New York - via maten del 2

Elin skriver:
 

Efter inlägg ett måste så klart nummer två följa strax efter, så here we go!
 
 
 
Här är från Chelsea market, dit måste ni gå om ni är i New York! En jättefin gammal byggnad med små delikatessbutiker, caféer och restauranger.
 
 
 
 
 
Vi fikade på Amy´s bread. Jag åt en Black n white chocolate cake och mamma en lemon cake.
 Så mäktigt, men ack så gott.
 
 
På kvällen åt vi Mac ´n Cheese (ja, en liten passion) igen. Denna gång på S´mac. De hade väldigt många vegetariska varianter, jag åt en med fyra sorters ost.  Hur kan pasta och en himla massa ost som gratineras misslyckas att bli gott liksom?

 
 
 Dagen efter var vi inte jättehungriga, så vi köpte varsin pizzaslice och ett vitlöksbröd att dela på

 
 
 
Som fika köpte vi frozen yoghurt, bland annat med peanut butter-smak. Mums!
 
 
 
 
När vi var på matrundan och besökte en restaurang där guiden kände kocken blev vi tipsade om att boka en ''chefs menu'' Kocken tyckte nämligen det var kul att laga en fyra rätters meny utöver restaurangens ordinarie meny, och då anpassad efter gästernas önskemål och allergier. Och vilken galet god mat vi fick! Först såklart bröd och olivolja, det var ju ändå en italiensk restaurang.
 
 
 
Då vi berättade att vi inte åt kött och hade diverse allergier frågade kocken om skaldjur gick bra. Absolut sade vi och sedan hade vi ingen aning om vad som skulle dyka upp... Det första som serverades varen pizzaliknande sak, men jag misstänker att botten var friterad. På det en tomatsås, basikila och parmesan.

 
 
Nästa rätt var en sallad med räkstjärtar, två sorters bläckfisk (en stor bit och små hela), fänkål, kapris, vattenkrasse och någon citrussmakande vinegrett. Säkerligen något jag glömt också. Bläckficken tror jag var tillagad som ceviche, alltså enbart lagad med syran i citrusfrukterna. Detta var jättespännande, jag har aldrig ätit bläckfisk ''på riktigt'' (alltså när den inte är friterad) och det var jättegott!
 
 
 
Sedan kom pastarätten och detta blev min favorit. En tomatravioli fylld med rökt mozzarella, soltorkad tomat och basilika i en sås med parmesan. Och dessutom papardelle med kronärtsskocka, oliver, nötfri pesto och parmesan. Så otroligt gott!
 

 
 
 
Varmrätten överaskade oss båda. En soft shell-krabba som var friterad/stekt. Alltså gick skalet att äta på krabban, och den var alldeles gojsig och god samt hade krispiga ben. Mycket mystiskt men gott!  Den kom i en prosecco-sås med syrliga tomater. På samma tallrik är det bladspenat stekt med vitlök och pilgrimsmusslor. Spenaten var tyvärr alldeles för salt men jag som inte gillar pilgrimsmusslor i vanliga fall åt upp båda två, så goda var de... Sedan var det rostad blomkål med rusin och stekt/karamelliserad lök, åh så gott!
 
 
 
Lite lagommätta fickvi inhusets ricotta-cheesecake att dela på. Botten var någon slags mördeg och konsistensen på själva kakan var lite syrlig och grynig, men ändå len och mjuk.
 
För detta, tilsammans med ett glas vin var samt varsin kaffe (och drygt 100 kr var i dricks) betalade vi inte över 500 kr/person. Helt galet med tanke på maten!
 
 
 
Dagen efter middagen besökte vi Smorgasburg, en matmarknad på Pier 5 i Brooklyn. Vi var där lite tidigt och var inte så hungriga, men det fanns massa streetfood att välja bland.
 
 
 
Bland annat kunde man äta Bruffins, vilket måste vara den ultimata kombon. Muffins till frukost liksom? De hade döpt dem efter olika länder, med flaggor i, och Sveriges inehöll bland annat lax.
 
 
 
 
Till lunch åt vi istället på ett mexikanskt ställe jag googlat upp, men efter de bra recensionerna blev jag tyvärr lite besviken. Eftersom det var söndag hade de en brunchmeny så det kan ha varit därför. Nåväl, det var billigt och helt okej ändå. Jag åt en baguette gratinerad med svarta bönor, mozarella och två sorters salsa. Mamma åt majskolvar dränkta i ost och chillipulver.
 

