

1 sockerkaka ( jag använde ett grundrecept ur 7 sorters kakor)

Ca 30 g halvmörk choklad (räcker till två bakelser)

Lemon Curd

Några färska jordgubbar

Vispgrädde

 

Ställ in en bricka med smörpapper på i kylskåpet så den kallnar. Börja med att smälta den mörka chokladen. Bred sedan ut den på bakplåtspappet, väldigt tunt. Gör ''remsor'' ca 5 cm breda . Kyl en stund i kylskåp. När chokladen stelnat något skär du ut fyrkanter, lika stora allihopa. Kyl ca 1 timme.

 

 

Börja med en sockerkaksbotten som är lika bred som chokladplattorna. bred över lemon curd och fördela tunnt skivade jordgubbar över. Gör likadant ett lager till och avsluta med ett lager sockerkaka.

Bred lemon curd runt kanterna och tryck fast chokladplattorna. Spritsa grädde på toppen och lägg på en jordgubbe. Strö över kakako, eller i detta fallet malen choklad. Jag fick en chokladkvarn i studentpresent av en kompis som maler över choklad och socker, perfekt!

 

 

Slutresultatet blir en fantastisk bakelse som imponerar, jag lovar! Egentligen är det inte så svårt, det pilliga är chokladen. Men är man bara noggran så blir det jättebra och smaskigt, lemon curd och jordgubbar är världens bästa kombination!

 

 

 



Tacosoppa

Elin skriver:

När man från tacofärs över och inte riktigt vet vad man ska göra med den är tacosoppa ett jättebra alternativ! Fast sedan är ju ja sopp-fantast och tror att det går att göra soppa på allt. Dock är blomkålssoppa med curry ingen hit kan jag lova...

Nej, nog med sidospår, det var ju tacosoppa jag skulle skriva om! Släng i lite vad du har över hemma som lök, paprika eller krossade tomater. Själv hade jag en burk majs gömd i skafferiet som fick simma runt i soppan.

(Det går dessutom jättebra att göra denna soppa vegetarisk vilket jag gör. Använd bara qourn-färs, och voilá, du kan lura vem som hellst!)




Tacosppa, en stor portion.


150-200 g tacofärs
Vatten
1/2 liten burk majs
1 liten vitlöksklyfta
2-3 msk tomatpure
Några skvättar sambal oelek
Ev. Spiskummin
Salt, Peppar

Värm färsen och späd med vatten till lagom soppkonsistens. Smaka redan här eftersom tacokryddorna kan bli lite väl utspädda. Krydda upp soppan med spiskummin, eller överbliva tacokryddor för den delen, och salt + peppar.  Pressa i vitlöksklyftan och smaka av med sambal oelek. Släng i majsen så de blir varma. Toppa med créme fraiche. I bakgrunden syns quesadillas och det receptet dyker upp här snart!

Använder du lök eller paprika så fräs gärna den i lite olja innan du häller på färsen.



Anitas Rabarberkaka

Elin skriver:

Jag har snöat in totalt på rabarber just nu. Våra monsterrabarber måste ju bli uppätna! Så här kommer nästa recept, rabarberkaka. Receptet är mammas vänninas från början, fast lite ommodifierat av mig.



Anitas Rabarberkaka

200 g späd rabarber
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 dl kaffegrädde
Farinsocker ( eller strösocker) till rabarberna.
Pärlsocker att strö över

Sätt ugnen på 175. smörj och bröa en form med löstagbar botten. Skölj rabarbern och skär den i centimeter-stora bitar. Vänd den i farinsocker. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omröring. Blanda mjöl, bakpulver och kanel separat och sikta ner i smeten. Blanda i grädden. Smeten ska vara ganska kompakt och trögflytande. Häll ner den i formen och strö över rabarberna. Tryck ner dem lite i smeten och  grädda kakan ca 40 minuter.

Såsen som är på kakan är créme fraice som är uppvispat med lemon/lime-curd. Galet gott!

Paj med broccoli och lite annat

Elin skriver:

I onsdags köpte jag en pajform med löstagbar kant och då var jag ju tvunen att prova den. Det fungerade alldeles perfekt, men det blev en spännande brun linje på kanten. Hur som hellst, gott blev det!


