Youghurtglass

Elin skriver:

Magi! Det är det enda som kan sägas om The Ark-konserten på min födelsedag. Så underbart!

Igår firade jag födelsedag med släkten med massa fika (recept kommer!) och fick fina presenter. Däribland en pajform, en riktig kockkniv, 2 presobryggare ( ska byta den ena) och presentkort på Ikea. Tack!

Nu till receptet. Jag frös helt enkelt turkisk youghurt + lite lättyoughurt i glassmaskinen. Den hade nog vunnit på att frysas en stund innan man åt den, men som en lätt ''lätt''-dessert var det helt perfekt.

Detta är även mitt bidrag till månades sötsak hos Söta Saker




2 stora portioner

1 liten burk turkisk yougurt
Några matskedar naturell lättyoughurt


Blanda yoghurt-sorterna tills konsistensen är tjock men ändå rinnande. Frys i glasmaskin ca 30 minuter. Servera direkt ( eller frys någon timme ). Toppa med flytande honung och kanderade mandlar.

(Vill man ha sötare youghurt kan man nog blanda i lite florsocker, eller varför inte lite bär?)

Födelsedag!

Elin skriver:

Idag fyller jag år, så det blir bara ett snabbt inlägg. Idag ska jag nämligen bege mig til lEksjö för att titta på min sista the Ark-konsert. Mysigt och en bra födelsedag.

Just nu bakas det mazariner till morgondagens kalas, och tårtan står i frysen. Recepten dyker upp när jag får tid!

Kram på er!


Gnocci med gorgonzolasås

Elin skriver:

Gnocci är som en slags färsk pasta fast den är gjord på potatis. Jag vet inte riktigt om den föll mig i smaken( sedan kan jag ha överkokat den med) men enkelt att laga var det i alla fall så här är receptet:




1/2 paket Gnocci
1 sats Gorgonzolasås
Salt, peppar

Koka Gnoccin enligt anvisningarna på påsen. Gör en bechamel och smält ner gorgonzola i. Krydda Gnoccin ochäven såsen. Klart!


Rödbetsrisotto

Elin skriver:

Här är den perfekta impa-rätten! Förvårnansvärt få människor har ätit en riktigt risotto utan minns istället skolmatsalens risrester uppblandat med lite processerad skinka. Så mycket bättre för dig då du kan bjuda dem på en helt ny maträtt!


 

2 små, men mäktiga, portioner

 

2 scharlottenlökar

2 stora rödbetor

1 vitlöksklyfta

1,5 dl arborioris

1/2 msk olivolja

4 dl grönsaksbuljong

1 dl parmesanost

Salt och peppar

Persilja

 

Börja med att koka rödbetorna mjuka. Det tar ca 45 minuter. Riv den ena och håll den andra varm. Hetta upp buljongen och håll den varm.

Finhacka sedan scharlottenlöken och vitlöken. Fräs lökblandningen och riskornen i olja. Häll på lite varm buljong över riset och låt det sjunka in under omrörning. Fortsätt sedan så, späd med lite buljong i tagen under ständig omrörning. Risotton ska bli krämig men ändå ha lite tuggmotstånd. Detta tar ca 20 minuter. Riv parmesanen och blanda i tilsammans med den rivna rödbetan. Skiva upp den andra rödbetan och lägg den ovanpå risotton. Toppa med persilja.

 

 

 


Vårrullar

Elin skriver:

Lite pyssel är det att göra vårrullar, men det är det absolut värt. Man kan fylla dem med vad som hellst och smaska på hur många man vill. Vill man så fyller man alla med olika röror så blir det en spännande överraskning, men jag valde att fylla alla mina med samma röra.

 

2 portioner vårrullar ( ca 4 stycken)

2 ark filodeg
100 g vitkål
100 g qournfärs ( eller köttfärs om man föredrar det)
1 vitlöksklyfta
Ev. vatten
1-2 msk soja
1 tsk fisksås
1 tsk honung
En knivsudd sambal oelek
Salt, Peppar
Ev. torkad koriander
En klick smält smör
Olja

Sätt ugnen på 180 grader. Börja sedan med att strimla vitkålen fint. Fräs den tilsammans med qournen i olja. Tillsätt soja, fisksås, sambal oelek och honung. Om det bränner fast så ta i lite vatten. Pressa i vitlöksklyftan och krydda. OBS! Fisksås är salt i sig, så smaka innan du saltar.

