Gäddfärsbiffar

Elin skriver:
 
I somras fick jag en gädda. Nu äntligen har jag hittat på något med den! Dock stekte jag biffarna lite för länge så de blev lite torra. Bilden är från dagen efter, då värmde jag på biffarna i ugn med ett lager grov senap och det blev ännu godare!
 
 
 
 
 
 
4 biffar, 2 portioner
 
1 gäddbit, gissar på 200-300 g
1 ägg
En skvätt mjölk
1 msk fryst dill
1 msk solroskärnor
Salt, Peppar
Olja till stekning
 
Rensa gäddan från ben och lägg småbitarna i en mixer tillsammans med de andra ingridienserna. Mixa till en slät smet och låt stå i kyl en stund. Hetta upp mycket olja i en stekpanna. Blöt händerna och forma biffar. Stek dem på hög värme tills de blir gyllene. Servera som här med ris eller klyftpotatis och överbliven tzatziki ( från gårdagen).
 
 
 

 

Lingonglass

Elin skriver:
 
Förra veckan hälsade mamma på och då passade jag på att göra glass. En alldeles perfekt anledning till att inviga mina nya martiniglas =) Detta glassrecept är ett jättebra grundrecept som går att variera i evigheter. Speciellt gillar jag att man anväder hela äggen, så man inte får massa vitor över...
Detta är även mitt bidrag till Månadens sötsak!
 
 
 
Lingonglass med vaniljfudge, 3-4 portioner
 
2,5 dl mjölk
2 st ägg
1,25 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Några bitar vaniljfudge ( lösgodis)
 
Lingon + socker + vatten
 
Börja med att värma upp mjölken. Vispa ägg och socker och tillsätt mjölken. Koka på svag värme tills smeten tjocknat, gör inte äggröra! Låt svalna i kylen. När smeten är kall, tillsätt vaniljsockret och grädden (ovispad).
 
Lingonsås/sylt.
 
Koka upp lingon med lite vatten och valfri mängd socker till en sylt. Smaka av ( den ska vara rätt besk för att bryta av mot sötman i glassen)
 
 
Kör smeten i glassmaskin. Dela fudgen i småbitar och ha i smeten mot slutet.Varva sedan glassmet och lingonsås i en bunke. Frys minst 4 timmar.
Kan tänka mig att det blir gott att ha kolasås till detta...
 
Men nu ska jag återgå till mitttentapluggande. Mmm, agroekologi...
 
 

 

Kryddstark äppelpaj

Louise skriver:
 

Nu när det är höst och mörkt ute måste man passa på att ha massor med fin-fika. Äppelpaj passar hur bra  som helst till detta ändamål, gärna med lite extra krydda. En smulpaj går snabbt och enkelt att slänga ihop. Själv serverar jag den gärna på farmors fina porslin som jag ärvt...
 
Ugn: 225°C
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk strösocker
200 g smör
1 msk solrosfrön
4 äpplen
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen muskot
 
 
Gör så här:

Blanda mjöl, socker, smör, solrosfrön i en skål. Smula ihop det med fingrarna.
Skala äpplen, skiva dem, krydda dem med kanel, ingefära, kardemumma, muskot och socker.
Smula över degen.
Grädda i 18-20 min.
Servera med glass och vaniljsås.
 
 
 

Pizza med zucchini och fänkål

Elin skriver:
 
Förra veckan var lite intensiv, minst sagt. Soffan dök upp på onsdagen, 2 timmar försenad. 3 timmars monterande ( felskruvade muttrar som satt fast, muttrar som inte gängar osv) senare gav jag upp och gick och lade mig.
 
Dagen efter kom en snäll klasskompis över med sin pojkvän och monterade ihop soffan på 20 minuter. Ehm. Nu är den på plats i alla fall. Dock lite felmätt eftersom det visst fanns fönsterbrädor i lägenheten med...
 
Sedan kom mamma i fredags och vi körde IKEA-race på lördagen + fika på mysigt café. Och utöver detta ska jag ha hunnit plugga med. Ja. Nåväl, allt är på plats nu och jag laddar inför tentan nästa vecka, önska mig lycka till för det lär behövas.
 
Här är ett recept på pizza jag letade upp ur gömmorna, supergott ( även om bilden inte direkt visar det...)
 

 

2 portioner

2 dl kallt vat­ten
½ paket jäst (25 gr)
45 dl vete­mjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 250 grader. Lös upp jäs­ten i lite av vattnet och till­sätt sedan res­ten av vatt­net + salt och olja. Rör ner vete­mjö­let, det ska bli en ganska lös deg. Knåda degen ordent­ligt, helst för hand så att den blir smidig. Ställ degen att jäsa i runt 30 minu­ter, Tryck ut degen på en bakplåtspappersklädd  plåt, täck med  valfria tillbehör, klicka över tomatsås, riv över ost ochgrädda i ugnen ca 1015 minuter.

 

Jag hade på tunnt skivad zucchini och fänkål. När man klickar över tomatsåsen efteråt blir inte botten lika degig, mycket bra tips! =)

 

Kärleksmums

Louise skriver:

För några veckor sedan väckte min käre sambo mig med orden "Jag är sugen på kärleksmums, kan inte du baka det?" och snäll som man är så gjorde jag det. De var klara lagom tills han kom hem från jobbet i sann hemmafrusanda...
 
