Söndagsmiddag - bergtunga

Louise skriver:

För att göra min syster nöjd och även tala om vad jag pysslat med kommer här ett inlägg...
Jag har (försökt) tentaplugga mellan arbetet och sängen kan man säga, för usch vad trött jag varit!
Har dessutom försökt planra helgens begivenheter, så idag var det storhandling tillsammans med sambon som gällde.
Vuxenpoäng...
Ja ja, här kommer i alla fall bild på det vi åt till varmrätt i söndags:



Pannera bergtungan i rågmjöl, salt och peppar.
Smörstek sedan. Samtidigt smörsteker du purjolök och champinjoner i en annan panna.
Till detta serveras kokt potatis samt en god sås. I det här fallet vitvinssåsen som vi säljer
på jobbet som jag hottade upp med två pressade blodapelsiner samt en gnutta fikonbalsamico.
Dekorera med citron.
Snart kommer ett inlägg med efterrätten =)
Supergptt.

Äggmacka

Elin skriver:

Jag vet inte vad jag sysslat med de senaste dagarna( förutom skolan då såklart) men så värst mycket matlagning har det inte blivit. Vad Lollo sysslar med har jag heller ingen aning om, men jag hoppas att hon snart uppdaterar.

Nåja, lite inlägg måste jag ju skriva i alla fall. Så här är en bild på vad jag har känt ett galen sug efter hela dagen. Äggmackor. fråga mig inte varför just äggmackor, men det är något speciellt med den salta kaviaren mot ägget. Så nu ska här bli äggmackor för hela slanten!




Småpajer

Elin skriver:

I fredags var jag på en Italiensk restaurang och beställde spenat- och ricottatortellonni. Det skulle vara pinjenötter till men de var inte på, så jag frågade servitören och han kom raskt springande med dem. Det ångrar jag idag. Allt jag har ätit idag har nämligen haft en besk eftersmak som stannat länge i munnen. Långt bak i minnet vet jag att jag har läst om åkomman pinjemun och efter lite googlande kom jag fram till att det är precis det jag har fått.  Man tror att det beror på härskna pinjenötter( eller kinesiska) och åkomman går förhoppningsvis över på några dagar. Spännande.


Nu till lite roligare saker. Jag är helt galen i pajer, och för några veckor sedan gjorde jag massa småpajer.
Väldigt enkelt egentligen, gör bara en pajdeg och tryck ut i mazarinformar. Förkorta gräddningstiderna något bara. Sedan kan man ju göra massa olika fyllningar isället för en stor med samma smak. Perfekt!


 

Dessa är fyllda med fetaost, lök, ostblandning och soltorkade tomater/spenat.


Våfflor till frukost

Louise skriver:

Idag serverades det våfflor till furkost, ja, snarare till brunch då. Vi missade ju våffeldagen ifredags så vi tog igen det idag med våfflor, grädde och hjortronsylt. Mums!



Ingredienser:
ca 10 laggar

150 g smör
4 dl vetemjöl (jag tog 3 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl för jag tycker det blir godare så).
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl kallt vatten
2 dl mjölk

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna något.
Mät upp mjöl, bakpulver och salt i en blandningsskål.
Vispa i vatten och mjölk och vispa till en slät smet.
Vispa i det smälta, avsvalnade smöret.
Grädda våfflorna.


Svart linssoppa

Elin skriver:

Häromveckan när vi var i mataffären skulle jag köpa linser till linssoppa( som för övrigt är typ det bästa jag vet). Vi hittade svarta linser och bestämde oss för att prova det istället för röda, som det ska vara i soppan. Testa inte detta!

Inte nog med att soppan ser ut som något har dött i den, linserna går inte att koka mjuka. När jag försökte mixa den slät med stavmixern blev det svarta fläckar i hela köket, men linserna var fortfarande hela.






Om du vill göra linssoppa, testa då detta recept istället. Mycket bättre!


Rostad pumpa

Louise skriver:

Råkade ha en butternutpumpa hemma och kunde inte komma på något att göra med den. Mina tidigare försök med pumpa har inte varit några kulinariska upplevelser direkt. Men jag kom över ett recept på nätet som jag modifierade lite och faktum är att det blev gott...



Ingredienser:

4 port.

