Krusbärssylt

Elin skriver:
 
Igår började jag universitetet. Första kursen jag ska läsa är Agroekologi, vilket jag knappt vet vad det är. Ja
g vet att jag ska köpa en 400 sidors tegelsten på engelska vars titel jag inte ens kan uttala, och att jag ska ut varje fredag till en lantbruksskola och ta jordprover. Sedan vet jag också att det kommer att bli himla tufft eftersom jag inte läst natur innan, men jag överlever nog =)


Idag var jag ute i ett närliggande elljusspår och plockade gigantiska blåbär! Det finns hur mycket som hellst, så det jag kan pressa in i mitt lilla frysfack ska plockas! Just nu bråkar jag med ugnen där jag gör en potatispannkaka som såkart ska ätas med blåbärssylt =)
 
Appråpå blåbärssylt, här är ett recept på en annan sjukt god sylt! för ett tag sedan knyckte jag massa krusbär hon min bror och hans fru och kokade sylt på.  Sylten blir ganska syrlig vilket jag gillar, och den är perfekt till pannkakor.
 
 
 
 
 
 
Krusbär, rensade och snoppade,  ca 600 g
200 g syltsocker
ca 1-2 dl vatten.
 
Koka först sönder bären med vattnet, ca 10 minuter. Tillsätt sedan sockret och låt koka 10 minuter till. Ta bort skummet som bildas på ytan och häll sylten på varma, steriliserade burkar. Låt svalna.
 

20 års-Cheesecake

Elin skriver:
 
I går, måndag 27 augusti, fyllde jag 20 år men vifirade i lördags. Bland annat med cheesecake, hallongrottor och hemgjorda chokladbisvkiver (som jag såklar glömde fota!). Jag fick massa fina presenter, däribland en dammsugare, ettstrykjärn, ljusstakar och små söta porslinsskålar.
 
Igår påmin födelseda flyttade jagtill Örebro för att börja måltidsekologi-linjen på universitet. Så min 20-års dag firade jag genom att flytta och sitta själv i en lägenhet på kvällen...
 
Men till cheesecaken! Den är god, det vet jag sedan innan. Denna gång testade jag att göra utan vit choklad, men det blir nog bättre med. Orginalreceptet finns här (och spricker den kan man alltid trycka i lite chokladflisor...)
 
 
 
1 stooor cheesecake
 
 
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
1 dl frysta blåbär/ hallon
1 msk potatismjöl



Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.Tryck ut blandningen hårt en form med löstagbar botten,gärna med bakplåtspapper i. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

Blanda socker, maizena och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning. Vänt runt bären i potatismjöl.

Fyll på formen med smet och varva med bär. Avsluta med bär på toppen. Grädda kakan i 30-40 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter. Den ska dallra lite, den sätter sig i kylen.

Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

 

Fyllda pastasnäckor

Elin skriver:
 
När jag grejade med denna rätt trodde jag aldrig att den skulle vara värd allt besvär. Men jag skojar inte när jag säger att det var det godaste jag ätit på väldigt, väldigt länge ( inkluderat en lyxmiddag på ett fyrstjärnigt hotell i Prag). Fyllningen i dessa pastasnäckor bara smälte i munnen, helt sagolikt! Dessutom är det världens bästa impa-rätt =)
 
 
 
2 mäktiga portioner ( fast jag satte ändå i mig en halv half baked efteråt =) )
 
ca 250 g stora pastasnäckor
1 mozzarella-klump
3 msk cremé fraiché
ca 1/2 dlriven parmesanost
Några blad färsk basilika
Salt, peppar
 
1 sats tomatsås, t.ex den här
 
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp saltat pastavatten, med en skvätt olivolja, och koka pastasnäckorna al dente, dvs. nästan helt färdiga. Skölj dem kalla under rinnande vatten.
 
Under tiden pastan kokar kan du göra fyllningen. Riv mozzarellan grovt och blanda med parmesan och cremé frachié. Strimla ner basilika och smaka av med salt och peppar.
 
Bottna en ugnsfast form med tomatsås.Nu kommer det knepiga, att fylla pastan men lättast går det med en sprits. Fyll snäckorna och lägg de med öppningen uppåt i formen. Gratinera tills de fått färg, ca 20-30 minuter.
 
Njut!
 

Livsfarliga jordnötskakor

 
 
Elin skriver:
 
Dessa kakor borde innefatta en varningstext, för de är helt galet livsfarliga! De går liksom inte att sluta äta...
 
 
 
Ca 12 kakor
 
100 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl vetemjöl
Strax under 2 dl havregryn
1/2 tsk bikarbonat
1,5 dl grovhackade salta jordnötter
ca 50 g grovthackad choklad
 
Sätt ugnen på 175. Rör ihop rumsvarmt smör,socker och farinsocker. Blanda vetemjöl och bikarbonat och rör ner i smeten tilsammans med havregrynen. Blanda ner resten av ingridienserna ( utom chokladen) till en tjock kaksmet. Krama försiktigt ner chokadhacket. Forma smeten till bollar och platta ut till kakor. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Prag!