30-35 bitar
Ugnstemperatur 175° C
 
Ingredienser:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
 
Glasyr:
75 g smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker
 
Garnering:
Kokosflingor
 
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och smöret.
Häll smetetn i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Låt kakan svalna.
Smält under tiden smöret till glasyren.
Tillsätt de övriga ingreienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan.
Strö på rikligt med kokos.
Skätr kana i fyrkantiga biter.
 
 

Thai fishcakes

Louise skriver:

Efter att tidigare arbetat i fiskaffär har jag nu bytt bransch och ska börja i köttavdelningen på ett ICA. Detta ska bli mycket spännande... bl.a. ska jag lära mig stycka kött, en riktig utmaning. Men oj vad det ska bli kul att lära sig!
Jag antar att det kommer komma en hel del köttrecept från mig nu när jag har en hel köttavdelning att botanisera i så därför kommer det nu ett härligt fiskrecept som lite avslutning på den perioden. Givetvis kommer jag inte sluta äta fisk, men som sagt var, det kommer nog en hel del köttrecept här fram över, men nu,
THAI FISHCAKES
 
4 personer
ca 30 min
 
Ingredienser:
450 g skinn- och benfri vitfiskfilé, t.ex. kolja eller sej
1 msk fisksås
2 msk potatismjöl
1 rejäl näve färska koriander + extra till servering
1 msk röd currypasta
1 röd chili, skivad + en extra till servering
2 vitlöksklyftor, finhackade
ca 5 cm färsk ingefära, finhackad
1 lime, finrivet skal samt saft + limeklyftor till servering
15 gröna bönor, fint skivade
5-6 salladslökar, grovhackade
4 msk olja
sweetchili-sås till servering
 
 
Lägg fisken i en matberedare och mixa några sekunder till en slät smet.
Tillsätt fisksås, potatismjöl, koriander, currypasta, chili, vitlök, ingefära, limeskal samt limejuice och mixa igen tills allt är väl blandat.
Ta ut kniven ur matberedaren och blanda ner bönorna samt ungefär hälften av salladslöken.
fukta händerna, forma smeten till 12 bollar och platta ut dem till biffar.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna och stek biffarna ca 2 minuter på varje sida.
Lyft dem försiktigt ur pannan, lägg upp dem på ett fat och garnera med resten av salladslöken, koriander och chili.
Servera genast med limeklyftor och sweetchili-sås.
Smaklig måltid
 
 

Kikärtsgryta och flytt!

Elin skriver:
 
Imorse var det så äntligen dags...Jag hämtade nycklarna till min nya lägenhet! Att man kan bli så glad över 29,5 dyra kvadratmeter hade jag inte trott innan men det faktum att lägenheten har en frys(!), ugn och en stor balkong gör att jag skulle kunna dansa en spontan glädjedans just nu! Så imorgon blir det jag som säger hejdå till studentbaracken där jag har kunnat laga mat och duscha samtidigt och beger mig mot min nya, fina bostad. Dock lär den vara lite spartanskt inredd till och börja med ( läs köksbord och säng) men om några veckor kommer mina fina soffa =)
 
Så, ikväll ska det firas ordentligt med något av det godaste som finns, nykokta rödbetor med fetaost och turkisk youghurt. Jag ska INTE äta fler grytor på ett tag nu ( det enda som gick att frysa i plastpåsar i mitt minimala frysfack). Så detta blir den sista grytan på ett tag =)
 
 
 
 
Kikärtsgryta 3-4 portioner
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 paket krossade tomater
1 förpackning kikärtor
En tsk honung
Salt, Peppar
Chilli efter smak
Örtkryddor
Olja
Ev. Vatten
 
Finhacka vitlöken och grovhacka löken. Fräs i olja tills löken är genomskinlig. Lägg i honungen och häll på tomater + eventuellt vatten. Koka ihop till en sås, ju längre desto bättre men minst 20 minuter. Skölj av kikärtorna och häll i dem i grytan. Låt dem bli varma och smaka av med alla kryddor. Servera med ris.
.
 
 

Fyllda tomater

Elin skriver:
 
Jag gjorde detta enbart för att jag var sugen på potatismos. En jättebra anledning att äta tomater...Men goda blev de, även om jag kanske ska dra ner på vitlöken nästa gång.

 
 
 
 
1 portion
 
2 tomater
ca 1/2-1 dl ströbröd
1/2 klyfta finhackad  vitlök ( eller ännu mindre)
Färsk persilja
Olivolja
Salt, peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur dem. Blanda urgröpet med ströbröd, olivolja och vitlök. Hacka ner persilja i röran, krydda och blanda ihop till en fast smet. Fyll tomaterna med röran och ställ i en oljad form. Baka ca 20 minuter, lägg på locket och baka 10 minuter till. Äts förslagsvis med potatismos =)

Bullfest!

Elin skriver:
 
Inget bullbak hos mig idag då jag sitter på föreläsningar och seminarier hela dagen, men såklart tipsar jag om de smarriga bullarna ni ser i headern ovan. Men jäklans vad bullsugen jag är! =)
 

Ugnsomelett

Elin skriver:
 
När man är trött en söndagskväll kan man slänga ihop en ugnsomelett. Plättlätt!
 
 
 
 
 
1 portion
 
2 ägg
1/2 dl mjölk
1 skvätt vatten
Salt
 
Sätt ugnen på 175. Blanda ihop ingridienserna, häll i en ugnsform och grädda tills omeletten fått färg, ca 30 minuter. Servera med en sallad och något klägg ( här löksill, rödlök och turkisk youghurt)

RSS 2.0