Chocolate Swirl Cheesecake

Elin skriver:

Egentligen talar bilden rätt bra för sig själv. Men en cheesecake som smakar chokladpudding kan nog inte gå fel.

Receptet är såklart Lelilas , härifrån. Dock ska man nog ha kallt kaffe i chokladen, för min grynade sig. Och så kanske den ska stå inne i ugnen lite längre så att den sätter sig ordentligt. Trots att min vilade ikylskåp mer än 5 timmar var den lite lös i mitten. Men som sagt, det smakade bara chokladpudding...




Cheesecake för  8-10 hungriga personer

Kexbotten
400 400 g digestivekex
150 150 g smör

Fyllning
600 600 g philadephiaost
2.5 2.5 dl kesella 10%
1.5 1.5 dl strösocker
2 2 tsk vaniljsocker
4 4 st ekologiska ägg
1 1 dl vispgrädde

Chocolate swirl
150 150 g mörk kvalitetschoklad 60%
3 3 msk espressokaffe

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 130 grader.

 

Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål. Blanda i strösocker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden .Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad och blanda ner kaffet. Blanda hälften av cheesecakesmeten med chokladen. Häll hälften av den ljusa smeten över kexbotten.Skeda över hälften av den mörka chokladsmeten, täck med resterande ljus smet och skeda över resterande mörk chokladsmet. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.


Grädda kakan i 1 timme och 25 minuter tills den stannat helt. Låt svalna. Gör den gärna dagen innan så att den sätter sig ordentligt.


Servera gärna med vispad grädde utblandad med lite turkisk yoghurt.

Kommentarer
Postat av: Niklas

Den var fantastiskt god och mättande.

2011-04-25 @ 20:50:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0