1 butternutpumpa
1 paket (250 g) fetaost
pistagenötter
torkade pumpafrön
ca 300 g rimmat stekfläsk
1 tetra gröna linser
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
några kvistar rosmarin
flytande honung

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175° C. Klyv, kärna ut och klyfta pumpan. Smula över fetaosten och toppa med nötterna och de torkade pumpafröna. Strö över några rosmarinblad. Baka i ugnen ca 40 minuter.
2. Ta bort eventuell svål på fläsket och tärna fint. Stek på låg värme i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
3. Hacka vitlöken fint och fräs i lite olivolja. Tillsätt resten av ingredienserna och sjud i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner det stekta fläsket strax innan servering, Servera med pumpan.

Soppa med Ajvar Relish

Elin skriver:

Ajvar Relish är en slags röra med bland annat paprika och aubergine. Det är kanske inte riktigt min favoritröra men jag kände för att ge den en chans. Och soppan blev helt okej, även om en tomatsoppa med en klick Ajvar i är godare.


Receptet är härifrån

Ajvar Relish-soppa, 4 portioner


2 dl röda linser
1 gul lök
2 potatisar
1 grönsaksbuljongtärning
1 liter vatten
5-7 msk Ajvar Relish ( smaka av efter 5)
2 msk ketchup eller tomatpure
1 knippe färsk timjan, eller 1/2 tsk torkad( eller båda om du gillar timjan väldgit mycket som jag gör)
Olivolja
Salt, Peppar


Skölj linserna väl. Skala och hacka löken. Ansa, skölj och strimla purjon. Skala och tärna potatisen fint.
Fräs lök, purjo och potatis några minuter i 1 msk olja i en rymlig kastrull.
Tillsätt linserna. Smula ner buljongtärningen. Häll på vattnet. Rör ner ajvar relish och tomatketchup/tomatpure. Lägg i timjan. Krydda med 1-2 krm nymalen svartpeppar.

 

Låt soppan koka under lock 15-20 minuter. Mixa den slät med stavmixer. Smaka av med salt. Tillsätt ev lite vatten om soppan är för tjock.Klicka i creme fraiche eller något annat smaskigt.



Fikonmarmelad

Elin skriver:

Efter ett allt för långt uppehåll är jag nu äntligen tillbaka! Slutat laga mat har jag dock inte gjort för just nu står en tomatsoppa och puttrar på spisen. Fast ni får vänta med recept tills imorgon, istället kommer här ett tips:

 


När jag för några veckor sedan var hemma hos en vän bjöd hennes mamma på denna marmeladen. Och gosh, jag har aldrig ätit så god maremald i hela mitt liv tror jag. Så i helgen sprang jag på den på Hemköp. Tillsats-motståndare som jag är blev jag överlycklig, då denna inte innehåller alls mycket lustigheter. Att den dessutom kostade 25 kr gjorde att jag slog till direkt!


Så köp den, Ät den, Njut!


Gaelic coffee

Louise skriver:

Igår tänkte sambon och jag skrämma iväg våra förkylningar med lite Irish Coffee, men vi upptäckte att den irländska whiskyn var slut, så det fick bli gaelic coffee istället... (samma sak, fast med skotsk whisky)...



Ingredienser:
1 glas

3 ch whisky
2 dl nybryggt, starkt kaffe
1 tsk råsocker
2-3 msk lättvispad grädde
finhackad choklad eller kakao

Gör så här:
Drycken bör serveras i förvärmt, värmetåligt glas eller hög mugg.
Häll whiskyn i glaset eller muggen och slå på kaffet.
Rör ner sockret och toppa med den lättvispade grädden, som sakta får rinna ner i glaset över baksidan av ett skedblad.
Strö över lite hackad choklad eller kakao.
Servera med sugrör och lång sked.

Citrusyoghurt de Luxe

Elin och Louise skriver:

Sen ska det ju vara lite dessert oxå... såklart...



Blanda 3 dl tjock grekisk yoghurt med ca ½ dl siktat florsocker och rivet skal av 1 väl tvättad citron alternativt 2 st lime (3-4 port). Låt stå svalt någon timme. Servera med t.ex. blåbär och kardemummakaka.

Gott och enkelt...

Skaldjursrisotto

Elin och Louise skriver:

Sen skapade vi själva risotton.



