Mac n Cheese med blomkål

Elin skriver:

I New York åt vi massa god Mac n Cheese och det har numera kvalificerat in sig som en av mina favorimaträtter. Vad kan gå fel med kolhydrater och ost liksom? Tyvärr har jag inte lyckats få till den där riktigt krämiga, gosiga gratängen som jag åt på S'mac men jag gissar att hemligheten stavas ost...mycket ost...
 
Jag snubblade över ett lite annorlunda recept som jag var tvungen att testa (okej, jag sökte efter Mac n Cheese på Pinterest och dreglade framför datorn...). Hade jag inte vetat att det var blomkål i hade jag aldrig gissat på det. Se till bara att gratängen inte står för länge i ugnen så makaronerna blir för mjuka. Min stod inne lite för länge, så jag tippar på att 10 minuter räcker gott.
 

 
 
2 portioner
 
1/2 blomkålshuvud
1 dl riven ost (jag hade lagrad grevé)
1 msk cremé fraiché
Paprikapulver
Salt, peppar
2 portioner makaroner
2 msk ströbröd
 
Sätt ugnen på 225 grader. Koka blomkålen riktigt mjuk i saltat vatten. Mixa den med ost, cremé fraiché och kryddor. Tillsätt eventuellt lite vatten om smeten är för tjock. Koka sedan pastan nästan klar. Blanda pastan med såsen och häll i en smord form. Strö över ströbrödet och gratinera högt upp i ugnen tills gratängen fått färg. Slå eventuellt på grillfunktionen så går det snabbare. Servera rykande het med en sallad.
 
 

Saltbakade rödbetor

Elin skriver:
 
När man bakar något i ett tjockt lager av salt behålls fuktigheten kvar i råvaran vilket ge ett saftigt och smakrikt resultat. Hel rotselleri, och även lax, går utmärkt men här hade jag ett knippe färska rödbetor som fick sig ett salttäcke. Tänk bara på att skrapa bort saltet ordentligt innan du äter dem.
 

 
Rödbetor
Grovtsalt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Täck en form med folie (för att slippa hacka bort salt ur formen...) och fyll den sedan med rikligt med grovt salt. Skrubba rödbetorna noga men behåll skalet och lägg dem sedan i saltet så det täcker. Baka tills de är mjuka, runt 30-50 minuter beroende på hur stora de är. Skala dem och avnjut dem sedan, gärna med en klick smör...

Hållbara bönburgare

Elin skriver:
 

Härom kvällen fick jag till riktigt bra bönburgare! Ofta blir de lite smuliga i konsistensen men men dessa biffar blev riktig fasta och passade perfekt mellan två brödskivor Hemligheten ligger nog i att ha en ganska blöt färs och att inte vända dem för ofta i stekpannan, De gick även utmärkt att micra som lunchlåda idag...
 
 
 
 
2 stora + 4 små burgare
 
ca 1/2 dl ströbröd
Mjölk
Salt, peppar
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 kartong svarta bönor
1 ägg
Vetemjöl
Olja till stekning
 
Lägg ströbrödet i en skål. Häll påmjölk så det precis täcker och blanda ner alla kryddor. Låt stå och svälla 10 minuter tills det blir en blöt klump som inte är rinnig. Häll av bönorna och mixa dem slätt med stavmixer. Mixa ner ägget och blanda sedan med ströbrödsröran. Rör ner vetemjöl tills röran verkar hyfsat formbar men fortfarande är kladdig. Ställ in i kylen minst 30 minuter.
 
Hetta upp olja i en stekpanna. Blöt händerna och forma biffar så gott det går. Stek sedan ca 2 min på varje sida tills de fått lite färg. Servera som burgare med valfria tillbehör.
 
Mina burgare toppades med lagrad grevéost, tomat, strimlad vitkål och en dressing gjord av mango chutney, cremé fraiché, turkisk youghurt och curry. Brödet hade mamma bakat och var ett långjäst bröd som jag rostade med olivolja i stekpanna. Sedan åt vi ugnsbakad schalottenlök, blomkål och rödbetor till. Grymt gott!
 
 
 

Vegetarisk kålpudding

Elin skriver:
 

Bra recept på matlåde-mat kan man aldrig få för många av. Så här kommer ännu ett, vegetarisk kålpudding. Jag är egentligen lite anti kött-substitut men ibland använder jag qourn- eller sojafärs när det ska bli likt ''orginalrätten''. Jag höftade lite hej vilt som vanlig och har säkert glömt exakt vad jag hade i, så se detta recept mer som en vägledning och härja på fritt i köket!
 

 
 
Kålpudding, massa matlådor (och förlåt för den fulaste maträtten någonsin, den slår nästan den misslyckade linssoppan...)
 
