Sockerkaka med bär

Elin skriver:
 
Förra veckan gav mamma och jag oss ut på blåbärsjakt. Och jakt var lite av vad det blev, för så värst mycket blåbär fanns det inte. Men vi kom hem med 4 liter till slut + lite hjortron och hallon.
 
 
 
 
 
 
 
Dagen efter skulle vi till Kolmården med bror Niklas och finaste Frida och Moa. Så då passade jag på att baka en sockerkaka med hallon och blåbär. Smaskigt! Försökte fota kakan på Kolmården men någon distraherade bilden i bakgrunden =)
 
 
 
 
 
 
 
 
1 sockerkaka  (recept från 7 sorters kakor)
 
50-75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rivet skal av 1/2 citron + saften
1 dl mjölk
ca 1 dl blandade färska bär
Mannagryn
 
Smörj och bröa en sockerkaksform med smör och mannagryn. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret ochlåt det svanla. Vispa ägg och socker poröst. Sikta ner mjöl och bakpulver. Vänd ner det försiktigt i äggsmeten tillsammans med citronskal och citronsaft. Tillsätt smören och mjölken. Vänd ner bären. Häll smeten i formen och grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna ca 5-10 minuter i formen innan du stjälper upp den.
 
 
 
 
 
 
Skörden
 
 
 
 
Passade på att använda min fina slickepott som jag fick av Johanna när jag slutade i Göteborg. Den fungerade alldeles utmärkt!

Chevre chaud

Elin skriver:
 

En enkel rätt när man inte är så hungrig, men dock supergod! Jag gillar att getosten inte smakar så mycket get utan ger en mer neutral smak.
 
 
 
 
1 portion
 
1 skiva surdegsbröd
ca 50 g chevré
Honung
Enkvist rosmarin
Lite rostad, flagad mandel
Olja + smör
Salt, Peppar
 
Blandad sallad
 
Sätt ugnen på 250 grader. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek brödskivan en stund. Lägg på en plåt med osten ovanpå brödet. Ringa över lite honung och toppa med en rosmarinkvist + salt och peppar. Gratinera tills osten fått färg, ca 5-10 minuter. Strö över flagad mandel och ät med sallad.

Panerad fisk

Elin skriver:
 
Istället för köpe-fiskpinnar är här ett enkelt grundsätt att panera fisk:
 
 
 
 
Fiskbitar, frysta och upptiade går finfint. Jag använde 1 fryst torskblock.
1 ägg
Mjöl
Ströbröd
Smör att steka i
 
 
Vänd fiskbitarna i mjöl. Vispa sedan upp ägget och doppa fisken i. Det sista badet fisken får blir i strörbrös. Stek den sedan i massa smör, paneringen suger upp mycket fett...Stek dem gyllene på båda sidor. Paneringen skyddar fisken från att bli torr och den blir jättegod!
 
 
 
 
 
 
Till kan man servera denna enkla röra gjord på riven parmesanost och cremé fraiché. Superenkelt och jättegott! Sedan behöver man ju inte stajla med en hemodlad sockerärta om man inte vill...=)
 
 
 
 
 
 
 

Surdegsbröd

Elin skriver:
 
Här kommer då det bästa surdegsbrödet (vars inlägg jag råkade radera igår) som är bakat från Pain de Martins bok enklare bröd. Sagolikt gott och grymt coolt att brödet inte innehåller ett enda gram jäst!
 
 
 
 
 
 
1 limpa
 
30g rågsurdegsgrund
100 g ljummet vatten
60 g rågmjöl
 
Rör ihop ingridienserna i en rymlig burk och täck med ett lock.Låt stå i 8-10 timmar.
 
Fördegen från gårdagen
300 g ljummet vatten
360 g rågsikt
60 g rågmjöl
1 tsk hel kummin eller fänkål
6-9 g salt
 
Blanda ner de nya ingridienserna i fördegen. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek,ca 2-3 timmar.
 