Ingredienser:
4 port

4 dl avorioris
2 schalottenlökar
1-2 msk smör
1 dl vitt vin
8-9 dl fond
1-2 dl färskriven parmesanost
Räkor
Kräftor
Paprika, finhackad
Persilja
Salt och peppar

Gör så här:
Hacka schalottenlökarna fint.
Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk.
Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter.
Tillsätt vinet.
Späd sedan i omgångar och under omrörning med fonden.
Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på.
Koka på svag värme och fortsätt späda med fond.
Detta kommer att ta ca 20 minuter tills riset är mjukt.
Rör i den färskrivna parmesanosten och eventulett en extra klick smör.
Smaka av med salt och peppar.
Rör i paprika och persilja.
Servera med räkor och kräftor.

Skaldjursfond

Louise och Elin skriver:

Vi skulle till att göra skaldjursrisotto tillsammans i helgen. Till detta behövdes det en fond.
Vi gjorde oss till och kokade vår egen...

Ingredienser:

1 kg räkskal/kräftskal
1 palsternacka, grovt skivad
1 gul lök i bitar
1 ½ msk tomatpuré
½ fänkål
vatten
vitt vin
konjak

Gör så här:

Fräs skal, grönsaker och kryddor i olja i en kastrull.
Fyll kastrullen med vatten, lite vitt vin och lite konjak så att det täcker skalen och koka sakta i ca 30 min, skumma av.
Låt sedan allt stå och dra i ca 30 min, sila av.
Låt stå i minst en timme så att det grumliga faller till botten.
Häll över i kastrull (ej bottensatsen) och koka ner fonden till hälften (ca 1 timme).


Chokladkaka... mmm...

Louise skriver:

En väninna skulle komma över på kaffe idag. Hon är själv väldigt bra på det där med bakning. Detta är vad jag "slängde ihop". Kakan mår bra av att stå i kylen över natten, vilket passade bra då jag inte hade så mycket tid över att baka idag. Jag kan säga att den blev vansinnigt god!



Ingredienser:
8-10 pers

300 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl
ev. florsocker

Servering:
Syrlig yoghurtgrädde
2 ½ dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt
1 ½ tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
2. Smält smöret i en stor gryta. Rör ner övriga ingredienser (utan florsocker) till en slät smet.
3. Häll ner smeten i formen coh baka mitt i ugnen i 30 min. Låt kakan svalna och kyl den sedan fram till servering, gärna till nästa dag.
4. Lossa kakan ur formen och lägg den på ett fat. Pudra över florsocker. Servera med yoghurtgrädde.





Krash

Elin skriver:

Mitt modem hemma( sitter just nu i skolan) har bestämt sig för att avsluta sin livslängd. Inte populärt hos mig, men det nya väntas komma på fredag så det blir lite tomt med matbloggande för min del några dagar nu. Håll tummarna för att Lollo sköter sitt jobb =)

Man tager vad man haver

Louise skriver:

När man är hemma och är sjuk och mitt i allt snörvlande blir hungrig får man göra en kylskåpsinventering. Detta är vad jag lyckades skrapa ihop:



Ingredienser:

4 potatisar med skal på, skuren i små bitar
1 gul lök, finhackad
2 vitlkösklyftor, finhackade
1 röd lök, finhackad
½ fänkålsstånd, skuren i små bitar
1 liten squash, skuren i små bitar
några små broccolibuketter
rökt fläsk, skuren i små bitar

Sås:
2 dl grekisk yoghurt
1 msk riven färsk ingefära
1 msk flytande honung
örsalt
chiliflakes
kanel

Gör så här:
Blanda först ihop ingredienserna till såsen, låt vila.
Börja sedan med potatisen, fräs den i smör och olja.
Tillsätt sedan lökarna.
Därefter fönkål, squash och broccoli.
Avsluta med att tillsätta fläsket.
Smaksätt med salt och peppar.

Salsiccia-pasta

Elin skriver:

Jag har alltid velat prova salsiccia, en stark korvsort som ursprungligen kommer från Italien. Varianten jag fick tag på var nog inte i alls i närheten av äkta salsiccia, men för den som vill prova kommer receptet här:




1 portion

2 små ( typ prinskorvsstorlek) salsiccia-korvar
1 tomat
1 vitlöksklyfta
2 charlottenlökar
1 msk tomatpuré
Torkad basilika
Salt, peppar

Skär korven i små bitar och finhacka vitlöken och löken.Tärna tomaten. fräs korven i olja en stund och släng sedan ner löken och fräs en stund till. Blanda ner tomaten och tomatpuren. Smaka av med kryddorna.

Serveras förslagsvis med spagetti och mycket parmesan.