 
3/4 av ett normalstort vitkålshuvud
Smör
Vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket qournfärs
3-4 msk tomatpuré
1 ägg
2 dl kokt ris
Eventuellt en skvätt mjölk/vatten
Salt, Peppar
3-4 msk sirap
 
Börja med att strimla kålen fint, gärna med en mandolin. Hetta upp smör i en stekpanna och stek kålen i omgångar. Häll på vatten mot slutet och låt det koka in i kålen så den blir mjuk och vattnet avdunstar. Låt kålen svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök och fräs mjuk i lite smör i en kastrull. Blanda ner qournfärsen och tomatpurén. Ta av kastrullen från plattan och tilsätt ägget, ris och eventuellt mjölk/vatten tills färsen fått en smidig konsistens. Krydda med salt och peppar.
 
Bottna en ugnsfast form med ett lager kål, sedan färs, kål, färs och så kål på topppen. Ringla över lite sirap och grädda sedan kålpuddingen ca 45 minuter. När den svalnat är det lättare att skära upp snygga bitar till matlådan och den går utmärkt att frysa.
 

Double chocolate chip cookies

Elin skriver:
 
Smälter ni bort i värmen? Äntligen säger jag! Visserligen har jag sommarjobbat idag och fick uppleva en hoppad cykelkedja på vägen till jobbet. Men den snälle vaktmästaren på jobbet fixade kedjan så jag slapp leda cykeln fem kilometer hem i den 30-gradiga värmen....
 
När vi var i New York besökte vi ju Milk ´n Cookies bakery där jag köpte en bakbok (och fick den signerad!). Självklart var jag ju tvungen att testa ett recept ur boken och dessa kakor blev magiskt goda. Krispiga utanpå och härligt segmjuka i mitten. Mäktiga som tusan men vad gör väl det? Boken var dessutom himla bra då det både stod mått i vikt och cups + en omvandlingstabell längst bak i boken. Fast jag köpte ju ett cups-mått i MnM-butiken på Times Square så att jag kan baka efter amerikanska recept. Nog babblat,här är receptet:
 
 
 
 
Ca 25-30 stora kakor (jag gjorde en halv omgång)
 
280 g vetemjöl
21 g kakaopulver
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
224 g rumstempererat smör
140 g strösocker
140 g farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt (jag hade bara vaniljsocker)
252 g hackad choklad (eller chokladpellets)
 
Värm ugnen till 180 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål. Lägg smöret i en annan skål och vispa det riktigt mjukt och krämigt med elvisp. Vispa ner sockret och vispa smeten ljus vilket tar en bra stund. Blanda äggen med vaniljen och rör sedan ner det i smörsmeten i två omgångar där du rör emellan. Sikta ner de torra ingridienserna och blanda försiktigt tills smeten precis gått ihop.
 
Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Knåda försiktigt in chokladbitarna och forma sedan degen till bollar som är ca 3 cm stora i diameter, Placera dessa med 5 centimeters mellanrum på plåtarna och platta till varje boll försiktigt (de smälter ut i ugnen senare). Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills kakorna är krispiga i kanterna. Låt svalna. Brygg en stor kanna kaffe och njut!
 
 
 
 
Här finns boken att köpa =)

Chokladmousse på avokado

Elin skriver:
 
Jag har läst recept på chokladmousse gjort på avokado tidigare och blivit nyfiken, men inte testat det. Så i fredags hade jag en perfekt mogen avokado över och improviserade. Det blev faktiskt förvånansvärt gott och ett helt okej sötsaks-substitut.
 

 
1 portion
 
1 mogen avokado
4 msk kakao
1 msk honung
1 nypa flingsalt
Ev. lite vatten
 
Det är bara att mixa ihop allt till en mysig konsistens. Ställ sedan moussen kallt en stund, jag hade min inne 30 minuter. Njut!
 

Mandel- och plommonbollar

Elin skriver:
 
Här är ett recept jag rakt av snott från min vän Josefin. Hon gjorde detta som en tårta med en chokladganache på och jäklans vad gott och mäktigt det var! Vill man nu inte ha chokladganache kan man alltid doppa dessa bollar i choklad eller som här, bara rulla dem i kokos. De är också väldigt goda att ta fram direkt ur frysen för att sedan sitta och gnaga på. Men ska du bjuda på dem, tala då om för gästerna att det inte är chokladbollar. Annars kan de bli rejält överraskade....
 
Jag höftade som vanligt när jag gjorde detta, men vitsen är att smeten ska bli tillräckligt kladdig för att det ska gå att rulla bollar.
 
 
 
 
Mandlar
Torkade plommon
Vatten
Kokos
 
Börja med att mixa en mängd mandel i mateberedaren till ett fint smul. Mixa sedan ner ungefär samma mängd plommonså smeten blir kladdig, och tilsätt evetuellt lite vatten. Rulla bollarna i kokos och förvara i kylen.
 
 

RSS 2.0