 
Elin skriver:
 
Jag är nyss hemkommen från en weekend i Prag och vilken magisk stad! Allt var så galet billigt, priserna var som svenska men sedan delade man allt på tre... Så lite väl mycket shopping blev det och dessutom vansinnigt god mat! Värsta lyxen =)
 
 
 
 
Efter att ha gått lite vilse i tre timmar snubblade vi på en italiensk restauranginne på den kinesiska marknaden. En tallrik sjukt god pasta och ett glas tjeckiskt vin senare var jag rätt nöjd =)
 
 
 
En snabbt framgooglad glassbar kvällen innan vi skulle åka var Angelato. Jag lurade mamma att leta efter denna i gamla stans vinlande gränder, och när vi tillslut hittade den var det värt det! Jag åt Créma Catalana-glass, Stratiacella och Kaffeglass. Vansinnigt goda allihopa och ett stort plus att glassen var hemgjord!
 
 
 
 
Sedan gick vi till ännu en framgooglad restaurang, Radost FX. Entrén såg väldigt skum ut, men restaurangen var riktigt bra! De hade bara vegetariska menyer ( gissa varför jag googlade fram den?) och som vi njöt!
Vi åt varsin Burrito, min fylld med stekta bönor, ratatouille och cheddarost.
 
 
 
 
 
Sedan råkade vi beställa efterrätter med...Mammas tiramisu kan nog vara den största jag sett och min chokladmoussetårta kom inte långt därefter. Men servitrisen på restaurangen var så snäll så mamma fick med sig sin tiramisu i en Doggy bag  =)
 
 
 
 
 
Såklart var Starbucks värt ett, okej två, besök på resan. Här är jag överlycklig över min Mocca Chip Frappucino ( ävenom en vanlig frappe var godare...)
 
 
 
 
 
Sedan snubblade vi in på ännu en vegetarisk restaurang.Grönsaks/ostpajen var väl sådär, men vinet ( tjeckiskt såklart) var grymt gott. Vi fick dessutom sitta helt ensamma på restauragens takerass och det gjorde sitt till med.
 
 
Den sista kvällen hamnade vi på ett hotell mitt emot vårat, Green Garden, och vilken mat vi åt! Vi satt i deras mysiga vinterträdgård  och hade världens bästa servitör. Både mamma och jag beställe tjeckisk forell med ''mashed potatos'' och ugnsrostade körsbärstomater. Såklart ett glas tjeckiskt vin till =)
 
 
 
Sedan blev det efterrättsdags...Inte ofta man får in sin cappuccino på silverfat =)
 
 
 
 
 
Mamma drack en baileys-kaffe och jagbeställde in Griddle cake utan att veta vad det var. Det visade sig vara någon slags korsning mellan munkar och amerikanska pannkakor. Den serverades med forest berries ( som visade sig vara lingonsylt), kanel-gräddfil och grädde. Sjukt gott! För denna lyxmiddag med två glas vin betalade vi under 500 svenska kronor för båda...
 
Så vill ni äta gott, njuta av en väldigt vacker stad och känna er rika, åk till Prag!

Glass med varma hjortron

Elin skriver:
 
Om man har turen att hitta lite hjortron när man egentligen ska plocka blåbär kan man göra såhär:
 
 
 
 
2 portioner
 
Värm hjortron i en kastrull med lite vatten och socker efter smak. Låt koka ihop och red eventuellt med lite potatismjöl utrört i kallt vatten. Lägg i botten av glas och toppa med en kula hemgjord glass ( recept hittar du här) . Toppa med lite fint chokladströssel och citronmellis.

Vaniljplättar med sylt och lyxig gräddkräm

 
Louise skriver:
 

Lördagsfrukost = lyxfrukost när vi är lediga båda två. I kombination med melodikryss, så klart. Detta är en variant på dropscones som jag brukar göra ibland. Lite som stekt sockerkakssmet kan man säga. Idag serverades de med min svägerskas underbart goda hemgjorda jordgubbsylt. Mums!
 
Ingredienser:

2 ägg
3/4 dl socker
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl ricotta
3 dl vetemjöl
3 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
smör till stekning
 
Ricottakrämen:
1 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl ricotta
1 ½ msk florsocker
1 tsk vanilsocker
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt mjölk och ricottaost. Tillsätt därefter alla torra ingredienser och rör smeten slät. Värm upp en plättlagg och smörj den med smör. Skeda upp smeten och grädda gyllenbruna plättarpå medelvärme i ca 4 min. Vänd dem efter halva gräddningstiden. Servera plättarna nygräddade och lätt ljumma med sylt och ricottakrämen.
 
