Frukosten på Bomans

Elin skriver:

Här är då den utlovade frukosten. Vi satt på punchverandan i två timmar och bara njöt.




Vi börjar lite lätt med tre sorters hembakat bröd. 2 sorters färskost, ost, marmelad och lemoncurd som pålägg... ( och så lite färskpressad apelsinjuice)




Sedan filmjölk med bär och sjutusen sorters flingor




Sedan gick jag på efterrätten. Knäckebröd med brieost och färskost, bär, turkisk youghurt med honung och granola ( och en kopp thé). Tror även det slank ner en macka till. Sedan blev det även en wienerbrödsliknande grej...



Jag behövde inte äta på en bra stund efter denna frukost...



Firande på Bomans hotell

Elin skriver:

Jag har ju alldeles glömt bort att skriva om när vi firade mammas 60-års dag 1 maj! Vi åkte iväg till Bomans i Trosa och bodde över en natt, med helt fantastisk mat!





Förrätten var sparris med potatisflarn, citronsås och något mystiskt vitt pulver(!) som smakade gudomligt! Inte ofta som sparrisen inte har huvudrollen...





Sedan bjöds det på lamm för de som åt det...






Och för mig och mamma blev det fisk ( gös?) med diverse grönsaker och rotsaker, bland annat palsternacka, potatispuré och pocherat ägg.








Efterrätten som ingick var morotspuré smaksatt med vanilj och ett lakritsskum. För de som tålde morötter garanterade de en spännande upplevelse, även om vi andra var lite skeptiska till kombinationerna...







För oss icke morotsätande blev det vaniljglas med hallongranité. Gott, men vi blev lite besvikna eftersom de andras efterrätt var så spektakulär...






Snart får ni bilder på frukosten...

Rabarberpaj

Louise skriver:
Har skördat den första rabarbern på balkongen. Det är verkligen fantastiskt att kunna skörda sin egen rabarber fast man bor i lägenhet. Har lyckats övervintrat den 2 vintrar nu... hopppas p åatt det fortsätter gå lika bra. Vad ska man då göra med den första rabarbern? Paj så klart...

Ingredienser för 2 personer:
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk smör
100 g margarin
lite lagom kardemumma
5 stjälkar späd rabarber
1 msk socker till rabarbern



Gör så här:
Smörj en ugnsfast form.
Skiva rabarbern tunnt och lägg i formen.
Strö över socker.
Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma.
Tillsätt smöret genom att skära det i små bitar och använd
sedan fingrarna för att bearbeta in smöret i degen.
Strö sedan degen över rabarbern.
Grädda i 225°C i ca 15 minuter.
Servera med vispad grädde, järna med lite lemoncurd (receptet är på apelsin, men det går lika bra med citron) i.
Mums!!!


Fiskgratäng

Louise skriver:

Fiskgratäng... behöver jag skriva mer? Jag menar, en god fisk i god förpackning, med hemmagjort potatismos som man dessutom får SPRITSA! Jag älskar att spritsa, fast här bör man plocka fram ett par bra handskar då moset är VARMT: (Jag tog fingervantar)... och glöm för all del inte servera denna rätt tillsammans med gröna ärtor!

Ingredienser till 4 port:
ca 800 g färsk god fisk (jag tog sej, en underskattad fisk)
1 tsk salt
½ dl vitt cin
½ dl vatten
1 msk fiskfond

Gratängsås:
1 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
fiskspad + kaffegrädde (sammanlagt 4 dl)
1 äggula
salt
vitpeppar
3 msk hackad dill
250 g färska räkor

Till gratinering:
4 portioner hemmagjort potatismos
1 äggula
2 msk riven ost



Gör så här:
Bena ur de färska fiskfiléerna.
Lägg fisken i en väl smord ugnsfast form och strö på salt.
Häll på vatten, vin och fond och täck med folie.
Bräsera i ugn i 225°C 10-15 minuter.
Häll försiktigt av fiskspadet från fatet och använd det i såsen..
Fräs smör och mjöl.
Späd med vätska och låt såsen koka 3-5 minuter och därefter svalna något.
Blanda ner äggulan.
Smaksätt såsen med salt och vitpeppar och rör ner dillen och de färska räkorna.
Gör potatismos.
Rör ner äggulan i moset och spritsa det runt fisken.
Häll såsen över och strö på riven ost.
Gratinera i ugn i 275°C ca 10 minuter tills rätten fått färg.

