Franskbröd

Elin skriver:

Här
hittade jag ett recept jag var tvungen att prova. Mamma fick med sig brödet till jobbets förmiddagsfika, och tydligen blev det väldigt uppskattat! Så just nu står nästa deg på jäsning...


 

 


1 limpa

25 g jäst
3 dl vatten
5 1/2 dl vetemjöl
1 msk rapsolja
1 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
Valfria frön till garnering

Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt oljan, saltet, sockret och mjölet. Rör ihop till en lös deg och låt jäsa minst 30 minuter. Knåda degen på bakbord med extra mjöl. Smörj en bakform med olja och lägg i degen. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över frön/ jag hade vallmofrön). Grädda i 225 grader ca 25 minuter.

 


Kakmix

Elin skriver:

Här är världens bästa presenttips. Gör en kakmix! Du behöver bara varva ingridienserna snyggt i en burk, göra en fin ettikett med instruktioner( i detta fall tillsätta smör och vilken ugnstemperatur + tid)  och vips, värsta bästa presenten! Jag utgick från detta recept, men bytte russinen mot smarties. Dessutom fick jag bara plats med en halv sats i burken.


Auberginelasange

Elin skriver:

Lollo tipsade om en vanlig lasange för några dagar sedan. Här kommer ett vegetariskt recept på lasange, mycket godare tycker jag!




Auberginelasange
ca 3-4 portioner


1 aubergine
1 gul lök
1 burk hela tomater
Lasangeplattor
Riven ost
Salt, peppar
Torkade örter
Olja

Bechamelsås
Smör
Vetemjöl
Mjölk

Börja med att sätta på ugnen på ca 200 grader. Grovhacka löken och skär auberginen i kuber. Fräs dem i lite olja och blanda sedan i tomaterna. Krydda och ställ åt sidan.

Bechamelsås

Jag gör alltid min bechamel på känn så det är därför jag inte har skrivit några mått. Men man smälter iallafall smör, har i vetemjöl och vispar sedan ut redningen med mjölk. Detta låter man koka ihop till en tjock sås.


Börja med lite grönsaksröra i botten på en ugnsfast form. Varva sedan lasangeplattor med såserna och avsluta med bechamelsåsen. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills plattorna är mjuka och ytan har fått en fin färg.




Tiramisu

Louise skriver:
En väldans god efterrätt...



4 port
Tid ca 20 min + minst 4 timmat i kylen

Ingredienser
2 ägg
4 msk socker
200 g mascarponeost
2 msk konjak, kaffe, kakao- eller mandellikör eller pressad apelsin (jag tog apelsinlikör... blev kalasggott!)
1½ dl starkt kallt kaffe
12 savoiardikex
kakao

Gör så här:
Separera äggens gulor och vitor.
Vispa gulor och socker pösigt.
Rör ner osten, lite i taget, till en slät krämig massa.
Smaksatt med konjak, likör eller pressad apelsin.
Vispa vitorna och vänd ner dem i ostmassan.
Doppa hälften av kexen i kaffe och lägg ut dem i portionsglas eller på ett lågt serveringsfat.
Bred över hälften av krämen.
Doppa sedan resten av kexen i kaffet och lägg på dem.
Täck med resten av krämen.
Låt stå kallt 4-5 timmar eller längre.
Sikta över kakao vid servering.




Ostpaj

Elin skriver:

Paj är gott. Ostpaj är ännu godare. Fast kanten är ändå godast.

Denna paj gjorde jag till påskbuffén i lördags och den gick åt direkt. Bara en pyttebit blev kvar till min kvällsmat så jag anser att pajen fick betyget väl godkänd! Pajen blir säkert ännu smaskigare med någon smakrik, lagrad ost men gratängost fungerade finfint det med.




1 paj

125 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten

3 ägg
150 g riven ost
2 dl mellangrädde
0.5 tsk salt
1 krm peppar
Ev. Timjan



Blanda snabbt ihop degen i en matberedare. Tryck ut den i en pajform och ställ kallt i minst 30 minuter. Sätt ugen på 225 c. Nagga botten och grädda i 10 minuter.
Vispa ihop ägg, grädde och ost. Krydda med salt och peppar och grädda i ugnen ca 25 minuter tills fylnningen har stannat. Strö gärna över lite timjan.