 
Vad är väl ett besök i USA utan en frappe på Starbucks? Och nej, de kan varken uttala eller stava mitt namn :)
 
 
 
Sista dagen besökte vi även Farmers Market på Union Square. Eftersom det var måndag var marknaden inte så stor som på lördagen, men det fanns ändå massa grönsaker, blommor och diverse annat lokalproducerat.

 
 
Sista lunchen blev en burrito med fisk.Jag som förväntade mig en vit fick blev grymt förvånad när den innehöll en hel (!) bit tonfisk. Det var så himla likt kycling i konsistensen att jag blev riktigt fundersam. Men efter att ha luktat på det gick det bra och den mäktiga skapelsen åts snabbt upp.
 
Det var den resan frånmin mages synvinkel =) Himla mycket mat, och egentligen inget som jag blev så besviken på. Men att äta ute så där varje dag tröttnar man faktiskt på. I New York verkar de inte alls äta hemma,och matvaror i affärer är dyrt (typ 7 kr för ett äpple!). Däremot maten ute är inte speciellt dyr. Men nu längtar jag efter hemlagad mat, så snart kommer recept här på bloggen igen =)
 

New York - via maten del 1

Elin skriver:
 

Förra veckan var jag i New York,och jösses, vilken stad! Jag vet knappt vart jag ska börja men det är verkligen en stad där man kan se allt. Är det inte en vietnamesisk parad eller en halvnaken kvinna med gitarr så är det en mexikansk buss där alla dansar eller en katolsk mässa på gatan. En hel del shopping blev det såklart och inte att förglömma, mat!
 
 
 
 
På Times Square har de en gigantisk butik enbart med MnM-prylar. Till och med sorterade i färgordning. Men mig hem följde en måttsats med cups, perfekt så jag kan baka efter amerikanska mått!
 
 
En dag köpte vi med oss fika från Magnolia Bakery och fikade i central park. Men njae, bättre kakor kan man nog äta. Det är iallafall en citrongrej med mördegsbotten, en red velvet cupcake och en strawberry cupcake.


 
Vi deltog även i en matguidning via Foods of NY, och det rekomenderas verkligen! En tre timmars promenad i West Village (den turen vi valde) med en otroligt kunnig guide som berättade historier om husen och kvarteret samtidigt som man besökte åtta affärer/restauranger och fick smakprov. Omg säger jag bara, så mätt jag var efteråt....
 
 
Här på Joes Pizza, gigantiska pizzor man kunde köpa slices av. Vi smakade en med tomatsås och ost.
 
 
 
I en butik med oljor smakade vi en grymt god olivolja
 
 
 
Här popcorn smaksatta med tryffelsalt. Jag kan konstatera att vit tryffel smakar vitlök, mycket skumt...
 
 
 
Och så äkta balsamvinäger. Först fick vi smaka en ''fejk''-variant och vilken skillnad det var!
 
 
 
En dålig bild på pistashio-spread (stavning på det?). En slags kräm gjort av pistagemandel helt enkelt
 
 
 
Alltså detta .Den mest gudomliga Mac ´n Cheesen någonsin. Ja, jag åt två...
 
 
 
Ord är överflödiga här
 
 
 
Sedan besökte vi en köttaffär/delikatessbutik
 
 
 
Och åt någon slags friterad risboll. Inte min grej, tyckte mest den smakade vitpeppar. Men den soltorkade tomaten som vi vegetarianer fick där också var god!

 
 
Här en auberginerulle med ricotta + foccacia. Denna restaurang gick vi tillbaka till för middag en annan kväll men det kommer i ett senare inlägg ...

 
Eftersom guiden var kompis med restaurangägaren/kocken fick vi kika in i köket. I vanliga kläder och skor, hej hygienregler! Men i källaren gjordes det iallafall tortellini i mängder...

 
Sedan besökte vi Milk N Cookies på en undangömd bakgata och åt chocolate chip cookies. Jag köpte även med mig en peanut butter cookie + deras kokbok. Så nu kan jag baka massa goda kakor hemma!
 
