Citrusmarmelad med ingefära

Louise skriver:

Åter igen har vi fått spännande ingredienser i ekolådan, bland annat blodgrape, och vad gör man med dessa?
Jo, man tillverkar en citrusmarmelad och passar samtidigt på att ta hand om de där apelsinerna som nog inte klarar av att ligga i fruktskålen så länge till...

Ingredienser:
Blir ca två burkar.

1 blodgrape
1 citron
4 apelsiner
En liten bit färsk ingefära
4 dl fruktsocker

Gör så här:

1. Skrubba grapefrukten och en apelsin väl.
2. Riv skalet på dessa fint och lägg i en kastrull.
3. Hacka ingefäran i småbitar och lägg i kastrullen.
4. Skär loss fruktköttet från all frukt och dela i småbitar, lägg i kastrullen-
5. Koka upp alltsammans med syltsocker.
6. Låt koka i ca 15 minuter under omrörning.
7. Häll på burk och låt svalna.





Svarta vinbärslikör

Louise skriver:

I söndags var vi och hälsade på ett par goda vänner i Borås som är lyckliga ägare av ett antal bärbuskar... Som tur är, för mig, plockar de inte bären själva utan jag fick plocka, och det gjorde jag: 1,5 liter röda vinbär, 1,5 liter svarta vinbrär och 1,5 liter krusbär blev det. Jag började att använda mig av min skörd redan samma kväll och startade projekt likörtillverkning...



ca 6 dl likör

Välj bara mycket mogna bär, annars risk för gelébildning.
Likören tål lång lagring - blir bara bättre med åren.
Ta vara på fruktmassan efter silning, god på glass eller i fruktsallad...

Ingredienser:
6 dl svarta vinbär
3,5 dl vodka
2 dl socker

Gör så här:
1. Varva bär och socker i en glasburk, häll på spriten.
2. Låt stå 7-8 veckor, skaka då och då tills sockret löst sig.
3. Sila av spriten, filtrera och häll på flaska.

Tips:
* vinbärsblad ger extra smak
*1-2 dl röda vinbär ger en syrligare smak

Kaffeglass

Elin skriver:

Nu när jag har börjat att förstå mig på min glassmaskin blir resultaten allt bättre. Häromsistens svängde jag ihop en kaffeglass och jösses så smaskigt det blev! Kanske är jag lite väl partisk då kaffeglass är min absoluta favoritsmak men testa om du gillar kaffe, och jag lovar att du inte blir besviken!




Kaffeglass, 2 portioner ( kan enkelt dubblas)

2 äggulor
1/2 dl strösocker
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
En nypa salt

Vispa äggulor och socker till en riktigt pösig smet. Koka upp grädden och mjölken i en kastrull och blanda med salt, låt sedan svalna. Blanda gräddblandningen med äggvispet och sjud över vattenbad ca 10 minuter tills smeten tjocknat något. Kyl smeten tills den är riktigt kall.

Kör sedan i glassmaskin ca 30 minuter. Skeda upp glassen i en frys-kall byta och låt stå i frysen 2-3 timmar. Njut sedan av världens bästa glass, hemgjord utan läskigheter i...

Kalljästa Frukostbullar

Elin skriver:

Det finns inte mycket som slår ett nybakt bröd med smältande smör på. Det skulle i så fall vara om man kombinerar det med en kopp nybryggt thé och en dagsfärsk morgontidning. Men vem orkar vänta på ett jäsande bröd i flera timmar när man vill ha frukost?

Räddningen stavas kalljäst bröd. Det är bara att röra ihop degen på kvällen, jäsa över natt i kylskåp och på morgonen tar det 20 minuter att få nygräddat bröd. Det är livskvalitet på hög nivå.




Ca 10-12 frallor

25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
1,5 msk honung
1,5 tsk salt
570 g vetemjöl ( special )
60 g rågsikt
1 msk linfrö ( kan uteslutas)

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjölk. Häll i salt, honung, linfrö och sist allt mjöl. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg i en stor bunke. Pudra över mjöl och låt stå en halvtimme. Täck sedan bunken med plastfolie ochlåt jäsa i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en 2 cm tjock rektangel och skär ut bitar. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Grädda ca 15-20 minuter.

Se även här eller här för mer kalljästa frallor

Körsbärsmarmelad

Elin skriver:

Att göra sylt eller marmelad är ine så svårt egentligen. Speciellt inte när man använder syltsocker. Det enda som är lite småjobbigt är att kärna ur ett kilo körsbär för hand, men om man använder en hårnål blir det i alla fall lite lättare.