Chocolate Swirl Cheesecake

Elin skriver:

Egentligen talar bilden rätt bra för sig själv. Men en cheesecake som smakar chokladpudding kan nog inte gå fel.

Receptet är såklart Lelilas , härifrån. Dock ska man nog ha kallt kaffe i chokladen, för min grynade sig. Och så kanske den ska stå inne i ugnen lite längre så att den sätter sig ordentligt. Trots att min vilade ikylskåp mer än 5 timmar var den lite lös i mitten. Men som sagt, det smakade bara chokladpudding...




Cheesecake för  8-10 hungriga personer

Kexbotten
400 400 g digestivekex
150 150 g smör

Fyllning
600 600 g philadephiaost
2.5 2.5 dl kesella 10%
1.5 1.5 dl strösocker
2 2 tsk vaniljsocker
4 4 st ekologiska ägg
1 1 dl vispgrädde

Chocolate swirl
150 150 g mörk kvalitetschoklad 60%
3 3 msk espressokaffe

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 130 grader.

 

Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål. Blanda i strösocker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden .Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad och blanda ner kaffet. Blanda hälften av cheesecakesmeten med chokladen. Häll hälften av den ljusa smeten över kexbotten.Skeda över hälften av den mörka chokladsmeten, täck med resterande ljus smet och skeda över resterande mörk chokladsmet. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.


Grädda kakan i 1 timme och 25 minuter tills den stannat helt. Låt svalna. Gör den gärna dagen innan så att den sätter sig ordentligt.


Servera gärna med vispad grädde utblandad med lite turkisk yoghurt.

Lasagne

Louise skriver:

Igår var jag ledig och då gjorde jag något som sambon längtat efter länge, nämligen lasagne.
På bilden syns hans hand när han lassar upp en stor portion.


När jag ändå stod vid spisen passade jag på att göra en stor laddning så han kan ha med sig matlåda.

10 port.
Ugn 200°C

Ingredienser:
ca 20 lasagneplattor (jag tog hälften vita, hälften gröna)

Färssås:
4 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk smör eller margarin
800 g blandfärs
500 g krossad tomat, chili
500 g krossad tomat, basilika
2 msk tomatpuré
2 tsk kinesisk soya
1 msk kalvfond
1 dl vatten
cayennepeppar
oregano
basilika
trokade trattkantareller, ca en näve
salt
paprikapulver
svartpeppar

Ostsås:
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ liter röd mjölk
50 g smör eller margarin
1 dl riven parmesanost
6 dl riven ost
muskot
salt
vitpeppar

Gör så här:
Börja med färssåsen.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Fräs den i fettet tillsammans med lite cayennepeppar.
Tillsätt färsen och fräs under omrörning.
Tillsätt tomatpuré, tomater, fond, soya, vatten samt kryddor och koka under lock på svag värme i 10 - 20 min.
Smaka av.

Gör sedan ostsåsen.
Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning.
Koka upp resten av mjölken med fettet.
Häll i redningen under omrörning, rör tills det kokat upp igen och koka 3-5m in.
Rör ner parmesanosten samt 4-5 dl av den andra osten.
Smaka av med kryddorna.

Satsen är lagom för en långpanna med raka kanter (ca 30 x 40 cm) eller två stora formar.
Varva plattorna med såsen i tre lager och med ostsås underst och överst och köttfärssås samt ostsås i de två mellersta lagren.
Så långt kan lasagnene göras i förväg, täckas med folie och förvaras svalt till nästa dag.
Eller också kan den gratineras direkt.
Strö över resten av osten och gratinera mitt i ugnen.
Varm lasagne ca 30 min.
Kall lasagne ca 40 min.
Servera med en blandad sallad.

Nässelpesto

Elin skriver:

Nässlor bränns och är ett elakt ogräs. Men känner man för att hämnas på dem kan man plocka de små nya nässlorna och mixa dem till en pesto.





Nässelpesto
(ursäkta de lite smått difusa måtten...)

