Bröd med skållat rågkross
Elin skriver:
En skafferirensning ledde till dessa saftiga långjästa bröd. Det piggade upp en tråkig måndagsmorgon =)
2 limpor
40 g rågkross
1 dl vatten + 5 dl vatten
10 g jäst
3/4 msk salt
2 tsk fänkålsfrön
2 msk olja
75 g rågmjöl
75 g vetemjöl
400-500 g rågsikt
Koka upp 1 dl vatten och häll över rågkrosssen. Låt svalna.
Rör ut jästen i resterande mängd vatten tillsammans med salt, mortlad fänkål och olja. Blanda ner mjölet tills du får en smidig deg. Kalljäs sedan degen i kylen över natten.
På morgonen efter hanterar du degen försiktigt och formar två limpor som placeras på en bakplåtspappersklädd plåt. Medans bröden jäser låter du ugnen värmas till 225 grader. Snitta bröden med en vass kniv och sätt in i ugnen. Släng in en kopp vatten och stäng ugnen snabbt. Efter 15 minuter sänker du ugnen till 175 och grädda sedan bröden ca 25 minuter till.
Kommentarer
Trackback