 
Vi fick prova ostar också. Tyvärr mins jag inte alls vad de hette men den vita är någon mild fetaostliknande sak. Sedan en aprikos och en opastöriserad cheddar, en annan hårdost och så smördegsbröd med parmesan.
 
 
 
Lite urval av kakor
 
 
 
Här åt vi Cannoli, en italiensk historia. Någon slags spröd deg fylld med ricotta smaksatt med citron.
 
Förstår ni att jag var mätt efter denna tur? Nåväl, på kvällen åt vi en sen middag också.
 
 
Bare Burger. Alltså, åker ni till New York måste ni äta hos dem! Jag åt en black bean burger i briochebröd med cheddar, rödölk, spenat, majonäs och ketchup. Sedan fick vi ett berg av skin on fries + sötpotatispommes och tre dipsåser. Till det en gigantisk ingefärsöl. Det var helt sagolikt gott och perfekt för vegetarianer så du kunde välja att bygga burgaren helt själv med vilket protein du ville ha. Inte speciellt dyrt heller och galet mättande.
 
Del 2 av resan dyker upp snart =)
 
 
 
 

Räkpasta med brynt smör

Elin skriver:
 

När detta inlägg publiceras befinner jag mig förhoppningsvis i New Yrok och äter massa, massa mat. På tisdag ska jag och mamma nämligen åka till USA en vecka och jäklans vad mat jag ska äta! Självklart följer kameran med så ett bildregn kommer sedan =)
 
Denna pasta gjorde jag för ett tag sedan. Enkelt, men det brynta smöret förhöjer verkligen smakerna!
 
 
 
2 portioner
 
2 portioner tagliatelle
50 g smör
1/2 fänkål
Ca 150 g skalade räkor
1,5 dl kokta, gröna ärtor
Rivet skal av 1/2 ekologisk citron
Några blad basilika
 
Koka pastan. Smält smör i en kastrull tills det luktar brynt och börjar bli brunt. Håll varmt. Skiva fänkålen och fräs den mjuk i lite smör, tillsätt sedan ärtorna. Blanda ner räkorna och rör ner pastan + lite pastavatten. Häll över det brynta smöret, citronskalen ochriv över basilikablad. Blanda runt och servera.
 
 
 
 
 
 

Pitabröd

Elin skriver:
 

När jag gjorde falafel ville jag ha pitabröd till. Och det var verkligen jättelätt att baka, så köp inte färdiga nästa gång.
 
 
 
 
10-12 bröd
 
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
ca 8-9 dl vetemjöl
 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och mjöl. Ta lite mjöl i tagen tills du får en smidig eg. Knåda den sedan ca 10 minuter för hand. Låt jäsa ca 1 timme i en plasttäckt bunke.
 
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma degen sedan i 10-12 bullar och platta ut dessa. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa medans ugnen blir varm. Sätt ugnen på 250 grader med en plåt innuti. När ugnen är varm tar du ut plåten och lägger på bakplåtspappret med bröden (ta hjälp av en skärbräda). Grädda mitt i ugnen ca 7-9 minuter. Bröden ska jäsa upp som en boll.
 
Lägg de gräddade bröden i handdukar så förblir de mjuka och varma. Fyll sedan med falaflar, sås och grösaker.
 
 
 

Falafel

Elin skriver:
 

Sommarlovet har startat! Och bloggen har också fått lite sommarlov men här är ett recept på falafel jag gjorde härom kvällen. Mest för att jag var sugen på att fritera...
 
 
 
 
4 portioner,ca 15 falaflar
 
1 förpackning kikärtor
1 vitlöksklyfta
1 msk ströbröd
2 msk potatismjöl
En skvätt vatten
Spiskummin, cayennepeppar
Salt, peppar
Solrosolja
 
Mixa kikärtor, vitlök, ströbröd ochpotatismjöl i en matberedare. Tillsätt vatten tills det blir en smet och krydda. Smaka av ochtillsätt eventuellt mer vatten eller potatismjöl beroende på konsistensen. Låt smeten stå i kyl minst en timme.
 
Blöt händerna om forma bollar av smeten. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull (ha ett lock i närheten ifall oljan skulle ta eld!). Fritera bollarna gyllene, det tar ca 5 minuter. Servera i pitabröd (recept kommer) med en vitlökssås (pressad vitlök och créme fraiche) och grönsaker.
 
 
 
 
 

RSS 2.0