Smörj en brödform och skrapa ner degen i den. Strööver lite rågmjöl och låt jäsa ca 1 timme under handduk. Sätt ugnen på 250 grader i god tid och sätt in en oöm plåt i botten. Sätt brödet på gallret mitt i ugnen och lägg några isbitar på plåten. Efter 10 minuter kan du sänka till 200 grader och grädda brödet ca 30-35 minuter till. Om du vill kan du då ta ut brödet och grädda det på plåten i 10 minuter för att ge det en fin skorpa. Låt sedan brödet svalna på ett galler.
 
 
 
 
Såhär kan man se ut när man har bakat sin första lyckade surdegslimpa...=)
 
Imorgon beger jag mig ut på sjön till min pappas båt. Med följer även två bröder och en tillhörande flickvän. Det har varit spännande att planera helgens mat då hon är gluten- och sojaintollerant och jag inte äter kött.... Kul litet projekt! Men jag tror det har löst sig så jag ser fram emot en mysig helg tillsammans med förhoppningsvis lite uppfångade gäddor och abborrar!

Surdegsgrund

Elin skriver:
 
Den som väntar på något gott....
 
Skrev precis ett monsterlångt inlägg och råkade såklart att radera det! Gah! Istället får ni recept på hur man startar en surdeg som man behöver för att kunna baka det fantastiska brödet från Martin Johanssons bok enklare bröd. Imorgon kommer brödreceptet!
 
 
 
Rågsurdegsgrund
 
Dag 1
 
8 g ekologiskt rågmjöl
30 g vatten
 
Rör ihop mjöl och vatten i en burk men skriva inte åt locket. Låt stå påen varm plats och skaka burken försiktigt morgon och kväll i två dygn
 
Dag 3, kväll
 
Rör ner 8 g rågmjöl
 
Dag 4, morgon
 
Blanda ner 16 g rågmjöl och 30 g vatten. Låt stå över dagen.
På kvällen ska surdegen bubbla och lukta syrligt, då är den klar att baka med!
 
Låt den stå i kylskåp men mata surdegen 1 gång i veckan med 20 g rågmjöl och 30 g vatten. När du gjort det ska den stå framme över natten och bubbla till sig. Då klarar den sig en vecka till i kylen =)
 
 
 

Saftig mandel- och citronkaka

Louise skriver:
 

När man är (ofrivillig) hemmafru så kan man passa på att baka. Om man sedan vet att man kommer få trevligt besök som älskar mjuka kakor, gärna med citronsmak, ja, då passar denna kaka perfekt
 
Ingredienser:

300 g mandelmassa
150 g rumstempererat smör
5 ägg
250 g ricottaost
finrivet skal av 1 citron
saft av ½ citron
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
3/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl pinjenötter
 
lättvispad grädde till servering
 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kans som mäter ca 24 cm i diameter.
Riv mandelmassan och tillsätt sedan smöret. Rör blandningen ljus och porös.
Tillsätt ett ägg i taget och rör smeten slät mellan varje ägg.
Vänd ner ricottaoste, det finrivna citronskalet och citronsaften. Rör smeten slät.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör slät igen.
Bred ut smeten jämnt i bakformen och strö över pinjenötterna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.
(I receptet stod det 30 min. men i min ugn var det alldeles för lite, så här får man vara noga med att prova med provsticka).
Låt kakan kallna i formen innan den lossas.
Servera med lättvispad grädde.
 

Tomatsoppa med squash

Elin skriver:
 
Idag fick jag reda på att jag har kommit in på programmet jag sökt till hösten, nämligen måltidsekologi på 180 poäng vid Örebro universitet. Så nu ska matlagandet bli något mer än bara en hobby =)
 
Dessutom vann jag två påsar dumle som dök upp i brevlådan, trevligt värre!
 
 
Här är en soppa som blev överraskande god. Det är en sådan där bra tag-vad-du-har-hemma-soppa, så släng i lite vad du känner för =)
 
 
 
 
Tomat och squashsoppa, 3-4 portioner
 
1 squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 msk honung
1 skvätt vitvinsvinäger
Créme Fraiché
Ev. vatten
Olja
Salt, peppar
Örtkryddor
 
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja. Tärna squashen och släng ner i grytan. Fräs på låg värme ca 10-15 minuter. Häll på vinäger, honung och tomaterna. Späd eventuellt med lite vatten. Koka så länge du känner för, men minst 30 minuter. Rör i lite créme fraiché och smaka av med kryddorna.