Lägg ut ett ark filodeg på bordet. Pensla smält smör på det och lägg över det andra. Fördela röran i 4 högar och rulla ihop filodegen till rullar. Pensla kanterna med smör som ''lim''. Lägg över rullarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla dem med smält smör ovanpå och grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills de har fått en ljus färg. Servera med sallad och en dipsås.

Jag rörde ihop soja, fisksås och sweet chilli-sås till min dip. Perfekt! (Kan tänka mig att pressad ingefära vore gott i med).





Vansinnigt goda Chokladkakor

Louise skriver:

Egentligen borde jag inte dela med mig av detta recept, för dessa kakor går inte att sluta äta!!!!
Men ok då, här kommer det...





Vansinnigt goda chokladkakor


24-48 st

Ingredienser:
225 g rumssvarmt smör
285 g strösocker
2 stora ägg
60 g kakao
240 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 nypor salt
ca 150 g grovt hackad mörk choklad

Gär så här:
Sätt ugnen på 175 ° C
Rör smör och socker riktigt vitt och fluffigt.
Blanda ner äggen och rör mellan varje ägg.
Tillsätt kakaon och blanda samman allt ordentligt.
Blanda mjöl med salt och bakpulver.
Tillsätt det i degen och blanda samman allt på låg hastighet.
Vänd sist ner den hackade chokladen.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta snabbt samman.
Dela degen i 24 lika stora bitar om du vill ha stora kakor (eller till dessert) och 48 bitar om du önskar mindre.
Rulla degbitarna till bollar och lägg dem på klädda plåtar, platta till dem lite lätt och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (lite kortare för mindre kakor)
Låt kakorna svalna på plåten ca 10 minuter innan de flyttas över till ett galler för att svalna helt.

Sallad med parmesan

Elin skriver:

Vi köpte hem en bit riktig parmesan häromdagen, och jösses, nu vill jag ha parmesan på allt! Denna sallad är dessutom den perfekta maten dåmanblir riktigt mätt, menändå känner sig nyttig.


 

1 portion

En näve ruccola

En näve salladsblad

3 halvljumma, kokta rödbetor

Några oliver

1 avokado

1/2 röd paprika

Körsbärstomater

2-3 msk rostade solroskärnor

Massa parmesan

Olivolja

Flingsalt och Peppar

 

Fördela salladsbladen på en stor tallrik. Skiva upp avokadon och klyfta rödbetorna. Strimla paprikan och halvera tomaterna. Lägg allt på salladsbladen och ringla över olivolja. Salta och peppra. Strö över solroskärnor och avsluta med att hyvla över en riktigt god parmesanost. Mums!

 

 


En liten butik

Elin skriver:

En dag bestämde jag mig för att trotsa regnet och cykla till en liten gårdsbutik i närheten. Allt som finns att köpa är odlat på gården eller lokalt producerat.




Ett hål i ladugården






I högra hörnet fanns det massa spännande rödbetor, polkabetor och gulbetor. Själv köpte jag ett knippe avlånga rödbetor

 

 

Massa fina Squash. De fick dock inte följa med hem utan stället blev det ett fänkålshuvud och lila bönor.


Bearnaisesås

Elin skriver:

Denna omtalade sås. Fruktad men älskad. Förstörd av pulvermixer och färdiga burkar. Vad gör man?

Jo, man gör en egen bearnaise! Lite omständigt är det allt, men ack så smaskigt!



4 portioner ( ca 2 1/2 dl )

150 g smör
5 krossade vitpepparkorn
2-3 persiljekvistar
1 msk finhackad scharlottenlök
2 msk ljus vinäger
4 msk vatten
3 äggulor
1/2-1 krm salt
Torkad dragon efter smak

Smält fetten och låt det svalna något. Koka peppar, persiljekvistar, lök ,vinäger och vatten utan lock tills hälften av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i en liten kastrull.