2 burkar sylt/marmelad

ca 900 g urkärnade körsbär
ca 500-600 g syltsocker

Blanda ihop sockret och bären i en stor kastrull. Koka sedan upp och koka kraftigt i 10 minuter( för en fast konsistens, typ marmelad). Vill du ha sylt så koka aningen kortare. Skumma sedan av marmeladen( ta bort bubblorna på ytan). Häll upp blandningen i varma, rengjorda burkar och ställ att svalna. Plättlätt!




Ta en större kastrull från början om du inte vill ha fastbränt socker på hela spishällen.
Och tro mig ,det vill du inte, jag har testat...

Surdegsbröd

Elin skriver:

Jag vet inte riktigt vad jag pysslar med när jag gör surdegsbörd, men som de ska blir de inte. Kanske är det så att man måste experimentera några gånger innan det blir bra? Dessa blev väldigt god smak på men alldeles för platta så nästa gång gör jag dem i brödformar istället. Vill du prova receptet trots allt så kommer det här (och det är såklart från Leilas: One more slice):





Grundrecept vetesurdeg:


Dag 1:

2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk flytande honung

Dag 3:

1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl vetemjöl

Dag 4:
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl vetemjöl

Vispa vatten och honung till en slät massa i en glasburk. Plasta och låt stå i 2 dygn. Tillsätt vatten och mjöl ( dag 3) och vänta ett dygn. Gör likadant igen ( dag 4) och vänta ett dygn innan du börjar baka.

1 megabröd eller 3 normala limpor

10 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten
14-15 dl vetemjöl special
4 dl surdeg av vete
1 1/2 msk salt

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt hälften av mjölet och knåda i maskin 10 minuter. Tillsätt resten av ingridienserna och knåda i maskin på låg hastighet 20 minuter. Jäs sedan degen under bakduk i 2 timmar.

Sätt ugen på 250 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord och vik ihop den till limpor, knåda inte! Mjöla brödet och jäs det ca 1 1/2 timme till dubbel storlek.

Flytta över bröden på en plåt och ställ in i ugnen. Släng på 1 dl vatten i botten av ugnen och stäng luckan fort. Snk värmen till 200 grader och grädda i 40-50 minuter.








Vinbärssaft

Louise skriver:

Jag och min sambo prenumererar på EKO-lådan och får varannan vecka en lilla mixlådan som innehåller 4 kg blandade frukter och grönsaker. Man kan inte själv välja vad man får, men kan veckan innan läsa på hemsidan vad innehållet kommer att bli. Jag brukar alltid glömma kolla så varje gång blir det en överraskning. Denna gången innehäll lådan bland annat en kartong med röda vinbär. Så jag bestämde mig för att prova detta saftrecept och jag kan lova att det inte var sista gången. Det blev så himla gott!!!

Kryddad saft på röda vinbär

Ingredienser:
1 liter röda vinbär
3 dl socker
5 dl vatten
5 kardemummakärnor
2 vaniljstänger
2 limefrukter



Gör så här:

Rensa bären och pressa saften ur limefrukterna.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud i 30 minuter.
Låt det dra i en timme.
Sila och häll upp på rena flaskor.


Inlagda klarbär

Elin skriver:

Äntligen är internet tillbaka! Ett ofrivilligt internetstrul har lett till bloggtorka, så tro för allt i världen inte att jag har glömt bort er! Under denna tid har jagdessutom varit oerhört krativ några dagar vilket ledde till massa spännande saker, här kommer ett experiment:

 

Inlagda klarbär ( eller körsbär)

 

Klarbär, eller körsbär
Socker
Rom

Börja med att kärna ur alla bär (en hårnål är ett oumbärligt verktyg). Varva sedan klarbär och socker i en glasburk och fyll upp med rom så att det täcker bären. Låt stå i kylskåp i en månad.

Ska bli spännande detta...


Vardagslyx

Elin skriver:


I söndags lyxade jag till det ordentligt med en härlig frukost. Överblivna scones, filmjölk med egenplockade hallon + honung och thé.

Tänk sedan då vilken lyx att kunna gå till grannen 2 kilometer bort (grannar på landet, ni vet) och köpa nyplockade ägg från lyckliga hönor. Att det sedan regnade när jag gick hem gjorde inte så mycket, det var rätt mysigt där jag gick med min flätade korg och kände mig lite som en tant.