Strömmingslåda

Louise skriver:
I min farmors receptsamling, som jag och syrran hade turen att få ärva, kan man hitta många skatter.  Nu när vi har bra pris på strömming i butiken tänkte jag prova en gammal klassiker - någon typ av strömmingslåda. Då jag handlade strömmingen idag och försökte minnas de ingredienser det skulle vara i receptet, så missade jag några och fick istället modifiera om receptet lite efter eget huvud, och gott blev det!

Ugn: 200°C

Ingredienser:
1 kg strömming
2 gula lökar
1 purjolök
ca 3 msk dijonsenap
3 msk hackad gräslök
3 msk smör
1 dl tomatpuré
1½ dl tomatjuice
½ tsk salt
1 dl grädde
2 msk ströbröd



Gör så här:
Skär lök och purjolök i skivor och fräs i lite smör i stekpanna utan att det tar färg.
Lägg löken i smord ugnsfast form. Lägg upp strömmingen på skärbräda och bred på lite dijonsenap på varje file. Strö på gräslök och rulla ihop strömmingarna till rullar. Lägg rullarna med skarven nedåt på lökbädden.
Blanda tomatpuré, tomatjuice, salt och 1 msk dijonsenap i en skål, vispa ihop och häll över strömmingen.
Strö på skorpmjöl och klicka på lite smör.
Sätt in lådan i ugnen i ca 20 min. Späd med grädden efter 1o min.
Servera med potatis.


Morgonbröd

Louise skriver:
Söndagsfrukostar är nästan heligt hos oss. Då kan vi sitta i flera timmar, äta rejält med mat, läsa tidningen och prata. Ibland blir det våfflor, ibland pannkakor och ofta scones. Men tillslut tröttnar man lite på detta vanliga och då kommer här ett bra alternativ till scones som inte tar mycket längre tid att baka. Man gör degen på kvällen och så får det jäsa i kylen över natten, sen på morgonen är det bara att grädda och så har man nybakat bröd till frukost...

Morgonbröd
ca 10 st
Tid: ca 30 min + 10 timmar kalljäsning

Ingredienser:
1/4 pkt (ca 12g) jäst
2½ dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
½ tsk socker
½ dl vetegroddar eller vetekli
ca 6 dl vetemjöl eller rågsikt
vatten
vallmofrön

Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och socker.
Blanda i groddar eller kli och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig med resten av mjölet, först i bunken och sedan på bakbordet.
Rulla ut en jämntjock längd ochdela den i 10 lika stora bitar. Trilla varje bit till en bulle.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Täck plåten med plastfolie eller en handduk och ställ den i kylen över natten.
Ta ut de kalljästa frallorna ur kylen nästa morgon. Sätt på ugnen, 250°C.
Pensla frallorna med vatten och strö på vallmofrö.
När ugnen fått önskad värme, grädda dem 10-12 minuter mitt i ugnen.
Bröden är godast samma dag.




Mangosmoothie

Elin skriver:

När jag i vintras drabbades av mördarförkylningen deluxe tappade jag mitt smaksinne totalt. Precis innan hade jag fått tag på två färska mangos för 10 kr (vilken lycka!). Jag mixade ihop en av dem till en smoothie i hopp om att tvinga iväg bacillerna, och dagen efter hade smaksinnet kommit tillbaka (kan också ha berott på en vrålstark chilligryta, min mun blev totalt bedövad...). Förkyld eller inte, mangosmoothie är fantastiskt gott!








1 stort glas

1 mango
1 dl turkisk youghurt
1 skvätt mjölk
Honung efter smak

Kärna ur och skiva mangon i bitar. Släng ner dem i en mixer med de andra ingridienserna och mixa till en smoothie. Det kan behövas lite mer mjölk, en skvätt är ju lätt-definerbart menar jag =)

Klart!


Mac n Cheese

Elin skriver:

Detta är en amerikansk klassiker, och faktiskt riktigt gott! Kanske inte det mest nyttiga men vad gör väl det?



1 portion

Kokta makaroner
Bechamelsås med ost, se recept( men pressa i en vitlöksklyfta i smöret)
Ströbröd
Massa ost (typ parmesan och gräddost)!

Blanda makaroner och bechamel. Hyvla över massa ost och toppa med ströbröd. Gratinera i ugnen, 225 grader,  tills gratängen fått fin färg.

RSS 2.0