Pizza med olika betor

Elin skriver:
 
När jag besökte gårdsbutiken för ett tag sedan kom jag även hem med lite olika sorters betor. Röd- och gulbetor har jag testat innan, men vitbetor blev en ny bekantskap. De smakade ungefär som de röda, men var väldigt smidiga att skala då de inte färgade. Allihopa hamnade såsmånigom på denna pizza. Ta ditt favoritrecept på pizzadeg, jag gjorde en halv sats av denna.
 
 
2 stora portioner
 
Pizzadeg, se ovan
 
2 rödbetor
2 gulbetor
2 vitbetor
2 dl riven ost
1/2 rödlök, skivad
1 paket fetaost
1/2 kruka basilika
Olivolja, svartpeppar, flingsalt
1 näve rostade pinjenötter
 
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt. Börja sedan med att koka betorna mjuka. Koka rödbetorna i en separat kastrull så missfärgar de inte de andra. Skala dem när de har kokat och klyfta dem. Tryck ut degen på  ett bakplåtspapper och strö över den rivna osten. Fördela betor, rödlök, lite basilikablad (spara några till garnering) och fetaost på pizzan. Ringla över oljan, krydda med salt och peppar och dra över pizzan till den heta plåten. Grädda ca 15 minuter eller tills fetaosten börjat få färg och kansterna ser knapriga ut. Strö över pinjenötter och basilikablad vid servering.
 

Inlagda smågurkor

Elin skriver:

Här i Örebro där jag bor har jag hittat en jättemysig fin liten gårdsbutik bara 20 minuters promenad från min lägenhet. Det finns alla möjliga fina grönsaker, allt är ekologiskt och jag handlar alltid för mycket när jag är där...Som dessa smågurkor, de var så söta att jag inte kunde låta bli att köpa dem! De förvandlades till en enkel inläggning som just nu står och myser i kylskåpet.

 
 
Ett gäng västeråsgurkor
1,5 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl ättikssprit
Lite kumminfrö
 
Skiva gurkan och ta bort alla fula delar. Blanda ingridienserna till lagen och låt koka upp så sockret löser sig. Låt den svalna. Lägg gurkan i en väl rengjord och steriliserad glasburk (jag brukar koka mina) och slå över lagen. Ställ i kylskåp och låt mogna några dagar.
 
Dessa inläggningar håller länge oöppnade i kylen om du nu inte skulle smaska i dig allt på en gång...
 

Marängbakelse

Elin skriver:
 

Just nu läser jag varannan vecka intensivt i skolan, därav förra veckans brist på inlägg. Vi höll på att labba med en opastöriserad tryffelbrie, ni anar inte hur mycket mikroorganismer som växer i en sådan! Det är inte kul att räkna dem kan jag säga...
 
Nog om det, för flera veckor sedan gjorde jag denna bakelse men glömde helt att blogga om den. Det är samma recept som förra året, och det hittar ni här.  Den är dock så god att en påminnelse inte kan skada. Smörkrämen är inte färgad med karamellfärg, utan gjord på ekologiska ägg, då blir den så fint gul. Och dessutom har hönorna levt ett bra liv vilket gör den lite extra god....

 

Kanelbullar med rårörsocker

Elin skriver:

För att få till en riktigt bra vetedeg är ett bra trick att inte smälta smöret utan istället arbeta ner rumsvarmt smör i degen. På så sätt suger degen inte riktigt lika mycket mjöl och bullarna bli saftigare. Jag valde dessutom att använda rårörsocker i fyllningen och det blev riktigt gott.
 
Ett annat tips är att inte snåla på kanelen, det heter ju kanelbullar av en anledning... De här fingarna jäser rätt mycket så vill du inte ha megastora bullar är det bra att göra lite mindre rullar utan degen. Men å andra sidan, vem blir inte glad av en maffig bulle? Trevlig lördag på er!
 