Kalljästa frukostbullar

Elin skriver:

Jag lovade ju er detta recept i fredags. Tyvärr har jag varit väldans uppdagen så jag har inte hunnit fixa det, men nu kommer det! Receptet är härifrån och himlans smarrigt, vem älskar inte nybakt bröd?



ca 10 frallor

1/4 paket (à 50 g) jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 10 bitar. Forma dem till avlånga, släta bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåpet över natten.


Sätt ugnen på 250°C. Ta fram plåten och låt den stå framme medan ugnen värms. Pensla bullarna med kallt vatten och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

"Jag har sagt upp mig"-mackor

Louise skriver

I onsdags sade jag upp min nuvarande tjänst för att jag har fått en ny. Detta skulle firas, med champagne och goda mackor.



Macka 1 (Till vänster)
Rosta ett bröd.
Lägg på ett salladsblad.
Klicka på skagenröra eller annan god skaldjurssallad.
Lägg på en näve skalade räkor.
Gör två laxrosor av kallrökt lax och lägg på.
Dekorera med citron och dill.

Macka 2 (Till höger)
Rosta ett bröd.
Lägg på ett salladsblad.
Lägg på en klick creme fraiche eller grekisk yoghurt.
Hacka rödlök och lägg på.
Lägg på en stor klick Kalix löjrom.
Dekorera med dill och citron.

Gott!

Bröd på jäsning

Elin skriver:

Kalljästa frukostbullar står nu på jäsning i kylen. Blir det lyckat så får ni receptet imorgon. Och på jästen som blev över satte jag en fusk-surdeg som också ska bakas ut imorgon, så här är det bröd som gäller just nu!

Den absolut bästa efterrätt jag vet är chokladfondant. Här är en som jag åt i Riga för två år sedan, och gud, jag minns den fortfarande.


Surdegsbröd

Elin skriver:

Mitt första experimenterande med surdeg resulterade i ett bröd som man kunde slå ihjäl folk med. Inte så lyckat kanske. Men detta försök blev riktigt bra, kanske för at tdet är en ''fusk-surdeg''. Egentligen ska man inte behöva använda jäst, men va fasen, huvudsaken är ju att brödet blir gott!




1 stor limpa


Dag 1:

25 g jäst
1,5 dl fingervarmt vatten
1 1/2 dl rågsikt

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt rågsikt och rör ihop till en kladdig smet. Häll upp på glasburk med lock och låt jäsa 12-24 timmar. När degen är klar ska den lukta syrligt och ha fått små bubblor.


Dag 2:

3 1/2 dl fingervarmt vatten
1 msk olja
2 tsk salt
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Blanda surdegen med övriga ingridienser. Spara dock lite vetemjöl, det är inte säkert att allt behövs. Arbeta länge till en deg och låt jäsa övertäckt minst 30 minuter( jag brukar alltid jäsa degarna längre). Arbeta degen på mjölat bakbord och forma en limpa. Låt jäsa ytterligare 30 minuter övertäckt. Skär snitt i brödet med en kniv( det glömde jag och då blir brödet hårt!). Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i 15 minuter. sänk värmen till 200 grade roch grädda 15 minuter till.



Lemon Curd

Elin skriver:

Jag är inte så matinspirerad just för tillfället. Eftersom att min mage inte riktigt tillåter mig att äta så känns blotta tanken på mat inte så lockande...

Men hur som hellst. Ni ska äntligen få receptet på Lemon Curden jag tjatat om de senaste veckorna. Tyvärr glömde jag att fota den, men den fungerar till allting. Innan vi åt upp den testade vi att ha den på petit chouxer ( som på bilden), pannkakor, till chokladbakelse och våfflor. Smaskens!


Lemon curd

2 citroner
1,5-2 dl socker( beroende på hur sött du vill ha det)
2 citroner
75 g smör
2 ägg


Vispa ägg och socker i en kastrull. Tillsätt skal från båa citroerna och saften från den ena. När du river skalet, var noga med att bara det gula kommer med. Det vita smakar nämligen beskt. Vispa en stund till och klicka sedan i smöret skuret i bitar.

Sjud krämen på låg värme tills den tjocknat, vispa hela tiden.  När krämen väl är ''krämig'', häll upp på burk och förvara i kylskåp. den håller ca 2 veckor.

När vi gjorde krämen trodde vi att den inte tjocknat ordentligt. Men när den väl kallnat i kylen så blir den hårdare. Sjukt gott blir det!