Jordgubbssmothie

Louise skriver:

Nu får man passa på att göra smoothies på färska jordgubbar... det är så vansinnigt gott, och enkelt!



Ingredienser till en kanna:

1 liter färska jordgubbar
4 dl vaniljyoghurt
1 dl mjölk

Gör så här:

Ta bort det gröna på bären.
Mixa bären.
Tillsätt yoghurt o mjölk.
Mixa o servera!

Rödbetskaka

Louise skriver:

Jag har länge varit nyfiken på att göra kaka med rödbeta i. Hörde talas om detta någon gång för länge sedan och tänkte att jag skulle pröva detta vid tillfälle, och nu dök detta tillfälle upp...



Ingredienser:

3 dl mjöl
4 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl olja
3 ägg
150 g mörk choklad
500 g rivna kokta rödbetor
Kokos till formen

Gör så här:

Skär bort blasten och tvätta rödbetorna.
Koka dem, det tar ca 40 min, prova med potatissticka.
Spola dem under kallt vatten så går skalet lätt att ta bort, riv dem sedan grovt.
Sätt ugnen på 175°C och smöra och bröa en form med med löstagbar kant.
Blanda mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker och den grovhackade chokladen i en bunke.
Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke.
Tillsätt olja till ägg-sockerblandningen, lite i taget under vispning.
Vänd i de rivna rödbetorna och mjölblandningen och rör ihop till en smet.
Häll smeten i den bröade formen och grädda i mitten av ugnen ca 45 min.
Låt kakan svalna och toppa eventuellt med följande frosting:

Ingredienser:
2,5 dl florsocker
3 msk saft av valfri citrus (jag tog apelsin)
Skalet av valfri citrus (jag tog citron)



Kanske inte den godaste kakan jag smakat, men den var onekligen intressant...
Vär d att prova i alla fall.

Hallon-cupcakes

Elin skriver:

Här är de andra cupcaksen jag bjöd på under afternoon tea-fikat. Halloncupcakes med hallonfrosting och ett klarbär på toppen. Tyvärr glömde jag bort att smaka på dessa själv, men de fick klart godkänt av de som smakade.
Detta är mitt bidrag till månades sötsak (tema rosa) hos Söta saker


Ca 6-8 cupcakes

50
g
smör
1 ägg
0,75 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Skal av 1/2 citron
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Frysta hallon
Lite salt

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa sedan ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Smält smöret och rör ner det i smeten tilsammans med mjölken och citronskalet. Sikta ner vetemjölet, bakpulvret och salten i smeten och vänd försiktigt ihop. Klicka i lite smet i formarna så det täcker botten, strö över hallon, och fyll sedan på till lite mer än hälften med resterande smet (gärna i en muffinsplåt). Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter, tills muffinsen är torra när du sticker en sticka i dem. Låt svalna.


Hallonfrosting


6 msk smör
175 g florsocker
Frusna hallon

Klarbär eller körsbär

Börja med att koka upp hallonen i en kastrull tills de vätskar sig. Passera hallonen genom en finmaskig sil och släng bort kärnorna. Rör smöret luftigt och sikta ner florsockret. Blanda ner lite hallonsaft i taget tills du får en smidig och rosa frosting. Spritsa på cupcaksen och toppa med ett klarbär.





Chocolate Cupcakes

Elin skriver:

Jag lovade ju att skriva recepten på mina cupcaces från Afternoon tea-fikat , och här kommer chocolate cupcaces:


6 stycken

6 msk rumsvarmt smör
85 g strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg, lätt vispade
70 g vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk bakpulver

Rör smör, socker och vaniljsocker luftigt. Tillsätt äggen, lite åt gången och rör kraftigt. Sikta sedan ner mjölet, kakaon och bakpulvret och vänd ner det i smeten. Fördela i 6 muffinsformar och grädda i 180 grader ca 15 minuter tills cupcacsen är torra när du sicker en sticka i dem. Låt svalna.