Ställ kastrullen i ettvattenbad. Vispa ner äggulorna i vätskan och vispa tills det tjocknat. Ta bort kastrullen från vattenbadet och tillsätt droppvis det smälta smöret under kraftig vispning. Ta inte med den grumliga bottensatsen av smöret. Smaksätt med torkad dragon och salt.

Viktigt! Alla ingridienser ska hålla någorlunda samma temperatur för anars är det lätt att såsen skär sig.

Inget ska förfaras...

Louise skriver:

I går gjorde jag om den goda saften som jag gjorde för ett tag sedan, men den här gången tog jag tillvara det som blir kvar i själva silen när man gjort saften.
Jag tillsatte endast dl syltsocker och kokade det i ca 5 min och vips så hade jag en supergod sylt/marmelad...


Nektarinkaka

Elin skriver:

Jag råkade få en ask nektariner över och eftersom att det bara är jag hemma som äter nektariner (råa) så var jag ju tvungen att hitta på något med dem. En nektarinkaka blev det och varma nektariner smakar verkligen annorlunda. Kakan blev lite väl ''äggig'' för min smak, men slank ner gjorde den trots allt.






Nektarinkaka 6-8 portioner


75 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2–3 nektariner


Fyllning

1 ägg
1/2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl skållad, hackad mandel
Ugn: 175º
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Rör i äggen och tillsätt vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Blanda ihop till en smet. Häll sedan smeten i en smord form med löstagbar kant. Dela nektarinerna i klyftor och stick ner i smeten. Grädda i 10 minuter.

Rör ihop ägg och socker till fyllningen. Vispa grädden och blanda i. Häll smeten över frukten i formen. Strö över mandeln och grädda kakan klar, ca 30
Grundreceptet är härifrån

Helsingfors

Elin skriver:

Anledningen till bloggpausen är att jag har spenderat några dagar i Helsingfors med mamma. Vi tog en liten spontan mini-semester som innehöll alldeles för mycket mat, men mysigt var det! Jag har aldrig varit i Finland förut så nu kan jag pricka av ytterligare ett land på min lista...


 

 

Är man i Helsingfors så måste man fika på Fazer Cafe, så är det bara!


 

 

 

Vi trodde att vi hade köpt hjortroncheesecake, men det visade sig bara bara youghurt med lite hjortron och obefintliga kexsmulor. Fast var annars än i Finland kan man hitta hjortron-youghurt?

 

 

 

Se där, bildbevis på att jag var med på resan!

 



Helt vansinnigt god mat på hemvägen. Vi åt från Viking Lines Al'a Carte-meny i food garden. Detta är kikärtsbiffar, tempurafriterad selleri och morot, wasabimajonäs och grönsaker i tomatsås, samt basilikaolja. Så fruktansvärt gott!

 

 


Resans andra dessertbuffé, och jösses vad grejer det fanns!


En halv bit chokladtårta, Marinerade jordgubbr med grädde , Vinbärssoppa med marängtopp, Hallonpaj med vaniljsås, rabarberkompott med vit choklad-grädde och chokladbitar.


Jag skulle kunna leva på hallonpajen för det kan vara den bästa hallonpaj jag har smakat i hela mitt liv, jag kan inte ens beskriva hur god den var!


Räkpaj och ugnsbakad fänkål

Elin skriver:

Räkpaj är smaskens!



1 paj, ca 4 portioner


3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2-3 msk kallt vatten

200 g räkor ( skalade)
1/2 dl dill
100 g tärnad ost
4 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
Salt
Peppar

Blanda ihop mjöl och smör till en grynig massa. Blanda ner vattnet och tryck ut degen i en pajform. Ställ kallt 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga botten och grädda sedan pajskalet i 10 minuter.

Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Lägg i dill, räkor och tärnad ost i pajskalet. Häll över äggstanningen och grädda ca 30 minuter tills pajen ''stannat''.