Söndagsmiddag med fjärsing till varmrätt och grapefruktglass till dessert

Louise skriver

Igår serverades det tvårätters middag här hemma. Till varmrätt serverades det sesampannerad fjärsingfilé med kokt potatis, ingefärsrelish och grönsaker med vinägrett. Till efterrrätt  blev det grapeglass med citrussallad. Det smakade gott!
Jag började med att göra grapeglassen eftersom den skulle stå i frysen några timmar.


Ingredienser:
4 port.

Saft av 1 stor eller 2 små grapefrukter
3 dl vispgrädde
90 g florsocker

Gör så här:
Blanda grapefruktsaft, grädde och florsocker i en bunke. Vispa tills smeten tjocknat - den får inte bli för hård utan ska vara fluffig. Häll upp i form eller plastbunke med lock och frys i ca 4 timmar.
Servera med citrussallad i sockerlag.

Till varmrätten gjorde jag en ingefärsrelish.

Ingredienser:
4 port.

2 dl turkisk yoghurt
2 msk matolja
1 tsk senapsfrö
2 msk riven färsk ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
1 chilipeppar, urkärnad och finhackad
1 msk kokosflingor
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk flytande honung

Gör så här:

Hetta upp oljan i en stekpanna och värm senapsfröna tills de börjar "poppa".
Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Sen gjorde jag även en grönsakssallad.

Ingredienser:

Skärbönor
Blomkål
Broccoli
1 del balsamvinäger
3 delar god olivolja

Gör så här:
Skär bönorna i ca 2 cm tjocka skivor och blomkål och broccoli i små buketter.
Koka dem nätt och jämt mjuka i saltat vatten.
Kyl i kallt vatten och låt dem rinna av.
Blanda en vinägrett med 1 del balsamvinäger och 3 delar olivolja, salt och peppar.
Häll vinägretten över grönsakerna.

Fjärsingen pannerade jag i sesamfrön, salt och peppar. Man behöver inget ägg utan det räcker med att vända fisken i fröna.



Till desserten gjorde jag en citrussallad i sockerlag.

Ingredienser:

1 grapefrukt
2 apelsiner
1 blodapelsin
½ dl strösocker
½ dl vatten
rivet skal av en apelsin

Gör så här:
Koka upp socker, vatten och apelsinskal i en kastrull. Låt svalna.
Skär först bort ändbitarna på citrusfrukten så att de står stadigt på skärbrädan när du skär bort resterande skal med en vass kniv. Var noga med att får bort allt det vita närmast fruktköttet. Lägg den skalade frukten i handen och skär sedan försiktigt ut skinnfria klyftor mellan varje klyftvägg. Samla saften i en stor skål. Vänd ner citrusklyftorna och sockerlagen i skålen med saften. Låt dra minst 30 minuter innan salladen serveras.

Mjuk chokladkaka med lingon

Louise skriver

Och sist men inte minst serverades denna underbara kladdkakeliknande sak med vispgrädde. Mmmmm....


Chokladkaka med lingon

Ingredienser:

Till ca 12 bitar behöver du
175 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
1 ½ dl lingon

Tillbehör
Vaniljglass eller lättvispad grädde

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull eller mikrovågsugn och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och salt och vänd ner i äggpöset tillsammans med smöret.

2. Häll smeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö lingonen över.

3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna och servera med en klick glass eller lättvispad grädde.

Knapriga kardemummakakor

Louise skriver


Förutom goda scones serverades dessa fantastiska småkakor. Väldans lätta att göra, vansinnigt goda och så blev det många... väldigt många!

KNAPRIGA KARDEMUMMAKAKOR

Ingredienser till ca 100 kakor:

1 msk hel kardemumma
200 g smör
1 ½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
5 dl vetemjöl (300 g)
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅ HÄR:

1. Stöt kardemumman grovt i mortel. Rör smör, socker och sirap poröst, gärna i matberedare. Tillsätt kardemumma och mjöl, bladat med bikarbonat.
2. Dela degen i två bitar och forma till två rullar, ca 4 cm i diameter. Linda in dem i plastfolie och lägg i kylskåpet ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 175° C. Skär rullarna i tunna skivor som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

Kakorna håller ca två veckor i burk med lock. Eller också kan de frysas och då håller de i ca tre månader i frysen.