Kolakakor med ingefära

Elin skriver:
 
Just nu är jag ledig tre dagar i sträck, helt underbart! Då kan man passa på att baka kakor....
Som dessa klassiska, snabbakade kolakakor. Om man vill kan man slänga i lite ingefära för att få en lite annorlunda smak.
 
 
 
 Kolakakor eller sirapssnitt
 
100 g smör
1 dl socker 
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Ev. malen ingefära efter smak
 
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda all ingridienserna i en bunke och knåda ihop till en deg. Rulla till långa längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem och grädda ca 6 minuter tills kakorna fått lite färg. Skär i sneda snitt medans de fortfarande är varma. Låt svalna.
 
 
 
 

Den här bilden har jag numera som bakgrundsbild på min dator =)

Skrädmjölskakor

Louise skriver

Jag har en brödbok som en gammal kurskompis till mig skrivit, "landskapsbröd" av Karl-Johan Börjesson. En mycket trevlig bok med ett bröd för varje landskap med en historia kring varje bröd. För ett tag sedan besökte vi en gårdsbutik och kom då över Skrädmjöl och i brödboken ingick detta mjöl i Värmlands bröd, Skrädmjölskakor. Så igår var det dags att prova receptet.
 
Ingredienser:

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ dl socker
2 tsk salt
4 dl skrädmjöl
ca 8 dl vetemjöl
 
Gör så här:

Smält margarinet och tillsätt mjölken. Värm tills degvätskan blir fingervarm och rör ut jästen med denna.
Blanda ner saltet, sockret och mjölet och arbeta väl. Spara lite av vetemjölet till utbakningen.
Degen ska inte jäsa i bunken.
Dela upp degen i 16 delar och platta ut dem till runda kakor. Låt jäsa på plåten i 30 minuter.
Nagga med gaffel och grädda kakorna i mitten av ugnen i 250° C i ca 10 minuter.
 

Vaniljkrämsbullar

Elin skriver:
 
Tja, ibland får jag sådana där konstiga sug efter saker. I någon månad har jag varit sugen på vaniljfyllda sockerbullar och i lördags bakade jag äntligen en sats! En egengjord vaniljkräm är inte specellt svårt att vispa ihop kvällen innan, och ska man ändå anstränga sig och baka bullarna tycker jag att man kan göra krämen med. Receptet jag följde finns här, men jag redde den ytterligare med lite maizena.
 
Jag tog med mig mina nybakade bullar och hälsade på en vän jag inte sett på längre. En perfekt lördag med metning, solning och fika i trädgården. Mys på hög nivå!
 
 
 
 
Fyllda bullar, grunddeg
ca 20 st
 
2 dl gräddmjölk
25 g jäst
75 g smör
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
 
Värm vätskan till 37 grader och  lös upp jästen i vätskan. Rör smör och socker smidigt i degbunken. Tillsätt ägget och degvätskan. Arbeta i mjöl till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timme.
 
Utbakning
 
Valfri fyllning, t.ex vaniljkräm eller äppelmos
Smält smör
Strösocker
 
Kavla utdegen till en fyrkantig platta. Ta ut rundlar med mått, ca 9 cm i diameter. Lägg på en klick fyllning på varje rundel och nyp ihop ordentligt.  Lägg dem med skarven nedåt och låt jäsa ca 1 timme. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Pensla de varma bullarna med smält smör och doppa dem sedan
i strösocker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bästa sommarfikat!
 
 
Nu ska jag gå och ta hand om mitt nybakta bröd som väntar på mig. I eftermiddag blir det sommarkalas för mormor som fyller hela 96 år idag, grattis!
 
 
 
 
 

Bästa sommarmaten

Louise skriver:

Nu när det är sommar så finns det inget bättre än matjessill, dillkokt färskpotatis, gräddfil och gräslök.
Men det måste vara PK:s- Klädesholmens matjessill. Har man väl smakat den vill man aldrig äta någon annan matjessill än den
.

RSS 2.0