Bearnaisesås

Elin skriver:

Denna omtalade sås. Fruktad men älskad. Förstörd av pulvermixer och färdiga burkar. Vad gör man?

Jo, man gör en egen bearnaise! Lite omständigt är det allt, men ack så smaskigt!



4 portioner ( ca 2 1/2 dl )

150 g smör
5 krossade vitpepparkorn
2-3 persiljekvistar
1 msk finhackad scharlottenlök
2 msk ljus vinäger
4 msk vatten
3 äggulor
1/2-1 krm salt
Torkad dragon efter smak

Smält fetten och låt det svalna något. Koka peppar, persiljekvistar, lök ,vinäger och vatten utan lock tills hälften av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i en liten kastrull.

Ställ kastrullen i ettvattenbad. Vispa ner äggulorna i vätskan och vispa tills det tjocknat. Ta bort kastrullen från vattenbadet och tillsätt droppvis det smälta smöret under kraftig vispning. Ta inte med den grumliga bottensatsen av smöret. Smaksätt med torkad dragon och salt.

Viktigt! Alla ingridienser ska hålla någorlunda samma temperatur för anars är det lätt att såsen skär sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0