 
 
ca 20 st
 
25 g jäst
2,5 dl mjölk
50 g rumstempererat smör
1/2 dl strösocker
1 tsk nymortlade kardemummakärnor
En nypa salt
1/2 ägg (spara andra halvan till pensling)
ca 6-7 dl vetemjöl
 
75 g smör
1/2 dl rårörsocker
1 msk kanel
1/4 dl ljus sirap
 
Pärlsocker
 
Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Blanda ner smör, socker, kardemumma, salt och ägg och rör om. Blanda ner mjölet och knåda till en smidig deg. Jäs ca 1 timme. Rör ihop smör, socker och kanel. Knåda degen lite lätt på mjölat bakbord och kavla ut till en platta. Bred på smörröran och ringla över sirapen. Rulla ihop till en tight rulle och skivaupp i 20 bitar. Lägg i pappersformar på en plåt och jäs 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla sedan bullarna med resten av ägget och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna under handduk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Halloumipasta

Elin skriver:

När det är extrapris på halloumi, passa då på att köpa den smaskiga osten och gör en god, supersnabb pastarätt. Du kommer inte ångra dig, jag lovar!
 
 
 
 
2 portioner
2 portioner pasta, gärna färsk
Olivolja
1 paket halloumi
1/2 påse färsk bladspenat
1 tomat
Skal av 1 citron
Riven parmesanost
Salt, peppar
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp oljan i en stekpanna och tärna osten under tiden. Stek gyllene på alla sidor och lägg åt sidan. Lägg snabbt ner spenaten i pannan och fräs tills den sjunkit ihop, det går på några sekunder. Tärna tomaten och blanda med spenaten och osten. Blanda ihop citronskal, parmesanost och kryssor med spenatröran samt pasta. Sevrera gärna med lite extra ost.
 
 
 

Flygande kikärtor

Elin skriver:
 

Denna vecka har skolan startat och jag har haft fullt upp, bland annat med att odla magsjukebakterier. Det är inte så farligt som det låter, då vi håller till i labb, men lite spännande är det allt att se hur snabbt de växer...
 
För ett tag sedan fick jag ett sug efter flygande Jacob, och gjorde då en variant med kikärtor, inspirerad av detta inlägg.
 

 
 
2 stora portioner + liten matlåda
 
1 burk kikärtor
1,5 dl vispgrädde
1 dl chillisås
1 msk curry
Salt, peppar
1 skivad banan
1 dl riven ost
Jordnötter
Ev. ris
 
Sätt ugnen på 200 grader och skölj av kikärtorna. Vispa grädden och blanda med chillisåsen samt kryddorna. Lägg i en form tillsammans med kikärtorna och toppa med bananen och riven ost. Gratinera tills det fått fin färg, ca 10-15 minuter. Servera med jordnötter, sallad och eventuellt ris.
 
 
 

Sötpotatisbiffar

Elin skriver:
 
Kanske inte den mest aptitretande bilden, men när man är hungrig måste det gå fort att fota! Biffarna blev mjuka och gosiga utan att för den skull falla isär och smakade bra ihop med en sås av rostade tomater och paprikor.
 

 
 
Sötpotatisbiffar 3-4 portioner
 
500 g sötpotatis
1/2 rödlök
1/2 dl purjolök
1/2 dl jordnötter
Några blad färsk basilika
Spiskummin, Cayennepeppar, Muskotnöt, Kryddnejlika, Koriander
Salt, Peppar
Olja
 
Skala sötpotatisen och skär i kuber. Blanda med lite olja och ugnsrosta tills den är mjuk och låt den svalna. Finchaka rödlök och purjolök, fräs dem mjuka i olja. Blanda ner lök och sötpotatis samt kryddor i en bunke och mosa ihop med en potatisstöt. Forma biffar och stek i olja tills de blir gyllene (jag brände mina lite, men det blev gott ändå!). Servera med valfria tillbehör, men gärna någon salsaliknande sås. Går utmärkt att frysa, varva biffarna med lite smörpapper så fryser de ine fast i varandra.
 

RSS 2.0