1 skål Nässlor
En näve skållade, hackade, rostade mandlar)
Lite riven parmesan
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Flingsalt, svartpeppar

Rensa och skölj nässlorna. Förväll den en kort stund. Mixa mandeln i en matberedare och släg i nässlor + vitlök + olivolja + kryddor och parmesan. Smaka av och släng i något mer om du tycker att det saknas något.

Peston kan användas till pasta eller som här


Ciabatta med nässelpesto

Elin skriver:

Jag har utvecklat någon slags besatthet för ciabattor med fyllning. Igår blev det nästa uppfinning, fast peston blev lite smaklös. dock vet jag vad jag gjorde fel på och imorgon kommer receptet till den. Nu, ännu en fylld ciabatta:




1 fylld dubbelmacka

1 ciabatta
En bit squash
Nässelpesto
1 tomat
Salladsblad (spenat, ruccola)
Lite riven ost
Salt, Peppar
Oregano

Rosta brödet en stund i ugnen. Bred sedan på nässelpeston. Skiva upp squashen och stek lite lätt i en stekpanna. Skiva tomaten och varva med squashen på brödet. Strö över osten och gratinera i ugnen tills osten smält. Lägg på sallad och lägg på topp-brödet.

Varm Ciabatta

Elin skriver:

Ciabattorna jag bakade häromdagen är perfekta att fylla med något smaskigt. Här är en variant:



2 Fyllda dubbelmackor


2 Ciabattor
2 tomater
1 mozzarellaost
1/2 vitlöksklyfta
1/2 liten burk tapenade (olivröra )
Spenat och ruccolablad
Oregano
Olivolja
Salt, Peppar

Börja med att dela brödet på hälften. Häll på lite olja och rosta en kort stund i ugnen. Gnid sedan brödet med vitlök. Bred tapenade på bottenhalvan och fyll på med skivd etomater och mozzarella. Mal över peppar och strö över oregano. Sätt in en stund i ugnen tills osten har smält lite lagom. Toppa med salt, salladsbad och lite olivolja. Smaskens!

Örtkryddad köttfärspaj

Louise skriver:

Här kommer ytterligare recept på en av pajsorterna som serverades på festen...
Även här var jag lat och använde färdiga pajskal, men jag bifogar receptet på originalskalet här...



Ingredienser:

Ugn: 225°C

Deg:
1 ½ dl havregryn
2 ½ dl vetemjöl
150 g margarin
2 msk vatten

Fyllning:
300 g köttfärs
100 g svamp
1 finhackad gul lök
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
½ dl söt svensk senap
2 msk kinesisk soya
2 msk tomatpuré
vitpeppar
timjan

Äggstanning:
4 ägg
4 dl mjölk
salt
vitpeppar

Att strö över:
Färsk riven ost, gärna stark

Gör så här:
Blanda ihop degen.
Tryck ut den i pajform och ställ i frysen medan fyllningen tillagas.
stek fyllningen, en sak i taget, i olja.
Lägg i en gryta.
Lägg i buljongtärning, vatten, senap, soya, tomatpuré och kryddor.
Låt den puttra en liten stund.
Smaka av.
Fyll pajskalet med köttfärsblandningen.
Slå över äggstanningen.
Lägg på den rivna osten.
Grädda i 30-40 min.
mejram

Qourn-stroganoff

Elin skriver:

Nu har väl rubriken redan avslöjat svaret, men gissa vad det är på bilden nedanför?

Gissade du på korvstroganoff gissade du fel, det är nämligen qourn-stroganoff. Jag läste ju boken döden i grytan och sedan dess har jag börjat fundera över djurindustrin. Så jag har blivit flexitarian ( för övrigt det bästa ordet på länge), d.v.s vegetarian på halvtid.

Qourn är då ett utmärk alternativ till kött. Det är baserat på svampprotein men smakar inte alls svamp. Och tro mig, svamphatare som jag är. Snabbt och smidigt är det med.



