Grönsakspaj i långpanna

Elin skriver:
 

För ett tag sedan kom min bror och syskonbarn på besök, och dessutom behövde jag matlådor till jobbet. Jag gjorde då en paj i långpanna vilket visade sig vara perfekt! Pajen räckte till tre vuxna, två barn samt tre matlådor. Så nästa gång du gör paj, testa detta och frys in resterna. Kalasgoda matlådor blir det!
 

 
6-8 portioner
 
220 g smör
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
3 msk linfrön
ca 4 msk kallt vatten
1 tsksalt
 
2 rödlökar
1 msk olja
1 röd paprika
1 broccolihuvud
1 ask körsbärstomater
 
5 ägg
4 dl mjölk
1 dl cremé fraiché
1/2 kruka basilika
Salt, peppar
1 tsk sambal oelek
200 g riven smakrik ost
 
Börja med pajdegen. Jag gjorde den smidigt i matberedare. Tärna först smöret i kuber och mixa med mjöl och salt. Sedan mixads linfrön och vatten försiktigt ner tills degen precis gått ihop. Tryck sedan ut degen i en långpanna, nagga botten och ställ i kylen minst 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda botten 10 minuter. Ett tips är att vispa upp ett av äggen och pensla pajskalet efter 8 minuter. Grädda sedan de sista 2 minutrarna. På detta sätt bildar ägget en ''barriär'' och förhindrar botten att bli så blöt. Sänk ugnen till 175 grader.
 
Skiva rödlöken och fräs den i olja. Tärna paprikan och fräs den mjuk tillsamans med löken. Skiva broccolin och koka den halvmjuk. Halvera tomaterna.
 
Blanda ihop alla ingridienserna, utom osten, till äggstanningen. Fördela grönsakerna i pajskalen. Lägg tomaterna med snittsidan uppåt och häll försiktigt på äggstanningen. Strö över osten och grädda sedan ca 30-40 minuter tills pajen fått färg och äggstanningen blivit fast. Låt gärna pajen stå och sätta sig ca 10 minuter innan du skär i den.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0