Gös med pepparotstäcke

Elin skriver:
 

I helgen införskaffade jag mig en router till lägenheten, och kan nu surfa trådlöst. Och lyckan idag när jag upptäckte att jag kan sitta på balkongen och surfa är obeskrivlig! Synd bara att det inte är sol på min balkong...

Här är ett supersnabbt och enkelt recept på gös som kom till när jag hade noll fantasi och inspiration + en tub pepparot i kylen...
 
 
 
1 portion
 
1 bit gös, ca 150g
1 msk philadelphiaost
1 msk (eller mindre) riven pepparrot
Salt, peppar
 
Salta gösen lätt och låt stå i minst 30 minuter, torka sedan av den.Sätt ugnen på 175 grader, smörj en ugnsfast form och lägg gösen däri. Blanda philadelphia, pepparrot, salt och peppar och bred över fisken. Baka i ugnen tills fisken är färdig (50 grader), det tarca 10-15 minuter. Servera med exempelvis ugnsstekta grönsaker.

Långt uppehåll

Elin skriver:
 

Ber om ursäkt för ett väldigt långt uppehåll, men en Norgeresa och lite andra galna grejer har tagit upp min tid de senaste veckorna. Ni får lite smakprov från Norge och en bonusbild så kommer recept dyka upp nästa vecka!
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja, igår blev det äntligen en tatuering med! Jag har sagt sedan jag var 17 att jag skulle ge mig själv det i 20-års present. Sisådär 1,5 år försenat blev det äntligen av =) Det som krävdes var lite Norge-anda, en kompis som drog med mig och en drop-in studio. Och det blev avslutet på de galnaste veckorna i mitt liv by far...
 

Dekorerat rågbröd

Elin skriver:
 

Det här var ett av de godaste bröden jag bakat på länge! Sedan gick jag bananas med dekorationen, men det är ju inte helt nödvändigt...
 

 
 
1 limpa
 
25 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
2 msk mörk sirap
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
2 msk olja
2,5 dl fint rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet, saltet. och sirapen Mortla kryddorna och tillsätt tillsammans med oljan. Rör ner mjölet och när du får en deg som går att knåda, knåda på i ca 10 minuter för hand. Jäs under plast i 30-40 minuter. Forma sedan en limpa och dekorera om du vill. Sätt ugnen på 225 grade roch jäs brödet 30 minuter till. Grädda i nedre delenav ugnen ca 25 minuter, och om det blir för mörkt kan du bara ställa en plåt över. Låt svalna på galler med duk över.
 
 
 
 
Lyxfrukost med hembakat bröd och hemgjord musli...
 
 

Frozen cheesecake med kaffe och baileys

Elin skriver:
 

Ja, jag är lite smått starstruck på Roy Fares. Så förra året när jag fick träffa honom, gah, jag var rätt nervös. Men hans fina bok står numera signerad hemma hos mig och det är fritt fram att bläddra i den och dregla över alla bilder...
 
Detta recept är hans, men inte från boken jag har. Jag hittade det här istället, omarbetade det lite, och det blev jättegott! Det går åt en hel del bunkar och jag fick äntligen användning av elvispen jag fick i julklapp, för allting ska vispas. Och vispas. Och vispas...
 
 
 
 
2 portioner
 
1 dl vispgrädde
100 g philadelphia
3/4 tsk vaniljsocker
1 ägg
50 g strösocker
1/4 stark, kallt kaffe
1 tsk baileys
30 g chokladknappar (eller hackad choklad)
 
1 digestivekex + lite chokladknappar
 
Separera ägget och vispa vitan till ett fast skum.Vispa gulan och sockret pösigt. Vispa grädden, men inte för hårt. Blanda färskost och vaniljsocker. Blanda sedan färskost med äggulevispet, vänd försiktigt ner äggvitan och blanda sist ner grädden. Blanda baileysen med kaffet.
 
Ta fryståliga glas och varva smeten med kaffeblandningen (droppa längs med kanten) och chokladknappar. avsluta med smet. Plasta in och frys glasen i minst 1 timme (jag frös dem över ett dygn, men då får du ta fram dem en stund innan servering). Smula kexet över vid servering och lägg choklad ovanpå.

 
 
 
 

Majsfritters

Elin skriver:
 
Vet ni? På tisdag drar jag och Stoffe på en 70-mils roadtrip till Norge och Trondheim för att hälsa på Lisa som flyttat dit! Ska bli så fantastiskt kul och grymt skönt att bara ta en veckas break från allting annat. Inga bråkande smalben och knän (eller okej, mina ben följer förhoppningsvis med de också), inget pluggande och mer sömn  Så påsken kommer spenderas där och förhoppningsvis kommer det bli upptäcksfärder, lite fiske och så ska jag bara njuta av att umgås med fina vänner. Kalasbra!
 
Här är ett framexperimenterat recept på vegetariska majsfritters, eller plättar om man så vill. Första gången åt jag stuvade makaroner till (mest för att jag varit sugen på det i veckor), men idag åt jag dem med massa sallad istället, vilket rekomenderas. För de är mer mättande än vad man tror!
 
 
 
 
2-3 portioner
 
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 msk bakpulver
1,5-2 dl mjölk
1 ägg
1 liten burk majs
En bit purjolök
1 liten torkad piri piri (eller valfri chilli)
1/2 msk spiskummin (jag använde hel som jag mortlade)
Salt, Peppar
Olja
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Vispa ner mjölken och ägget tills du får en relativt tjock smet. Häll av vätskan från majskornen och blanda ner dem i smeten. Strimla purjon och rör ner den med tillsammans med chillin och alla kryddor. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut smeten till plättar. Stek gyllene på båda sidor.
 