Ugnsbakad fänkål är gott till pajen


Halvera ett fänkålsstånd och koka tills det mjuknat lite lätt. Lägg över halvorna på ett ugnsfast fat och strö över flingsalt, svartpeppar och olivolja. Ugnsbaka sedan tills det är helt genommjukt

Kvalitetstid

Louise skriver:

Idag regnar det...
Idag blir det gott kaffe med god kaka o god bok!
Kvalitetstid...


Pizza!

Elin skriver:

Just nu spelas en av mina favoritlåtar med Beatles på radion, Here Comes the Sun. vad passar då bättre än underbar mat till?



Pizzadeg för 4 pizzor

15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5 1/2 - 6 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. Tilsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen elastisk i maskin, ca 10 minuter. Strö över lite vetemjöl och jäs under bakduk 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader och dela degen i 4 bitar. Kavla ut den tunt på mjölat bord. Dra över pizzorna till en väloljad plåt och toppa med valfri fyllning. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Jag fyllde min pizza med hemkokt tomatsås, mozzarella, oliver, riven ost och färsk basilika (efter gräddning)

Mandelbiscotti

Elin skriver:

Smarriga italienska skorpor, perfekta på en picknick!





100 g smör
1 1/2 dl brunt farinsocker
2 ägg
50 g grovt hackad mandel
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kardemumma

Rör fett och socker poröst och blanda sedan ner ett ägg i taget. Tillsätt mandeln och kardemumman. Sikta ner bakpulvret och mjölet och blanda snabbt ihop till en deg. Forma 3 längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 13 minuter.  Skär längderna i 2 cm breda, sneda skivor och lägg med snittsidan uppåt. Rosta dem i ytterligare 10 minuter men vänd skorporna efter halva tiden.

Låt sedan skorporna torka några timmar, jag lät mina stå kvar i ugnen på eftervärme och sedan stog de där hela dagen.

Farmors äppelkaka

Louise skriver:

Inför min stundande födelsedag (som var i fredags) bjöd jag mina jobbarkompisar på kaka. Jag tog min farmors goa recept på äppelkaka, så enkelt, så gott...



En sats blir lagom till en långpanna, en halverad sats blir lagom till en springform

Ugn: 200° C
Ingredienser:

4 dl socker
4 ägg
4 dl mjöl
2½ tsk bakpulver
Äpplen
Kanel
Smör

Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjöl o bakpulver.
Bred ut smeten i en smord alternativt bakplåtspappersklädd långpanna.
Lägg på skivade äpplen.
Strö över kanel.
Hyvla över smör med osthyvel.
Grädda i ugnen 20-25 minuter.


Mina arbetskamrater tyckte kakan var god, men det var inte den enda kakan vi åt, för de var så rara och hade bakat en kaka till mig oxå...


Skogstokig

Elin skriver:

De senaste dagarna harjag spenderat i skogen för blåbärs- svamp- och hallonplockning. Där vi plockar blåbär brukar det även finnas hjortron, förra året plockade jag över 1 liter, men i år hittade vi 3 stycken. Så jag fick plocka blåbär istället vilket går bra det med.

Igår stod jag i snåriga buskage och plockade 1 liter hallon. Dessutom plockade mamma en hel del hon med så nu är frysen välfylld!

 

Mamma och lite blåbärsskörd


Citron-cheesecake

Elin skriver:


Cheesecake är nog den ultimata kakan för mig och den är så enkel att laga med! Nackdelen ( om man nu kan kalla det så) är att mitt favoritrecept ger ungefär 15 bitar och det orkar inte ens jag äta upp. Här är ett recept på en lite mindre variant som fungerar bra som nödläsning, även om inget slår Leilas blåbärsvariant..





Citroncheesecake

 

200 g digestivekex

100 g smör

250 g philadelphiaost

250 g kesella

1,5 dl florsocker

1 krm salt

2 citroner

3 ägg


Sätt ugnen på 175 grader. Smält sedan smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare till smulor och häll i det smälta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant och förgrädda 10 minuter.

Vispa osten och kesellan krämigt med elvisp. Sikta i florsockret och blanda ner saltet och rivet skal från en citron. Rör ner ett ägg i taget och pressa ner saften från båda citronerna. Fyllformen med smet och grädda 30 minuter. Låt stå i kylen minst några timmar.




RSS 2.0