Morotsbröd
Men nog om soppor, ni ska få ett spännande recept på limpor som jag bakade i fredags. Jag hittade receptet i en av mormors skänkta Land-tidnigar, och modifierade det lite. Det smakar inte morot för 5 öre, så det blir en gissa-den-hemliga-ingridiensen-limpa! Saftigt blev det utan tvekan i alla fall, även om det inte ser ut så på bilden.
2 limpor
250 c
50 g jäst
4 1/2 dl vatten, fingervarmt
1 dl grekisk youghurt( 10%)
10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl ( eller graham igen, för den delen)
2 stora finrivna morötter
1 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrön
Raps- eller olivolja till pensling
Rör ut jästen i det ljumna vattnet, tillsätt resterande ingridienser. Arbeta degen i 10 minuter i bakmaskin, eller riktigt länge med händerna. Degen ska bli elastisk och släppa från kanterna. Låt jäsa i 40 minuter.
Dela degen i två delar och placera klumparna i smorda bakformar, pensla ytan med olja. Sätt igång ugnen.
Jäs i ytterligare 40 minuter. Ställ in en ungsfast form med vatten i botten på ugnen och sät in bröden. Sänk värmen till 220 och grädda i 40 minuter eller tills de har en gyllenbrun skorpa. OBS, titta till bröden då och då. Mina blev lite väl mörka.
Lossa bröden ur formarna när de är nygräddade och låt svalna.
Undrar om det fungerar med palsternacka... ska pröva! Puss
morotsbrö <3