Qourn-stroganoff ala Elin
3-4 portioner

1 paket Qourn-strimlor
1 paket krossade tomater
1 gul lök
1 röd paprika
ca 2 msk tomatpure
4 överfulla matskedar med cremé fraiche ( ca 6 ''vanliga'')
Ev. en skvätt soja
Torkad oregano
Salt, peppar
Olja

Strimla lök och paprika och fräs en stund i olja. Släng i qourn-strimlorna och fräs lite till. Häll på tomatpuren, cremé fraichen och de krossade tomaterna. Krydda och häll på sojan (för färgens skull) och koka en liten stund. Smaka av och krydda mer om det behövs. Serveras förslagsvis med ris och någon smaskig grönsak.

Världens enklaste

Elin skriver:
Här är något som är vansinnigt enkelt men ändå galet gott! Fungerar till frukost, brunch, mellanmål eller dessert. Helt perfekt med andra ord. Detta är även mitt bidrag till månadens sötsak.






Det behövs egentligen inte någon vägledning, men here we go:

Turkisk youghurt
Frysta, tinade jordgubbar
En god flytande honung
Kanderade mandlar eller bara vanliga, hackade

Häll upp lagom mycket yoghurt och lägg dig jordgubbarna. Ringla över yoghurten och toppa med mandlarna. Smidigt va?


(Kanderade mandlar är superenkelt. Smält socker och blanda i skållade, hackade mandlar. Bred ut på bakplåtspapper och när det svalnat, hacka en gång till)


Ciabatta

Elin skriver:

I lördags bakade jag ciabattor, mums! Världens bästa picknick-macka, sjukt goda!





6 stycken ciabattor


3 dl yoghurt
3 dl vatten
4 msk olivolja
25 g jäst
3 tsk flingsalt
4 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl special


Häll i yoghurt, vatten och olja i en kastrull och värm till fingervarmt,
37 grader.

Finfördela jästen i en bunke och häll över den ljumma degvätskan.
Rör tills all jäst löst sig. Smula i saltet och häll i de båda mjölsorterna. Degen
skall vara ganska lös och arbetas under ca 10 minuter i köksmaskin. Låt
jäsa i ca 60 minuter.

Täck en plåt med bakplåtspapper, mjöla väl, och stjälp upp degen på plåten,
platta ut degen till en kaka, ca 20x30 cm.

Halvera den längs långsidan och dela sedan varje halva i tre lika
stora bitar. Dela på dem försiktigt och jäs 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och när bröden jäst färdigt, grädda dem i 25 minuter i nedre delen av ugnen.


Paj med rödbetor och getost

Louise skriver:

Här kommer receptet på en av pajsorterna jag bjöd på på min fest.



Jag var lat och använde färdiga pajskal, men här nedna följer receptet med pajskal och allt:


6-8 pers
ca 60 min

Ingredienser:
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
400 g rödbetor
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
150 g getost
3 ägg
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ½ tsk spiskummin
1 litet paket, 250 g, keso

Topping:
½ dl rostade pinjenötter
kvistar av färsk oregano

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C.
Smält smöret och blanda med mjöl och äggula.
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter, klä kanterna med aluminiumfolieremsor och förgrädda i 10 min.
Ta bort folieremsorna.
Sänk värmen till 175 °C.
Skala rödbetrona och skär dem i cm-tjocka skivor.
Finhacka vitlöksklyfotrna och strö över.
RIngla över oljan och ugnsbaka 10-15 minuter.
Lägg allt i pajskalet.
Smula över getosten.
Vispa ihop ägg, grädde, kryddor och keso och häll över.
Grädda mitt i ugnen i 30 min.
Strö över pinjenötter och dekorera med färsk oregano före servering.




Jordgubbsmuffins - Steg för Steg

Elin skriver:

Åh, det var jättelängesedan jag bakade muffins. Och eftersom att vi ska fira födelsedagar här om några helgen är det bäst att fylla upp frysen. I min nya 7 sorters kakor fanns det recept på bärmuffins. Vi hade jordgubbar i frysen, och eftersom att de var djupfrysta så vätskade de sig lite. Färska bär är nog bättre men det fungerade så här med. Så varsegod, jordgubbsmuffins steg för steg:

(Jag upptäckte nu att jag missade ett steg, i orginalreceptet ska man tilsätta äggen som steg 2.  Men mitt sätt fungerar det med, bara att den kan bli lite mjölklumpar. )


Ca 12 stycken jordgubbsmuffins

100 g smör
1,5 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl filmjölk eller mjölk ( + lite till om du tycker att det behövs)
Jordgubbar, så många du tycker passar


1) Rör smör och socker poröst. 
Sätt även ugnen på 200 grader.

