Renkakor

Elin skriver:
 
När man inte äter kött kan julbordet bli lite komplicerat. Jag fick helt enkelt komplettera med dessa kakor ;)
 
 
 
 
Ca 20-25 kakor
 
100 g smör
2,25 dl vetemjöl
0,25 dl socker
1 tsk mortlad kardemumma
En nypa salt
 
Vit choklad
Mörkchoklad
Smarties
 
Tärna smöret och arbeta ihop med resten av ingridienserna. Degen ska precis gå ihop. Plasta in den och låt vila i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla sedan ut degen tunt och ta ut cirklar, exempelvis med ett glas. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plåt och grädda dem sedan i ca 10 minuter (men passa dem noga så de inte bränns!). Låt svalna på plåten. Sedan dekorerar du efter tycke och smak. Jag smälte chokladen över vattenbad och spritsade ut, smartisen satte jag också fast med en klick choklad.
 

Citronkladdkaka

Elin skriver:
 

Har ni tröttnat på pepparkakor? Baka då denna kaka till julfikat! Inte det minsta julig men så god att den garanterat platsar ändå...
 
 
 
 
100g vit choklad
100g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
2,5 msk färskpressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
2½ dl vetemjöl
Florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen fint. Smörj sedan en springform och bröa den, exempelvis med grahamsgryn eller ströbröd. Lägg choklad ochsmör i en kastrull, och smält ihop det på låg värme. Blanda ner socker, vaniljsocker och salt i smeten. Rör ner ett ägg i taget och blanda sedan ner skal och saft från citronen. Avsluta med att snabbt röra ner mjölet så smeten blir jämn och fin. Häll ut smeten i formen och grädda kakan ca 12-14 minuter tills kanterna precis har börjat sätta sig. Låt kakan svalna, gärna i kylen över natten. Sikta över florsocker vid servering.

Laxlasagne

Elin skriver:
 

Jag är just nu hemma i Östergötland på någon form av jullov. Ett PM ska skrivas mitt i allt matlagande och julgodistillverkande men annars njuter jag mest av att sova ut på mornarna.
 
Här är en rätt som tar lite tid att laga, men det har du igen när du en trött måndagsmorgon tar upp en smaskig laxlasagne ur frysen som matlåda.

 
 
5-6 portioner

500 g lax
2 msk smör
1 msk mjöl
5 dl mjölk
1/2 paket fryst dill
1 klick smör
1 gul lök
1/2 fänkål
2 vitlöksklyftor
Lasagneplattor
1 dl riven ost
Salt, svartpeppar och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva laxen i tunna bitar. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Häll på mjölken och låt koka upp sakta. Låt stå och små puttra en stund och smaka sedan av när den tjocknat med dill, salt och peppar. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Hacka löken, strimla fänkålen och skiva vitlöken tunnt. Fräs dem mjuka i smöret. Varva sedan lax, sås och grönsaker med lasagneplattor i en form. Avsluta med sås och toppa med riven ost. Grädda ca 30-40 minuter tills plattorna är mjuka.

Lax, betor, pumpa och getost

Elin skriver:
 

Jag ligger så efter med att blogga om de grejer jag provlagat och ätit. Detta åt jag till exempel i oktober. Men det var ju tur att jag hittade bilden nu för himla gott var detta!
 

 
1 portion
 
2 rödbetor
1 liten bit butternut squash
Olivolja
Salt, peppar
1 portionsbit lax
1 msk färskost
Cayennepeppar, salt, peppar
50 g chevré
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skala betorna och pumpan. Tärna i bitar, pumpan blir klar lite snabbare så gör gärna de bitarna lite större. Lägg i en form och ringla över olja, krydda med salt och peppar. Ställ in i ugnen, det tar ca 30 minuter.
 
Laxbiten brer du helt enkelt bara färskost på, kryddar och bakar i ugnen ca 15 minuter.
 
När laxen är klar tar du ut den, ökar du ugnen till grill, skivar getost över grönsakerna och gratinerar dem tills de fått fin färg. Håll laxen varm unde rtiden och servera tillsammans. Supergott!
 

Sparrissoppa

Elin skriver:
 
Ibland får hjärnan frispel och blir sugen på så konstiga saker. Som i förrgår när jag handlade och kände: Nej, nu måste jag köpa keso! För några veckor sedan hände samma sak, men då var det burksparris som gällde. Den produkten köper jag ytterst sällan, men ibland blir jag galet sugen. Mycket märkligt det där...
 

 
 
2 portioner
 
1 liten burk sparris
2 potatisar
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 burk cremé fraiché
Några droppar citron
Salt, peppar
 
Öppna burken och skölj sparrisarna. Lägg dem i en kastrull tilsammans med potatisen, som du tärnat och skurit i bitar. Häll på vatten tills det precis täcker bitarna och koka upp. Smula ner buljongen och koka tills potatisen är mjuk. Mixa slätt och tillsätt cremé fraiché och eventuellt mer vatten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

RSS 2.0