Morotsbröd

Hej hopp! Jag går ju i skolan under veckorna så så värst mycket matlagning blir det inte för mig då. Fast eftersom att det enda jag äter hemma på kvällarna är soppa med diverse olika tillbehör, så har jag ett receptlager på just soppor.

Men nog om soppor, ni ska få ett spännande recept på limpor som jag bakade i fredags. Jag hittade receptet i en av mormors skänkta Land-tidnigar, och modifierade det lite. Det smakar inte morot för 5 öre, så det blir en gissa-den-hemliga-ingridiensen-limpa! Saftigt blev det utan tvekan i alla fall, även om det inte ser ut så på bilden.

 

 

 

2 limpor

250 c

 

50 g jäst

4 1/2 dl vatten, fingervarmt

1 dl grekisk youghurt( 10%)

10 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 dl grovt rågmjöl ( eller graham igen, för den delen)

2 stora finrivna morötter

1 msk honung

1 msk salt

1 dl linfrön

Raps- eller olivolja till pensling

 

Rör ut jästen i det ljumna vattnet, tillsätt resterande ingridienser. Arbeta degen i 10 minuter i bakmaskin, eller riktigt länge med händerna. Degen ska bli elastisk och släppa från kanterna. Låt jäsa i 40 minuter.

Dela degen i två delar och placera klumparna i smorda bakformar, pensla ytan med olja. Sätt igång ugnen.

Jäs i ytterligare 40 minuter. Ställ in en ungsfast form med vatten i botten på ugnen och sät in bröden. Sänk värmen till 220 och grädda  i 40 minuter eller tills de har en gyllenbrun skorpa. OBS, titta till bröden då och då. Mina blev lite väl mörka.

Lossa bröden ur formarna när de är nygräddade och låt svalna.

 



Frida Gillar Pannkakor

Min bror och Frida( mitt syskonbarn) är här på besök idag! Så jag lagade ärtsoppa och pannkakor till lunch. Frida gillade åtminstone pannakorna verkade det som...

 

Pannkakor

15 st enligt husbibeln, men det blev himla många fler

 

4 dl vetemjöl

1,5 dl grahamsmjöl

nästan en hel tsk salt

5 ägg

9 dl mjölk

Smör

 

Vispgrädde

Mixade jordgubbar

 

Blanda salten och mjölet, och rör ut med hälften av mjölken. Vispa ihop med resten av mjölken och blanda sedan ner ett ägg i taget. Låt stå och svälla i 30 minuter.

 

Smält en klick smör i en stekpanna och häll ner i smeten. Häll sedan en klick smet i pannan och vicka på pannan tills det blir en pannkaka. Stek tills den är gyllene på båda sidor. Servera med lite grädde och mixade jordgubbar ( eller sylt om du hellre känner för det!)

 


After Eight-muffins

När jag fyllde år för några månader sedan fick jag över 2 kilo After Eight i present. Väldigt kul tyckte alla andra, och jag till en böjan med. Nu är After Eight inte mitt favoritgodis längre, men de här muffinsarna är fortfarande smaskiga! Perfekta till fredags-fikat!

Smaskens!


Ca 10-12 muffins

 

2 ägg
2 dl strösocker
100 g smält smör
2 dl gräddfil eller yoghurt naturell
4-5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vanilinsocker
4 msk kakao
ca 12 st After Eight-plattor

 

Vispa äggvitorna hårt tillsammans med ungefär hälften av sockret. Vispa äggulorna och resterande socker pösigt i en annan skål. Blanda sedan ned det smälta smöret och yoghurten med äggulorna.

Sikta ihop de torra ingridienserna, och blanda med äggulesmeten. Rör försiktigt ned äggvitorna i smeten så att de precis blandas ihop.Försöka att inte äta upp smeten nu, även om den smakar precis som chokladpudding! Häll istället upp smeten i muffinsformar ( gärna ställda i en muffinsplåt) och fyll ca. ¾ av formarna. Dela After Eight-plattorna på hälften och stick ner två halvor i varje muffins. Grädda sedan i 225°C i 15-20 minuter.

 


Grön Ärtsoppa

Här är ett busenkelt recept på grön ärtsoppa! Det är bara att mixa ihop, och vips så är den klar! Vill man kan man såklart krydda med andra saker och kanske ha i en skvätt buljong eller grädde. Jag vet att min syster har i en klick sambal oelek i sin soppa och det blir himla smaskigt.




En läcker färg får den också!


1 portion

4 dl frysta gröna ärtor
1-1,5 dl mjölk
Örtkryddor( jag tog torkad dragon och oregano)
Salt och Peppar


Koka ärtorna i vatten tills de blir mjuka. Mixa sedan ihop ärtorna till en härlig pure (med lite av kokvattnet). Ställ på spisen igen och koka upp med mjölk. Släng i kryddorna och smaka av, klart!


Andra Bullar

Hej allihopa och välkommen till min matblogg! Hoppas att du kommer att hitta en massa inspiration på min blogg och bli sugen på att laga mat eller att baka.

 

Vi börjar med ett recept på klassiska bullar,med en liten mandel-twist, det finns inget som slår det!

 

Receptet är delvis hämtat ur Vår Kokbok från Nordstets, min husbibel!

 

48 bullar

ugn 225-250 c

 

125-150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1/2- 1 tsk salt

1-2 tsk malen kardemumma

14-15 dl vetemjöl

 

Fyllning:

200 g riven mandelmassa

100 g rumsvarmt smör

0,5 dl socker

1-2 msk malen kanel

 

Pensling:

1 uppvispat ägg

Hackad mandel

 

Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till ca 37c. Rör ut jästen med degspadet i en bunke eller köksmaskin, Tillsätt salt,socker, kardemumma och nästan allt mjöl(spara lite till utbakningen). Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk ca 1,5 timmar.

Blanda ihop fyllningen under tiden.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och kavla ut dem till avlånga bitar. Bred på fyllningen och rulla ihop till snurror, om du sedan placerar i bullformar. Låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Pensla sedan med ägg och strö över mandel. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0