Ricottagräddkrämen:
Vispa grädden löst och vänd ner ricottaosten. Söta och smaksätt med florsocker och vaniljsocker och rör samman till en kräm.
 

Chokladtryffel i fina askar

Elin skriver:
 
För någon månad sedan fyllde en vän till mig år och detta skulle firas! Hela historien innefattar en fest mitt ute i skogen, punktering på en landsväg mitt ute i ingenstans kl. 01.00, fel storlek på fälgkorset, ett platt reservdäck och och himla snälla okända människor med en motorservice-buss. Ja, så här i efterhand är det skoj i alla fall =)
 
 
 
 
 
I present gav jag en påse med body lotions, duschcrémer och sådant och så gjorde jag en liten fin pralinask i matchande färger. Den fylldes med enkla praliner, som tyvärr inte smakade hallon. Dock var de galet goda ändå =). Vill man att de ska smaka mer ska man nog använda någonmer koncentrerad smak, typ Baileys eller koncentrerad saft.
 
 
 
 
 
 
 
150 g choklad
0,5 dl florsocker
1 dl grädde
100 g rumstempererat smör
1,5 msk smaksättning ( i mitt fall saften från mosade hallon)
 
Hacka chokladen fint och blanda med florsockret. Koka upp grädden och slå över chokladen, rör tills den smälter. Skär smöret i kuber och rör ner det i smeten, vispa slätt med elvisp.
Häll i en bytta klädd med smörpapper, plasta in och låt stelna, gärna över natten.
 
Ta ut tryffeln, skär i bitar och pensla på smält choklad, alternativt rulla bollar av smeten och rulla i kakao eller florsocker. Garnera t.ex med flingsalt.
 
 
 

 
 
Tryffeln som blev över gjorde jag en liten ask till ( mest för at tdet var så himla skoj att vika askar!) och den fick mamma med sig till jobbet för att ge till sin kollega.

Entrecote med ugnssrostad färskpotatis och kryddsmör

 
Louise skriver:
 

Idag hade jag en hemsk dag! Ingenting blev som jag ville och allt kändes skit. Då lagade jag till den entrecote jag råkade ha i kylen, serverade den med smörstekta kantareller, ugnsrostad färskpotatis och det kryddsmör jag tillverkade för lite drygt ett år sedan! Sen blev jag ganska mycket gladare...
 
 
Gör så här:

Koka upp potatisen i lättsaltat vatten. När den kokat upp, dra kastrullen från plattan och låt stå i vattnet 5 min.
Ugnsstek dem sedan i 225°C i ca 30 min, ta ut och rör om efter halva tiden. Riv över lite parmesanost och strö över lite flingsalt och rosmarin då det är ca 7 minuter kvar.
 
Smörstek kantareller med lite salt och peppar.
 
Stek entrecoten ca 3 minuter på var sida i en het panna.
 
Servera med vaxbönor och haricot verts.

Smördegsbakad lax

Elin skriver:
 
Någon dag ska jag göra egen smördeg. Dock inte idag, för då ska jag göra croissanter av resterna efter denna rätt. Egentligen är smördeg en väldigt bra uppfinning men jag önskar att den färdigköpta inte skulle innehålla så mycket läskigheter. Hur som hellst, här är ettrecept påsmördegsbakad lax.
 
 
 
 
 
2 portioner
 
2 laxbitar, á 150 g
1/2 paket fryst smördeg
2 nävar mangold eller spenat
1 vitlöksklyfta
2 msk soltorkad tomat-puré
Smör
 
Sätt ugnen på 175-200 grader. Tina smördegen enligt anvisning på paketet. Smält smören och finhacka vitlöken. Fräs den i smöret och lägg i mangolden/spenaten bara såatt den sjunker ihop. Ställ åt sidan. Kavla ut två plattor som täcker laxen. Bre på soltorkad tomat-puré, lägg på laxen och toppa med mangolden/spenaten. Vik ihop degen till paket med skarven neråt. Om man vill kan man pensla paketen med ägg för finare färg. Grädda ca 20 minuter.

Brownietårta med hallonmousse

Louise skriver:

Tårtrecept har  det varit ganska ont om på denna blogg... det är ju inte alltid det är tillfälle att servera tårta, men idag skulle jag få finbesök samt att jag nyligen fyllt år, så då var det bara att slå till...
 
 
Browniebotten
120 g mörk choklad (Jag tog 100g vanlig 70% finchoklad och 20g choklad med citron och ingefära)
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1½ msk vaniljsocker
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
smör till formen
 
Hallonmousse
1 pkt frysta, tinade hallon (250g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
hallon, blåbär och vispad grädde till garnering
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°C.
2. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta av från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Rör ner mjölet.
3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på botten av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna.
4. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
5. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den börjat stelna någont (den ska fortfarande vara lite rinnig).
6. Bred hallonmoussen över browniebotten (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
7. Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspappret och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde, färska hallon och färska blåbär.
 
 
 

RSS 2.0