Frosting:

4 msk rumsvarmt smör
115 g florsocker
25 g smält choklad
1 tsk kakao

Marshmallows och citronmellis till garnering

Rör smöret luftigt i en stor skål. Sikta ner florsockret och kakaon och rör slätt. Tillsätt chokladen och rör slätt. Bred på cupcacsen och garnera med marshmallows och citronmellisblad.
( Om frostingen är för hård kan man micra den försiktigt några sekunder i taget till en smidigare konsistens)




Afternoon tea in the garden

Elin skriver:

Igår bjöd jag hit mina fina vänner på afternoon tea. Vi var ju tvunga att återuppliva lite London-minnen... De kom dock för tidigt så medans jag hade cupcake-kaos i köket tog de en roddtur på ån som rinner igenom vår trädgård, på Jennifers blogg kan ni se bilder.

Vi gjorde scones, två liter thé också bjöd jag på cupcaces ( recepten kommer senare ). Detta avnjöts under lönnen i 25 graders värme och det kan ha varit den mysigaste sommardagen hittils!



Scones, recept hittar ni här



 

Mina första cupcaces någonsin!

 


Fina Sara och Matilda som jag var i London med i våras


 

Jennifer hittade visst min kamera med =)


Livet i en matlåda

Elin skriver:

I och med att jag större delen av min vakna tid befinner mig på sommarjobbet (eller till/från det) måste jag ju ha med mig en matlåda! Jag har precis gjort i ordning morgondagens och det blev ett  ta-vad-du-hittar-i-frysen-och-förvandla-det-tema.



Falafel med kryddig bulgursallad


6 stora falaflar (heter det falaflar i flertal?)
1 portion kokt bulgur
1/2 burk majs
1-2 dl gröna ärtor
Kryddor ( Jag använde curry, spiskummin ,chillipulver, paprikapulver och torkad basilika)
Olja

Stek på falaflarna i lite olja. Blanda grönsakerna med bulguren och kryddorna. Servera med youghurtsås.

( Och ja, jag är emot halvfabrikat. Men falaflarna är faktiskt ett helt okej alternativ, om man nu ska äta halvfabrikat, då de inte innehåller så mycket läskigheter)


Jobb, jobb o jobb

Louise skriver:

Har lixom kommit av mig lite i matlagandet o bloggandet nu det senaste...
Jag jobbar hela tiden och lagar mat på jobbet, så när jag kommer hem så äter jag på sin höjd en knäckemacka...
Hoppas på bättring snart, och det är tur att min syster är lite mer aktiv än mig...

Kram


Lax med tapenade

Elin skriver:

Mina sommarlovsdagar spenderar jag just nu med att städa på ett äldreboende. 9 timmar per dag står jag och svabbar, putsar och dammar. Då jag är själv är det ett rätt behagligt jobb, jag kan stå och sjunga med i radiomusiken bäst jag vill.

Men det leder ju också til att jag inte hinner laga så mycket mat som jag egentligen skulle vilja. Bloggen hamnar därmed i lite semesterkoma, men hey, den ska väl också ha semester någongång? Lite recept kommer att dyka upp ibland så helt dött är det inte, men inte varje dag.

Här är en enkel lax med tapenade, perfekt semestermat.


2 portioner

2 laxbitar
1/2 burk tapenade (en röra på b.la oliver)
Salt, Peppar
Sallad

Sätt ugnen på 175 grader. Bred sedan på tapenaden på laxbitarna och salta och peppra. Ställ in i ugnen tills llaxen är fast innuti, ca 20 minuter. Servera med sallad och någon form av potatis.

Banoffeé-paj

Elin skriver:

Om ni inte har ätit Banoffeé-paj har ni inte levt. Eller ja, nästan i alla fall. För detta är något av det godaste som finns! det är någon spciellt med kombinationen kex,bananer, kolasås och grädde. Pajen är inte speciellt svår att göra heller så sätt igång bara!




Banoffeé-paj

300 g digestivekex
150 g smör
1 burk kondenserad mjölk
2 bananer
Vispad grädde
Riven choklad eller kakao

Börja med att smälta smöret. Mixa sedan kexen i en matberedare och tillsätt smöret. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant och ställ i kylen minst en timme men gärna över natten.

Lägg burken med konsenserad mjölk i en vattenfylld kastrull och låt småkoka 3 timmar för en fast kolasås. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten.

När du så öppnar burken ska såsen se ut ungefär såhär :



Smeta på kolasåsen på kexbottnen och lägg över tunnt skivade bananbitar.

 

Toppa sedan pajen med vispad grädde och riven choklad/kakao. Om du kan vänta så blir pajen ännu godare efter en stund i kylskåp. Ta sedan en riktigt stor bit och njut!

 

 

 

 



RSS 2.0