 

2) Sikta ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker.



3) Rör ner blandningen i smeten och tillsätt vätskan
Vispa inte ner mjölet då muffinsen riskerar att bli platta.



4) Tillsätt äggen.



5) Rör ihop allt till en jämn smet
( och följer du mitt recept och inte orginalet, akta mjölklumparna!)



6) Klicka ut smet i formarna och fyll på med bären.
Har du ingen muffinsplåt, kör på dubbla formar.




7) Toppa med resterande smet och ställ in i ugnen 15-20 minuter.




8) Missa inte det viktigaste, slicka ur skålen!



9) Låt muffinsen svalna.


Tekakor

Elin skriver:

Fick jag välja en sak att leva på resten av mitt liv skulle det utan tvekan bli nybakt bröd med smör och ost. Jag kan faktiskt inte komma på något som är godare. Dessa tekakor blir så gudomlig goda att du utan problem proppar i dig flera stycken på nolltid för att sedan undra vart de tog vägen...




Gudomligt goda tekakor, 20 st

2 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung
1 äggula
1 tsk salt
ca 11 dl (660 g) vetemjöl special
100 g rumsvarmt smör

Blanda havregryn och mjölk och låt stå i 5 minuter. Rör om och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt havre- och mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt honung, äggula och salt.
Blanda ner nästan allt mjöl och rör tills degen blir smidig.
Klicka i smöret och arbeta in det i degen, den ska vara rätt kladdig.
Strö över resterande mjöl och låt jäsa, övertäckt, i ca 45 minuter.




Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar.
Forma till bullar och lägg glest på pappersklädd plåt. Låt jäsa 5 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Platta ut bullarna och nagga med gaffel. Låt jäsa övertäckt i 20 minuter.
Grädda tekakorna mitt i ugnen i ca 6-8 minuter.
Låt svalna på galler.

Avnjut med ost, smör och gärna en god marmelad!



Mannagrynskaka

Elin skriver:

I lördags skulle jag göra mannagrynskaka efter detta recept från Söta saker. Kakan såg sjukt smaskig ut och var jättesaftig men smakade bara rapsolja. Så jag vet inte vad jag gjorde för fel, men nästa gång ska jag testa att byta ut oljan mot smält smör. Annars kanske man kan använda en mer neutral olja. Men här är i alla fall receptet:




1 kaka (jag gjorde halv sats)

5 dl mannagryn
1 dl rapsolja
2½ dl socker
3 dl naturell yoghurt
½ tsk bakpulver
2-3 msk saft från apelsin
hackad mandel till garnering

Blanda samman mannagryn och olja. Tillsätt de övriga ingredienserna till kakan och rör om väl. Häll smeten i en smord och mjölad stor rund form, strö över den hackade mandeln och grädda i cirka 50-60 minuter i 175 grader.



Nyss bytt jobb...

Louise skriver:

Jag har precis börjat på ny arbetsplats och är för tillfället placerad i produktionsköket.
Det innebär att jag håller på att göra sillinläggningar, räksallader, fiskgratänger, räkbakelser, laxlasagne m.m. hela dagarna, så det har inte hunnit bli så mycket matlagning här hemma det senaste...
Så här kommer en inspirationsbild.


Lite mer London

Elin skriver:

Tro för allt i världen inte att Afternoon tea var det enda ni skulle få se från London. Nej nej, här kommer lite mer bilder:

Efter två museum var vi väldigt hungriga och sprang in på en mysig pub. Jag hade i förväg bestämt att jag skulle prova något typiskt brittisk och så blev det. Detta är en Steak n Ale-pie med Mashed potatoes n Gravy. Även om jag var lite skeptisk till öl i paj så var det riktigt gott!