 
 

Sconesmuffins med morot och äpple

Elin skriver:
 

Igår hade vi experiment-dag i köket i skolan, vilket resulterade i absurda mängder pasta. Himla trevligt, men ack så mättande. Det blev ravioli med spenat, getost och mandelfyllning, västerbottens-tortellini och diverse andra hittepå-fyllningar (samtliga med ost). Sedangjorde vi även en spenat och getostlasagne, mums!
 
Här kommer dock ett recept klippt ur en bostadsbilaga i lokaltidningen. Jag förstod mig inte riktigt på receptet, för ingen vätska var medskriven. Så jag höftade i lite filmjölk, och resultatet blev en sconesliknande muffin. Fungerar perfekt med lite smör på till fikat.
 
 
 
ca 8-10 st
 
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 msk bakpulver
Kanel, kardemumma, ingefära
1/2 dl smör
1 litet rivet äpple
1 liten riven morot
 
+ ca 1-2 dl filmjölk
 
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt, bakpulver och kryddor. Tärna ner smöret och arbeta in det i degen så det blir smuligt. Tillätt äpple, morot ochfilmjölk tills konsistensen blir som en ganska fast smet. Fördela i muffinsformar i en muffinsplåt och grädda i 10-15 minuter.
 
 
 
 
Ravioli och tortellini med brynt smör, parmesanost och lite rostad mandel.


Smördegsflarn med rödbetor och fetaost

Elin skriver:
 

Snabbfixat (om man har koka rödbetor) som lättlunch eller en förrätt. Kan tänka mig att det blir gott med getost också (fast getost är ju gott till allt. Punkt.)
 

 
Ett stort flarn
 
1/3 smördegsplatta
1 msk cream cheese
2 kokta, kalla rödbetor
1/3 paket fetaost,ca 50 g
1 msk honung
Torkad rosmarin
Salt,peppar
 
Sätt ugnen på 200-225 grader. Lägg smördegsplattan på en plåt med smörpapper. Bred ut creem cheesen tunnt men spara 1 cm i kanterna. Skiva betorna och fördela ovanpå. Smula över fetaosten, ringla över honung och krydda. Grädda sedan 10-15 min mitt i ugnen tills allt fått lite färg.

Getostsallad

Elin skriver:
 

Är för tillfället helt insnöad på getost, så när jag såg en chevré med honungssmak var jag tvungen att köpa den! Jag föredrar nog den vanliga, även om denna var god den med. Lite mildare ''get-smak'' hade den och passade i denna sallad.
 
 
1 portion
 
2 kokta rödbetor
1 portion kokt dinkel (eller matvete)
1 avokado
25 g getost
Isbergssallad
En bit gurka
2 msk rostade solroskärnor
Ärtskott
Olivolja
Balsamvinäger
Salt, peppar
 
Skiva rödbetorna och kärna ur och skiva avokadon. Strimla salladen och skiva gurkan. Blanda sedan avokadon, dinkeln, salladen, gurkan och ärtskotten med olivolja, vinäger och kryddor. Lägg i rödbetorna och fördela på tallrik. Toppa med smulad getost och rostade solroskärnor.
 
Idan ska jag på årets första grillning, så jag håller tummarna för att solen håller sig kvar!

Att pochera gös

Elin skriver:
 

Vi har fått lära oss att när man pocherar ska man använda Gyllenströmsmetoden. Jag improviserade lite och ja, ett bra slutresultat blev det trots allt (ursäka den mörka bilden. Det var kväll och jag var hungrig...).
 
 
 
Gyllenströmsmetoden
 
100 g fisk
3 dl vatten
 
Koka upp vattnet. Förbered under tiden fisken genom att lägga den i en djup form. Häll på det kokande vattnet och täck genast formen med plastfolie. Låt sedan fisken få en innertemperatur på ca 50 grader (eller känn på den, när lamellerna/''flikarna'' i fiskköttet går lätt att sära på är fisken klar.)
 
Ett tips är att lägga fisken i en saltlag innan (googla bra mängd) och självklart kan man anpassa mängden vatten efter hur mycket fisk man har.
 
Här serverad med ett potatismos med gröna ärtor i.

Impotatis

Elin skriver:
 

I skolan för ett tag sedan lagade vi impotatis. Tydligen är det en gammal svensk rätt men jag hade aldrig hört talas om det. Vi gjorde ennågot modifierad version, och ska man jämföra det med något är det lite som en italiensk risotto. Supergott! Tyvärr har jag inga mått då jag improviserade, men smaka av och höfta så blir det kalas (och glöm inte, ju mer ost desto bättre!).
 
 
 
 
Impotatis
 
1 gäng potatisar
Varm buljong
Riven ost
Färska örter, här timjan och salvia
Salt och peppar
 
Skala potatisen och tärna den i 5 mm stora kuber. Lägg den i en kastrull och späd med lite buljong. Låt buljongen koka in och späd sedan med lite i taget tills potatisen börjar bli mjuk och krämig. Det bör ta ca 10-15 minuter. Rör då ner ost, örter och smaka av med salt och peppar. Det ska vara krämigt men potatisen ska ändå ha lite tuggmotstånd.

Vi hade chark-tema i skolan denna dag, så potatisen var ett tillbehör till alla kötträtter. Jag åt min variant med kokta rödbetor och ett stekt ägg.
 
 
 

RSS 2.0