Söndagsmiddag med fjärsing till varmrätt och grapefruktglass till dessert

Louise skriver

Igår serverades det tvårätters middag här hemma. Till varmrätt serverades det sesampannerad fjärsingfilé med kokt potatis, ingefärsrelish och grönsaker med vinägrett. Till efterrrätt  blev det grapeglass med citrussallad. Det smakade gott!
Jag började med att göra grapeglassen eftersom den skulle stå i frysen några timmar.


Ingredienser:
4 port.

Saft av 1 stor eller 2 små grapefrukter
3 dl vispgrädde
90 g florsocker

Gör så här:
Blanda grapefruktsaft, grädde och florsocker i en bunke. Vispa tills smeten tjocknat - den får inte bli för hård utan ska vara fluffig. Häll upp i form eller plastbunke med lock och frys i ca 4 timmar.
Servera med citrussallad i sockerlag.

Till varmrätten gjorde jag en ingefärsrelish.

Ingredienser:
4 port.

2 dl turkisk yoghurt
2 msk matolja
1 tsk senapsfrö
2 msk riven färsk ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
1 chilipeppar, urkärnad och finhackad
1 msk kokosflingor
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk flytande honung

Gör så här:

Hetta upp oljan i en stekpanna och värm senapsfröna tills de börjar "poppa".
Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Sen gjorde jag även en grönsakssallad.

Ingredienser:

Skärbönor
Blomkål
Broccoli
1 del balsamvinäger
3 delar god olivolja

Gör så här:
Skär bönorna i ca 2 cm tjocka skivor och blomkål och broccoli i små buketter.
Koka dem nätt och jämt mjuka i saltat vatten.
Kyl i kallt vatten och låt dem rinna av.
Blanda en vinägrett med 1 del balsamvinäger och 3 delar olivolja, salt och peppar.
Häll vinägretten över grönsakerna.

Fjärsingen pannerade jag i sesamfrön, salt och peppar. Man behöver inget ägg utan det räcker med att vända fisken i fröna.



Till desserten gjorde jag en citrussallad i sockerlag.

Ingredienser:

1 grapefrukt
2 apelsiner
1 blodapelsin
½ dl strösocker
½ dl vatten
rivet skal av en apelsin

Gör så här:
Koka upp socker, vatten och apelsinskal i en kastrull. Låt svalna.
Skär först bort ändbitarna på citrusfrukten så att de står stadigt på skärbrädan när du skär bort resterande skal med en vass kniv. Var noga med att får bort allt det vita närmast fruktköttet. Lägg den skalade frukten i handen och skär sedan försiktigt ut skinnfria klyftor mellan varje klyftvägg. Samla saften i en stor skål. Vänd ner citrusklyftorna och sockerlagen i skålen med saften. Låt dra minst 30 minuter innan salladen serveras.
Trackback
RSS 2.0