 

 


Starbucks räddade våra liv första kvällen när vi utsvultna hittade ett några hundra meter från hotellet. Här är en varm choklad.

 

 


 

 

 

Det tredje Starbucksbesöket på 4 dagar. I ett litet mysigt hus i Camden låg det ett Starbucks och jag beställde en Mocca-cappuccino, och det kan nog vara något av det godaste jag druckit i mitt liv.


Rågbröd - Favorit i repris

Elin skriver:
Snubblade visst in på en länk via en blogg nyss, och hoppsan, det är linssoppans dag idag! Jag är ju ett stort fan av linssoppa, och när jag inom några år blir en fattig student kommer jag att leva på just linssoppa. Så klicka här för recept på en smaskig linssoppa, och här för en misslyckad variant som ni inte bör prova...


Jag skulle skriva om detta recept idag, men hade visst gjort det tidigare. Men vet ni vad? Ni får en favorit i repris!



1 limpa

5 dl rågsikt

2 dl grovt rågmjöl

1/2 msk malda brödkryddor

1/2 msk salt

1/msk bikarbonat

1/2 dl mörk sirap

5 dl filmjölk

 

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en avlång brödform. Blanda alla de torra ingridienserna i en bunke och tillsätt sirap och filmjölk. Rör samman till en kladdig deg och häll ut i formen. Jämna till ytan och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Låt limpan svalna helt innan du skär i den.



Havrekakor

Louise skriver:

Till festen bakades det även underbara havrekakor... helt livsfarligt goda!


Ca 50 kakor
Ugn: 175 °C

Ingredienser:
300 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
2 dl russin
1,5 tsk bikarbonat

Gör så här:
Sätt på ugnen.
Blanda alla ingredienser och arbeta till en deg.
Rulla bollar, ungefär stora som en enkrona.
Lägg dem lite glest på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem något och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Grisini

Louise skriver:

Här kommer receptet på de fantastiska grisinisarna som syrran bakade till festen. Vi hade lite problem att få på saltet när de jäst, men så här i efterhand slog det mig att man kanske skulle rullat dem i saltet i stället... ska pröva det nästa gång.



Ingredienser:
Ugn: 200 °C

25 g jäst
2,5 dl vatten
8 dl vetemjöl (vi tog durumvete, det blev kalasgott)
1,5 tsk salt
0,5 dl olja

Gör så här:
Blanda jästen med vattnet
Tillsätt alla andra ingredienser
Jäs i 20 min
Pensla med vatten
Rulla dem i salt
Jäs i 10 min
Grädda i 20 min

Enkelt och gott

Afternoon Tea i London

Elin skriver:

Igårkväll kom jag hem efter en helt underbar resa i London tilsammans med två vänner. Vi har handlat på Marks n Spencer, ätit Publuncher, varit på Starbucks och Pizza Hut, betalat överpris för äckliga hamburgare, sprungit runt på Harrods matavdelning och så mycket mer.

Något av det bästa var ändå Afternoon Tea på Hotel Hilton. Jag har nog aldrig varit så mätt i hela mitt liv som efter de två timmarna och vilken service sen! Inte varje dag man blir kallad madame...


 

Vi fick varsin egen liten thé-kanna och timglaset i bakgrunden visade när olika thésorter var klara. Eftersom vi valde english afternoon tea så följde vi den svarta sanden.

 


En frukttartelett med blåbär, tranbär och jordgubbar

 

 

 

Scones med Clotted Cream och jordgubbs-, svarta vinbärs - och hallonsylt

 

 

 

Närmast i bild är mina finger snadwiches. de ena med honey roasted ham and mustard och den andra med tuna( så sjukt goda!) Bredvid dem en jordgubbsmilkshake och på understa fatet en danish pastry ( wienerbrödsdeg med chokladbitar). På mittenfatet fanns det scones och en körsbärsstrudel och överst frukttarteletten.

 

18 pund/ Person betalade vi för kalaset (ca 180-190 kr) vilket det absolut var värt. Dock kunde vi inte röra oss på över en halvtimme för att vi var så mätta...


"Jag-har-sagt-upp-mig" fest!