1st Broccolipaj med lite andra saker i

1 sats pajdeg

1 broccolihuvud eller samma mängd frysta broccolibuketter
1 tomat
En bit purjolök
10-15 oliver
1 vitlöksklyfta
3 ägg
3 dl mjölk
Ca 2-3 dl riven smakrik ost
Salt, Peppar
Örtkryddor

Gör pajskalet och förgrädda det enligt receptet. Skär sedan broccolin i mindre bitar och skiva tomaten. Skiva purjon fint. Vispa ihop ägg och mjölk och pressa ner vitlöksklyftan i äggblandningen. Krydda med salt, peppar och örter.

Fördela broccolin, purjon, oliverna och tomaterna i skalet. Häll på ägstanningen och toppa med riven ost. Grädda ca 30 minuter i 200 grader tills äggstanningen stannat. Blir pajen för mörk så kan du täcka den med aluminiumfolie.

Ugnsbakad torsk

Elin skriver:

Fisk är gott. Fisk med citron är ännu godare.

2 torskbitar ( kolla så de är miljö-''säkra'')
2 små knipplökar
1/2 citron
Lite olja
Salt, Peppar



Sätt ugnen på 150. Lägg torsken i en form. Skiva löken och citronen och lägg på fisken. Ringla över lite olja och krydda med salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 20 minuter tills fisken är klar innuti. Servera med citronyoughurt (turkisk youghurt blandad med rivet citronskal + saft)  och potatissallad.

Rabarbermarmelad

Elin skriver:

I julas var jag på en julmarknad och fick provsmaka en rabarbermarmelad med ingefära men jag köpte den aldrig. Så hittade jag ett bortglömt paket syltsocker på en hylla i skafferiet och tänkte genast på marmeladen.  Eftersom att våra rabarber växer som aldrig förr stövlade jag ut och plockade nåra stjälkar och vips, så var marmeladen klar! Smidigt med syltsocker!



3 burkar marmelad

1 kilo rabarber
1 paket ( 1 kg ) syltsocker
2 små kanelstänger
1 bit ingefära

Börja med att kyla ett porslinsfat i kylskåpet. Skala och skiva rabarbern. Skala och skiva så mycket ingefära du tycker är lagom. Blanda med socker i en kastrull och ha även i kanelen. Koka upp så att sockret smälter. Låt koka kraftigt i 5-10 minuter. Lägg sedan lite marmelad på den kylda tallriken. Flyter den inte ut så är konsistensen bra. Skumma av marmeladen och häll upp på väl rengjorda, varma burkar. Ställ i kyl och låt svalna.


Galet stora rabarber som växer i ett stensröse där det bor ormar.

Men lite spänning i vardagen måste man ha!


Macarons

Elin skriver:

På morgonen på min studendag fick jag inte titta i kylskåpet. Och när jag kom hem fick jag reda på varför. Malin hade bakat studentmösse-macarons! Så himla fina var de och jag blev jätteglad!




Malins Macarons, ca 25 stk

Kakorna


4 äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Fyllning

100 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
Rivet skal och saft från en lime


Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.

Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.

Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper. en 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.

Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.


Fyllning:

Hacka chokladen fint. Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och blanda ner chokladen. Rör tills den har smält. Smaksätt med limeskal och limesaft. Förvara i kyl tills den har en bra konsistens.

Lägg sedan ihop macronsen två ch två med kräm imellan.

( Vill man så färgar man hälfen av kakorna svarta och krämen blå eller gul, och vips, studentmösse-macarons!)

Jordgubbs-Cheesecake

Elin skriver:

På min studentdag hade jag önskat jordgubbs-cheesecake av min brors fru Malin. Och vilken cheesecake sedan, jag åt nog upp en fjärdedel själv...


Botten

200 g digestivekex
50 g vit choklad
75 g smör

Fyllning

250 g jordgubbar
300 g Phiadelphiaost
2 dl creme fraiche
2 msk majsstärkelse
1 dl strösocker
1 lime, skalet
1 tsk vaniljsocker


Topping
3 st gelatinblad
2,5 dl creme fraiche
2 msk strösocker
2 msk saft från pressad lime

 

Mixa kex och choklad i matberedaren med kniven monterad till en smulig massa. Smält smöret och blanda ner.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar botten. Klipp bort överflödigt papper. Tryck ut smulorna i bakformen. Grädda i ugnen, cirka 10 minuter.

Mixa jordgubbar, philadelphiaost, crème fraiche, majsstärkelse, socker, limeskal och vaniljsocker i matberedaren. Häll fyllningen i formen. Grädda på näst nedersta falsen, cirka 40 minuter. Låt svalna och ställ sedan in den i kylen för att bli riktigt kall.

Lägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Blanda crème fraiche och socker i en kastrull. Värm på svag värme, lägg ner de urkramade gelatinbladen och smält under omrörning. Smaksätt med lime.

Låt svalna i kallt vattenbad och häll över fyllningen på den kalla cheesecaken. Ställ tillbaka kakan i kylen, så att toppingen stelnar. Dekorera med jordgubbar och citronmeliss vid serveringen.

Lökpaj med sommarsallad

Louise skriver:

Igår kände vi för något vårgräscht efter all flötig mat som vi ätet på Sweden Rock... Det blev vegetariskt, rakt igenom... och gott!



Pajen
Ingredienser till skalet:
85 g kallt smör
ca 1 dl dinkelvetemjöl
ca 1 1/4 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
1 äggula
1-2 msk kallt vatten

Fyllningen:
2 röda lökar
3 gula lökar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Olivolja
1 dl vitt vin
Färsk basilika
Färsk timjan
Salt
Peppar
200 g getost
10 stoltorkade tomater
2 ägg
2 dl grädde
3 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
150 g riven grevéost

Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajskalet, gärna i matberedare.
Tryck ut degen i en smord pajform.
Ställ i frysen ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Förgrädda pajskalet direkt från frysen i ca 4 minuter.

Strimla löken och purjolöken.
Hacka vitlöken.
Fräs i olivolja.
Salta och peppra samt tillsätt örter och vin.
Låt puttra en liten stund.
Skär getosten i skivor och lägg i botten på pajskalet.
Lägg på lökblandningen och lägg på tomaterna.
Blanda ägg, grädde, sambal, salt och peppar och häll det på pajen.
Strö över den rivna osten.
Grädda i 175°C ca 35 minuter.
Gör under tiden salladen och dressingen.

Salladen
Ingredienser:

1 påse blandsallad
1 påse ruccola
1 knippe rädisor
2 avokado
Saft av ½ citron
2 nektariner
1 knippe färsk grön sparris
Olivolja
Salt
Peppar

Gör så här:
Koka sparrisen några minuter.
Blanda sallad, skivade rädisor, skivad avokado (pressa citronen över avokadon så den inte blir brun), skivad nektarin och skivad sparris i en skål.
Häll på olja, salta och peppra.

Dressing
Ingredienser:
1 äggula
Saft av ½ citron
1 liten pressad vitlöksklyfta
Salt
Peppar
1 dl olivolja
1 tsk flytande honung
2 tsk balsamvinäger

Gör så här:
Rör ihop äggula med citronssaft, vitlök, salt och peppar.
Tillsätt olivoljan droppvis under omrörning.
Smaksätt med honung och balsamvinäger.


Gorgonzolapasta

Elin skriver:

I väntan på studentrecpet ( håll ut, de kommer!) bjuds det på pasta med Gorgonzolasås. Yummie!

( i går var jag för övrig på helgens tredje studentfirande och där bjöds det på helgrillat vildsvin... Det är bra med en kompis vars pappa är jägare och precis har öppnat ett eget slakteri)



Pasta
1 msk smör
1 msk mjöl
ca 2 dl mjölk
50 g gorgonzola ( eller annan mögelost)
Några svarta oliver
Körsbärstomater
Bladspenat
Parmesan


Börja med att koka pasta lagom för en person. Smält sedan smöret i en annan kastrull och blanda i mjöl. Vispa i mjölk, lite i taget, tills såsen tjocknat. Lägg i gorgonzolan och låt den smälta. Blanda såsen med pastan och lägg upp på bladspenaten. Toppa med oliver, tomater och massa riven parmesan.


Studenten

Elin skriver:

I Fredags tog jag äntligen studenten! Därav den dåliga uppdateringen eftersom jag har varit upptagen med firande hela helgen och idag är inget undantag. Massa god mat har det blivit och så fort jag får recepten från min studentbuffé lovar jag att ni ska få dem. Bland annat blev jag överraskad med Macaroons som såg ut som studentmössor...


Filmjölk med musli

Elin skriver:

 

När det är så fruktansvärt varmt som det är här nu orkar jag inte riktigt med så mycket mat. Desto bätre då att filmjölk finns! Det finns inget bättre när man vill kyla ner sig men ändå äta ordentligt.  Och om man sedan rör ut den med hemplockade blåbär och egen musli blir det helt perfekt...

 

 

Nästföljande dagar kommer det inte bli så mycket uppdatering är jag rädd.

