Brödbak och matförgiftning

Elin skriver:
 
Just nu läser jag en kurs i nordisk matlagning och detta innebar igår en heldag med surdegsbröds-bakning tillsammans med bagarmästaren från Saltå Kvarn. Otroligt lärorikt och intressant även om dagen blev väldigt lång (med pendling till Grythyttan blev dagen över 12 timmar lång). Nedan syns ett bröd med helt kokat korn, knäckebröd, någon slags variant på skånsk kavring, ett bröd jag glömt vad det var och så kallade ''nordiska baugetter' (bakade med rågsurdeg).
 

 
 
Väl hemma slocknade jag ganska snabbt men vaknade av rejält magknip mitt i natten. Japp, lite otrevligheter senare och likaså i morse kunde jag konstatera matförgifting (speciellt efter att en klasskompis fått liknande symptom). Högst på listan över tänkbara kanditater står tisdagens musslor eller fiskbuljong (tisdagen kokade vi fonder). Så idag hittar ni mig utslagen i soffan under ett lager filtar drickandes buljong (håll en tumme att jag får behålla den). Inte alls kul!

Kikärtsgryta med rödlök

Elin skriver:
 
Ytterligare projekt matlådor...
 
 
 
 
 
 
4 portioner
 
1 paket kikärtor (jag kokade egna)
1 röd lök
1 röd paprika
500 g passerade tomater
1 msk röd currypasta
1/2 dl grädde
1 tsk honung
1 msk maizena utrört i lite kallt vatten
1 skvätt vin
1 msk smör
Salt, peppar, spiskummin, cayennepeppar, muskotnöt
 
 
Smält smöret i en gryta. Grovhacka löken och fräs 5 minuter. Grovhacka paprikan och fräs den också några minuter, häll sedan på currypastan. Blanda ner tomaterna, honungen, vin och kikärtorna samt kryddor. Låt koka ca 20 minuter. Rör ner grädden, smaka av och red grytan med maizena. Servera med ris.
 
 
 

Sojafärssås

Elin skriver:

Jag hittade ett paket sojafärs i frysen och behövde massa matlådor, så vad gör man? Jo, färssås såklart!
 
 
 
 
 
4 portioner
 
300 g sojafärs, tinad
1 gul lök
1 paket passerade tomater
1 morot
2 selleristjälkar
2 vitlöksklyftor
1 dl chillisås
1 tsk honung
1/2 dl vin (jag använde vitt)
1 dl cremé fraiché
1-2 msk soja
Oregano
Salt, peppar
Olja
 
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i olja. Tärna moroten och sellerin fint och fräs en stund tilsammans med löken. Rör ner sojafärsen. Häll på vinet och honungen och låt ånga en stund. Tillsätt sedan chillisåsen, tomaterna och kryddor och låt småputtra minst 30 minuter (min kokade över 60 minuter). Rör ner creme fraichen och sojan och smaka av, tillsätt eventuellt mer kryddor. Servera med pasta
 
 
 
 
 
 
 
Så fick jag ju tillfälle attanvända min tjusiga traktörpanna som stått försummad i kastrullskåpet. Det måste jag ändra på, världsbra grej ju!
 
 
 

Thaisoppa

Elin skriver:

Så värst aptitlig ser den ju inte ut, men denna soppan är god! Inspirationen är härifrån
 
 
 
4 portioner
 
1 morot
1 purjolök
En klyfta vitkål
4 klyftor vitlök
1 tumstor bit ingefära
1 röd chilli
1,5 dl röda linser
1/2 tärning grönsaksbuljong + vatten
1 burk kokosmjölk
1 msk röd curypasta
Salt + peppar
 
 
Skala moroten och riv den på rivjärn. Strimla vitkålen. Strimla sedan purjolöken och finhacka vitlök samt ingefära och chilli. Fräs allt i en kastrull i olja och klicka i currypastan. Häll sedan på kokosmjölken. Späd med vatten (och buljongtärningen) till önskad konsistens och tillsätt linserna. Låt koka tills linserna är mjuka ca 10-15 minuter. Krydda efter smak
 
 

Mandelmusslor

Elin skriver:
 

Idag blev det en högst spontan tur till Ikea med några klasskompisar. När denna månads ekonomi redan är körd i botten (kurslitteratur för 700 kr, varav en bok väger 3 kilo och är på 1500 sidor...) kan vi ju maxa det lite till menar jag. Desutom är ju denna kurs i princip klar (bara en redovisning till) så lite spontanshopping blev det, kul!
 
Här är ytterligare ett recept från i julas. Hemma är det tradition att äta en mandelmussla med grädde och hallon efter julbordet på julaftonen. Nu när mormor inte längre finns och kan baka dessa får jag ta över traditionen. I år lyckades jag riktigt bra, grymt goda blev de!

 

 

ca 40 stycken

2 droppar bittermandelolja
3,5 dl vetemjöl
1,25 dl socker

100 g mandel
200 gram smör
1 ägg

Skålla, skala och mal mandeln. Blanda sedan alla ingridienser till en deg (jag brukar göra en halv sats för jag har inte så många formar) Lägg degen i kylen ca 1 timme och smörj sedan formarna med smör. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i formarna och grädda ca 8-10 minuter (håll koll på slutet, det går fort!).
Låt kakorna svalna i formarna och vänd dem sedan upp och ner och slå försiktigt på botten med en kniv, då brukar de lossna.


 
Nu ska jag bege mig mot gymmet för att testa ett nytt danspass, ska bli grymt kul!
 
 
   
   
   
   
   
   
   

Chokladbollar doppade i vit choklad

Elin skriver:

Här ekar det tomt sedan jul. Men mest beror det på att jag har en tenta imorgon i mikrobiologi, och under jul blev det alldeles för lite pluggande,vilket jag har försökt att ta igen nu senaste veckan.
 
Här är ett recept på ett julgodis jag gjorde. Enkelt och väldigt gott (dock proppade jag i mig alldeles för många på kort tid = illamåendefaktorn steg rätt rejält...)
 
 
(Det är de vita bollarna ungefär i mitten på fatet)
 
ca 20 st

3 dl havregryn
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
120 gram smör
ev. 2 droppar bittermandelarom
1 msk kallt kaffe
 
 
150-200 g vit choklad
 
Mixa havregrynen fint. Blanda ner de torra ingridienserna. Rör sedan ner smöret och gegga ihop till en smet. Rulla bollar och ställ in i kylen.
Smält chokladen i vattenbad och doppa bollarna däri. Låt stelna och förvara sedan i kyl.
 
 
 
 
 
Alla burkarna är proppade med julgodis + att det tillkom några fler, vi hade så det räckte =)
 
Nu ska jag återgå till mikroorganismernas förtrollade värld. Vi hörs om jag överlever tentan...
 

RSS 2.0