Semlor

Elin skriver:

För några år sedan tävlade jag och min syster om vem som kunde äta flest semlor under en ''semmel-säsong''. Om jag inte minns helt fel vann jag med 16 semlor på 2 månader...

Nu kanske jag inte äter riktigt så många semlor längre, men en eller två per säsong är ett måste! Så idag hade jag semmel-premiär och här får ni receptet:



Ca 15 bullar

25 g jäst för söta degar
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
6-7 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling


Grädde
Mandelmassa - Se recept nedan
Florsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader och häll över den smulade jästen. Rör ut och blanda ner salt, socker och kardemumma  Rör ner vetemjölet, sikta gärna. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut till cirka 15 bullar. Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i cirka 7 minuter i 225 grader.

Skär upp ett lock och gröp ur lite fluff. Blanda ner der med manslemassan och fyll gropen. Spritsa på grädde, lägg på locket och pudra över florsocker. Avnjuts med kaffe.

Mandelmassa

1,5 dl skållad mandel
1 msk socker
1 msk vatten

Bara mixa ihop allt till en gröt, klart!







Grahamsscones

Louise skriver:

Ibland träffas jag och några väninnor och slöjdar tillsammans. Det kan bli stickning, virkning, trådslöjd eller vad man har lust med för tillfället. Givetvis är fikat minst lika viktigt som slöjdandet. Förra veckan var de här och då bjöd jag på lite brunch. Det bjöds på världens bästa bröd, scones, småkakor och en kladdkaka med lingon. Gott minsann. Idag kommer scones receptet och i morgon kommer fortsättningen.

GRAHAMSSCONES


ca 8 st

Ingredienser:
2 ägg
2 msk olivolja
1 dl matyoghurt eller crème fraiche
3 dl vetemjöl (180 g)
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 dl grovhackad torkad frukt, t.1x. aprikoser eller fikon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°C. Vispa ihop ägg, olivolja och yoghurt. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll i äggblandningen och blanda ordentligt. Vänd ner frukten.
2. Ta upp degen på mjälat bakbord. Platta ut den ca 2 cm tjock. Ta ut åtta rundlar med kakmått, ca 7 cm i diameter.
3. Lägg sconesens på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakdu. Servera gärna med jordgubbssylt.


Stenkakor

Elin skriver:

Jag blir grymt kinkig och grinig när jag inte äter regelbundet. Hellst var tredje timme ska det finnas något ätbart i min närhet och dessa mackor brukar jag ha med mig till skolan. Jag kallar dem inte frallor, för de är alldeles för tunga och kompakta för det utan istället blir det stenkakor då de faktiskt liknar stenar.




Stenkakor ca 25-30 st

100 g jäst
1 liter filmjölk
2 tsk salt
14 dl rågmjöl (jag förerdar fint rågmjöl, men grovt går bra det med)
2 dl vetekli
8 dl vetemjöl
1/2 dl sirap

Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten, saltet, sirapen och allt mjöl. Knåda ihop till en tung deg och låt jäsa i en timme.

Ta upp degen på bakbord och arbeta smidig. Forma till runda bullar och nagga dem. Låt jäsa till dubbel storlek, eller 1 timme till. Pensla med vatten och grdda i 200 grader ca 15 minuter.

Bloggtips

Elin skriver:

Hejsan hoppsan! Jag har lite dålig matinspiration just för tillfället så jag surfar runt bland lite bloggar för att få tips. Och herrejösses vad mycket smaskigt det finns att se på! Här är länkar till några favoriter:

Remsans Bistro

Bake My Day

Husmorsorna




En bild från när mamma och jag plockade svamp i höstas. Jag har nog aldrig sett så mycket svamp i skogen i hela mitt liv...

Dumlemuffins - muffins med en överraskning

Louise skriver:
Hade av någon outgrundlig anledning en hel hoper dumlekolor hemma...
Vad gör man med för många dumlekolor? Jo man bakar muffins =)


Blir ca 12 st små muffins eller 6 st stora

Ingredienser:

100 g smör
2 dl mjölk 3%
1 citron, skalet
2 st ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

1 påse dumlekolor (kanske lite mycket enligt min smak, jag tog en kola per liten muffins)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C om du gör stora muffins och 225°C om du gör små.
Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Rör ner den ljumna vätskan.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Stick ner några Dumle i varje form.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 20 min. om du gör stora muffins eller 12-15 min om du gör små.

RSS 2.0