På fredag tar jag nämligen studenten!


Ärtsoppa

Elin skriver:

Ärtsoppa är fantastiskt gott. Att göra egen är faktiskt inte så svårt men det kräver lite planering, annars sköter den sig själv rätt bra.




6 portioner ärtsoppa

500 g Gula, torkade ärtor
1 gul lök
1,5 liter vatten
1 tsk salt ( ev.mer)
1 tsk torkad timjan eller mejram
1 tärning grönsaksbuljong

Blötlägg ärtorna ca 12 timmar eller över natten. Koka upp dem i nytt vatten med salt. Skumma av soppan och ta bort tomma skal som flyter upp till ytan ( gör detta då och då under koktiden). Klyfta löken och lägg i den tillsammans med buljongtärningen. Koka sakta tills ärtorna är mjuka ( ca 1 -1,5 timmar). Koka inte för kraftigt för då bränns soppan i botten! Krydda med timjan/ mejram och eventuellt mer salt. Servera med senap och fläsk om så önskas.

Smoothie

Elin skriver:

Världens bästa mellanmål är Smoothie! Gott, nyttigt och enkelt att göra.




1 stor jordgubbs-smoothie

Frysta jordgubbar ( ca 10-15 st)
1/2 dl turkisk youghurt
1 dl naturell youghurt
1/2-1 dl mjölk
1/2-1 msk honung
Lite rivet limeskal + saft

Bara blanda ner allt i en blender och mixa på. Klart!


Ett Zoo-glas kanske inte är så viktigt, men himla kul!


Bärsuffléer

Elin skriver:

Detta är nog mitt mest lyckade misslyckande någonsin! Från början skulle det bli knäckiga äppelpajer, men när de gräddades i ugnen reste smeten sig jättemyket och det blev mer som en sockerkakssmet istället. Helt magiskt gott! Man kan desutom variera bären, t.ex har jag provat med plommon, jordgubbar, rabarber och äpple. MEn blåbär var nog godast hittills!

 



2 bärsuffléer

1,25 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
En nypa salt
1 st ägg
50 g smält smör
Blåbär + Socker ( gärna farinsocker)
Ev. lite potatismjöl utrört i vatten ( beroende på vilka bär du använder)



Börja med att sätta ugnen på 175 g. Smörj sedan små portionsformar med smör.
Koka sedan ihop blåbär med socker och eventullt potatismjöl till en tjock kräm.

Smält smöret och blanda ned ägget. Sikta ihop de torra ingridienserna och blanda ner med smörblandningen. Fördela ären i botten på formarna och toppa med smeten ( den ska vara kladdig ). Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter tills smeten rest sig och fått färg. Den ska kännas som en sockerkaka.

Avnjut gärna med vispad grädde blandan med turkisk youghurt.



Kaffe Karlsson

Louise skriver:

Är det helg så är det...



Ingredienser:
1 glas

1 cl Cointreau
3 cl Baileys
Kaffe
Vispad grädde

Gör så här:

Häll i ingredienserna (utom grädden) i ovanstående ordning i ett vinglas.
Toppa med ca en centimeter grädde.
Strö lite brun farin eller råsocker överst.
(Smakar lite som romerska bågar).

Bloody Pudding

Elin skriver:

Blodpudding är undantaget som bekreftar regeln från min flexitarian-kost, jag tycker att det är så himla gott! Däremot gillar jag inte bacon till och har då kommit på den eminenta lösningen med keso istället. Mums!

( Det är så enkelt att  laga att det egentligen inte behöver någon beskrivning, men faktum är att detta är ett halvfabrikat som jag faktiskt kan köpa.)





Blodpudding

1 paket blodpudding ( oväntat va? )
Keso
Lingonsylt
Smör

Skiva upp blodpuddingen och stek i smör på båda sidor tills den fått svart färg. Servera med Keso och lingonsylt + någon smaskig sallad


Pastavariant

Elin skriver:

När fantasin inte är på topp och du inte har så många ingridienser hemma är en pastagratäng perfekt. Blanda bara ihop lite pasta med valfria grönsaker( jag hade squash och paprika), häll på lite bechamélsås och riv över någon god ost ( t.ex parmesan). Gratinera sedan i ugnen tills gratängen fått färg, superenkelt!





Mitt firefox strejkar ju, så istället får ni en annan bild än på gratängen.
Här är Lollo, ganska trött i fredags kväll =)


RSS 2.0