Louise skriver:

I lördags hade jag fest för att fira att jag har sagt upp mig och ska börja på nytt jobb.
Syrran var inbjuden och detta innebar givetvis att hon fick hjälpa till med matlagningen!
Det blev pajer, goda bröd och småkakor. Vi började så smått redan på fredagskvällen med att förbereda och göra kalljästa frallor . I brist på plats i kylskåpet jäste vi dem i lägenhetens näst kallaste utrtymme... klädkammaren...
Sedan gick vi upp tidigt pä lördagen och började laga mat...



Här bakas det kakor, jäses bröd och görs pajer för fullt.
I förgrunden syns de fantastiskt goda havrekakorna vi gjorde (recept kommer).
Vi bakade även kardemummakakor, focaccia, grisinis (recept kommer), köttfärspaj (recept kommer), svamp- coh baconpaj (recept kommer) och rödbets- och chevrépaj (recept kommer).
På det hela taget en mycket lyckad tillställning.

Pannacotta med blåbärskompott

Louise skriver:
Här kommer efterrättsreceptet som jag skrev om för ett tag sedan...
Det blev vansinnigt gott kan jag säga...
Det bästa var att det blev 4 st av detta recept, så jag hade två till att smaska på vid senare tillfälle.
I receptet stod det havregryn. När jag redan startat med efterrätten upptäckte jag att havregrynen var slut här hemma. Man tager vad man haver, sa Kajsa Warg, och det gjorde jag oxå. Jag använde mig av Kellogs wilde berry istället... och det blev faktiskt en riktig hitt!



Ingredienser:
4 st

Blåbärskompotten:
175 g blåbär
0,75 g råsocker
½ gelatinblad, generöst blötlagt

Pannacottan:
4 dl grädde
0,5 dl råsocker
½ vaniljstång, delad och urskrapad
2,5 gelatinblad, genröst blötlagda

Havrekrisp:
0,75 dl havregryn (eller som i mitt fall Kellogs vilde berrys)
1 msk råsocker
1 msk smör
kanel

Gör så här:
Värm grädden i en kastrull tillsammans med socker och vaniljstång.
När sockret löst sig och grädden är nära att sjuda drar man kastrullen från plattan och vispar ned gelatinbladen så att de helt löses upp.
Låt det hela stå och svalna medan du gör blåbärskompotten och gör havrekrispet.

Lägg blåbären och sockret i en kastrull och låt det hela koka på medelvärme i ca 20 min.
Rör om emellanåt och sänk värmen om det kokar för kraftigt.
Rör ned gelatinbladet så att det löser sig när kompotten är klar.
Ställ kastrullen åt sidan för att svalna.

Smält smöret i en gjutjärnspanna.
Strö i sockret och havregrynen.
Stek på medlevärme under konstant omrörning så att havregrynen blir brynt och får vacker färg utan att de bränns.
Häll havrekrispet på ett bakplåtspapper för att svalna.

Häll upp pannacottan i dessertskålar.
Ställ i kylskåp för att svalna, åtminsrone tre, gärna fyra timmar.
Fördela blåbärskompotten ocanpå pannacottorna efter halva kyltiden.
Smula över havrekrispet precis innan servering.


Svart Bönsoppa

Elin skriver:

Svarta bönor är smaskens. Gärna stekta som biffar. Dessa är dock i soppform, vilket blev himla gott det med fast väldigt mäktigt. Så är du riktigt hungrig ska du testa denna soppa. Hur magen reagerar vet jag dock inte riktigt än...



1 mäktig portion


1 burk svarta bönor
1/2 (torkad) röd chilli
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Olja
Spiskummin
Chillipulver
Salt, Peppar


Börja med att finhacka chilli, vitlök och gul lök. Fräs dem i lite olja och häll sedan på burken med bönor, spadet ska vara med. Krydda efter smak och koka ihop i ca 10 minuter. Mixa lite slarvigt med stavmixer så att det finns lite bitar kvar. Späd sedan soppan med lite vatten om den är för tjock. Klicka i Creme fraiche och voilá: en bönsoppa!




RSS 2.0